Gazdasági válság

A G20-ak nem álltak az USA mellé Kínával szemben

Forrás: yahoo.com

A világ 20 legnagyobb gazdaságának vezetői nem támogatták az amerikai kezdeményezést Kína valutaleértékelő gazdaságpolitikája ellen. A valutaháború folytatódik.

A kétnapos csúcs eredménye egy igen felvizezett nyilatkozat, amely szerint a 20 állam tartózkodni fog a versenyképesség növelését célzó valutaleértékelésektől.

A nyilatkozat nem sokat nyom a latban, hiszen a legtöbb ország, amúgy is csak vészhelyzetben folyamodna ilyen eszközökhöz. Az USA által támogatott erősebb megfogalmazás – ?kompetitív alulértékelés? az enyhébb ?kompetitív leértékelés? helyett – Kína-ellenesebb álláspontot jelentett volna. A washingtoni vád szerint Kína, bizonyos kereskedelmi előnyök érdekében, mesterségesen gyengíti nemzeti valutáját. Az amerikai álláspont, a FED éppen most indított dollárgyengítő pénznyomtatási kampánya fényében kissé álszentnek tűnik.

A G20-ak döntése ismét kihangsúlyozta az USA gyengülő nemzetközi befolyását, különösen gazdasági kérdésekben. Obama elnöknek az USA és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötése sem sikerült. Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kínai valuta nemcsak az Egyesült Államoknak de az ázsiai ország számos kereskedelmi partnere számára is zavaró tényező.

?Kína óriási összegeket költ valutája alulértékeltségének fenntartására, és beavatkozik a piaci folyamatokba. Kínának követnie kellene a piacalapú rendszer szabályait,? nyilatkozta az amerikai elnök. ?Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, viszont fontos foglalkozni a kérdéssel, és hiszem, hogy van kiút,? tette hozzá.

Az amerikai és kínai valutaleértékelésről kirobbant vita miatt fennáll a veszély, hogy a Nagy Gazdasági Világválságra is jellemző destruktív hatású protekcionizmus ismét teret nyer a gazdaságpolitikában. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az esetlegesen kialakuló kereskedelmi sorompók még jobban elmélyítik a jelenlegi válságot. Sokak szerint az Egyesült Államokban a 30-as években bevezetett importvám nagymértékben hozzájárult a Nagy Gazdasági Világválság elhúzódásához, mivel ellehetetlenítette a kereskedelmet.

A G20-as országoknak abban sikerült megállapodniuk, hogy a piaci viszonyokat követő, rugalmasabb valutarendszert próbálnak kialakítani. Bár a nyilatkozat Kína ellen irányul, a megfogalmazás eléggé általános, sokféleképpen lehet magyarázni, és semmilyen határidőt nem szab a valutarendszer átalakítására.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend