Gazdasági válság

A kormányok készletgyűjtésbe kezdtek a lakosság dühének enyhítésére

Egyes tekintélyelvű kormányok agresszív készletgyűjtésbe kezdtek az élelmiszerárak drasztikus növekedését lelassítandó, azt remélve, hogy ezzel elkerülhetik a nép dühét.

Az árutőzsdei kereskedők arra figyelmeztetnek, hogy az említett kormányok vad készletezési akcióit a tőzsde a pánik első jeleinek tekinti.

A taktika azonban rosszul sülhet el, még magasabbra srófolva az árakat, ami igazi inflációs spirált indíthat, figyelmeztet néhány elemző.

Bizonyos ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai országok óriási mennyiségű élelmiszert vásároltak a nyílt piacon a tunéziai zavargások hatására.

A Zine al-Abidine Ben Ali tunéziai elnököt és kormányát megbuktató lázongások az élelmiszerhiány, a magas árak, az elnyomás és a korrupció miatt törtek ki az afrikai országban.

Szemtanuk szerint a kormány bukását kiharcoló tömegek az ?Adjatok cukrot!? szavakat kántálták a demonstrációk során. Nouriel Roubini, a New York Egyetem közgazdasági tanszékének professzora, aki a jelenlegi pénzügyi válságot is megjósolta, a Világgazdasági Fórum e héten Davosban tartott gyűlésén elmondta, hogy a magas árak ?lázadásokhoz, demonstrációkhoz és politikai instabilitáshoz vezetnek.?

?Ez egy óriási erő, ami kormányok hatalmát döntheti meg, ahogyan azt a közel-keleten már láthattuk,? nyilatkozta.

Szerdán Algéria 800.000 tonna őrölni való búzát vásárolt, Szaúdi-Arábia pedig 12 hónapra elegendő búzatartalék vásárlását tervezi.

Egyiptom, ahol részben a magas árak miatt kitört zavargások napok óta tartanak, hamarosan követi a példát. Banglades megháromszorozta a felvásárlásra előirányzott rizs mennyiségét, Indonézia pedig 820.000 tonna Thai rizst vásárolt a héten.

?Egyre több szuverén állam kezdett élelmiszerfelvásárlásba, a lázongások elkerülése végett, ezzel azonban mesterségesen stimulálják a keresletet,? mondta Jim Gerlach, az A/C Trading árutőzsdei szakértője.

?Ez még csak a pánikvásárlás kezdete,? mondta Ker Chung Yang, a szingapúri Philips Futures árutőzsdei szakértője. ?Valószínűleg még számos ország szánja el magát erre a lépésre,? tette hozzá.

Az árak még mindig nem érték el a 2008-ban látott csúcsot, de a gazdasági szakemberek figyelmeztettek, hogy az áremelkedések ereje így is elég kormányok megbuktatásához.

Hamza Alkholi, a Szaúdi Alkholi Csoport elnök-vezérigazgatója szerint a tüntetések nem állnak meg Észak-Afrikában. ?A nagymértékű munkanélküliség és emelkedő élelmiszerárak miatt még sok országban láthatunk hasonló lázongásokat,? figyelmeztetett.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend