Elmélkedések

Igyunk-e kólát?

Egy ideje töröm a fejem, hogy írjak-e a sokakat foglalkoztató ominózus plakátkampányról. Egyrészt nem akartam saját bejegyzéssel is bővíteni az ingyen reklámra nem szoruló multi megjelenési felületeit, na meg elég sokan kivesézték már a témát, de aztán mégis rászántam magam, mert van egy fontos aspektusa a történetnek, ami megér pár bekezdést.

Magáról a kampányról röviden azt gondolom, hogy a Coca-Colát, vagy annak marketing és reklámosztályát, egy cseppet sem érdekli mások szexuális orientációja, legkevésbé pedig a szeretet, kivéve persze üdítőik szeretetét, de látva más cégek megosztó megnyilvánulásainak sikerét, tettek egy próbát ebbe az irányba, ami pénzügyi szempontból igen jövedelmező döntésnek bizonyult, mert még azok is elkezdtek kardoskodni mellettük, akik tegnap még a multik léleknyomorító, szegényeket kihasználó, az őserdőket pedig pusztító tevékenységei ellen kampányoltak. Ha másért nem, hát azért, mert a keresztények kiakadtak és ezt rendkívüli módon élvezik.

Gondolom ez is része volt a számításnak, és eleinte ezért sem akartam szóbahozni.

Ami viszont érdekel, hogy mindez mennyire hozza közelebb vagy taszítja el az embereket Istentől. Milyen lenne Jézus reakciója? A sajátomat ismerem, és megmondom őszintén, hogy nem vagyok elégedett, mert azt gondolom, hogy nincs összhangban Isten királyságával. Az én zsigeri reakcióm is elég tipikusan „keresztényi”, pedig jobban örülnék neki, ha inkább Jézusra hasonlítanék. Akkor is szeretnék jobban hasonlítani Rá, amikor szegények vagy betegek, alkoholisták vagy esetleg éppen farizeusok között járok. Igyekszem, de még nem az igazi.

Más szóval, Jézust követve leginkább azt próbálom szem előtt tartani, hogy amit mondok vagy teszek, milyen hatással van Isten királyságára. Ha egy átlátszóan nyerészkedő, sok sebből vérző, de üzletileg nyereséges reklámkampányra való kiakadás falakat épít Isten és a kereső vagy sötétben tapogatózó tömegek közé, akkor lehet, hogy jobban teszem, ha inkább a falak lebontásával foglalkozom és megmutatom, hogy Jézus mindenkiért meghalt. Nemcsak a melegekért, de még a melegeket érdekből kihasználó reklámszakemberekért is.

Azt se felejtsük el, hogy mielőtt megtaláltuk az „élő vizet”, mi is „sötétség voltunk”1, így inkább vezessünk másokat is ehhez a vízhez. Ha pedig inkább Coca-Colát innának, hagyjuk őket, mert talán rá fognak jönni, hogy attól csak szomjasabbak lesznek. Mint a szél és a nap példázatában a vándor. Hiába próbálta lerángatni róla a köpönyeget egyre viharosabb erővel a szél, csak a nap melege volt képes rá.

Foglalkozzunk kevesebbet a multikkal, a reklámkampányokkal vagy az ilyen-olyan aktivistákkal és figyeljünk arra, aki éppen előttünk áll, vagy legalább arra, hogy az előbbi ne menjen az utóbbi rovására!

Mivel sokan szeretnek olyasmit is belemagyarázni dolgokba, amik nincsenek ott, leírom, hogy semmi gond nincs azzal, ha beszélünk ennek a kampánynak a faramuciságáról, hideg számításáról, esetleg a melegjogi kampányok és aktivisták téveszméről vagy akár Noé napjairól és az idők jeleiről. Sőt, nemcsak gond nincs vele, de bizonyos körökben, például saját gyerekeinkkel vagy baráti körben, kifejezetten fontosnak tartom, de a hivatalos keresztényi kiakadás szerintem pont azt a hatást éri el, amire a Coca-Cola számított.

Végül még annyit, hogy nagyon sok oka van annak, amiért nem jó kólát inni és ez a kampány szerintem eléggé hátul kullog a listán. Most pedig még az is eszembe jutott, hogy ha bizonyos körök ennek eredményeként csakazértis isszák, mások meg bojkottálják, akkor a két tábor egészségileg is nagyon szétválik majd.

 1. Efézus 5:9 []
Előző poszt

31 hozzászólás

 1. Kedves Kunleány! Örülök, ha helyesen értetted szavaimat! :))
  Attól tartok, ennek a jelenségnek a “burjánzása” nem a homofóbiától függ. Úgy néz ki, a történelem folyamán a bálványimádással társult. “És lerontá a férfi paráznák házait, a melyek az Úr háza mellett voltak, és a melyekben az asszonyok kárpitokat szőttek az Aserának.” 2Kir.23:7. Jósiásról van szó, Juda királyáról. Apja és nagyapja terjesztették a bálványimádatot, mindenféle járulékos elemmel együtt. Mai fogalommal élve: nem voltak homofóbok. Toleránsak voltak mindennel szemben, kivétel egy dolog: az igazság. Erre jön Jósiás, aki nem toleráns a bűnnel szemben, ragaszkodik Isten rendeleteihez és teszi, amit tesz. Homofóbnak is lehet nevezni, nemde? Hol voltak az említett “házak?” Idézem: “az Úr háza mellett voltak…”. Azt tudjuk, mennyire szent volt az Úr háza, a Szentély. Ma az Úr háza, a Szentély az emberi test. Most is az a cél: megszentségteleníteni a Szentélyt! És ugyanakkor tudjuk, ki képes erre: egyedül a sátán. Megrontani a teremtést. Azt, hogyan minősítik egyes emberek Jósiást, elképzelhetjük. De nézzük meg, mi a véleménye erről Istennek:

  “És kedves dolgot cselekedék az Úr szemei előtt, és járt az ő atyjának, Dávidnak minden útaiban, és nem tért el sem jobbra, sem balra.” 2Kir.22:2.

  Megmondom őszintén, nem igazán érdekel, milyen jelzőkkel látnak el egyes emberek. Jézusról azt is mondták: “ördög van benne”, “Istent káromolja”, sőt, ezért keresztre is feszítették. Nehogy már zavarjon engem egy “homofób” jelző, ami szó szerint azt jelenti: “embertől félő”. Inkább Istenfélő legyek. Mert az Ő kegyelméből élek, és nemsokára lehet megtérek Hozzá. Egyedül Neki kell számot adjak, hogyan éltem! :))

 2. Kedves Thea! Amint látom, itt evangélizálsz nekünk, közel 3000 embernek, s már jó néhány éve. És jól. Erre gondoltam, a média adta lehetőségekre. Mert vannak emberek, akik testi betegségeik miatt nem tudnak utazni. S ez ma már nem akadály a bizonyságtevésben. Azt sem tartanám prioritásnak, hogy Afrikába utazzak, miközben a szomszédomnak lenne éppen szüksége az evangéliumra. Ennyi. Ha figyelmessen olvassuk, Pál és a többi apostol menekülés közben tett bizonyságot és hirdette az örömhírt, egyszerűen kergették őket az “igazhitűek” egyik városból a másikba. Persze, Jézus tantvány-küldése ma is érvényes, világos. Kívánok neked áldásos küldetést továbbra is! :))

  1. Kedves Ádám…………vagy ha mondjuk, az ember “önmagának hirdeti”. 😉 💡 🙂 Tudom, hogy ez szokatlan perspektíva, mert szívesen maradunk meg abban a hitben, hogy mindig valaki másnak van szüksége Istenre.A szomszédnak, meg a Bélának.Mindig valaki másnak, de sosem nekünk.Ez talán újszerűnek hat, amit mondok.De hát az idők is változnak.Nekem úgy tűnik, Jézus nyomán mégsem tehetünk más: magunkba nézünk.Amikor mélyen megérint minket, magunkba szállunk.Észrevesszük a hiányát, mint a tékozló fiú, aki először is magába szállt, amikor alkalmatlannak és olyan távolinak érezte magát.És ez a távolság nem földrajzi értelemben vett távolság… “Minden tiszta a tisztának.” Tiszta tekintettel nézve, még a szomszéd is tiszta.Bárki.Bármi.Minden.MINDEN.

   https://i.pinimg.com/originals/77/24/ca/7724caa397bf91f7a30c76f26526cee6.jpg

   1. Békesség Oszkár!
    Ezt kifejtenéd légy szíves, a többivel egyetértek.
    “” “Minden tiszta a tisztának.” Tiszta tekintettel nézve, még a szomszéd is tiszta.Bárki.Bármi.Minden.MINDEN.”” “

   2. A tisztának minden tiszta az egyik legnagyobb HAZUGSÁG … bedőltem, régen ennek SAJNOS ! Nem győzöm megbánni … és mielőtt valaki figyelmeztet, hogyan kell azt, megmondom: a KÖVETKEZMÉNYEK miatt !

  2. Szia Ádám!
   Nincs gond azzal, ha használjuk a médiát, de ha az arányokat nézzük, a személyes beszélgetések sokkal hatékonyabbak. Jézus is beszélt tömegek előtt, de abból, amit az életéből az evangéliumok által ismerünk, sokkal több időt töltött a tanítványaival.
   A “széles e világ” alatt pedig nem feltétlenül egy földrajzi helyet értettem 🙂 és nagyon is egyetértek veled abban, hogy képmutatás elmenni a világ másik végébe beszélni Jézusról, ha ott is szükség van rá, ahol vagyunk. Persze időnként sokkal könnyebb máshol. Nem véletlenül mondta Jézus, hogy “egyetlen próféta sem kedves a maga hazájában”.

 3. Thea, ez egy jó és szellemes írás tőled! 🙂 Kár, hogy félreértették, és ítélkezésmániások méltatlan hozzászólásai követték.De hát, mit is lehet várni olyanoktól, akik még a sajátjaikat is szemrebbenés nélkül simán kipellengérezik?Még egymást is leantikrisztusozzák, ha valami hagyomány nem tetszik az egyiknek, amit egy másik keresztény elfogadottnak tart.Lehamistanítózzák egymást, ha valami bevett igehirdetési módszer nem tetszik valakinek, amit a másik pedig helyesnek tart.A keresztények cseppet sem riadnak vissza még attól sem, hogy az élet és az élők Istenének a Könyvét használják fel idézetekben egy másik keresztény ellen, csak hogy bizonygassák, hogy már pedig nekik van igazuk, és az a másik ördögtől van.Ha még egymással is ezt művelik, mire számíthatnak a “többiek”?!Hát, ezek a “többiek” pedig soxor a maguk módján, de az előbbiekhez hasonlóan visszavágnak – így rángatva lefelé egymást és a környezetüket.Érdekes módon, éppen azok -az istenes keresztények által sokat szidottak- tudnak megállni az ítéletmentesség útjának közepén, akik látják azt a kétforintost gurulni, amelyik eddig sok milliárd kilométert tett meg jobbra vagy balra való kitérés nélkül.És tisztelik a kétforintos elgurítóját és annak törvényeit.Ezen tiszteletüket csak fokozza amikor látják, hogy ez a kétforintos nem fog a végtelenségig ilyen kiegyensúlyozottan gurulni.Mert tudják, hogy különben sem a galaxisok, sem az ember nem jöhetett volna létre… Úgy látszik, a kétforintos elgurítóját itt pont azért ítélik el az ítélkező életuntak, aminek pedig egyben a saját létüket is köszönhetik. “Bocsáss meg nekik, Atyám, mert nem tudják, mit cselexenek!” Tényleg ennyire nem tudjuk.Mert azt hisszük, tudjuk.Minél inkább azt hisszük, hogy tudjuk, annál inkább tudatlanok vagyunk.És annál könnyebben ítélkezünk.Mert aki képes lopott igékkel a sajátjai felett is ítélkezni, az a saját Megváltójával sem bánik jobban.Erre ugyan mindannyian hajlamosak vagyunk, de aki ezt eleve rossznak látja, az nem csak az Isteni megváltó, de önmaga felett is ítéletet hirdet.(Az ítélkezők felett ítélkező. 😀 :mrgreen: ) Ilyen végletes paradoxonok között a tudás haszontalan……miközben képes a javunkra fordulni… 😀 :mrgreen: 💡 💡 ❗ A kétforintos elgurítója megmutatta, hogy tud olyan szabályos lenni, hogy az érme még hatmilliárd kilométeren keresztül is a vékony vonalon marad.Azonban az is szabályos, hogy a hetedik milliárd kilométernél mégis eltér, hogy testé lehessen, különben János apostol sosem írhatott volna róla ilyen szépeket… 🙂

  1. Ennek a vékony vonalon guruló kétforintosnak a történetét majd részletezni fogom.Dávid Gyula fizikus egyik előadásából vettem.Nagyon érdekes!

   1. Egyébként mindeddig nemigen hallottam erről a plakátkampányról.A Facebookon jelentek meg vicces kólás reklámok mostanában, de most már legalább tudom, hogy ez az oka.

 4. “Boldogok, a kik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.
  De kinn maradnak az ebek és a bűbájosok, és a paráznák és a gyilkosok, és a bálványimádók és mind a ki szereti és szólja a hazugságot.” Jel.22: 14-15.

  Azt hiszem, világos, mely kategóriák maradnak kinn. Ami nem azt jelenti, hogy mindenki, aki valamikor bűnbe esett, hanem, aki kitartott mindvégig bűnösségében és megbánásnak nyoma nincs nála.

 5. A fent említett kóla egy szennylé. Normális ember ilyet nem iszik. Aki ilyen fekáliát gyárt, annak a világnézetébe beletartozik a homoszexualitás és az összes többi deviancia. Nem kell ezen csodálkozni. Nem mellesleg a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjéről beszélünk, úgy látszik ez nem érdekel senkit.
  A szavakat pedig ne keverjük: a meleg és a szivárvány teljesen mást jelentenek, mint amiket az aberráltak kisajátítottak maguknak. Bizonyára szégyellik nevén nevezni abnormalitásukat, ezért finomítják jellemüket más szavakkal.

 6. Tovább haladok visszafelé az időben: Emesa, a mai Homs Szíriában. A Bika-völgy (Beqaa) nyugatra, Heliopolis (Napváros), a Napimádat és a Báál-kultusz központja (Baalbek). Palmyra keletre, a Báál-templommal. Emesából származott a Napisten főpapja, Elah-Gabal (Heliogabalus). 218-ban római császárrá kiáltják ki. Felháborodást keltett rövid uralkodása alatt Rómában, mert női ruhákba öltözve járt, sminkelte magát és éjszakai lokálokban paráználkodott. 222-ben a felháborodott praetorium gárda megölte. “Nincs új a Nap alatt…” – mondja a Prédikátor.

 7. Marad tehát a kólás palackokon a szivárvány. Rendben. Mi is a szivárvány?

  Optikai jelenség. A napfény színspektruma. Napimádat, talán? A régi napimádati szertartásokon mindenféle paráznaság történt. “Sol Invictus”- a Legyőzhetetlen Nap. A római császárok szimbóluma.

  Mit jelent számomra a szívárvány? Az első szövetség Isten és ember (Nóé) között. Mit jelent, ha gyakran látom? Emlékeztet arra, hogy “Nóé napjaiban” élünk, ami az erkölcsöt és istentiszteletet illeti.

  Mit jelenthet a hordozónak? Jelentheti azt, hogy “bármennyit paráználkodok, úgysem nyel el az özönvíz, mert Istent köti az esküje”? Nem tudom. A tűzre viszont nem terjed a “nem teszem” fogadalom!

  Mit érzek, ha látom a szivárványt? Azt, hogy az idő közel! Akárcsak Nóé idejében!

   1. Valódi bizonyságtétel. Egy rabbitól. Jézusról. Sajnos, a politikai prófécia nem jött be. Úgy gondolom. Ettől eltekintve, aki Jézusról bizonyságot tesz, hogy Ő a Messiás, méltó a tiszteletre. De az igazi prófétát tudjátok mi bizonyítja, igaz? Hogy minden prófétálása igaz! Nem lehet elfogult. Saját magával, saját népével kapcsolatban sem. Cahn rabbi egyik legjobb írásmagyarázó. Sokat tanultam tőle. Csak éppen nem próféta számomra. Ezt fontosnak tartottam megjegyezni.

 8. “Emlékeztetni akarlak továbbá titeket, mint a kik egyszer már tudjátok, hogy az Úr, a mikor a népet Égyiptom földéből kiszabadította, viszontag azokat, a kik nem hittek, elvesztette.
  És az angyalokat is, a kik nem tartották meg fejedelemségöket, hanem elhagyták az ő lakóhelyöket, a nagy nap ítéletére örök bilincseken, sötétségben tartotta.
  Miképen Sodoma és Gomora és a körültök lévő városok is, a melyek azokhoz hasonlóan paráználkodtak, és más test után jártak, például vannak előttünk, örök tűznek büntetését szenvedvén. ” Júd.1:5-7.

  Én ezen nem tudok szépíteni. De nem is akarok. Szólni kell nekik, hogy így áll a helyzet. Ha esetleg nem tudnák. De úgy gondolom, tudják. Ezek a kampányok nem egyszerűen csak marketing fogás. A bűn reklámja. És a gyerekeitek – a célcsoport! Azt hiszem, ma is vörös riasztás van érvényben – a nagy meleg miatt. Holnap hidegfront. :))

  1. Engem az bánt, hogy burjánzik a dolog, elején a szimpátia-sétával. Egy meggondolatlan, fajsúlytalan megjegyzés valakitől és kapnak rajta: lehet a fogyatékos embereket is diszkrimináltnak látni (!) kiktől is?
   Közismert, hogy a keresztény szervezetek járnak élen segítésükben, emberi méltóságuk visszaszerzésében, megerősítésében. Kinek ÉRDEKE a káosz ? A szétdobálónak …

   1. Kedves Éva!
    Nagyon szép meglátás, hiszen tudjuk, hogy az összes egyház is a levegőég fejedelemé.
    HalleluYah!

    1. Kedves Loki ! Mint mindig, ez a válaszom: nem gyomlálják ki az angyalok a konkolyt a búza mellől – az Úr Jézus szavai szerint – hanem együtt kell felnőniük az aratásig. A jó ebben az, hogy KÖZEL van ! Alleluja ! 🙂

     Utóirat: MI KÖVETKEZIK ebből ? Az, hogy minden egyházban ott vannak a “tiszta kalászok”: bár érnének meg mind az aratásig !

  2. Szia Ádám!
   A poszt nem azt boncolgatja, hogy Istennek tetsző-e a homoszexualitás. Erre tudjuk a választ. Arról próbáltam írni, hogy az adott helyzetet hogyan lehetne jobban kezelni, ha Jézus követőinek valljuk magunkat és Isten királyságának a terjesztése a célunk.
   Nekem se azzal jöttek oda 19 éves koromban, hogy fordítsak hátat a bűnös életemnek – és hidd el, volt minek hátat fordítani – hanem megkérdezték, hogy szeretném-e megismerni Jézust.
   És ha már szóba került Szodoma, Jézus ezt mondta:
   “És ha valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja a ti beszédeteket, mikor kimentek abból a házból, vagy városból, lábaitok porát is verjétek le. Bizony mondom néktek: Az ítélet napján könnyebb lesz a Sodoma és Gomora földjének dolga, mint annak a városnak.” (Mt. 10:14-15)
   Ez alapján egész országok lesznek Szodománál forróbb helyzetben, főleg, ha még ezt is hozzávesszük:
   “Te is Kapernaum, a ki az égig felmagasztaltattál, a pokolig fogsz megaláztatni; mert ha Sodomában történnek vala azok a csodák, a melyek te benned lőnek, mind e mai napig megmaradt volna.” (Mt. 11:23)

   Jézus azt is megmondta, hogy az eljövetele előtti idők Lót és Noé napjaihoz lesznek hasonlatosak, szóval úgy tűnik, hogy ezzel az anyaggal kell dolgoznunk, ha szeretnénk elmenni széles e világra és hirdetni az evangéliumot minden(!) teremtésnek. Nem egyszerű, de az Ő igája könnyű és az Ő terhe gyönyörűséges. 🙂

   1. Én sokmindenben egyetértek veled, de a pontosság kedvéért van 2 megjegyzésem:
    1. Házakról és városokról va szó, nem országokról (minden országból lesznek üdvözültek, meggyőződésem),
    2. Nem hiszem, hogy ma már el kellene menni széles e világra és hirdetni az evangéliumot, vagyis klasszikus misszionáriusnak lenni. Ma már a média (internet, tv, stb.) minden emberhez eljuttatja az örömhírt. A Jelenések könyvében az első angyal hirdeti az evangéliumot a világnak – a kegyelmi időszak rövidesen lejár. Persze, a melletünk levő a legfontosabb, ahogy írtad a cikkben.

    S ha már Nóé és Lót napjairól van szó, nézzük meg, mit tehettek ők:
    Nóé feladata a bárkaépítés, a menekülés volt: csupán nyolcadmagával. Nem próbálta meggyőzni őket, nem volt lehetséges, bűnösségükben gyönyörködtek. Az egy másik dolog, hogy Jézus halála után értük ment alá a poklokra, prédikálni nekik is az evangéliumot.

    Lót mit tehetett? Ült a város kapujában és minden nap gyötörte igaz lelkét a városban történő fertelmesség. Próbálta meggyőzni őket: mindhiába. Végül, menekülni kényszerült feleségével és 2 lányával, de azok is meg voltak már fertőzve a környezet által: felesége visszanézett, mert “hej, azért voltak kellemes pillanatok…”, lányai pedig, beképzeltségükben, két nemzet anyáivá váltak bűnös folyamatban: e két nemzet bálványaival aztán igencsak megfertőzte Izráel istentiszteletét hosszú nemzedékeken át.

    Persze, igazad van, nem adhatjuk fel… :))

    1. Szia Ádám!

     Mire alapozod, hogy ma már nem kell “elmenni széles e világra” bizonyságot tenni? Olvastad valahol?

     Személyes tapasztalataim és sok ezer misszionárius véleménye és a megtértek történetei alapján mindig, Jézus idejében és ma is, a személyes bizonyság a leghatékonyabb módja annak, hogy valakit Jézushoz vezess.

     Noé sem csak bárkát épített. Péter az “igazság hirdetőjének” nevezi (2. Péter 2:5).

     És igen, nem szabad feladni, csak sokan sajnos el se kezdik…

    2. Én úgy értettem Ádám szavait, hogy missziózhatunk itthon, is.

     Idén március végén volt a 13. Családok Világkongresszusa. Felületesen körbejártam a témát, és úgy találtam, hogy ennek kapcsán a fasizmus-nácizmus, a homofóbia, a zsidó/keresztyén ortodoxia/konzervativizmus, “oroszbarát” és még néhány fogalom került rokonértelművé a “család” fogalmával. Felmerült bennem, hogy a náci elnyomás talán épp ugyanakkora löketet adott az antizemitizmus nyomán kialakult cionizmusnak, mint a tényleges (elnyomó) homofóbia ennek a mostanra fölénk tornyosuló LMBTQ-hullámnak, ami, úgy látom, hogy talán kezd szélsőségesbe átcsapni.

     A konferencia egyébként Olaszországban volt, két évvel ezelőtt pedig Budapesten.

    3. Kedves Kunleány, borzasztó baj, ha így láttad. Nem hiszem, hogy AZ a családkonf. más lett volna, mint a többi. A legnagyobb türelemből, toleranciából, segítőkészségből HOGY LEHET “fóbiát” megállapítani ? Pont úgy ahogy a kirekesztés panaszával a Bazilika elé mennek, miközben a keresztény szervezetek azok akik FELKAROLJÁK pl. a fogyatékosokat … és türelemmel segítenek is homoszexuális vonzalommal élőknek, igen, gyógyulni.
     Nem kell ilyesmit kihallani belőle, mintha ellenfelek volnánk … az igaz,néha nekem már sok önmagában a családról beszélni, mintha bálvány lenne már .. pedig a Teremtőre mutat, aki kiszervezte nekünk a teremtést, a férfi-nő, házasság viszonyrendszerében ! Nem teremt külön kis Pistit, meg Amálkát .. hanem, a lelket adja, a testet az ember. Ezért SZENTSÉG a házasság … mert a Teremtő vesz benne részt 🙂
     Ajánlom ezt a könyvet neked https://harmattan.hu/esemenyek/kotetbemutato-balashazy-imre-major-gyongyi-farkas-peter-szerk-boldogabb-csaladokert-es-ifjusagert/ Éppen erről is van benne tanulmány, hogy “képződött” a homofóbia-vád (ami nem igaz … ) a családtudományra ?!
     Azt, hogy miből adódik a mély válság és mi mutatja a kivezető utat, azt a legeslegfontosabb tudományosan is kutatni és megtalálni a válaszokat. Elfogulatlanul. Előítéletek nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Send this to a friend