Készpénznélküli társadalom

Készpénznélküli társadalom ? a tűzzel játszunk

Forrás: infowars.com

Készpénznélküli társadalom. A kifejezés mindenkinek ismerősen hangzik, hiszen az elmúlt néhány évtized során egyre gyakrabban hallani a médiában. Első hallásra talán sokaknak egy sci-fi film jelenetei ugranak be, ami valahol a távoli vagy nem is olyan távoli jövőben játszódik. Próbáljunk meg egy pillanatra elrugaszkodni a jelen valóságtól és hangolódjunk a Különvélemény és hasonló filmek által elénk tárt világra és megtudhatjuk, mire számíthatunk a jövő kereskedelmétől.

Mit jelent a készpénznélküliség? Mire van szükség ahhoz, hogy a készpénznélküli társadalom sci-fiből valósággá váljon?

Csúcstechnológia

Nem is olyan régen a mágnes csík számított a kereskedelem legmodernebb formájának, ma a hasonló méretű műanyag kütyüt igénylő RFID (rádiófrekvenciás azonosító) technológia sem különbözik sokban ettől, azzal a különbséggel persze, hogy az ilyen chippel ellátott áruk nyomonkövethetőek. A technológia egy kiszámíthatatlan szörnyeteggé alakult. Elég megnézni a ?komputeragy interfészt? és nyilvánvalóvá válik, hogy a világ gyorsabb ütemben ?fejlődik?, legalábbis a nyomonkövetés és az informatika terén, mint legtöbben gondolják. A komputeragy interfész lényege, hogy a felhasználó agyának legkülső rétegébe egy chipet ültetnek, ami így az idegrendszer részévé válik, lehetővé téve az illetőnek, hogy csupán gondolatai segítségével jeleket küldjön a számítógépnek. Ezzel a módszerrel a chippel ellátott személy képes a gondolataival mozgatni a kurzort, azaz irányítani a számítógépet. A módszer forradalmi újításnak számít és leginkább azok számára lehet komoly segítség, akik semmilyen mozgásra vagy kommunikációra nem képesek.

Számunkra inkább a kereskedelmi felhasználás szempontjából érdekes ez a technológia.

A mobiltelefonokat egyre többen használják fizetésre, mintegy virtuális pénztárcaként. Néhány héttel ezelőtt írtunk a Google új virtuális fizetőalkalmazásáról, ami hamarosan mindenki számára elérhetővé válik, feleslegessé téve a bankkártyák használatát. Ma már sok mobiltelefont RFID chippel látnak el így nemcsak fizetésre de nyomonkövetésre is alkalmasak. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a technológia hamarosan teljesen elfogadottá, az élet részévé válik, de vajon egyenlő lesz-e a készpénznélküli társadalommal?

Készpénznélküli társadalom. A világ papírpénz nélkül. Tényleg logikusan hangzik és már nincs messze, hiszen ha úgy vesszük az interneten bonyolított tranzakcióknál a papírpénz már nem játszik szerepet. Valahogy azért az ember mégis megszokta, hogy valami kézzelfogható fizetőeszközt hordjon magánál. A bankkártyákhoz is kell egy pénztárca és az internetes fizetéseket is általában kártyával bonyolítják. A mobiltelefonos fizetés is tulajdonképpen ugyanazt a technológiát alkalmazza, mint a bankkártyák, csak a chip nem egy műanyag lapon, hanem a telefonban van. Ha ez nem meríti ki a készpénznélküli társadalom fogalmát, valami ennél is virtuálisabb módszerre van szükség.

Egyre több ember használ bank vagy hitelkártyát a fizetéshez, akkor is, ha csak egy liter tejért vagy egy kiló kenyérért szaladt le a boltba. Mi történik ma, ha valakinek letiltják a kártyáját? Összeszedi az apróját és azzal fizet.

A készpénznélküli társadalomban azonban a gombnyomás, amivel a kártyát, vagy bármilyen virtuális fizetőeszközt, letiltják, azt jelenti majd, hogy az illető semmilyen módon nem fog tudni fizetni, hiszen papírpénz nem lesz többé. Valóban kényelmes lesz, hiszen az embernek semmit nem kell magával vinni, ha vásárolni akar, de ugyanakkor a legnagyobb fegyver lesz arra, hogy elvegyék az emberek személyes szabadságát.

Ez nem egy összeesküvés elmélet, hanem az előttünk álló jövő, ami bármikor ránk köszönhet. A technológia már készen áll. A készpénznélküli társadalom bevezetése az emberek feletti teljes hatalom következő lépése csupán.

Kapcsolatnélküli RFID technológia

Az egyik legújabb szereplő a színen a Verchip által kifejlesztett és az egyetlen hatóságilag engedélyezett emberbe ültethető RFID chip. A chip leolvasáskor egy egyedi azonosító jelet küld a szkennerbe. Egy barcelonai éjszakai klubban már 2004 óta ilyen chipet kapnak a VIP tagok, így minden igazolvány nélkül beléphetnek és élvezhetik a klub VIP tagok számára fenntartott részének szolgáltatásait. Sokan kizárólag emiatt váltak klubtaggá. A chipek pedig egyre kisebbek és egyre több információ tárolására képesek.

A funkciók egyelőre szétválnak: azonosítás, fizetés, számítógépes interfész. Naív lenne azt feltételezni, hogy a funkciókat nem fogják összekapcsolni. A technológia fejlődésétől a fogyasztó több kényelmet vár, de vajon nem fogunk-e túl nagy árat fizetni a kényelemért? Például a szabadságunkat. Lehetséges, hogy a készpénznélküli társadalom vezet el a következő holokauszthoz? Egy olyan holokauszthoz, amit azok hoznak az emberiségre, akik a digitális pénzt hatalmukban tartják.

Ez nem egészen az a készpénznélküli társadalom, amit a moziban vagy a reklámokban látunk. Vagy mégis?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend