Elmélkedések, seasonal

Kinek kell a fiú?

Egy vagyonos ember és a fia ritka festményeket gyűjtött. Gyűjteményükben Picassótól Raffaelóig sok híres művész alkotása megtalálható volt.

Kitört a háború és a fiú katonának állt. Bátran harcolt, míg egy csatában életét vesztette, amikor egy társa életét próbálta megmenteni. Értesítették édesapját, aki mély gyászba esett egyetlen fia elvesztése miatt.

Körülbelül egy hónappal később, éppen karácsony előtt, zörgettek az apa kapuján. Az ajtóban egy fiatalember állt, kezében nagy csomaggal.

“Uram, ön nem ismer engem,” kezdte a fiatalember. “Én vagyok az a katona, akiért az ön fia az életét adta. Sok életet megmentett azon a napon. Éppen engem próbált fedezékbe vinni, amikor a halálos találat érte. Gyakran mesélt Önről és a gyűjteményükről.”

A fiatalember a kezében lévő csomagot a férfi felé nyújtotta. “Tudom, hogy nem sokat ér. Nem vagyok valami nagy művész, de azt hiszem a fia is azt akarná, hogy ez az öné legyen.”

A csomag a fiú portréját tartalmazta, amit bajtársa festett róla. Az apa könnyekig hatódva meredt a képre, ami meglepően jól ábrázolta fia személyiségét. Miután összeszedte magát felajánlotta, hogy fizet érte.

“Szó sem lehet róla! Ezt ajándéknak szántam, bár tudom, hogy soha semmivel nem leszek képes visszafizetni, amit a fia értem tett!”

Az apa felakasztotta a festményt a falra, gyűjteménye többi darabja közé és, ha látogatója érkezett ezt a képet mutatta meg elsőként, minden mestermű előtt.

Amikor meghalt, a gyűjteményt aukcióra bocsátották. Sok gazdag, befolyásos ember gyűlt össze az árverésen, abban reménykedve, hogy megszerezhetnek egy-egy ritkaságot.

A kikiáltópulthoz közel egy állványon a fiú arcképe állt. A kikiáltó kalapácsával jelt adva megszólalt: “Az árverést a fiú arcképével kezdjük. Ki ad érte 100 dollárt?”

A teremben csönd volt. A hátsó sorból valaki bekiabált: “a híres festményekre vagyunk kíváncsiak! Ez a kép senkit nem érdekel!”

A kikiáltó azonban folytatta. “Ki ajánl 100 dollárt a képért?”

Egy türelmetlen hang bekiáltott. “Nem ezért jöttünk! A Rembrant-ot és a Van Gogh-ot akarjuk látni! Kezdje már el az igazi árverést!”

A kikiáltó azonban rendíthetetlen volt. “A fiú. Kinek kell a fiú?”

Végül egy hang megszólalt a terem hátsó sarkából. A családnál hosszú ideig szolgált kertész volt az. “Tíz dollárt adok a képért.” Szégyenkezett egy kicsit, de többet nem kínálhatott szerény vagyonából.

“Tíz dollárnál tartunk. Ki ad érte húszat?” folytatta a kikiáltó.

“Adja oda neki tízért és lássuk végre a mestereket!” kiáltották többen is.

“Tíz dollárnál járunk. Ki ajánl húsz dollárt?”

A teremben ülők egyre nyugtalanabbul és türelmetlenebbül feszengtek székeiken. Nem ezért a képért érkeztek az árverésre.

“Először, másodszor, senki többet harmadszor. A kép elkelt tíz dollárért!” A kikiáltó az asztalra csapott a kalapáccsal, majd bejelentette: “Az árverésnek vége.”

“Mi az, hogy vége? És mi lesz a festményekkel?” kiabálták felháborodottan a résztvevők közül többen is.

“Sajnálom,” válaszolta “az árverés befejeződött.”

“Amikor megbíztak az aukció levezetésével, tudomásomra hozták az elhunyt végrendeletének titkos záradékát, amit csak most árulhatok el. Megbízásom kizárólag a fiú képének árverésére vonatkozott. Aki azt megvásárolja azé a többi festmény is. Aki megvette a fiút mindent örököl!”

Isten Fia meghalt értünk 2000 évvel ezelőtt. Csakúgy, mint a kikiáltó, Isten is ezt kérdi tőlünk: “Kinek kell a Fiú?” Akié a fiú, azé minden.

 – Ismeretlen szerzőtől

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. Jó tanmese hogy megtanítsa az embereknek, MINDEN az Úr Jézus emberré testesülése, élete-halála és feltámadása. DE az eredeti történetben érthető a műértők távolságtartása, ugyanúgy az apa szeretete is …
  Azt kell felfogniuk az embereknek hogy AMIT TETT AZ ISTEN értük, az végtelen értékű, nem lehet “elmenni mellette”, nem odafigyelni, nem megköszönni … mint ajándékot! Ilyen ajándék az összes festmény, bizony 🙂 és érti az, aki érti.
  Jó lenne, ha egyre többen értenék … Karácsony előtt – az ajándékozási lázat nézve – az ugrott be, hogy MÁR megajándékozottak vagyunk! Kinek kellene több annál, mint hogy az édes Jézus megszületett közénk ? 🙂

 2. Nálunk is lehangzott most karácsonykor! Annyira találó “Akié a fiú azé az a teljes örökség'” Akinek a Fiú nem ér semmit az semmit sem örököl.

  Elmondok egy másikat amit talán már többen ismernek. Egy fiktív de találó történet.
  Meghal a templomi kántor, a túlvilágon egy hatalmas fényes kapuban meglát több fehér ruhába öltözött alakot. Meg is örül hogy Szent Péter várja és mindjárt beléphet a mennybe. Az egyik fehér ruhás férfi odalép hozzá és megkérdezi: Ismered Jézus Krisztust?
  Ó hát hogyne ismerném, hiszen gyönyörű kánonokat és énekeket énekeltettem a karral a gyülekezetnek, betöltötte a templomot a zengő Hallelujah!
  A fényes alak ránéz majd ezt mondja: Vessétek a külső sötétségbe.
  Meghal később a pap is.
  Előtte is megjelennek a fényes ruhás férfiak és neki is felteszi a kérdést az egyikük.
  Ismered Jézus Krisztust?
  A pap nagy lendülettel felel. Persze hogy ismerem, hiszen évtizedekig prédikáltam róla. Ő Betlehemben született, az emberiség erkölcsi megváltója. József és Mária fia, az ígért megváltó. A kereszténység megalapító apostolok tanítója.
  A fehér ruhás férfi tőle is elfordul majd odaszól a többieknek: Vessétek a külső sötétségbe.
  Pár napra rá ugyan ebből a gyülekezetből meghal az öreg Zolis bácsi.
  Előtte is megáll a három fehér ruhás alak, az egyikük előre lép és neki is felteszi a kérdést:
  Ismered Jézus Krisztust?
  Zoli bácsi ekkor hatalmas meghatottsággal közelebb lép a férfihoz és ezt mondja könnyes szemmel:
  Hogyne ismernélek URAM!
  A fehér ruhás férfi pedig odaszól a másik két férfihoz: Nyissátok ki a kaput. Gyere velem Zoltán már vártalak!

 3. Köszönöm ezt a szép írást nagyon nagy hatású. Boldog karácsonyt kívánok és a Jóisten áldjon meg Téged.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend