Nagytestvér

Al Franken: Az Internet kell nekik

Forrás: Politico.com

?Harcoljunk az internetszabadságért!? mondta Al Franken | Fotó: AP

Al Franken szenátor a SXSW (South by Southwest, egy független művészeti interaktív fesztiválsorozat) fesztiválon adott múlt heti beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy néhány nagyvállalat az ?Internet elpusztítását? tűzte ki céljául és harcba hívta a informatikához értő  hallgatóságot a világháló semlegességének megmentésére. ?Azért jöttem ide a mai napon, hogy figyelmeztessek mindenkit: a játéknak hamarosan vége lehet,? mondta Franken szenátor. ?Az Internet kell nekik, vagy legalábbis az Internetnek az a jellemzője, ami a legtöbb vállalkozó, blog és művész számára a legfontosabb: a nyitottság és a szabadság. Az Internet-semlegesség a modern kor emberjogi záradéka.?

Franken szenátor konkrétumokat is prezentált, megnevezve néhány nagy telekommunikációs céget, élükön a Comcast-tel.

A Comcast a világháló alapvető szerkezetét szeretné megváltoztatni oly módon, hogy a pénzes cégek gyorsabb hozzáférést, könnyű elérhetőséget kapnának pénzükért, maguk mögött hagyva mindenki mást. Ez igen komolyan érintené a független művészeket és zenészeket.

Első lépésként a Comcast tönkre akarja tenni a Netflix-et, mert a Netflix videó streaming szolgáltatása háttérbe szorítja a Comcast kábel koncesszióját. ?Az amerikaiak végül kénytelenek lesznek többet fizetni, egy rosszabb szolgáltatásért.?

?Sajnálatos módon ezeknek a nagyvállalatoknak van egy olyan képessége, amivel mi nem rendelkezünk: lehetőségük van megvásárolni a számukra kedvező politikai végkifejletet. A nagy telekommunikációs céges erős lobbival rendelkeznek.?

Beszéde végén arra kérte hallgatóságát, ne adják fel az internet semlegességét, mert a végén a neten már csak Black Eyed Peas-hez hasonló kommersz zenéket lehet majd hallgatni és nosztalgiával gondolunk majd azokra a napokra, amikor egy zenésznek nem kellett eladnia a lelkét, ahhoz, hogy népszerű lehessen.

?Harcoljunk az internetszabadságért!?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend