Tudomány és technika

Mask-bot, a robotok új generációja

Forrás: Daily Mail

Dr Takaaki Kuratate és a Mask-Bot

A szemrebegtetésre is képes új, rendkívül valósághű robotokat, fejlesztőik az ember-robot kapcsolat új lépcsőjeként harangozták be. A ?mask-bot?, lefordítva maszk robot névre keresztelt újítást a Müncheni Egyetem professzorai és japán kutatók fejlesztették ki. A robot képes mozgatni a fejét, felvonni a szemöldökét, beszél, és általánosságban úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb hozta az Én, a robot című sikerfilmben is bemutatott világot a valósághoz.

A valósághű megjelenítést a maszk mögött elhelyezett projektor segítségével érik el, ami egy szemből és oldalról is látható emberi arcot vetít a maszk hátsó felszínére. ?A mask-bot komoly hatással lesz az ember és a robot közötti kommunikációra a jövőben,? jósolja Gordon Cheng professzor, a csapat vezetője. A robot nyelvi képességeit jellemzi, hogy például a ?szivárvány? szót hallva megtudhatjuk tőle, hogy ?a szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik.? Tehát egyelőre egy okostelefon intelligenciájával rendelkezik, a beszélt nyelv megértésével még nem boldogul. Az emberi beszédet hallva, az előre beprogramozott szekvenciák alapján képes válaszolni. A mask-bot arckifejezéséhez használt technológiát eredetileg a Walt Disney stúdió fejlesztette ki és először a filmvilágban alkalmazták. ?Walt Disney igazi úttörőnek számított a 60-as években,? magyarázza Dr. Takaaki Kuratate. ?Az Elvarázsolt kastély című filmben például ezzel a technológiával vetítettek grimaszoló arcokat a mellszobrokra.?

Míg a Disney filmekben a képeket szemből vetítették a felületre, a Mask-bot fejlesztői ezt hátulról teszik, hogy lehetővé tegyék a szemtől-szembeni kommunikációt a robot és a felhasználó között. A rendkívül erős és nagyon apró projektornak és egy különleges festéknek köszönhetően a robot arca napfényben is kitűnően látható. ?A robotot nemcsak függöny mögött lehet használni,? mondja Kuratate. A rendszernek ez a része hamarosan a gyakorlatban is felhasználásra kerül például videó konferenciákhoz.

?Egy videó konferencia során a résztvevők általában egy kijelzőn láthatók. A mask-bottal viszont egy valós konferencia hangulatát érhetjük el, amelyen a résztvevők ott ülnek velünk a tárgyalóasztalnál. ?Használhatunk sablon férfi és női arcokat, de készíthetünk személyre szabott arcot minden résztvevőnek.? A müncheni kutatók már a robot következő generációján dolgoznak. A Mask-bot 2 esetében a maszk, a projektor és a robot számítógépes vezérlőrendszere már egy mozgó robotban kerülnek elhelyezésre.

?Első körben a robotok egy társalkodónő szerepét tölthetik be magányos, idős emberek számára,? tette hozzá Kuratate.

[vsw id=”oFp1hpH25oI” source=”youtube” width=”590″ height=”330″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend