Természeti katasztrófák

A fukusimai 1-es reaktor fűtőelemei szabadon, a 4-es reaktor összedőlőben

Forrás: Zerohedge.com, RT.com

A sugárzás mértéke az 1-es reaktorban sokkal magasabb, mint korábban gondolták

A Fukushima névre beugrik valami? Az atomerőmű, amiről két hónapja annyit beszéltek, és amiről szinte semmit sem hallunk mostanában, mert ugyebár, ha nincs hír, akkor minden rendben. Nem igaz? Sajnos nem.

A ma már államilag finanszírozott TEPCO-tól érkező legfrissebb információk szerint ?a fukusimai erőmű 1-es számú reaktorának fűtőelemeit nem borítja víz, ami jelentősen hátráltatja a helyreállítási munkálatokat és a válság megoldását. A vízszint jelenleg 1 méter a fűtőelemek körül, nyilatkozta Junichi Matsumoto, a Tepco ügyvezető igazgatója egy tokiói sajtótájékoztatón. A leolvadt fűtőelemek a hermetikus egység padlójára estek, a hűtés azonban így is folyik. A cégnek fogalma sincs arról, hogy a fűtőelemek mióta vannak szabadon, mondta Matsumoto.?

Úgy tűnik, egyre több ember fogadja szkepticizmussal a Fukusimából érkező a híreket: ?A válság kezdetétől fogva mondtam, hogy a vízzel való körbezárás nem fog működni,? nyilatkozta Tadashi Narabayashi, a Hokkaido Egyetem atomfizika professzora. ?A Tepconak egy vízhűtő rendszert kellene kiépítenie, méghozzá minél gyorsabban. Egy ideje már csak körbe-körbe járnak, alig látni előrelépést. Mostanra talán rájöttek, hogy ezt kell tenniük.?

A legjobb rész pedig: ?Nem valószínű, hogy a helyzet romlott volna attól, hogy kiderült a fűtőelemek szabadon, azaz nem víz alatt vannak, mivel valószínűleg a katasztrófa kezdete óta így vannak,? mondta Narabayashi. Ami lefordítva annyit jelent, hogy a válság eleje óta súlyos a helyzet, és a Tepco és a japán kormány nem mondott igazat. A sugárzás erőssége pedig nem csökkent az idő előrehaladtával.

A Russia Today kitűnő összefoglalójából az is kiderül, hogy a 4-es reaktor épületét az összeomlás veszélye fenyegeti (angolul értőknek érdemes végignézni a riportot):

Japán bejelentette, hogy a 4-es reaktor épülete dől és a szakemberek teljes erejükkel dolgoznak a szerkezet megerősítését célzó terveken, hogy a teljes összeomlást megelőzzék. Ennek hiányában a kiégett nukleáris fűtőelemek az omlás következményeként szétszóródnának a erőmű területén.

A légi felvételekből és a web kamerák anyagából nyilvánvalóan látszik, hogy a 4-es reaktorépületből szinte csak a váz maradt meg.

Az 1-es számú reaktorépületbe hosszú idő után a napokban tudtak először bemenni a munkások. A sugárzás mértéke olyan erős, hogy az éves megengedett mennyiséget 10 perc alatt kapja meg egy ember.

Néhány napja kiderült, hogy egy az evakuációs zónán kívül eső város csatornarendszerébe sugárszennyezett üledék jutott be.

[vsw id=”Dxbm7iJTT8U” source=”youtube” width=”480″ height=”390″ autoplay=”no”]

Persze minden rosszban van valami jó, így a gombafelhő mögül is kibújik a nap: A Deutsche Bank szerint ezek jó hírek a Japán GDP számára, ami még úgy 15 ezer évig folytatja az extra röntgensugarak kibocsátását.

És az elmaradhatatlan ZAMG animáció a kibocsátás előrejelzéséről:

http://www.zamg.ac.at/pict/wetter/sonderwetter/fuku/20110512_I-131_FUKU.gif

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend