Gazdasági válság

Ismét egy globális válságriadó

Forrás: theage.com.au

Növekszik az aggodalom, hogy a görög pénzügyi válság újabb globális válság kirobbanását eredményezheti

Egy globális bankszervezet arra figyelmeztet, hogy az egyes országok által felhalmozott óriási adósságok és a rendkívül alacsony kamatok miatt az újabb globális pénzügyi válság szinte elkerülhetetlen.

A központi bankok nemzetközi szervezete szerint, ha Görögország, több más országgal egyetemben, nem emeli meg a kamatokat és nem lát hozzá az adósságok gyors lefaragásához, a színpad készen áll az új pénzügyi válság elindulására.

A svájci Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements – BIS) által kiadott jelentés elmondja, hogy a fejlett gazdaságokban három éven keresztül közel nulla szinten tartott kamatok azt eredményezték, hogy ?pont azok a torzulások, amiket a kamatcsökkentéssel próbáltak megszüntetni megismétlődhetnek.?

?Az embereknek elege van a pesszimizmusból, így az optimista hangulat kezd erősebbé válni,? írja a jelentés, mielőtt felteszi a kérdést, hogy vajon a világ pénzügyi helyzete miatti pesszimista hangulat okát semlegesítették-e az események. A jelentés szerint a legnagyobb veszélyt az egyre növekvő adósság, a globális egyensúlyhiány, a rendkívül alacsony kamatok, a befejezetlen szabályozási reformok és az országos és nemzetközi helyzet megvilágítására túl gyenge pénzügyi statisztikák jelentik.?

A válságra figyelmeztető nemzetközi szervezetek közül a BIS adott legerősebben hangot aggodalmainak, most pedig úgy gondolja, hogy a nemzetközi pénzforgalom felfoghatatlanul nagy volumene miatt még az új szabályozás sem lenne elegendő a válság leküzdésére, megelőzésére.

?A pénzforgalom hirtelen megfordulása óriási zűrzavart okozhat az eszközárakban, a kamatlábakban, sőt még az áruk és szolgáltatások árában is, eladói és vevői oldalon egyaránt,? áll a jelentésben.

Görögország egyelőre talán még élvezheti a hitelezők bizalmát, de ez bármikor megváltozhat.

?Ez azt jelenti, hogy azok a kormányok, akik nem képesek időben kezelni pénzügyi problémáikat hirtelen lecsapó és kemény büntetésre számíthatnak. Amikor ez a nap beköszönt, a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal mélyrehatóbb és fájdalmasabb lépésekre lesz szükség a hitelezői bizalom visszaszerzésére, mint ami a bizalomvesztés megakadályozásához kellett volna.?

Görögország, Írország és Portugália esetében például az adósság visszafizetésével járó nehézségek eltörpülnek az adósság átütemezése miatti hitelezői bizalomvesztés hatására várható pusztításhoz képest a BIS szerint.

A nullához közeli kamatok Európában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban késleltetik a szükséges pénzügyi kiigazításokat és ?megnövelik a válságot megelőzően megjelent torzulások ismételt felbukkanásának esélyeit.?

?Az előző válság csapásait tompítani hivatott intézkedések nem lehetnek felelősek a következő válság kirobbanásáért, ha stabil jövőt akarunk építeni,? figyelmeztet a jelentés.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend