Világkormány

Putyin új gazdasági terve Európa számára

Forrás: RiaNovosti

Vlagyimir Putyin ismét Németországba látogatott, hogy találkozzon Angela Merkel kancellárasszonnyal. A kétnaposra tervezett találkozót az egész Unió és Európa valamennyi országa szoros figyelemmel kísérte. Ez történik minden alkalommal, amikor Moszkva és Berlin megkísérli átalakítani Európa szerkezetét. Európa most még nagyobb jelentőséget tulajdonít az orosz kormányfő látogatásának, hiszen az euró és vele együtt szinte valamennyi EU tagország komoly pénzügyi válságban van. Elmondhatjuk, hogy az Unióban Németországé az egyetlen fellendülőben lévő gazdaság.

A két vezető beszélt az Északi-áramlat vezetékről (amelyből máig 699 km készült el), a Németországnak és a többi EU tagállamnak biztosított gáz mennyiségéről, Oroszország Világkereskedelmi Szervezeti (WTO) tagságának lehetőségéről, egy új EU-orosz együttműködési megállapodásról és a vízummentesség kérdéséről.

Látogatása első estéjén Putyin interjút adott a liberális gazdasági nézeteiről ismert Süddeutsche Zeitungnak.

Putyin egy új európai-orosz gazdasági manifesztóról beszél, ami akár új gazdasági szerkezetet adhat az öreg kontinensnek. Oroszországban ma két ?vezető építész? is van. Tavaly Dimitrij Mevegyev javaslatot tett Európa új biztonsági felépítésére, Putyin pedig felvázolta az általa elképzelt új gazdasági rendszert. Nem meglepő módon a két terv kiegészíti egymást.

Mindkét tervezet 5 lényeges elemet tartalmaz: 1. Egy Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő, harmonikus gazdasági közösség létrehozása. 2. Oroszország és az EU technológiai és forráslehetőségeinek integrációján alapuló közös ipari irányelvek. 3. Méltányos és kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakítása az energiaszolgáltatók, a fogyasztók és a tranzit országok között. Ez tulajdonképpen az Oroszország által felvázolt új energia megállapodás lényege. 4. Vezető pozíció megszerzése az európai tudományok és oktatás számára szoros együttműködésen keresztül. 5. A vízumkötelezettség eltörlése Oroszország és az EU tényleges integrációjának első, nem pedig utolsó lépéseként.

A tervezet annyira széleskörű és innovatív, hogy Európának egy kis időre lesz szüksége, míg megemészti a javaslatokat. Mindenesetre most már tudjuk mik Oroszország tervei az Unióval való együttműködést illetően.

Németország kézenfekvő helynek tűnik az új gazdasági elképzelések bemutatására. A csillagok állása úgy hozta (a gazdasági válság, a görög, ír, portugál, spanyol és olasz gondok), hogy Angela Merkel maga is ezeknek a problémáknak a megoldásán töri a fejét a napokban. A különbség annyi, hogy a kancellárasszony kizárólag EU léptékekben gondolkozik, Lisszabon és Vlagyivosztok bevonása eddig nem jutott eszébe. Berlin mindent megtesz azért, hogy szorosabbra fogja a pénzügyi kontroll gyeplőjét az EU-ban. Ez nem csupán germán rigolya, hanem elkerülhetetlen szükség. Szigorítások nélkül az euró összeomolhat, Németország pedig kénytelen lenne saját utat keresni, nagy valószínűséggel Oroszország és Kína felé.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend