Készpénznélküli társadalom

Már állami szinten fontolgatják a Bitcoin bevezetését

Erről is rég volt szó. Megszűnik-e a készpénz és megszűnnek-e a különböző valutanemek? A Jelenések könyvének egy bizonyos részletét olvasva a válasz elég egyértelmű igen, ugyanakkor a téma kapcsán az embernek inkább a csipbeültetés jut eszébe, pedig a pénzvilág digitalizálása is szorosan kapcsolódik ehhez. Megmondom őszintén, hogy én se sokat elmélkedtem erről mostanában, illetve most sem teszem, de azért az alábbi hírről jó tudni, ha figyelemmel akarjuk kísérni a fejleményeket, mégpedig tenni mindezt azért, hogy a nagyvilág eseményeit riadt értetlenséggel szemlélő társainkat megnyugtassuk: minden jó, ha a vége jó, márpedig ennek a történetnek, egy-két hegynek is beillő bukkanót követően, nagyon jó vége lesz.

A hír tehát annyi, hogy a svéd központi bank komolyan fontolóra vette a Bitcoin hivatalos valutaként történő használatát, teszi mindezt a készpénzforgalom drasztikus csökkenésére való tekintettel, ami, mint tudjuk, Svédországban komoly méreteket öltött. A becslések szerint tavaly a kiskereskedelmi tranzakciók mindössze 15 százaléka történt készpénzben, ami 2010-hez képest 40 százalékos esést jelent. Szakemberek szerint a nagymértékű csökkenés nagyrészt az egyre népszerűbb mobilos fizetési módszereknek köszönhető.

A Riksbank nincs egyedül. Egyre több központi bank fontolgatja a Bitcoin és hasonló virtuális pénznemek (kripto-valuták) működését lehetővé tevő „blockchain” használatát. Ezek a rendszerek számítógépes hálózatokon futnak és központi hatóságok (bankok) helyett, ezek hagyják jóvá és rögzítik a tranzakciókat egy megosztott, szinte feltörhetetlen adatbázis segítségével. Egyre több központi bankban gondolják, hogy ez a rendszer valóban képes lehet végleg leváltani a készpénzt, de addig is hatékonyabbá tehet más fizetési rendszereket.

Sok egyebet lehetne még írni a témáról, de a lényeg szempontjából talán ennyi is elég, illetve még érdemes megemlíteni, hogy Kína is ebbe az irányba kacsintgat, egyelőre csupán azt fontolgatva, hogy a jüannal párhuzamosan a digitális valutát is bevezetnék, bár egyelőre óvatosan bánnak a kérdéssel.

Ahhoz a végső rendszerhez pedig, amiben a jobb kézen vagy homlokon lévő „bélyeg” nélkül se venni, se eladni nem lehet majd1, annyit tennék hozzá, hogy „az én Istenem be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban”2.

 1. Lásd: Jelenések könyve 13:16-18 []
 2. Filippi 4:19 []
Előző posztKövetkező poszt

54 hozzászólás

 1. Hát… volt egy pénzelméleti vita a XX. sz. elején amibe G. F. Knapp rendesen belepuncsólt. A lényeg az, hogy pénz az, amit az állam törvényesen annak nyilvánít (a fedezetről szóló mese, tényleg mese). Más nem is lehet! Heller Farkas ezt azzal egészítette ki, hogy pénz az az értékjel, amiben az állam adóztat, ti. ezzel támaszt az értékjel iránt keresletet. Ez az törvényi keretekbe foglalt értékjelről meg nemigen fognak csak úgy lemondani az államok, hiszen ez a társadalom irányításának egyik kikényszerítő eszköze. A jelen tendenciák szerint a “nagy közös valutára” irányuló törekvésének szétesésének idejét éljük, nem pedig megszilárdulásáét. Az viszont igaz, hogy ez soha nem ment háború nélkül.

  1. Sokan támadják , oké. Majd kiderül mit bír technológia.A Blokk méret problémája valós, de az abból levont következtetéssel nem értek egyet.

  1. A crypto világ valóban paradigma váltást igényel a felhasználóktól. Azok akik azt sem tudják mi is igazából a FED, azoknak még nem lehet elmagyarázni, hogy miért nem jó a központi kontroll. Köszi a videót minden szavával egyetértek. Nem a technika hozza a változást, az csak a lehetőséget adja az embereknek a gondolkodásmódjuk megváltoztatására.

 2. @Arpiel írod: “jelen kori gyakorlati jelentőségéről sincs pontos látásom, nemhogy a jövőbeliről” majd alkotsz egy elég szélsőséges véleményt: “Anarchistáknak, szervezett bűnözői csoportoknak és a sumák anonim virtuális világban élő techno generációnak lehet érdekes ez a beteg rendszer ” alá tudnád támasztani? de légyszi a “pénzügyi szakértők” (haha) helyett hagyatkozz bölcsességedre. A pilótajáték fogalmát is javallt áttekinteni erre keress rá :ponzi scheme . A pénzkibocsájtás mechanizmusának ismerete sajnos jelen esetben alap, mert különben nem tudsz különbséget tenni a “tiszta” USD és a “koszos” BTC között. És ha még van időd akkor a blockchain smart contract témakörében érdemes elmélyedni, hogy lásd mi a lufi és mi nem az.
  @Éva öreg közgazdászként ennél szebben önszabályozott valódi szereplők által egyensúlyozott piacot még nem láttam mint a pl Bitcoin. Szerinted a FED által irányított USD milyen “valós” piaci hatások alapján működik? TIPP: az tudjátok , hogy a Bitcoinból véges darabszámú állítható csak elő? (pontosan 21M db) A dollárból meg korlátlan?

   1. Gyakorlatilag az történt, hogy az arany tulajdonságait előre megmásíthatatlanul beleprogramozták a rendszerbe. Véges, korlátlanul osztható és összevonható stb. Még egy dolog: a cikk címében foglaltakkal ellentétben a forráscikk arról szól hogy a svédek saját,centralizált, de blockchain alapú devizát terveznek pont az Bitcoin ellenpólusaként. Ezzel próbálják átmenteni hatalmukat, erre utaltam is már. A Bitcoin mint világvaluta sem valós veszély mert mint írtam már most ezernél is több cryptivaluta van és mindennap születik új. Világvalutához egy központosított valós vagy crypro FIAt kellene, de szerencsére ez a hajó már elment. Lassan 10 éves múltja van a blockchainnek és mire észbekaptak az öreg diplomata karier pénzügyi “szakemberek” a dolog már kicsúszott a kezükből. Ugyanúgy ahogy az internet is sok “kárt” okoz nekik, de már ezt nem tudják visszacsinálni.Ezzel a dologgal nem foglalkozni olyan mintha valaki az áramot és az internetet sem szeretné használni, de hát akkor most mi sem diskurálnánk itt. 🙂 szerintem 10év múlvára teljesen át fog alakulni amit a pénzről , gazdaságról gondolunk most. Az megvan, hogy a banki rendszereknél biztonságosabb a blockchain, ezért is kezdik el használni a bankok? pl az egymás közti elszámolásokat is ezen a technológián akarják majd futtatni…hiszen egymásban sem bízhatnak 🙂 🙂 szóval legyünk szelídek de bölcsek is a jövőnk tervezésével kapcsolatban

    1. Én pedig nagyon örülök, hogy erről is tudunk beszélgetni és jobban megérteni, hogy mi is ez a rendszer. Ami pedig a jövőt illeti, mindig úgy gondoltam, és a történelem is ezt bizonyítja, hogy a rendszeren kívüli gerillaszervezkedéseket az elnyomók soha nem tudják teljesen elnyomni vagy legyőzni. És ebből a szempontból mindegy, hogy a Bitcoin hol áll majd, mert lesz más, ha ez nem.

    2. Szia Bartman ! Te valami tőzsdeguru vagy, hogy ilyen első kézből és vehemenciával részletezed ezt a sokunknak kínai tájszólást ? 🙂 Én azt gondolom, ha Jézus ma született volna megváltani az embert, minden második mondata a pénz és rendszere ellen szólt volna. 2000 év óta semmi nem befolyásolja úgy az emberiséget, mint manapság a pénz. Ennek az igének jelentőségét nem lehet kellőképpen hangsúlyozni: “Mert minden rossznak gyökere a pénz szeretete, amely után sóvárogva némelyek eltévelyedtek a hittől, és sok gyötrelmet szereznek maguknak.” (I.Timóteus 6,10)

    3. Kedves Árpi! Ez a cikk erről a kínai tájszólásos izéről szól. Ha nem érted, vagy nem érdekel, akkor ne ide posztolj. Ez a cikk a pénzről szól. Ehhez szóltam hozzá. Szerintem sem veszélytelen pénz világa. Sem lelkileg sem egzisztenciailag.

  1. Most láttam hogy Kína és Oroszország mivel fogja legyőzni az olaj-dollárt – arannyal – azt írják, okt.18. jelentős dátum lesz. Összeomlás, nagy válság vagy mi.

   Én finnyás vagyok, a szelíd pénz forradalma már majd’ százéves, a helyi pénz se nagyon tetszik, mert a bankban OTT KELL HAGYNI ‘jó pénz” fedezetet, de van mááááásik ! – nem publikus 🙂

   1. Ha arra gondolsz, hogy aranyfedezetes pénzt vezetnek be, akkor az teljesen kizárt.Olyan korlátozás lenne gazdaságukra a limitált kibocsájtási lehetőség, ami komoly versenyhátrányt okozna. TIPP: Kínában gyártják a cryptobányagépek 90%-át kínai cégek, Kínában nagyon felfutóban van a cryptobányászat az olcsó áram miatt. A leningrádi régió kormányzója pedig: “meleg szívvel várják azokat a kriptopénz bányászokat akik a területen telepítenék és építenék ki a bányász farmjaikat”. Drozdenko rádaádul a helyi atomerőművet is felajánlotta a bányászoknak telephelyül.

    1. Zitus! Én az aranyfedezetes pénzről írtam, hogy az kizárt. A linken pedig a Gold-backed oil benchmark -ről van szó. Az ok, az sztem is jót tesz, de ebből nem lesz aranyfedezetes pénz. Csak ennyit gondoltam.

    2. Nem aranyfedezetről írtam és nem is értem konkrétan, csak az látszik, hogy pü.vonalon háborúznak az USA-val.
     Bartman nagyon ott vagy a szeren, így nemtok vitába sem szállni, meg a pénzért valahogy nem aggódom: az emberek függése szomorít el, a képességeik elfecsérlése rabszolgaként és sorolhatnám …

    3. Leningrád ??? Talán Szentpétervár….Bartman, te csak nem kommunista vagy ? Pedig a pénzmánia erősen ambivalens. 🙂

    4. Kedves Zitus, megkérdezhetem miért írsz mintegy virágnyelvként használva az angolt, idegen nyelven a kommenteidbe ? Hiszen láthatóan tudsz magyarul, de az angolul nem tudó Idők jelei olvasótáborra nézve talán némileg zavaró és értetlen ezen gyakorlat.

   2. Árpiel!
    Ha már így állsz a dologhoz, nem valószínű, hogy megérted miért, de azért elmondom.

    1. Azért mert senki sem kényszerített rá.
    2. Azért mert én a saját elhatározásból és saját akaratából így akartam, hogy történjen.
    3. Azért, mert megtehettem. Mért még itt-ott még megtehetem azt, hogy szabadon kinyilvanyitsam a véleményemet.

    De ha már itt tartunk hadd kérdezzek én is vissza kedves(?) Arpiel.
    Honnan tudod te azt, hogy itt mi jó a többségnek és azt, hogy ők mit szeretnének? Már bocsánat, de ez engem a marxizmusra emlékeztett. “Majd mi megmondjuk mi kell a népnek!”
    Szerintem csak óvatosan azzal a másokra való mutogatással.

    1. Nem kell azonnal így felkapni a vizet. Elnézést ha ezt megbántásnak vetted, nem annak szántam ! Én óvatosan, szerintem nem bántóan kérdeztem, mert nem értettem, hogy miért kell úgy írni, hogy az itt járatos kb. 10-20 törzstag, aki szokott kommentelni és elolvasni a sokszor hasznos hozzászólásokat, angolul nem értő része ne értse. Onnan tudom (hogy bár egy kicsit konyítok angolul), hogy van beleérző képességem más helyébe, és tudom milyen érzés, mintha őket ilyenkor kizárnák a diskurzusból. Ez nem chat szoba, ahol csak a párbeszédet folytatók látják, ezért is kérdeztem a dolgot. Rossz dolog ez neked, hogy benned ez a Marxista időket idézi, én mindig is antikommunista voltam. 🙂

    2. Arpiel!
     A magyarázat nem elfogadható, mert az olyan mintha az gondolnád egy az utcán sétáló emberről, hogy biztosan eltévedt. Hagyd az embereket szabadon sétálni, ha nekik épp ahhoz van kedvük. Elég az, ha ők tudják miért sétálnak, anélkül hogy másoknak be kelljen számolniuk róla. Még akkor, ha netán az illető hátrafelé sétál, vagy körbe körbe. A többiek fejével, mások helyett se akarj gondolkodni, meg jó indulásból sem, mert az oda vezet, hogy néhány siker történet után elszállsz majd magadtól és majd te fogod akarni osztani az észt mindenkinek. Aztán jönnek a gátlástalan rossz döntések.
     Legyen felelősséget magad illetve a családod iránt és hagyd meg ezt a jogot másoknak is. Egy egészséges és szabad társadalomba a legfontosabb az egyéni felelősség. Ezt próbálják a mostani rendszer kinevelni az emberekből és ez többnyire már sikerült is neki. Belénk nevelték helyette a kollektív gondolkodást és az állam iránti engedelmes magatartást.

 3. @Thea ez pontosan hogy lenne szerinted? : “ha bélyeg nélkül nem engedélyezett ” mert így nem biztos hogy jól értem a kérdést. Gézabácsi vegyesboltjában szeretnék parízert venni, hát bemegyek és ha G bá elfogad bitcoint akkor ott helyben át küldöm neki.Nincs bankszámlám amit letiltsanak, nem tudható hogy melyik az én bitcoin pénztárcám (ps: ha a netet letiltják nálam is és G bánál is (amit tényleg megtehetnek) akkor nem működik, ps2: a bitcoin nem fizetőeszköz lesz inkább értékörző mint pl az aranytömb, inkább az alternatív cryptopénzek közül lesz(nek) azok amikkel kis tranzakciókat fogunk csinálni)..perpill ezernél is több fajta van) https://coinmarketcap.com/all/views/all/ https://www.youtube.com/watch?v=0B-3cMjVzfw&index=9&list=PLnRBCfo1OTWnlAecAXMbohmicKfOWvyOA

  1. Én úgy gondolom, hogy bélyeg nélkül nem lesz Internethozzáférés sem, hiszen az is egy termék, amit az ember megvesz, tehát kizárólag a kalózkodás működhet. Béla bácsi persze eladhat nekem parizert Bitcoin-ért, de ezzel nagy kockázatot vállal, ha kiderül. Béla bácsin nyilván van bélyeg, ha boltot üzemeltet. Itt megint megjegyzem, hogy nem szoktam ilyesmin agyalni, de ha már előjött a téma, miért ne beszélgethetnénk erről is?

   1. szerintem a kontrollmánia miatt egyre több helyen lesz pl ingyen wifi, ha nem is kalózkodás de technikai bölcsesség szükséges lesz (most is jól jönne sok FB usernek). Jelenleg a blockchaint működtető (un bányász) erőforrások 300x gyorsabbak mint az világ legnagyobb 500 supercomputere együtt. A bélyeg rendszer minden emberen történő alkalmazásához sohasem lesz elegendő erőforrás központilag. A kulcsszó a decentralizáltság. Ettől félnek ők és sztem ez jelenti a kiutat. Egyszóval érdemes a decentralizált(!) blockchain fejlődését figyelni és meglátni benne a kiutat is akár. Kedvenc mottóm szerint: Do the best I do the rest ! 🙂

   2. Thea, Rob Skiba-val már nem nem számolsz, amióta tudjuk, hogy lapos Föld hívő lett ? 🙂 Ő szerinte (is) nem egy beültetett microchip lesz az a bélyeg, hanem egy idegen (sátáni) genom, ami olcsó örök élettel kecsegtet és transzhumanikus előnyöket ad. Az eljövendő világ minden hivatalos és szervezett infrastruktúrális részéből kimaradni nem csak a microchip hiánya által lehet. Ennek technológiája már mostanában sem túl korszerű, pár évtized múlva elavult is lesz. A legfőbb ellenérv pedig, hogy mennyivel szívesebben fogják azt felvenni az emberek mint egy csúnya beültetéssel a chippet, ha halhatatlanságot és emberfeletti hozzáféréseket biztosít. Ez egyszerre lehet majd pénzügyi, adatrendszeri, kommunikációs, egészségügyi és természetfeletti jellegű előny és képesség. Egyben érthető Isten tehetetlen haragja is az ilyen átírt programú emberekkel. Ezek biztos nem fognak tudni megtérni sem, soha. Egy érdekes igei adalék: “A füstből sáskák lepték el a földet, és akkora erejük volt, amilyen a föld skorpióinak van. Parancsot kaptak, hogy ne ártsanak a föld füvének, a zöldellő növénynek és fának, hanem csak az embereknek, akik nem hordják homlokukon az Isten pecsétjét (feltételezhetően a többi ember ekkor már megkapta a fenevad bélyegét, de az Istent követők is kaptak valamilyen bélyeget, ez biztos nem lesz valami chip). Parancsuk volt, hogy ne öljék meg őket, csak kínozzák öt hónapig. Olyan fájdalmat okoztak, mint amikor a skorpió megmarja az embert. Ezekben a napokban az emberek keresni fogják a halált, de nem találják, meghalni kívánnak, de a halál elfut előlük.” (Jelenések 9, 3-6) Tehát az látható, hogy pl. az a méreg vagy hatás nem öli meg az embereket, sőt mintha önerőből sem lenne olyan egyszerű meghalniuk, mint korábban. Remélem fogsz még tőle videókat adaptálni. 🙂

    1. Szia Arpiel!
     Ha mindenkit “leírnék”, akivel nem értek egyet valamiben teológiailag, nagyon egyedül lennék. 🙂
     Itt azonban nem arról van szó, hogy mi lesz a fenevad bélyege pontosan, hanem arról, hogy a Bitcoin ennek a rendszernek a segítője vagy hátráltatója lesz-e. Erről beszélgetünk.

    2. Értem. Nekem bevallom, ez a Bitcoin túl szakzsargonszerű és periférikus dolognak tűnik, és a jelen kori gyakorlati jelentőségéről sincs pontos látásom, nemhogy a jövőbeliről. De azt nem tartom helyes iránynak, hogy egy dolgot kiragadva akarjuk értelmezni vagy prognosztizálni az antikrisztus leendő hatalmát. Szerintem ennek a fizetési rendszernek a témája inkább csak eltereli a figyelmet a többi konkrétabb és előremutatóbb ügytől, de nyilván nem lényegtelen. Annyit biztosnak veszek, hogy a jelenlegi pénzügyi mogulok és hatalmi rendek nem fognak visszaszorulni, nem fogják a hatalmukat átengedni semmilyen virtuális pénzrendszernek, hacsak fel nem használják vagy meg nem veszik őket. Ahogy utánanéztem, ez az egész dolog nagyon hasonlít egy nagy nemzetközi vitruális pilótajátékhoz, lehet ez is volt az eredeti cél, hogy látszólag a semmiből meggazdagodjon jó pár ember. Azt prognosztizálják pénzügyi szakértők, hogy ki is fog pukkadni pár éven belül. Anarchistáknak, szervezett bűnözői csoportoknak és a sumák anonim virtuális világban élő techno generációnak lehet érdekes ez a beteg rendszer (nem mintha normális lenne a mai fő pénzügyi rend).

    3. Szerintem segítője lesz. Minden az, ami elszakad a valós piactól, ami gépiesít/elidegenít.

    1. Ez hidegen hagy. Állandóan figyelmeztetsz valamire, mindig jön valami “ejnye-bejnye” 🙁 – abbahagyhatnád a gyakorlatot, sőt, kérlek ! Rendkívül sok dolgunk van … Plusz:
     Nem kell ráugrani arra, aki nézi a csillagokat “jeleket” hiszen az Úr azt mondta, hogy “jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban … “

    2. Kedves Éva ! Ebben nincs igazad, sőt még azt sem mondhatod (amit elfogadnék), hogy ez a személyes véleményed. Miért ? Mert én úgy tudom Isten igéjéből, hogy keresztény testvérek intsék és figyelmeztessék egymást, ha azt látják, hogy rossz az irány, ha idegen (hamis) tanítás terjed stb. Nos ezen téma pont ilyen, ez az Amerikából terjedő téveszme (ami mellesleg jól látható módon meg is bukott, lévén hogy már október van és persze semmi nem történt) ami nem más mint keresztény köntösbe bújtatott asztrológia (csillagjegy és állás magyarázás). A “jelek lesznek a Napban, a Holdban és a csillagokban … “ a részetekről a leggyakrabban elkövetett értelmezési hiba, az ige kiragadása a szövegből. Miért kell önkényesen a szövegből kiragadni a nektek tetsző részt, hogy aztán azzal utólagosan lehessen magyarázni egy eleve hamis koncepciót ? Olvasd el kérlek a Lukács 21. részt, az egészet, és látni fogod, hogy ezek az égi jelek brutálisak lesznek, nem a megszokott módon jelentkező jelek, amiket minden ember látni fog (nem a normális, egyébként csak hajnal előtt látható Szűz csillagkép és Jupiter együttállása!), és a legfontosabb, hogy Jézus Krisztus megjelenése előtt közvetlenül fognak ezek a jelek megjelenni, az egek erősségeinek megrendülésével együtt. Tehát ebből az igéből kihozni azt, hogy ez most volt, merő balgaság, téves és hamis következtetés. Viszont azt tudjuk, hogy mi vár a hamis prófétákra….

    3. Árpika!
     Csillagom! Szerintem Te senkit se figyelmeztessél semmire a következő 10 évben. Olvass sokat és imádkozz a bölcsesség ajándékáért. Amíg ilyen tájékozatlan és unintelligens vagy (leningrádi régiót nem ismered és bunkóságodat büszkén hirdetve lekomcsizol valakit) fogd be a szádat, és ne merj az Úr szavainak idézése mögé bújni. Zagyva, agresszív, sunyi minden amit írsz.

    4. Bartman ! Ez a stílus eddig itt csak ritkán volt szokás, amit te most megengedtél magadnak és átlépted azt a bizonyos vonalat azzal, hogy belementél ebbe a mocskolódásba. Aki ilyeneket ír a másikról, igen kétséges, hogy keresztény e egyáltalán. Én viccesen kérdeztem ezt a kommunista dolgot. A kommunista rendszer kedvelői és visszasírói szoktak pl. Leningrád névvel illetni egy Szentpétervár nevű várost. Azt valóban nem tudtam (kíváncsi lennék, hogy 1000 emberből hány tudná, talán egy-kettő), mert egyáltalán nem evidens, hogy a büszke oroszok nyilván kommunizmus nosztalgiából megtartották a körzet nevében Lenin atyjuk büszke nevét.
     Szóval megkérlek, hogy ne Árpikázz itt, mikor én még a nevedet sem tudom, mikor az anonimitás mögé bújva kárhoztatsz. A saját nevemet kiírva is szoktam volt kommentelni, ki is itt a sumák…Inkább te ne vedd az Úr nevét a szádra, ha ilyen cinikus és ítélkező személy vagy ! Mindig fölbukkan néhány ilyen ideggyenge emberke, de aztán el is tűnnek idővel. Remélem most is így lesz.

    5. És melyikőtök lesz olyan bátor, hogy szelídséggel megfordítsa a helyzetet?

    6. Kedves Árpád!
     Látom, önismerettel kapcsolatban komoly kihívásokkal küzdesz. amit te viccesnek tartasz azt úgy hívja a szakirodalom, hogy passzív-agresszív. Kinek gondolod magad, hogy bárkinek a kereszténységét megkérdőjelezd? Az egész trollkodást te kezdted, és ahogy látom mások is szóltak már érte. Szerintem én már akkor az Úr szeretettében éltem amikor te még csattogós lepkét tologattál, szóval küzdj az egód ellen és olvass sokat. Látod a leningrád kérdésben is mentegeted magad pedig egy kattintás lett volna utána nézni mielőtt savazni kezdesz. Nem tudod beismerni hogy hibáztál.Ha így állsz hozzá akkor sajnos ilyen maradsz. Őszintén sajnállak….

    7. Bartman ! Én nem sajnállak, sem nem sértegetlek öntelt hasonlatokkal. Inkább megismétlem a gyengébbek kedvéért (ahogy az isiben a tanárnéni tette): “Azt valóban nem tudtam (kíváncsi lennék, hogy 1000 emberből hány tudná, talán egy-kettő), mert egyáltalán nem evidens, hogy a büszke oroszok nyilván kommunizmus nosztalgiából megtartották a körzet nevében Lenin atyjuk büszke nevét.” Tehát beismertem, hogy nem tudtam, tévedtem ! De te győztél ! Ok ? Isten áldjon és legyen békéd !

 4. Itt most nem az a kérdés hogy készpénz vagy számlapénz. Az un FIAT pénz helyére törekszik a cryptovaluta rendszer. Központilag nem tiltható a tranzakció így az említett “bélyeg” effektussal pont ellentétes irányba törekszik. Ezért is támadják a “hatalmak” pl a napokban A JP Morgan. Szóval igazából ez egy kiút lehet a totálisan kontrolált pénzvilágból. Egyre több központi bank kezdi belátni, hogy nem tudják tiltani. De nem örülnek neki. Nagyon nem.

  1. Szerintem éppen ezért akarják hivatalosan is bevezetni valamilyen formában. Ha nem tudod legyőzni, állj az élére.

   1. Egyetértek, Thea.
    A Kriptovaluta rendszer, illetve a blockchain, bár erősen szabadnak tűnik, pontosan az ellenkezője: végletekig kontrollált rendszer, semmilyen kibúvó nincs alóla. Kis példával: a blockchain nagyjából olyan, mint amikor otthon mindenkinek van egy kedvenc tárgya. Mindenki tud erről. Amikor ez a kedvenc tárgy gazdát cserél – erőltetett példával: az egyik gyerek a kedvenc kulcstartóját odaadja testvérének, ha fél éven keresztül elmosogat helyette – akkor arról mindenki tud. Azzal a kulcstartóval a gyerek már nem tud kereskedni, mert eladta.
    Senkinek nem kell külön beszámolni, nem kell szerződni és hasonlók; szabadnak _tűnik_ a rendszer, de valójában teljesen kötött.
    A kontrollmániás AK-nak pont egy ilyen értékmérő kell a rendszeréhez.
    A hatalom felőli támadás az én szememben false flag, ha használhatok ilyen jelzőt – ezen keresztül jónak, kvázi megmentőnek tűnik a kriptovaluta. A nagy fellépés előtti egyik főpróba, merthogy hős mindig kell. 😉

    1. Szia Paal!
     Köszönöm a megerősítést és a szemléletes magyarázatot. Szerintem vagyunk itt egy páran, akik számára nagy segítség 🙂

    2. Sajnos a blockchain ismeretének hiányából fakadó tévedések sorozata vezet téves következtetésre. Javaslom az self edukációt a témában pl mi a különbség az address és a wallet között. A tranzakció nyilvános csak a mögöttes felek nem feltétlenül. Azt lenne érdemes fontolgatni, hogy a vágyott fizető eszközt ki kontrolálja: egy szervezet vagy egy automatizált szabály rendszer. Vagy mit szeretnél krumplit cserélni kacsára? Hogyan képzeled a nem kontrollált pénzügyi rendszert? A tudatlanságból adódó félelmek sajnos a valódi problémáról terelik el a figyelmet. Ez vajon kinek az ősi trükkje?

   2. Bocs, de egy kicsit összekeverted a dolgokat. Nem tud az élére állni. Max kibocsájt egy saját valutát. A blockchain nem egyenlő a bitcoinnal. A bitcoinnal nem tud mit csinálni az már járja a maga útját. A bitcoint nem tudják “bevezetni” .A blockchain ötletén felbuzdulva megpróbálja majd kiterjeszteni ellenőrzését egy saját cryprovalutára való átállással (ez lesz a crypto-fiat). De ahhoz felhasználók is kellenének majd. Csak a téma összetettsége miatt jelzem, hogy pl a crypto pénztárcádat akár a papír lapon is el tudod vinni magaddal. Szóval pont a bélyeg nem játszik, de minden mert látom erre az ellentmondásra nem akarsz reagálni….szerintem az egyetlen módja a bélyeg elkerülésének a nem FIAT (akár hagyományos akár crypto) pénz használata. Ahonnan az egész kiindult (Nick Szabo, stb) az pont ez volt . elszabadulni a központi irányítástól, lehetetlenné tenni a beavatkozást. Szerintem és a sok cryptonomád szerint sikerült , szerintetek nem.

    1. Szia Bartman!
     Nincs szó arról, hogy nem akarok reagálni, de jól látod, hogy még nem egészen tiszta számomra ez a rendszer. Amikor először hallottam róla és itt az oldalon is felmerült, alaposabban utánaolvastam, de ennek már néhány éve, és azóta ennek jórészét elfelejtettem. Ígérem, hogy korrepetálom magam.
     Amúgy abszolút el tudom képzelni, sőt, nagyon valószínűnek tartom, hogy a kitalálóit nemes célok vezérelték, de a mai világban nehéz hosszútávon megőrizni ezt. Ahogy léteznek olyan politikusok, akik a világ jobbá tétele miatt választják a politikai pályát, de ez egy olyan terület, ahol szinte lehetetlen ezt fenntartani vagy a pályán maradni korrumpálódás nélkül.
     Lenne továbbá egy kérdésem, látva, hogy milyen járatos vagy Bitcoin témában. És tényleg azért teszem fel, mert tanulni szeretnék.
     Szóval tételezzük fel, hogy eljött az Antikrisztus rendszere és azon bizonyos bélyeg nélkül (és a kérdés szempontjából mindegy, hogy az a bélyeg micsoda) se venni, se eladni nem lehet már. Hogy írhatja ezt felül a Bitcoin? Mondjuk bemegyek a közértbe és kenyeret akarok venni. Hogyan tehetem meg, ha bélyeg nélkül nem engedélyezett és rajtam/bennem nincs bélyeg?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend