Gazdasági válság

Töréspont: Az eljövendő gazdasági összeomlás 25 előjele

A sokak által megjósolt pénzügyi összeomlás hamarabb bekövetkezhet, mint gondolnánk. Az elmúlt néhány hét során csak az USA gazdaságában számos jel mutatott erre. Az amerikai államkötvények hozama gyors ütemben növekszik, a Moody?s pedig arra figyelmeztet, hogy sor kerülhet az USA tartozásának leminősítésére. A jelzálogkamatok agresszívan emelkednek, a dollár és az euró pedig igen gyenge lábakon áll. A munkahelyek továbbra is fogynak amerikában, ahogy egyre több vállalat költözteti olcsóbb országokba termelését, a politikusok pedig ölbe tett kézzel figyelik a fejleményeket. Az USA adósságállományába vetett nemzetközi bizalom egyre mélyebbre süllyed. A csőd szélén álló helyi önkormányzatok és tagállamok egyre több szociális juttatást nyírbálnak meg vagy szüntetnek meg teljes egészében és egyre ?kreatívabb? eszközökkel próbálnak meg még több pénzt kicsikarni a lakosságból.

A világ monetáris rendszerét egyik csapás a másik után éri. Vajon milyen messze vagyunk attól a ponttól, ahonnan már nincs visszaút? Lehet, hogy egy világméretű pénzügyi összeomlás előtt állunk?

Reméljük nem, de minden újabb hét egyre rosszabb hírekkel köszönt ránk a pénzügyek terén. Nemcsak az USA áll a csőd szélén, de sok USA tagállam lassan inkább banánköztársaságra emlékeztet.

Európában a görög gondok, Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország, Belgium és még néhány nemzet súlyos pénzügyi helyzete az euró stabilitását fenyegeti. Az elemzők mostanság már azt latolgatják vajon a dollár vagy az euró omlik össze előbb.

Ez a szomorú eredménye annak, ha egy pénzügyi rendszer adósságokra épül. Minden adósságlufi kidurran egyszer. Mi a világ eddigi legnagyobb adósságlufijában élünk, aminek a kidurranása a történelem legnagyobb monetáris katasztrófájához vezet majd.

Szóval milyen messze vagyunk ettől a törésponttól? A következő 25 előjel, konkrét példa és adat talán segít abban, hogy ezt könnyebben megítélhessük.

1. A hivatalos munkanélküliségi ráta nem ment 9% alá 2009 áprilisa óta.

2. Az Amerikai Népszámlálási Hivatal adatai szerint jelenleg 6,3 millió eladó vagy kiadó lakóingatlan áll üresen Amerikában.

3. A becslések szerint az USA kereskedelmi deficitje Kínával szemben elérheti a 270 milliárd dollárt 2010-re vonatkozóan.

4. 2000-ben a fizikai munkát végző emberek 7,2%-a volt munka nélkül vagy volt alulfoglalkoztatott. Ma ez a szám 19,5%.

5. A kínai kormány hozzávetőlegesen 2650 milliárd dollárnak megfelelő tartalékkal rendelkezik külföldi valutában. Ezt a vagyont más gazdaságoktól szívták el és ahelyett, hogy befektetnék, visszaforgatnák csak ülnek rajta, ami komoly egyensúlyhiányt teremt a világgazdaságban.

6. 2000 óta az amerikai középosztály munkahelyeinek 10%-a megszűnt. 2000-ben megközelítőleg 72 millió ilyen munkahely létezett, ma ez a szám körülbelül 65 millió.

7. Az Egyesült Államokban ma körülbelül ugyan annyi embert foglalkoztatnak a termelésben, mint tették 1940-ben. Figyelembe véve, hogy az USA lakossága akkor, a mai 300 millióhoz képes csupán 132 millió fő volt, ez egy igen kijózanító statisztika.

8. A CoreLogic adatai szerint a lakóingatlan árak az elmúlt három hónap során folyamatosan csökkentek.

9. Az átlagos 30 éves futamidejű fix törlesztésű jelzáloghitelek egy hét alatt 11 bázispontot emelkedtek. A jelzáloghitelek folyamatos drágulásával a családoknak egyre nehezebb saját otthonhoz jutni.

10. 2010 harmadik negyedévi adatok szerint a lakáshitelek 22,5%-ánál a tartozás értéke magasabb, mint az ingatlan piaci értéke.

11. Az amerikai monetáris bázis (pénzállomány) több mint kétszeresére nőtt a legújabb válság kezdete óta.

12. 2010 negyedik negyedéve során az amerikai állampapírok hozama folyamatosan növekedett elérve a hat havi csúcsot.

13. Jerry Brown, Kalifornia leendő kormányzója kétségbeesetten próbál 29 milliárd dollárt lefaragni állama költségvetéséből. ?a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltam? egy álomvilágban éltünk? nyilatkozta Jerry Brown.

14. A kaliforniai El Centro lakosságának 24,3%-a munkanélküli.

15. A kaliforniai Merced városában egy átlagos otthon értéke 63%-ot csökkent az elmúlt négy év során.

16. Dave Bing, Detroit polgármestere új pénzmegtakarítási módszerrel állt elő. Az alapvető szociális- és közszolgáltatásokra szánt összeget 20%-kal akarja csökkenteni, így kevesebb jutna útjavításokra, járőrökre, közterület világításra és szemétszállításra.

17. Camdenben (New Jersey), az USA második legveszélyesebb városában, kétségbeesett küzdelmükben, hogy több pénzt teremtsenek elő, a város vezetői a rendőrállomány felének elbocsátására készülnek.

18. 2010-ben a 60 és 64 év közötti korosztály 55%-a dolgozott, míg tíz évvel ezelőtt ez a szám 47% volt. Egyre több idős ember kényszerül dolgozni a túlélésért. (Természetes a nyugdíjas korú munkavállalók száma Magyarországon is jelentősen nőtt az elmúlt évek során.)

19. 1998-ban a világ hi-tech piacának 25%-át az USA uralta, Kína mindössze 10%-ot tudhatott magáénak. Tíz évvel később az USA már csak 15%-ot mondhatott magáénak, míg Kína részesedése 20%-ra emelkedett.

20. Az Egyesült Államok kormányának deficitje 150,4 milliárd dollárra emelkedett november hónapban, ami a valahai összes novemberi adat tekintetében az eddigi legmagasabb érték.

21. 2011 során az Egyesült Államok kormányának tovább kell görgetnie meglévő adósságát és valami csoda folytán módot találni arra, hogy a GDP 27,8%-ának megfelelő új adósságot finanszírozza.

22. Az elmúlt 100 évben az USA volt a világ legnagyobb energiafogyasztója. Idén nyáron azonban Kína átvette ezt a címet, második helyre szorítva az Egyesült Államokat.

23. Egy megdöbbentő felmérés szerint az amerikai orvosok 40%-a tervezi elhagyni szakmáját az elkövetkező három év során.

24. 2007 elején kicsit több mint 1 millió amerikai volt hat hónapnál hosszabb ideig munka nélkül. Ma ez a szám 6 millió.

25. Amerikában a helyi önkormányzatok elkezdték bevezetni az úgynevezett ?rendőrségi kiszállási díjat?. Ez azt jelenti, hogy ha egy balesethez rendőrt hívnak, a kiszállásért New Yorkban például 365 dollárt kell majd a tervek szerint fizetni. Ha az esetnek sérültjei is vannak a díj még magasabb lesz.

Forrás: The Economic Collapse Blog
Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend