Nagytestvér

Kiabáló kamerák: a lakókat saját kertjük elhagyására szólítja fel

Forrás: Prisonplanet.com

Egy londoni társasház lakói nagy felháborodással fedezték fel, hogy a kertjükben felszerelt kamerák utasításokat kiabálnak, arra szólítva fel az arra járókat, hogy azonnal hagyják el a területet, amit a hatóságok állandó megfigyelés alatt tartanak.

A jelenet nem tűnne furcsának, ha a Robocop egyik jelenetében látnánk, de a csendes londoni társasház lakóit méltán hozta ki sodrából. Az egyik lakó által rögzített videón láthatjuk, vagyis inkább hallhatjuk, amint a mikrofonnal ellátott kamera a következőket kiálltja neki: ?Megállni! Ez egy elzárt terület és fényképet készítünk önről.?

Az amerikai robotakcentussal beszélő hang figyelmeztette a lakót, hogy ?a képet továbbküldik elemzésre, amennyiben nem hagyja el azonnal a helyszínt.?

[vsw id=”YcocIG1CA2k” source=”youtube” width=”590″ height=”370″ autoplay=”no”]

Az angol nagytestvér-figyelő szervezet a Big Brother Watch élesen elítélte a Camdeni önkormányzatot a beszélő kamerák használatáért.

?Egy rendőrállamban vagy egy sci-fi filmben el tudjuk képzelni az ehhez hasonló technológia alkalmazását, de nem a mai Nagy-Britanniában,? nyilatkozta Nick Pickles a szervezet szóvivője a London Telegraph-nak.

?Nem gondolhatják komolyan, hogy egy ilyen robot zsaruval képesek lehetnek harcolni az antiszociális viselkedés és a bűnözés ellen. Ki tud arról, hogy az önkormányzatnak joga lenne lefényképezni valakit, csak azért mert besétált egy társasház kertjébe??

A camdeni önkormányzat válaszában kijelentette, hogy a kamerák hangfunkcióját ?véletlenül aktiválták? és ?amint tehetik kikapcsolják.?

A beismerésnek is beillő nyilatkozatban az önkormányzat megjegyezte, hogy ?valamennyi flash kamera rendelkezik beszélő funkcióval, csupán aktiválni kell.?

?A szóban forgó esetben úgy tűnik, hogy a hangfunkció akkor került bekapcsolásra, amikor a kamerákban elemet cseréltek 4-5 héttel korábban,? áll a nyilatkozatban. ?Nem akarjuk megvonni a lakóktól a közös területek és a kert élvezetét és semmilyen körülmények között sem akarnánk hangüzeneteket leadni olyan helyeken, ahonnan ezeket terjeszteni lehet.?

Először 2006-ban értesültünk a Nagy-Britanniában bevezetett beszélő kamerákról. Akkor egyesek a kormányban azt is felvetették, hogy a kamerák gyerekek hangján szólhatnának, mert szerintük az emberek így hajlandóbbak lennének a kiadott utasítás teljesítésére.

Azóta a technológia még szélesebb körben elterjedt és természetesen tovább fejlődött. Ma a kamerák képesek szájról olvasni, párbeszédeket rögzíteni, átvilágítani az emberek ruházatán, ellenőrizni az elhaladók arcát a bűnözői nyilvántartásban, automatikusan észlelni a ?gyanús? viselkedést vagy akár megjósolni, ha valaki bűntettet készül végrehajtani.

Egyedül Londonban több millió térfigyelő kamera van működésben. Az ember elgondolkozik, hogy a fenti funkciók vajon hány kamerában kerültek már vagy kerülhetnek egyetlen mozdulattal aktiválásra, mint Camden esetében láthattuk.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend