Gazdasági válság

Okozhatnak-e újabb válságot az emelkedő olajárak?

Forrás: The Economic Collapse Blog

Az olajárak ismét megállíthatatlan emelkedésbe kezdtek. Londonban az északi-tengeri Brent nyersolaj februári szállításra 91,89 dolláron állt, New Yorkban a nyersolaj hordónkénti ára pedig 88 dollár fölé emelkedett pénteken. Sok elemző szerint a 100 dolláros hordónkénti ár elérése szinte biztosra vehető, és azok sincsenek kevesen, akik szerint ezt az értéket is messze meghaladja majd. Mi történt, amikor legutóbb 100 dollár fölé emelkedett az olaj ára? Ja igen, lett egy kis gazdasági válság. Természetesen ebben nagy szerepe volt a másodrendű jelzálogoknak, a burjánzó Wall Street-i korrupciónak és az adósságspirálnak, de sok közgazdász elfelejti belekalkulálni a képletbe az olajár gazdaságbefolyásoló hatását. 2008 júliusában az olaj ára elérte a 147 dolláros történelmi csúcsot. Néhány hónappal később elszabadult a pokol a világ pénzpiacain. A kimagaslóan magas olajár óriási egyenlőtlenségeket teremtett a világgazdaságban. Szerencsére nem sokkal ezután az olajárak zuhanni kezdtek és egyesek szerint részben ennek volt köszönhető a gazdaság részleges stabilizálódása. Most, hogy az olajárak ismét az egekbe szöknek, mire számíthatunk?

Amiben biztosak lehetünk, az újabb gazdasági problémák megjelenése. Az olaj a gazdaság ?vére?. Olaj nélkül semmi sem működik, olaj nélkül leáll a gazdaság. A világ gazdasági rendszerének egyik alapja, az emberek és termékek olcsó és hatékony mozgatása. Az olaj árának emelkedése inflációs nyomást helyez szinte mindenre mai világunkban.  Olcsó olaj nélkül megváltozik a játszma.

100 dolláros olajárak mellett mi lesz a gazdasági ?fellendüléssel??

Az olaj áranak alakulása

Milyen hatással lenne a háztartásokra, ha 400 forintnál is többet kellene fizetni egy liter benzinért?

Milyen hatással lenne ez a szállítási költségekre és ezen keresztül az élelmiszerárakra? Az Amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az élelmiszerárak inflációja másfélszerese volt a tavalyi általános inflációs rátának Amerikában. (A KSH adatai szerint Magyarországon a fogyasztói árak októberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.) Ez azonban még semmi ahhoz képest, ami vár ránk.

2010-ben szinte minden fontos mezőgazdasági termék ára drámaian emelkedett. Ezeknek az áremelkedéseknek a hatása csak most kezd érezhetővé válni fogyasztói szinten. Mi lesz akkor, ha az olaj ára eléri a 100, 120 vagy akár 150 dolláros szintet?

Az olaj iránti kereslet nem fog csökkenni. Melyik ország ma a világ legnagyobb energia felhasználója? Körülbelül száz éven keresztül ezt a listát az Egyesült Államok vezette, de mára az első helyet Kína vette át. Nem egy feltörekvőben lévő gazdaság is óriási ütemben kebelezi be a rendelkezésre álló olajat.

Azt se felejtsük el, hogy az olajárakat manipulálják. Magától közel nem emelkednének ennyire az árfolyamok. Sajnos nekünk, egyszerű embereknek ebbe nem sok beleszólásunk van.

Az olaj árának további emelkedése drámai hatással lenne a globális gazdaságra. Addig is az olajtermelők és globális olajcégek rekordmértékű nyereségre tehetnek szert, a radikális környezetvédők pedig imádni fogják a helyzetet, mert az emberek kénytelenek lesznek kevesebb olajat használni.

Az olaj tekintetében nem egy rejtett agenda létezik a világon és jelenleg az inga azok felé hajlik, akik agendájának a magas olajárak kedveznek.

Mit jelent ez számunkra?

Azt jelenti, hogy több pénzt hagyunk ott a benzinkútnál, többet kell fizetnünk a közértben és tulajdonképpen mindenhol.

Amennyiben az olajár lelassítja a gazdasági aktivitást, azt is jelentheti, hogy még több ember veszíti el a munkáját.

Igen, itt az ideje meghúzni a vészharangot.

A bennfentesek részvény eladási aránya a vételhez képest, még soha nem volt ilyen magas, mint most. Ez kísértetiesen hasonlít az utolsó pénzügyi válság kirobbanása előtti helyzethez. A bennfentesek látják az írást a falon és egymás sarkára taposva rohannak a legközelebbi kijárat félé.

A tapasztalt befektetők próbálnak megszabadulni minden papírtól és kézzelfogható eszközökbe menekítik pénzüket. Kína például gőzerővel veszi az aranyat. Úgy tűnik éreznek valamit. Természetesen nincsenek egyedül. Sok neves közgazdász figyelmeztet, hogy a tűzzel játszunk.

A Moody?s pénteken leminősítette Írország adósságát, így az ma a világ pénzpiacain nem sokkal ér többet a szemétnél. Sajnos Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Belgium és még egy sor európai állam ugyanebbe az irányba halad.

Az euró közelebb van az összeomláshoz, mint azt sokan gondolnák. A világ pénzrendszere az egy újabb válság szélén áll és az egyre emelkedő olajárak ezen nem segítenek.

Amikor az olaj ára átlépi a 100 dolláros határt, kezdhetünk aggódni. Amikor átlépi a 150 dolláros határt, jobb, ha megnyomjuk a pánikgombot. Reménykedjünk, hogy még van esély az olajár stabilizálódására.

Akárhogy is lesz, a kilátások 2011-re nem túl rózsásak. Reménykedjünk a legjobbakban, de készüljünk fel a legrosszabbra.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend