Gazdasági válság

A bankszektor Sztálingrádja

Forrás: theintelhub.com

?Ez egy veszélyes pillanat a világ számára,? írja Ambrose Evens-Pritchard a Telegraph-ban. ?Húsz esztendő hibái romhalmazzá degradálták az amerikai gazdaságot. A legrosszabb azonban még hátra van. Az amerikai gazdaság sorsa a dollár sorsától függ. Amíg a dollár volt a világ tartalékvalutája, az óriási hiányok fedezetéül Amerika annyi pénzt vehetett kölcsön, amennyit csak akart. Most azonban ez a státusz veszélyben van. Amint a dollár tartalékvaluta szerepe megszűnik, az USA másodrangú hatalommá süllyed és nemzetközi támogatásra lesz szüksége importkiadásai kifizetéséhez,? írja Paul Craig Roberts.

Eric King szerint ?az IMF nem volt képes megállítani az egyes országok versenyképességét növelni hivatott valuta-leértékelési hullámot a hétvége során, melynek eredményeként zöld út áll a világ minden kormánya és központi bankja előtt, hogy folytassák pénzgyártó orgiájukat. Ezen régiók számos állampolgára mostanában a központi bank szerepét is megpróbálja betölteni és aranyat vásárolnak a valutaháború elleni biztosítékként. A félelem növekedésével egyre többen teszik fel a kérdést: Mikor lesz a világnak ismét stabil valutarendszere??

?A globális pénzügyi törésvonalon minden nap egyre nagyobb a feszültség. Ez a feszültség a világ eddigi legnagyobb pénzügyi földrengése során fog felszabadulni, melynek során tanúi leszünk a fiat-valutarendszer elkerülhetetlen bukásának. A történelem folyamán eddig minden ilyen rendszer összeomlott, egyetlen túlélőt sem hagyva maga mögött. A valutaháborúk fokozódásával mindenki okosan teszi, ha a rendszeren kívül álló eszközzel, azaz arannyal is rendelkezik,? írja Ben Davis.

?Az értékpapírosított jelzáloghitelezés lesz a nyugati országok pénzintézeteinek kegyelemdöfése,? mondja Jim Sinclair. ?Ebből a rothadó szemétből a nyugdíjalapok rendelkeznek a legnagyobb mennyiséggel.?

?Az összeomlás még nem ért véget,? írja a Taipan Kiadó Csoport. ?Egy olyan robbanás vár még ránk, ami minden reményt porrá zúz majd és óriási felháborodást vált ki a tömegekből? melyet washingtoni és Wall street-i barátainknak köszönhetünk. Bárcsak elmondhatnám, hogy eltúlozva beszélek, de nem ez a helyzet. Igazi Katasztrófa vár ránk nagy ?K?-val. Annyira sietve próbáltak minél több hitelt jóváhagyni, hogy a nagy rohanásban több ezer (vagy talán millió?) hitel papírmunkája veszett el, vagy az is lehet, hogy soha el sem készültek. Ennek eredményeként a nagy hitelezők egy újabb rémálommal kell, hogy szembenézzenek: az ingatlan-lefoglalások nem legálisak, mivel a hitelek dokumentációja nincs meg.?

Október 13-án megtudtuk, hogy Amerikában közös nyomozás folyik az ingatlan-lefoglalások ügyében valamennyi állam bevonásával. Az ügyészek és az ügyvédek minden államban harcra készen állnak. Nem lesz nehéz dolguk egyezségre jutni a hitelintézetekkel, hiszen azzal vádolják őket, hogy hamis dokumentumok alapján foglaltak le több százezer ingatlant. Fejek fognak hullani, hiszen rengetegen veszítették el otthonaikat és nagyon sok pénzről van szó. Nagyon úgy tűnik, hogy a bank- és jelzáloghitel szektor Waterloo-jának leszünk tanúi.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend