Háborúk

A jordán király háború kirobbanására figyelmeztet

Ynetnews.com

Washington ? Órákkal azt követően, hogy Abdullah, Jordánia királya az ENSZ közgyűlésen elmondta mit is várnak az izraeliek és a palesztinok a békétől, a király arra figyelmeztetett, hogy ha a telepépítések befagyasztásának kérdése nem oldódik meg, még 2010 év vége előtt heves konfliktus törhet ki a térségben.

?Ha nem ússzuk meg konfliktus nélkül 30-adikáig, ami azt mutatná, hogy az izraeliek és a palesztinok egyaránt haladást akarnak, még az év vége előtt háborúra kell számítani,? nyilatkozta Abdullah a Jon Steward showban, kifejezve az iránti félelmét, hogy a telepek problémájára helyezni a hangsúlyt a lényeg helyett, rontja a békefolyamat sikerének esélyeit.

?Az emberek azt várják, hogy elbukjunk,? mondta, ?hogy elmondhassák nincs esély a párbeszédre, és az erőszak az egyetlen megoldás.?

?A legtöbb ember a békére szavaz?

Abdullah elmondta kellemesen csalódott Mahmoud Abbas, palesztin elnök komolyságában.

?Mindenki tudja mit kell tenni,? mondta, hozzátéve, hogy ez mindkét fél számára a legjobb alku.

A király szerint ha az emberek lehetőséget kapnának véleménynyilvánításra, a legtöbb ember mindkét oldalon a békére szavazna.

Bírálta Irán részvételét a közel-kelet problémáiban, mivel szerinte a palesztin kérdést ?bizonyos nem-arab elemek elorozták és maguknak a résztvevőknek nagyon csekély beleszólása van a helyzetbe.?

Abdullah szerint ha sikerülne megoldást találni a konfliktusra Irán kilépne a képből.

Az ENSZ közgyűlés előtt beszélve megszólította Izrael és a palesztinokat, szinte könyörögve, hogy béküljenek ki és figyelmeztette őket a konfliktus folytatásának súlyos következményeire.

Nem beszélt a megszállásról, Jeruzsálem felszabadításáról vagy ?Izrael gyilkos bűneiről?, mint ahogyan azt a török és az iráni elnök tette, de szóba hozta az arab békekezdeményezést, ami lehetővé tenné az Izrael és az ENSZ nemzeteinek egyharmadát kitevő 57 arab és muzulmán ország közötti helyzet normalizálódását.

?A tárgyalások sikertelensége esetén mindenki veszít,? jelentette ki, hozzátéve, hogy a békével viszont mindenki nyerne. ?Kollektív befolyásunk a helyzet kulcsa,? mondta.

?Támogatnunk kell a gyors cselekvést, a nehéz döntések meghozatalát és a valós eredményeket. A másik alternatíva még több szenvedést, csalódást és a háború kiterjedését, elfajulását eredményezné. Egy ilyen katasztrófa az egész világot belevonná a problémába és a közel-kelet határain túl is veszélybe sodorná a békét és a biztonságot.?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend