Természeti katasztrófák

Olvadás Fukusimában és legfrissebb EURAD animáció

Források: The Guardian, Natural News, woweather.com

Úgy tűnik a fukushimai reaktorok megmentéséért folytatott küzdelem vereséggel zárul, mert a legfrissebb adatok arra engednek következtetni, hogy a kettes reaktor magja átégett a legbelső védőrétegen és a beton padlózatra folyt. Az új ?fejlemény, igen aggasztó, hiszen újabb adag radioaktív szennyeződés juthat a környezetbe,? írja a Guardian, aki elsőként közölte a hírt. Richard Lahey, a reaktorok hűtőrendszerének kifejlesztő és gyártó General Electric biztonsági kutatócsoportjának vezetője volt abban az időben, amikor a fukusiami erőművet létesítették elmondta a lapnak, hogy minden jel arra mutat, a csatát elvesztette a helyszínen küzdő csapat, de a Csernobilhoz hasonló szerencsétlenségtől azért nem kell tartani.

A munkások három reaktorba szivattyúztak vizet folyamatosan, hogy megakadályozzák a fűtőelemek olvadását, de sajnos a fűtőelemek ennek ellenére minden egyes reaktorblokkban részlegesen szabadon vannak.

A kettes reaktornál a megolvadt mag egy része, azaz a fűtőelemek és a cirkónium ötvözetből készült burok átégett az acélburkon és lefolyt a nyomáskamra aljára, mondta Lahey.

?A reaktoron belüli mérések, és a most már kívül is megtalálható anyagok alapján arra lehet következtetni, hogy a kettes blokkban a mag átégett az első burkon és a betonköpeny padlóján van,? nyilatkozta Lahey. ?Nagyon remélem, hogy nincs igazam, de minden bizonyíték efelé mutat.?

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a megolvadt fűtőanyag reakcióba léphet a betonnal, aminek hatására radioaktív gáz keletkezik. Fukusimában a betonköpenyt vízzel árasztották el, ami ebben az esetben segít abban, hogy a radioaktív gáz ne, vagy csak kisebb mennyiségben tudjon kiszökni a reaktorból.

?Tehát a víznek köszönhetően nem egy nagy gombócban jönne ki, hanem inkább, mint a forró láva, így könnyebb lehűteni,? magyarázta Lahey.

Az elmondottakból arra lehet következtetni, hogy a radioaktív szennyeződés kibocsátása jelentősen nőhet és hatása évtizedekig eltarthat.

Naoto Kan, japán miniszterelnök tegnap előtti sajtótájékoztatójában beismerte, hogy a helyzet a fukusimai rektorokkal kapcsolatban még mindig kiszámíthatatlan. Miután az is kiderült, hogy a helyszínen vizsgált talajmintákban plutóniumot mutattak ki, egyértelmű, hogy a fűtőelemek megsérültek és folyamatosan sugároznak.

Robert Peter Gale, amerikai orvoskutató, akinek segítségét a csernobili katasztrófa után kérték a szovjet hatóságok, Japánba utazott, hogy találkozzon a japán kabinetminiszterekkel és megbeszéljék egy független bizottság felállítását a sugárzás mérésére és a nyilvánosság informálására.

?A közvéleményt leginkább az nyugtalanítja, hogy az egyik nap azt mondják ne igyanak csapvizet, mert víz szennyezettsége messze meghaladja az egészségügyi határértéket, majd két nappal később azt hallják, hogy nyugodtan ihatják, nincs semmi baj a vízzel. Az emberek nem tudják, hogy az első esetben voltak-e túl óvatosak a hatóságok, vagy később hazudtak nekik,? mondta Gale.

Mi következik ezután? Radioaktív gáz

Mi történik most, hogy a mag kifolyt a betonköpeny padlójára? A fizika és kémia törvényeit követve a felhevült fűtőanyag reakcióba lép a betonnal, és erősen sugárzó gáz keletkezik, és fennáll a veszély, feltéve, hogy az acélköpeny a földrengés, vagy az azt követő robbanások során megsérült, hogy ez a gáz kikerül a szabadba.

?Ami miatt a helyzet igen aggasztó, hogy a betonköpenyen és acélburkon kívül található vízben található radioaktív anyagok koncentrációja rendkívül magas, és ez csak a reaktormagból kerülhetett a vízbe,? tette hozzá Lahey. ?Nem lesz olyan a helyzet, mint Csernobilban, ahol a hatalmas robbanás nagy területen terítette szét a radioaktív szennyeződést, de ez semmiképpen sem jó hír a környezet számára.?

Egy dolog kezd egyértelművé válni: a fukushimai erőmű még nagyon sokáig fogja ontani magából a radioaktív anyagokat. Szinte biztos, hogy Japánnak nem maradt más választása, mint betemetni az erőművet.

Hogyan lehet az erőművet végleg betemetni?

Az egyik problémát az jelenti, hogy honnan vesznek ennyi betont. Egy ilyen művelethez nemcsak betonra hanem több száz betonkeverő teherautóra is szükség van. Több millió tonna betonról beszélünk, amit valahonnan oda kell szállítani.

Kiszámolta már valaki ehhez mennyi idő szükséges? Már az is csoda lenne, ha 30 nap alatt be tudnák szerezni a szükséges nyersanyagokat. És az sem elég, ha a betont csak úgy odalöttyintik azt remélve, hogy majd csak odatapad valahogy. Úgy kell megtervezni és elvégezni a betemetést, hogy az kiállja egy esetleges újabb földrengés vagy szökőár próbáját. Egy ilyen projekt normális körülmények között 5 évet igényel.

Arról van szó, hogy a meglévő erőmű köré és fölé egy új rendkívül masszív betonköpenyt kell építeni. Ez nem kis munka. Reméljük lesz elég nyersanyag és főleg ember, aki elvégezze mindezt.

A cézium-137 izotóp kibocsátásának és terjedésének előrejelzése a földfelszín közelében március 31 és április 2 között (Forrás: EURAD):

(Az animáció a rendelkezésre álló adatok alapján próblja illusztrálni a sugárzás potenciális mértékét és annak terjedését, így az animáció és a valóság között eltérés lehet)

 

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend