Készpénznélküli társadalom

Már a Monopoly is készpénz nélküli – A vonalkódok a játékosokat és a tranzakciókat is nyomonkövetik

Forrás: Activist Post

Amikor a korábban összeesküvésnek számító elméletek a popkultúra részévé válnak, rájövünk, hogy egy új valóságot igyekeznek létrehozni a szemünk előtt. Ennek részeként a világ 5. legnépszerűbb játéka is alkalmazkodik a készülő készpénz nélküli társadalomhoz.

A készpénz elleni háború számos fronton folyik a való világban, a készpénzre kivetett negatív kamattól, a nagycímletű bankjegyek bevonásán vagy a ?gyanús készpénzforgalom? jelentésére bevezetett űrlapokon át egészen a nagy összegű készpénzes tranzakciók betiltásáig.

Talán arra számítva, hogy a mai gyerekek esetleg hamarosan már azt sem fogják tudni, hogy hogyan kell készpénzt használni vagy esetleg gondolkodásuk átprogramozását akarván felgyorsítani, a Monopoly társasjáték, nevéhez hűen, az új verzióval is a központi bankokra jellemző széleskörű megfigyelést és mindenre kiterjedő pénzfelügyeletet népszerűsíti.

Az új verzió, igen találóan, Ultimate Banking néven fut, amit talán ?végső? vagy ?totális? bankolásként lehetne fordítani.

A Monopoly mindig is a dominanciáról szólt, amit ingatlanok meg- illetve felvásárlásával, kényszer bérleti díjak beszedésével és az ellenfél csődbe juttatásával lehet elérni, míg végül a nyertes a virtuális gazdaság teljes egésze felett megszerzi a hatalmat.

A játék több mint 100 éves múltja és az a tény, hogy több mint 100 országban és csaknem 40 nyelven jelent már meg, mutatja komoly társadalomformáló erejét.

A játék első digitális változata 2005 után jelent meg, amikor a készpénzt Visa bankkártyák váltották fel. A modernizáció következő lépéseként az ismert bábuk, például a hajó vagy a talicska helyére a lapostévé, a Segway és az űrhajó került. Végső simításként egy új, teljesen digitális bankrendszert kapott a játék, aminek segítségével nyomon lehet követni a játékosok anyagi helyzetét, egyúttal ellehetetlenítve a játékosok közötti, közös megegyezésen alapuló boltolást vagy a számok felülbírálását.

A legújabb változat ezen is túltesz egy lépéssel, tökéletes összhangban a társadalomban megfigyelhető, felülről támogatott változásokkal, a teljesen készpénznélküli valóság megvalósulását vetítve előre, amiben a teljes kontrollt és megfigyelést már nem is tagadják, sőt egyenesen kívánatosnak és szükségszerűnek mutatják be.

A lassabb, manuális adatbevitel helyett mostantól minden ingatlankártya leolvasható vonalkóddal van ellátva, aminek értékét leolvasás után automatikusan levonják a vásárló pénzéből. Ugyanez a helyzet a bérleti díjakkal. Minden vonalkódok alapján működik, a levonás pedig automatikus. Ily módon a játék nemcsak a tranzakciókat, de a játékosokat is integrálja a központi adatbázisba.

A régimódi módszereket kedvelők persze választhatják a Monopoly hagyományos változatát, de a trendeket látva, nagyon valószínű, hogy hamarosan eltűnik a polcokról. Azon se lepődjünk meg, ha a következő verzió ?Biometrikus Bankolás? néven fut majd. Vagy nem ennek a térnyerését látjuk odakint? Nem lenne sokkal gyorsabb és kényelmesebb? Hiszen a Google pénztárca is hamarosan tartalmazni fogja ezt a funkciót. Azonkívül ki tudja, hogy meddig fogják tudni a fiatalok, hogy egyáltalán mi az a bankkártya?

