Elmélkedések

A legcsodálatosabb könyv

Akár elfogadjuk és elhisszük a Biblia tanításait akár nem, ahhoz nem fér kétség, hogy ez a legfigyelemreméltóbb és legcsodálatosabb könyv a világon. A maga nemében egyedülálló. Sokan azért becsülik le és utasítják el, mert az általuk megismert, többnyire semmittevő kereszténység jut róla eszükbe. Úgy gondolják: ?Ha a Biblia erre tanít, akkor köszönöm, de nem kérek belőle. Ez nem nekem való.?

Ha azonban tisztában vagyunk vele, hogy a szeretet vallásának, amit Jézus tanított, és a vallási hagyományoknak, amelyeket sok keresztény gyakorol, kevés vagy semmi köze sincs egymáshoz, akkor előítélet nélkül ismerkedhetünk meg a Bibliával. Ha őszintén keressük az igazságot, akkor félresöpörve minden hamis értelmezést, leáshatunk a Biblia csodálatos alapjához, és felfedezhetjük Isten eredeti tervét. Ráébredünk majd, hogy a Biblia nem pusztán valamilyen vallási törvénykönyv, hanem a legcsodálatosabb, természet­felettibb, legszebb, legbámulatosabb könyv az egész világon. A Bibliában mindenre megvan a válasz: honnan jöttünk, hogy kerültünk ide, miért vagyunk itt, hogyan éljünk boldogan, amíg itt vagyunk, hogyan szeressünk, és hogyan legyünk örökké boldogok.

Mielőtt azonban eldöntenénk, elfogadjuk-e ezt a csodálatos könyvet, és hiszünk-e benne, gondoljuk át a következő hét, pontokban felsorolt tényt, ami a Bibliát teljesen egyedülállóvá teszi:

  1. A Biblia folytonosságát tekintve egyedülálló. l500 éves időszak alatt több mint 40 ember írta, köztük királyok, köznép­beliek, filozófusok, halászok, pásztorok, katonák, költők, államférfiak, tudósok, stb. Ennek ellenére a szerzők a könyv elejétől a végéig több száz vitatott kérdésről egységesen, egymást kiegészítve beszélnek, körülírva egy fokozatosan kibontakozó témát: Isten szeretetét az ember iránt.
  2. A Bibliát többen olvasták és olvassák, mint bármely más könyvet. Több példányt adtak el belőle, mint bármely más műből, sőt, világszerte még mindig ebből fogy el a legtöbb minden évben. Egy másik érdekes tény, hogy az Evangélium volt az első könyv, amely Gutenberg nyomdájában napvilágot látott.
  3. A Bibliát fordították le és adták ki a legtöbb nyelven. A legfrissebb statisztikák szerint a Biblia ? vagy annak részletei ? eddig 2233 nyelven és dialektusban jelent meg a világon. Így üzenete a világ népességének 98%-a számára lett hozzáférhető.
  4. Az ősi kéziratok közül a Biblia eredetiségére több írásos bizonyíték áll rendelkezésünkre, mint tíz klasszikus műre együttvéve. Habár könyveit nem időtálló anyagokra írták, és a nyomdagép feltalálását megelőzően évezredekig kézzel másolták az egyes példányokat, stílusát és pontosságát mégis jobban megőrizte, mint bármely más ősi irodalmi mű a történelem során. A zsidó kultúrában létezett egy bizonyos tudós­réteg, melynek kizárólagos feladata volt tökéletes pontossággal megőrizni és továbbadni az Ószövetség könyveit. Minden egyes befejezett kéziratban megszámolták az összes írásjelet, hogy leellenőrizzék munkájuk pontosságát. A Biblia könyveinek temérdek eredeti nyelven írt, ősi kéziratára bukkantak ? így kétség sem férhet ahhoz, hogy a Szentírás az évszázadok folyamán úgy jutott el hozzánk, ahogy eredetileg megírták.
  5. Egyetlen könyv sem állt ellen ellenségei gonosz támadásainak úgy, mint a Biblia. Sokan próbálták elégetni, elpusztítani és betiltani a római uralkodóktól kezdve mind a mai napig. Már maga a tény, hogy a Biblia még mindig létezik, illetve tanítása és igazsága a számtalan támadás ellenére is fennmaradt, magában véve is csoda.
  6. Egyik régészeti feltárás a másik után támasztja alá a Biblia tökéletes hitelességét, bebizonyítva, mennyire hitelt érdemlő mű a Biblia történelmileg. Archeológusok ószövet­ségi utalásokat követve teljes, rég letűnt városokat fedeztek fel. Olyan népek lakóhelyeit, melyek a szkeptikusok és kritikusok állítása szerint csak a képzelet szüleményei voltak. Sőt, határozottan állítható, hogy egy régészeti felfedezés sincs, amely a Bibliának ellentmondana, vagy kétségbe vonná annak megbízhatóságát ? inkább mind alátámasztja hitelességét.
  7. A Biblia az egyetlen könyv, amely pontosan megjósolja bizonyos nemzetek, népek és városok jövőjét, és a Messiás eljövetelét. Habár a letűnt korok embere jártas volt a jóslás és jövendölés tudományában, sem a görög, sem a latin irodalom­ban nem találhatunk egyetlen határozott próféciát sem, amely a távoli jövő nagy történelmi eseményeire derítene fényt. A Biblia ellenben tele van számtalan, részletes, pontos próféciával, amely mind csodálatosan beteljesedett, a végső időkről szóló jövendöléseket kivéve, amelyek vagy a közeljövőben fognak valóra válni, vagy éppen most teljesednek be.

Milyen csodálatos, figyelemre méltó könyv! Ma mégis oly sok, magát műveltnek, tanultnak tartó ember veszi semmibe a Bibliát. Számtalan emberrel találkozunk, akik éveket töltöttek a felsőoktatási intézmények falai közt, könyvek százait olvasták ? vaskos lexikonokat, tankönyveket, vallási és filozófiai témájú műveket, és mindenféle mást ?, de a világ legizgalmasabb könyvét, a Bibliát még csak ki se nyitották. Pedig ebben az egy műben minden megtalálható: háború és béke, szeretet és gyűlölet, dráma és komédia, jövendölés és történelem, romantika, költészet, misztikum?

Gondoljunk csak bele! A bölcsesség több ezer éves szavai ezek, a Mózes előtti időkből. Ez az egyik legfontosabb és legrégibb könyv a világon, mégis sok ?művelt? embernek eszébe sem jut elolvasni. Idejüket saját, bonyolult és zavaros elméleteikre pazarolják, miközben elhanyagolják az élet szavait.

A Biblia Isten csodálatos, természetfölötti Igéje, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a gyakorlatban is bevált. Bárki kipróbálhatja. ? A világ legjobb, legmaradandóbb, legbölcsebb, legigazabb könyve, amelyben valóban bízhatunk. Kétségtelenül a bölcsesség és tudás kiapadhatatlan forrásának találjuk majd, amelyben ?ó és új kincsekre? lelhetünk. (Máté Evangéliuma 13,52)

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend