Természeti katasztrófák

A fő médiumok alábecsülik a radioaktív felhő kiterjedését

Forrás: New York Times, MSNBC

A New York Times oldalán megjelent és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) által szolgáltatott adatok alapján készített illusztráció bemutatja a fukusimai erőmű által kibocsátott radioaktív szennyeződés terjedését. A térképen látható pontok a megfigyelőállomásokat jelölik.

A térképen a radioaktív felhő kiterjedését és terjedését a múlt hétvégei eredeti kibocsátás alapján jelenítették meg. A hét második felében kibocsátott, sokkal nagyobb mértékű és veszélyesebb kibocsátást ebbe nem számították bele és ezt a New York Times cikke is belátja.

?Az előrejelzés nem a sugárzás valós mértékét mutatja,? írja a Times. ?Az egészségügyi és nukleáris szakértők kihangsúlyozzák, hogy a felhő sűrűsége a terjedés során csökkenni fog és legrosszabb esetben is csak csekély egészségügyi kockázatot jelent az Egyesült Államokban.?

?Az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete, ami az ENSZ bécsi szervezetének fennhatósága alá tartozik, semmilyen információt nem adott ki a sugárzás valódi mértékéről, csupán a radioaktív felhő terjedését szemlélteti,? jelentette a Times tegnap.

A helyzet súlyosságáról a hatóságok hallgatnak.

A helikopteres locsolás hatékonyságáról sem esik sok szó. Michio Kaku, ismert fizikus az MSNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy az akciónak semmi értelme. Véleménye szerint azonnal neki kellene látni a sérült erőmű betemetésének, ahogyan azt végül Csernobilban is tették.

?Amit csinálnak, az olyan, mintha egy erdőtüzet vízipisztollyal próbálnának eloltani,? nyilatkozta Michio Kaku.

(A kiégett fűtőelemek tárolására használt medence 2000 tonna víz befogadására képes. Legalább 700 tonna vízre lenne szükség a fűtőelemek lehűtéséhez, egy helikopter pedig egyszerre 7,5 tonna vizet képes elvinni, aminek nagy része kiengedéskor mellétalál.)

?Nem tudnak elég közel menni a helyszínhez ahhoz, hogy elég hatékony legyen. Azt kell csinálni, amit Gorbacsov tett. Odarendelni a japán légierőt, az összes helikoptert megrakni homokkal, bórsavval és betonnal és betemetni.?

?Folyton arról beszélnek, hogy a helyzet stabil. Ez olyan, mint amikor valaki két kézzel kapaszkodva lóg a magasban. Stabil? Várj egy pár órát és akkor kérdezd meg mégy egyszer, hogy még mindig stabil-e? A helyzet csak romlani tud. Ha enyém lenne a döntés, azonnal nekiállnék a betemetésnek.?

Később hat tűzoltóautóval és egy vízágyúval próbálták lehűteni a felhevült egységeket, de egy órával az akciót követően a sugárzás errősége 3700 millisivertről 4000-re emelkedett. Az ilyen mértékű sugárzás sugárbetegség kialakulásához vezet, amibe már többen belehalhatnak.

Tegnap késő estére a katasztrófa áldozatainak száma 14 ezerre emelkedett, 492 ezer ember veszítette el otthonát és 850 ezer háztartásban nincs áram a nulla fok alatti hidegben.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend