Természeti katasztrófák

14 ezerrel több amerikai haláleset a fukusimai katasztrófát követő 14 hét során

Forrás: Infowars.com

Az International Journal of Health Services (egészségügyi szolgáltatók nemzetközi folyóirata) folyóiratban megjelent, több szakértő által megerősített tanulmány szerint hozzávetőleg 14 ezerrel több haláleset volt az Egyesült Államokban a japán katasztrófát követő 14 hét során, melyek a fukusimai katasztrófa miatti megnövekedett sugárzással köthetők össze. A Joseph Mangano és Janette Sherman által készített tanulmány az első orvosi szaklapban publikált anyag a témában.

?Ez az első olyan tanulmány a fukusimai katasztrófa egészségügyi veszélyeiről, ami tudományos folyóiratban is megjelent. A tanulmány igen aggasztó képet fest a helyzetről és megerősíti, hogy továbbra is szükség van a katasztrófával kapcsolatos egészségügyi felmérésék és kutatások folytatására, hogy megérthessük a szerencsétlenségnek a világra gyakorolt valódi hatásait. A kutatás támpontot adhat a jövőbeli reaktorépítések körül kialakult vitákban és segíthet meghatározni, hogy mennyi ideig szabad üzemben tartani a már meglévő reaktorokat,? írja az epdemológus Joseph Mangano.

A tanulmány szerzői leírják, hogy a fukusimai reaktorolvadást követő 14 hét során regisztrált 14 ezer extra halálesetet nagyon könnyen össze lehet hasonlítani a csernobili katasztrófa hasonló adataival. 1986-ban a csernobili szerencsétlenséget követő 16 hét során 16 500-zal nőtt a sugárzással összefüggésbe hozható halálesetek száma. A legtöbb haláleset egy éves kor alatti amerikai csecsemőknél fordult elő. 2011 tavaszán 1,8%-kal emelkedett a csecsemőhalálozások száma az Egyesült Államokban, ami komoly változás a katasztrófa előtti 14 hétre vonatkozó 8,3%-os csökkenéshez képest, írják a szerzők.

A csapadékban mért legmagasabb jód-131 értékek a következőképpen alakultak az Egyesült Államokban (a normális mennyiség 2 picocurie/liter): Boise, Idaho: 390, Kansas City: 200, Salt Lake City: 190, Jacksonville, Florida: 150, Olympia, Washington: 125, Boston, Massachusetts: 92 (picocurie-ben mérve), Joseph Mangano, Janette Sherman és az International Journal of Health Services december 19-i adatai szerint.

?Folyamatos kutatásaink azt mutatják, hogy a valóságban a halálesetek száma a 18 ezret is elérheti, ha a legyengült szervezeteket megtámadó influenzás és tüdőgyulladásos megbetegedések miatti elhalálozásokat is ideszámoljuk, melyek száma ötszörösére emelkedett a vizsgált időszakban. A halálesetek számának növekedése valamennyi korosztálynál észlelhető, de azt találtuk, hogy a sugárzás erősödése a csecsemőkre jelentette a legnagyobb veszélyt, mivel az ő sejtjeik rendkívül gyorsan szaporodnak, az immunrendszerük még kifejletlen, így a radioizotópok nagyobb veszélyt jelentenek rájuk nézve a felnőttekhez  képest,? mondta Janette Sherman, a Western Michigan Egyetem professzora, a New Yorki Tudományos Akadémia által 2009-ben megjelentetett ?Csernobil: A katasztrófa hatása az emberekre és a környezetre? című tanulmány társszerzője.

?Az amerikai kormány úgy döntött visszatartja a japán katasztrófa veszélyeire vonatkozó adatokat és bagatelizálja a problémát,? nyilatkozta Arnie Gundersen, a 39 év tapasztalattal rendelkező veterán atomfizikus, nukleáris mérnök.  ?Hillary Clinton megállapodást kötött Japánnal, beleegyezve, hogy az Egyesült Államok továbbra is változatlanul vásárol japán termékeket és felfüggeszti azok biztonsági bevizsgálását.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend