Gazdasági válság

Az amerikai középosztály életszínvonala egyre mélyebbre süllyed

Forrás: businessinsider.com

2010. júliusi adatok szerint 41,8 millió amerikai él állami élelmiszerjegyen

Ha még nem veszítetted el az állásod, van mit enned és tető van a fejed fölött, igazán szerencsésnek mondhatod magad. Minden egyes hónapban több százezerrel nő azoknak az amerikaiaknak a száma, akik a középosztályból a szegények közé kerülnek.

A bevételek minden államban csökkennek. A lakástulajdonosok száma folyamatosan csökken, míg a magáncsődök száma egyre nő, munka (legalábbis elegendő) pedig nincs a láthatáron. Eközben az élelmiszerárak és az egészségügyi kiadások egyre emelkednek. Senkit ne tévesszennek meg a pozitív tőzsdei jelentések vagy a Wall street-i rekord bónuszokról szóló hírek. Az USA gazdaságának állapota nem javul. A II. Világháborút követően a Nagy amerikai gazdasági gépezet a világ legnagyobb és legéletrevalóbb középosztályát hozta létre, és most ez a középosztály szédítő sebességgel tűnik el a szemünk elől.

A legtöbben, akik az amerikai középosztály kétségbeesett helyzetéről írnak, hiszik, hogy még van remény a visszatérésre és egy napon ez a középosztály ismét olyan hatalmas lesz mint fénykorában. Sajnos a valóság, más képet mutat. Az amerikai társadalom messze az anyagi lehetőségein felül élt több évtizeden keresztül. Most, hogy benyújtották a számlát, az ország vezetői nem tudják mitévők legyenek.

Mindeközben az amerikai gazdaság gyors ütemben asszimilálódik a feljövőben levő egységes világgazdaságba. A középosztálybeli amerikaiak a világ másik oldalán rendelkezésre álló olcsó munkaerővel kell, hogy versenyre keljenek. Természetesen számos multinacionális cég, idejekorán kihasználva ezt a lehetőséget, Kínába és hasonló országokba telepítette gyárait, ahol csupán egy dollárt kell fizetniük a munkásoknak óránként. Ezzel hozzájárultak az életszínvonal névleges növekedéséhez ezekben az országokban, míg Amerikában közreműködtek a középosztály tönkretételében.

Hogy mindez mit jelent?

Pusztán annyit, hogy az USA gazdasága az összeomlás felé halad és az amerikai középosztály, már ami megmaradt belőle, nehéz idők elé néz.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend