Gazdasági válság

Ez lenne a fellendülés?

Forrás: Allison Linn, MSNBC

'Nagyon éhes vagyok! Segítsen!'

Bizonyára mindenki ismeri a régi viccet: Ha a szomszédod elveszíti az állását recesszió van, ha te veszíted el az már válság.

A vicc legújabb változata: Ha az ország 10%-a munka nélkül van azt fellendülésnek hívják.

Pontosabban ?munka nélküli fellendülésnek?, ahogyan a közgazdászok mostanában előszeretettel nevezik.

Az Amerikai Országos Gazdasági Kutatóintézet (NBER) hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a recesszió hivatalosan 2009 júniusában végetért, pontosan 18 hónappal 2007 decemberi kirobbanását követően.

Bár a gazdaság ugyanolyan gyenge maradt az azóta eltelt időben is, minden újabb hullámvölgy ezek szerint egy újabb recesszió kezdetét jelenti, nem a régi folytatását, nyilatkozta az NBER.

Sok millió amerikai (és európai) számára azonban a recesszió hosszúnak és végeláthatatlannak tűnik, mert nincs munkájuk.

Augusztusban a munkanélküliségi ráta 9,6% volt, ami körülbelül megegyezik a 2009 júniusi, azaz a Nagy Gazdasági Válság hivatalos végén mért adatokkal. Ez 14,9 millió munkanélkülit jelent Amerikában, ebből 6,2 millió, tehát a munkanélküliek 42%-a több mint 6 hónapja van munka nélkül.

Emellett 8,9 millió ember dolgozik részidőben, mert nem találnak teljes idejű állást, továbbá adjuk hozzá azt a 2,4 millió embert is, akik ugyan munka nélkül vannak, de mivel az elmúlt négy hétben nem kerestek állást, nincsenek munkanélküliként nyilvántartva. Közülük sokaknak családjuk van, de valamennyien ?elkeseredettként? vannak nyilvántartva és azért nem keresnek állást, mert már nem hiszik, hogy sikerülhet.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend