Természeti katasztrófák

A természeti katasztrófák rekordösszegű károkat okoztak az USA-ban 2011-ben

Forrás: DailyMail.co.uk

Vicksburg, Mississippi, 2011. május 12.
  • Az áradások Mississippiben az állam olajiparának 10%-át befolyásolják
  • A mindenkori legrosszabb első félév az időjárási károk tekintetében
  • A katasztrófák hatással lesznek a biztosítási díjakra az egész országban

Az időjárás okozta károk eddig 5 milliárd dollárjába kerültek az Egyesült Államoknak 2011-ben, megdöntve ezzel a mindenkori rekordot és még csak május hónapban járunk.

A tornádók, viharok és áradások szokatlan intenzitásuk és a pusztítás helyszíne miatt okoztak súlyosabb károkat a szokásosnál, mivel sok katasztrófa sűrűn lakott területeken következett be.

Aki azt gondolja, hogy megúszta a legrosszabbat, ne örüljön túl hamar. A szakértők szerint a kárbejelentések számának ugrásszerű emelkedése miatt a biztosítási díjak az egész országban emelkedni fognak.

Steve Bowen meteorológus, aki a katasztrófák nyomon követésére specializálódott, az USA Today-nek nyilatkozva elmondta, hogy ?az idei év első néhány hónapja szokatlanul aktív volt a katasztrófák tekintetében.?

Chicago-ban több száz autó került a hó fogságába

A katasztrófák egyedül április hónapban 3 milliárd dollárnyi kárt okoztak, amibe még nem számolták bele a Mississippi folyó jelenleg is tartó áradását és a közép nyugaton január 31 és február 2 között tomboló hóvihart.

Ez a két esemény az előzetes számítások szerint további 1 milliárd dollárnyi kárt okozott, ami a hivatalos határértékek szerint a legsúlyosabb kategóriába eső időjárási katasztrófákra jellemző.

Robert Hartwig, a Biztosítási Információs Intézet elnöke elmondta, idén a viharok ?jelentős károkat okoztak, sok cég kénytelen volt időlegesen vagy véglegesen felfüggeszteni működését és kiemelkedő volt az extrém időjárás miatti közlekedési balesetek száma is.?

A csillagászati összegű károk hatása azért is komoly, mert immár harmadik éve évről évre megdől ez a rekord. Az elmúlt három év során csak a tornádók és komoly viharok évi 10 milliárd dolláros kárt okoztak az Egyesült Államokban.

?Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy 2011 új rekordot állít,? tette hozzá Mr. Hartwig.

2008-ban az időjárás okozta károk összege 9 milliárd dollár volt. Abban az évben május hónapig összesen 2 katasztrófa érte az országot.

Az Országos Időjárási Adatközpont 1980 óta rögzíti az időjárással kapcsolatos adatokat.

Vége a játéknak: Az ár körülzárta a Fitzgeralds Tunica átjárót, a Robinsonville-ben található szálloda és kaszinó felé.

A biztosítóktól, katasztrófa-elhárítási központoktól és kormányhivataloktól kapott adatokat rögzítő és feldolgozó központ a lehető legmegbízhatóbb és legpontosabb információkat szolgáltatja az időjárás okozta károk összegének megítélésében.

E sorok írása közben a Mississippi folyó áradása továbbra is számos települést és farmot veszélyeztet Memphis és a Mexikói-öböl között és Louisiana állam part menti nyersolajtermelésének 10%-ában okoz fennakadást.

Az áradások miatt a Mississippin működő 19 kaszinóból, ami az USA harmadik legnagyobb szerencsejáték piaca, 17-et be kellett zárni, így több ezer munkahely és 13 millió dollárnyi adóbevétel került veszélybe.

Az áradások tovább nehezítik az egyébként is lemaradt állam kilábalását a válságból.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend