Add tovább

Tudomány és technika
február 19, 2012 Feltöltötte:Thea 804

Gyógyszeradagoló mikrochip túl az első klinikai teszten

Forrás: Health.com

Ismét egy sci-fibe illő történet: A beteg bemegy a rendelőbe és egy rövid ambuláns beavatkozás után egy microchippel a bőre alatt távozik, ami meghatározott időközönként gyógyszert adagol a szervezetébe. Az eljárás mostantól nem számít futurisztikusnak. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói szerdán jelentették be, hogy a gyógyszeradagoló mikrochip első emberen elvégzett kísérlete sikeres volt.

Az eredményeket a Science Translational Medicine folyóirat honlapján tették közzé.

A pacemaker méretű és a csípőbe ültetett, mikrochipet tartalmazó eszköz a rendeltetésnek megfelelően működött a 60 nő részvételével végzett kísérlet során, naponta 19 alkalommal adagolva a betegek szervezetébe csontritkulás elleni gyógyszerüket a szokásos injekció helyett. A beültetett eszközök biztonságosnak bizonyultak, a tesztek azt mutatták, hogy a bevitt gyógyszeradagok éppen olyan hatásosak voltak, mint a naponta egyszer beadott injekciók. Az eszköz még legalább négy évig nem kerülhet kereskedelmi forgalomba, de a kutatók szerint a sclerosis multiplexben, ízületi gyulladásban és hasonló betegségekben szenvedők hamarosan a tűt mikrochipre cserélhetik.

A kemoterápiához vagy hormonkezeléshez használt gyógyszereket valamint az oltásokat is valószínűleg be lehet majd adni ezzel az új módszerrel.

„Olyan, mintha a Star Trek egyik epizódjáról lenne szó, pedig ez a valós élet,” mondja Robert Langer, Jr. a tanulmány társszerzője, az MIT Koch Integrált Rákkutató Intézetének professzora.

A mikrochipes gyógyszeradagoló eszközt az egyébként vegyészmérnök Langer álmodta meg 15 évvel ezelőtt, miközben egy dokumentumfilmet nézett a mikrochipgyártásáról.

Langer és kollégái az MIT-nél a 90-es évek alatt folyamatosan dolgoztak az elképzelés megvalósításán, első tanulmányukat 1999-ben jelentették meg. Még ugyanabban az évben Langer megalapította a MicroCHIPS részvénytársaságot, hogy szabadalmaztathassa és piacra vihesse az MIT-nél kifejlesztett technológiát.

Az eszköz működésének lényege a következő: A koncentrált, liofilizált orvosságot tartalmazó mikrochipeket egy titánium alapra rögzítik, ami egyúttal egy vezeték nélküli adót is tartalmaz, lehetővé téve, hogy egy apró hordozható számítógéppel kommunikáljon. Az ambuláns beavatkozás során a sebész egy 2,5 centiméteres vágással, helyi érzéstelenítéssel helyezi el az eszközt a bőr alá.

Minden egyes vékony fémmembránnal körülvett mikrochip egyetlen adag gyógyszert tartalmaz. A számítógépről érkező utasítás vételekor az eszköz megolvasztja a membránt, így a testnedvek a por állagú hatóanyagot szétoszlathatják a testben. (A megolvadt fém újból megszilárdul és az eszköz felszínén marad.)

A szóban forgó kísérlet során a mikrochipeket Forteo-val (teriparatide) töltötték fel, amit a csonttömeg növelésére alkalmaznak a menopauza után járó, csontritkulásban szenvedő hölgyeknél. A kísérletben résztvevők összesen 103 napig viselték testükben az eszközt és ebből 20 napon részesültek kezelésben. Összességében az eszközök a hatóanyagok 94%-át jutatták terv szerint a betegek szervezetébe.

Ezeket olvastad már?

Kövess minket

Az Idők Jelei szívesen fogadja a tiszteletteljes, értelmes hozzászólásokat, amelyek hasznos információkat, bibliai összefüggéseket tartalmaznak az adott poszttal kapcsolatban, hiszen az oldal egyik legfontosabb célja az idők jeleinek figyelése, amire csak együtt lehetünk képesek hatékonyan. A lekezelő, ellenséges vagy személyeskedő hozzászólásokat törölni fogjuk.
A posztok alatti kommentek célja nem személyes naplók megjelentetése, bármilyen jellegű propaganda terjesztése vagy teológiai és egyéb viták lefolytatása. Az ilyen összetett témákhoz és hosszabb párbeszédekhez a fórum vagy kluboldal használata ajánlott.
A csupa nagybetűvel írt (online kiabálás) hozzászólásokat töröljük.
Az itt megjelenő hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az oldal készítőinek nézeteit.
Add Comment Register

Hozzászólás (Néhány perc késleltetéssel jelenik meg az oldalon)

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>