Monopoly_2016

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

  1. Megy a kondicionálás ezerrel!
    Thea, ha fel szabad vetnem, akkor kérhetném, hogy írjál egy cikket arról, hogy miként lehet túlélni az elkövetkező Antikrisztusi korszakot? Mert ugyan jók ezek a cikkek, mert felnyitják a szemünket, de ugyanakkor párhuzamosan a megoldást is meg kell mutatni, hogy mi a kiút ebből.
    Sokan a természetbeni túlélésre, önvédelemre készülnek fel, mert egy apokaliptikus jövőt vizionálnak.
    De az antikrisztus ezzel ellentétben egy megszervezett világállamot fog bevezetni, amiben való lét feltételezni fogja a rendszernek való teljes elköteleződést.
    Kérdés: hogy éljünk túl úgy, hogy nem vesszük igénybe majd az AK állam szolgáltatásait, amihez majd szükségszerű lesz a csipbeültetés, és amit el akarunk kerülni.
    Erről jó lenne egy tanulmány-féle anyag. Valamint az Istennel való kapcsolat felvétele, különbségtétel az között, hogy kihez imádkozzunk, kitől kérjük a segítséget, Jézustól, vagy az Atya Istentől.
    Köszi előre is!

    1. Ha a bankok helyén közösségi piacot,az adóhivatalok helyén játszóházat,a városokban közösségi kerteket építenének az emberek,és a Teremtő Isten lenne az első helyen az életükben,akkor nem is kellene erre várni se.Hiszen szavakkal,gondolatokkal megteremti az ember a nagy nyomorúságot is,ha erőt fektet bele.
      Lehetne még példákat felhozni,hogy miket lehetne létesíteni még.

      1. Ez így igaz.
        Végül is lehet, hogy nem is olyan bonyolult a megoldás.
        Ahogy a magyar közmondás is mondja: Segíts magadon, és Isten is megsegít.
        Aztán meg ott van Pál apostol javaslata :
        – Továbbá, Atyámfiai, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok. Amiket tanultatok is, el is fogadtatok, hallottatok is, láttatok is én tőlem, azokat cselekedjétek; és a békességnek Istene veletek lesz!

        1. Az első lépés az, hogy eldöntöd, kimégy-e a városból. Én úgy vagyok ezzel hogy szégyellem, hogy még mindig csak beszélünk erről, ugyanakkor csak magam, és a családom miatt nem tenném. Erre egy NAGY PROJEKT kell, egy alternatív társadalomra, aminek “részletei” csak hogy hogyan élünk “túl”. Ezt csak lépésről lépésre lehet megcsinálni, feltétlenül el kell kezdeni, mint ők http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/5389-ezekben-a-falvakban-garantalt-a-siker-onellatas-teren receptre nem írja fel senki, és nincs “patika” ahol kiválthatnád …

          AZT a projektet kell megcsinálni, a központot megkeresni – a tevékenykedőket – mert a részletek, azok már készen vannak, a polcon, csak le kell venni 🙂 lényegében megtalálhatóak az interneten. Nemrég tájékoztatást/ térképet ígértem … be is tartom, nemsokára, a klubban!

        2. Kedves Éva,én már nagyon várom,hogy legyen ilyen lehetőség,még némi pénzzel(pár tíz vagy százezerrel is beszállnék,de utána már csak a munkámmal tudnám támogatni.
          Thea,valamiért olyan akadozva tudok írni erre a fórumra,vagyis,ahogy ütöm a billentyűzetet,úgy nem tudja követni,vagyis lassabban jelennek meg a betűk.Facebookon és e-mailen jó minden..

        3. István, nem tudom mi lehet a gond, merthogy a gépeléshez az oldalnak nem kell semmit “csinálnia” tehát nincs ami lelassítsa azt a te gépeden. Lassú max akkor lehet, amikor a küldés gombra kattintasz.

    2. Kedves Tboy!
      Ígérem, hogy imádkozom a kérésed felől, ugyanakkor magamból kiindulva (ami persze nem biztos, hogy jó ötlet 😀 ) attól tartok, hogy ez egy nagyon tömör tanulmányféle lenne. Amolyan egybekezdéses. Valahogy így: “Ne aggodalmaskodjatok tehát, és ne mondjátok: ?Mit együnk?? vagy ?Mit igyunk?? vagy ?Mivel ruházkodjunk?? Mert mindezeket a pogányok kérdezik. Mert jól tudja a ti mennyei Atyátok, hogy mindezekre szükségetek van. Hanem keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és ezek mind ráadásul megadatnak nektek.” Máté 6:31-33

      Én úgy gondolom, hogy Isten “az Ő gazdagsága szerint lát el minket”, még az Antikrisztus uralma alatt is, nem pedig a gazdasági rendszer típusa alapján.
      Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kérésed rossz, csupán azt, hogy jelenleg úgy érzem, ezt tudom megfogalmazni (illetve ezt sem, hiszen nem én mondtam 🙂 ) és nem többet.

      Tudjuk, hogy az Antikrisztus uralma alatt még a “nép értelmesei” is “hullanak fegyver és tűz miatt, fogság és rablás miatt napokig” (Dán. 11:33) és azt is, hogy lesznek, akik menedéket találnak a pusztában (Jel. 12:6, 14), de összességében azt hiszem, hogy azokban az időkben mindenkinek meg kell tanulnia szorosan követni Istent és az útmutatását. Nem hiszem, hogy lesz egy általános recept a túlélésre. Az is biztos, hogy sok függ majd attól, hogy valaki az Antikrisztus birodalmához tartozó területen él-e vagy sem, hiszen az Antikrisztus szinte folyamatosan háborúban áll majd más hatalmakkal, amiből az következik, hogy bár nagy lesz a birodalma, nem tartozik majd bele a világ minden országa.

      Addig is ajánlom ezt a régebbi cikket, ami pont ezzel foglalkozik, alatta pedig elolvashatod, hogy mit gondolnak a többiek a témáról: http://idokjelei.hu/2013/07/a-felkeszules-egyenlo-lenne-a-hit-hianyaval/

      1. Köszi szépen Thea!
        Nagyjából akkor el is mondtad a lényeget.
        Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk!
        Igazából az emberi elme kérdezte azt, amit kérdeztem,
        de amit írtál az tökéletes válasz volt rá! Nem is kell több.
        Isten megadja az útmutatást, az ellátást, még a nehéz időkben is ezek szerint,
        csak bízni kell benne.
        Köszi a cikket, elolvasom!
        Arról van esetleg anyagod, tanulmányod, hogy kitől kérjen az ember segítséget, ha kell, Jézustól, vagy az Atya Istentől?
        Itt úgy látom, hogy van kavarodás, ebben a témában.
        Jézus azt tanította, hogy a Mennyei Atyától kell kérni, sokan mégis Jézust szólítják meg.
        Hol az igazság?

        1. Én is köszönöm Tboy! Még azért lehet újabb cikk ebből. Meglátjuk 🙂

      2. Abszolút egyetértek kedves Thea, viszont ezek a mondatok MINDIGRE szólnak!
        Nem “kivédeni” szeretném a megpróbáltatásokat, vagy, csökkent hittel élni, hanem “bölcsességgel párosult ésszel” készíteni ELSŐSORBAN másoknak az élet-lehetőséget, ami már most is aktuális, hiszen tíz- és százezrek vannak hajlék nélkül és gyermekek sokasága éhezik 🙁
        Ezzel csak azt akarom mondani, hogy tétlenek nem lehetünk, hiszen van nekünk “arra való” két kezünk, gondolkodásra agy …
        Eszembe jutott egy vicc: valaki hajótörést szenved, kapaszkodik egy darab deszkába a tengeren. Odajön egy csónak, mondja, szálljon be, ember! Erre azt mondja: “Isten megment!” Majd telik múlik az idő, jön egy nagyobb hajó, kürtölnek, látják őt és segíteni akarnak. Ám emberünk visszakiabál: “Majd Isten megment!”
        Aztán egy helikopter jön, eresztenék le a hágcsót, de a pasi csak legyint, neki nem kell, mert majd “Isten megment” szól vissza.
        A végén megfullad. Felmegy az égbe, és reklamál: Én annyira bíztam, benned Istenem, hogy megmentesz, lám mégis megfulladtam!
        Mire az Úr: nem vetted észre, pedig háromszor is akartam neked segíteni ! ?

        1. Szia Éva!
          És én is egyetértek, hiszen a hit nem egyenlő a tétlenséggel, sőt, “a hit, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend