Idők jelei

A fiatalok egyre kevésbé találják az élet értelmét

Több felmérésről is olvastam a napokban, amelyek szerint a mai fiatalok nem sok értemet látnak az életben, illetve, hogy milyen magas közöttük az öngyilkosságot megkísérlők száma.

Egy brit felmérés szerint 10-ből kilenc fiatal (pontosabban a 16-29 éves korosztály 89%-a!) csalódottnak érzi magát és nem talált célt vagy értelmet az életében.

Érdekes módon a témával foglalkozó cikk szerint ennek egyik oka, hogy a fiatalok túl kevés időt szánnak saját magukra, pedig a megkérdezettek több mint fele állítja, azért vannak a földön, hogy megtalálják a boldogságot. (Lehet, hogy ha a logika tárgyat bevezetnék az iskolában, már az is javítana a helyzeten…) Az is érdekes, hogy éppen egy japán „boldogságszakértőt” kérdeztek a kiúttal kapcsolatban, pedig az ázsiai országban köztudottan nagyon magas az öngyilkosok száma és sajnos ez a japán fiatalokra kiemelten igaz. 2014-ben például a 10-19 éves korosztály körében az elsőszámú halálozási ok az öngyilkosság volt. 40 év alatt 18 ezer gyerek ölte meg magát Japánban. Az Egyesült Államokban 2017-ben ez volt a második leggyakoribb halálozási ok a 15-24 évesek között és sajnos ez globálisan is így van.

Az öngyilkosság kérdése többször felmerült már az oldalon és igazából nem is ezekkel az elrettentő részletekkel akarok foglalkozni, csupán azért szeretném ismét ráirányítani a figyelmet, hogy ha legközelebb undok, agyontetovált, ciklámenhajú vagy akár beültetett szarvakkal ékeskedő fiatalt láttok, akkor kiselőadás vagy fejcsóválás helyett próbáljátok elmondani nekik, hogy az életnek igenis van értelme. Persze ezt is anélkül érdemes, hogy fejbe vágnánk őket a jóhír bőrkötéses változatával. Saját tapasztalataim szerint az elrettentő külső gyakran kereső belsőt takar.

Abba is érdemes belegondolni, hogy mennyire nehéz helyzetben van manapság ez a korosztály. Otthon vagy az iskolában szinte esélytelen, hogy halljanak az igazságról, a médiában pedig folyton azt szajkózzák, hogy az még csak nem is létezik.

Azt erősítik bennük, hogy elsősorban saját boldogságukat keressék, nem csoda, hogy az elkerüli őket, hiszen éppen fordítva működik: „mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszti azt; aki pedig elveszti az ő életét én értem, megtalálja azt.”1

Lehet, hogy Dániel próféta is valami ilyesmire célzott, amikor azt írta, hogy a majdani Antikrisztus „békével” veszít el sokakat.2 A béke és bőség korában nagyobb a veszélye annak, hogy az emberek eltévedjenek, mert Istenadta iránytűjük a használat hiányában könnyen berozsdásodik.

C. S. Lewis, Csűrcsavar levelei című könyvének magas rangú kísértője szerint

„Békés időkben sokukat teljes tudatlanságban tarthatjuk arra nézve, hogy mi a jó és mi a rossz. Veszély pillanatában azonban ez a kérdés olyannyira előtérbe lép, hogy ilyenkor még mi sem tudjuk őket elvakítani.”

Amikor az emberre bízzák, hogy értelmet adjon saját életének, végül minden értelmét elveszíti. Ugyanaz a Dániel, aki a béke és biztonság veszélyeire figyelmeztetett azt is mondta, hogy az utolsó időkben „a nép értelmesei sokakat oktatnak… az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és akik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön-örökké.”3

Jó lenne az értelmesek táborához tartozni, ráadásul, ha ez úgy sikerül, hogy nem száll a fejünkbe, még a földet is örökül kapjuk.

Egyébként úgy tűnik, hogy minél nagyobb jólét uralkodik egy országban, a helyzet annál kritikusabb, így akár még hálásak is lehetünk, ha idehaza van hová fejlődni e téren, bár béke és biztonság tekintetében mi is elég jól állunk.

Egy szó, mint száz, ne felejtsük el, hogy keresztényként mi a legfontosabb dolgunk!

„De hogyan hívják segítségül azt, akiben nem hittek? És hogyan higgyenek abban, aki felől nem hallottak? És hogyan hallanának igehirdető nélkül?”4

Szóval vigyétek az örömhírt és arról se feledkezzetek meg, hogy örömhírt adtok át, nem gyászjelentést…

  1. Máté 16:25 []
  2. Dániel 8:25 []
  3. Dániel 11:33 és 12:3 []
  4. Róma 10:14 []
Előző posztKövetkező poszt

88 hozzászólás

  1. Az a baj, hogy szegény fiatalok teljesen szabadjára vannak engedve, és nagyon hamar kiégnek. ráadásul ezt segíti a materialista, anyagias felfogás. Pedig ennek a korosztálynak kellene lelkesednie…
    Ami pedig a jólétet illeti, nem hiszem, hogy nagy “fejlődnünk kellene”, mert minden ünnepen tele vannak a wellness szállók és tömegével pazarolják az élelmiszert az emberek…

    1. Nem csoda h nem fél, hiszen nincs semmi félnivalónk Jézusban … Ő a Szabadító ! Egy pályát tévesztett embert pedig MINDENÜTT nehéz elviselni.

  2. Amikor először olvastam C.S.Lewis fenti idézetét, nekem rögtön Erich Fromm “A rombolás anatómiája” c. könyve ugrott be.Terjedelmes és nehéz nyelvezetű könyvében többek között az emberi magatartás megváltozását feszegeti háború esetén.Ebből idézek egy vékony ízelítőt.

    “A háború bizonyos mértékig visszájára fordít minden értékrendet.Felerősít és kifejezésre juttat olyan mély emberi érzéseket, mint az altruizmus és az együttérzés, melyeknek a békés mindennapok küzdelmeiben edződött modern ember egoizmusa nemigen nyitna teret.Az osztálykülönbségek, ha egészen nem tűnnek is el, jelentős mértékben elhalványodnak.A háborúban az ember újra emberré válik, esélye lesz arra, hogy kitűnjön társai közül, méghozzá nem azon előjogok és tisztségek alapján, amelyeket a polgári életben élvez.Kissé élesen fogalmazva: a háború közvetített forradalom a békebeli szociális viszonyok igazságtalansága, egyenlőtlensége és unalma ellenében.Annak jelentőségét sem szabad alábecsülnünk, hogy amíg a katona az ellenséggel szemben az életéért harcol, addig nem kell saját társadalmi rétegének tagjaival megküzdenie az élelemért és a ruházatért, az egészségügyi ellátásért s a helyért, ahol fejét nyugovóra hajthatja – mindezek eleve megilletik, mint egy kifordított módon szocializált rendszer alkotóelemét.Hogy a háborúnak ilyen előnyei vannak, szomorú képet fest civilizációnkról.Ha a mindennapi élet képes volna a kaland, a szolidaritás, az egyenlőség és az idealizmus magját elvetni az állampolgárokban, akkor, s ezt nyugodtan kijelenthetjük, sokkal nehezebb volna az embereket harcba szólítani.”

    1. Anyukám azt mesélte az “ostromról” ( így emlegették, mert háború, az volt, évekig a negyvenes években) hogy soha annyira nem szerettük egymást ! Mert elég volt tudni, hogy valaki életben van … és van élelme és azt a bombazáport is túlélte a pincében … Ehhez hasonló, hogy az ötvenes években alig volt kaja, úgy jött haza pl. a bátyám az iskolából, hogy “van itthon kenyér”?
      A “huszár rostélyos” az a zsírban sült kenyér volt, sózva, meg – mesélték – élesztőpástétom ..
      Az ÚR Istennek nincs más választása (?), hogy okuljunk, haladjunk, netán szeressük egymást, csak ez ?!

      1. Milyen jó kérdések!És ahol akad egy-két jó kérdés, lesz ott még több is, amik miatt már megérte ez az egész.Ha már nem tudhatjuk a helyes válaszokat, legalább tegyünk fel bátor kérdéseket.Sokkal jobb kérdezőnek lenni, mint válaszolónak.A kérdező megmaradt keresőnek, a válaszolóval kapcsolatban ez már nem biztos, hogy elmondható.

        “A Világegyetemnek volt egy olyan időszaka, amikor még nem voltak részecskék.Később aztán voltak.Vajon mikor és hol keletkeztek ezek a részecskék?Ha az ember így teszi fel a kérdést, akkor nyilván az a válasz, hogy nem tudjuk.Kérdéseket nem direktbe kell föltenni.A csillagászok jól tudják, hogy ha halvány objektumot akar nézni az égen az ember szabad szemmel, akkor nem közvetlenül rá kell nézni, mert a szem közepén ott vakfolt.Mellé kell kissé sandítani, és akkor az ember megsejti oldalt például az Androméda-ködöt.Nem direktbe kell feltenni a közvetlen nyers kérdést, mert erre a természet csak széttárja a karját.De ha az ember a környéken érdekes dolgok ügyében kapisgál, akkor előbb-utóbb választ kap. ~Dr.Dávid Gyula, fizikus

  3. Nincs új a Nap alatt. A fiatalok csalódnak a Világban és újjá lesznek. Van annyi energia a Világban, hogy minden lélek megigazuljon. Sok év után a Földön, látom, ez egy aranykor kezdete.

    1. Szerintem többen gondoljuk itt úgy, hogy ha aranykor kezdetét látod MOST akkor nagyon be vagy és főleg leszel csapva. LESZ “aranykor” – lesz egy ezerév – DE előtte … az, amire az Úr azt mondta:”olyan nyomorúság nem volt a föld kezdete óta és nem is lesz” aztán meg … “az élők irigyelni fogják a holtakat” és jön a nagy átejtés … majd a VÉGÉN jön az Úr … aztán, az “ezerév”: pontosan úgy, ahogy a Jelenésekben le van írva DE ez nem “a világ vége”.
      Jézus további mondatai: “Hogy ha eljön az Emberfia, talál-e hitet a földön?” és “sokakban kihűl a szeretet”… Mindkettő itt van már, sajnos !
      Én közben bízom az “éhet bocsátok a földre, éhet, de nem kenyérre, hanem Isten igéjének hallgatására … ” szóval, nem borúlátó vagyok, csak, amit Jézus mondott az úgy van és úgy lesz …

      1. Az idő és a têr nem létezik. Békét kaptam Jóistentől, egy csodálatos családot. Sok évezredes àt harcoltam a Földön. Talán nekem köszönhető, hogy a ” Császárnő ” megtért. A testem készen a harcra, de a lelkem megbékélt. Nekem Aanykor, hogy itt lehetek békében. Tudom milyen nehéz volt egy rossz kardal, amit sok izzadsággal élznem, nekimenni a gonosznak. Az utóbbi életeket csak ennek szánták. Segìtettem akinek, csak tudtam és hittem, hogy ennek vége lesz. Soha sincs vége. A vége Jézus. Vele többször találkoztam. Ő az Út, az Atyához, mindig segìtett…. Mint mindenki, aki az Univerzumban szeretetre vágyik. Lényegében van egy saját időd,amit a végtelenségig használhatsz és egy kicsit tovább. De ami örök, Kostas a görög.

  4. Loving Jesus doesn’t always cure suicidal thoughts.

    Loving Jesus doesn’t always cure depression.

    Loving Jesus doesn’t always cure PTSD.

    Loving Jesus doesn’t always cure anxiety.

    But that doesn’t mean Jesus doesn’t offer us companionship and comfort.

    He ALWAYS does that.

    Ezeket a sorokat egy megagyulekezet pasztora posztolta ongyilkossaga elott! Jarrid wilson-nak hivtak.

    Ne hazudjunk a fiataloknak vagy a keresoknek azzal, ha veletlenul raakadnak erre a bizonyos szereto Istenre, akkor maris megtalaltak eletuk ertelmet.

    Egyebkent tok jo, hogy ez a jatek veled vagy ellenem alapon mukodik es meg csak meg sem kerdeztek szuletesed elott arrol, hogy reszt akarsz-e venni ebben a fogykos szinjatekban!
    Mi van ha en egyik utat sem akarom jarni sem az Istenet sem szegeny satanet es telibeszarom mindkettot..ja, hogy akkor is vesztettel grat, de tenyleg… micsoda logika.

  5. Kösz, Loki, a szemléltetést! Én négyszögletes asztalt értettem, de látom, hogy kerek és lapos. :)) Egyébként, Éva, már az ókorban is voltak elméletek a Föld gömb alakjára vonatkozóan. Miért? Mert a földi jelenségek erre utaltak. Bár a rómiaknak is ez volt a kedvenc földképük: egy korong. Nyilván, az ürrepülések és a müholdak korszaka előtt, az ember a sik földet látta, kivülről nem volt lehetősége megpillantani. Tény: a biblia nem tagadja a gömb alakot, de nem is bizonyitja a kerek asztallapot. Ha Jóbnak a gömb alak és forgás jött volna le, egyből jobban érezte volna magát, nemde? Szellemi, lelki szempontból és a mindennapi élet szemszögéből ez akkor nem volt fontos. De ezt a témát többet nem érdemes taglalni, annyira nem lényeges. Itt egy lehetséges magyarázat kreacionista szemszögből:

    https://christiananswers.net/hungarian/q-eden/edn-c015h.html

  6. Az 1870-es években kiszámították, hogy 1950-re a másfél méteres magasságot fogja verni a lócitrom London utcáin. 🙂 Ezt a logikát aztán az automobil nevű találmány áthúzta.Ezt azért jegyeztem meg, mert a fenti cikkben egy zárójeles mondat a logika oktatását firtatja.Én meg a cikk megjelenése óta gondolkodom ezen a mondaton – szóval, minden bizonnyal ez egy jó mondat. 🙂 A logikus gondolkodás oktatása jól hangzik.Még akkor is, ha a logika -amint látható- csak bizonyos vonatkoztatási rendszeren belül érvényes.És hát, az ilyen rendszerek lehetséges sokasága számtalanul számos…

    Több ezer évig meg voltunk arról győződve, hogy a háromszög szögeinek összege minden esetben 180°.Eukleidészből, Pitagórászból semennyire sem következik logikusan az, hogy ez kisebb is, nagyobb is lehet 180°- nál.Mígnem jöttek ilyen kutyaütők, mint ez a Bolyai, meg a Riemann… Meg Einstein, és kimutatták, hogy a tér(idő) nem eukleidészi…..illetve igen, de nem Eukleidész, hanem Bolyai rendszerében. 😀 És az egymástól több millió kilométerre levő űrszondákat kiháromszögelték, az eredmény valóban az volt, hogy ezen háromszög szögeinek összege nagyobb 180°-nál… A matematika nem változik közben, de az egyik rendszer semennyire sem következik logikusan a másikból.Ha rajzolsz egy háromszöget tízcentis oldalakkal, vagy húsz méteres oldalakkal, vagy harminc kilométeres oldalakkal, a szögeiknek összege biztosan 180°lesz.De aztán ezer kilométereknél a Föld görbületét, majd millió kilométereknél már magának a téridő görbületét is figyelembe kell venni.És mégis, a logikával semmi baj sincs!De beleállva egyfajta logikai kerékvágásba, évek alatt annyira átitatódunk vele, hogy meghatározza identitásunkat.Ezt pedig aztán már senki sem adja fel szívesen… És hajlamosak vagyunk hitnek elnevezni ezt a fajta ragaszkodásunkat.Így kap legális lefolyást.Csakhogy a vonatkoztatási rendszerek változnak.És a tévesképzetünk alkotta “hitünk” szorítani fog, mint egy kinőtt cipő, mert egy identitást, egy olyan önképet, amiért évek szorgos munkájával jól megdolgoztunk, nem könnyű levetni.Ezt valamelyest átültetve “Idők Jelei-nyelvezetre”……mert hogy eme jelekre hivatkozva várják Jézust még mindig nagyon sokan……..az elsők között sosem a Szent Szövegek tudói, tanulmányozó és idézgetői ismerték fel Őt….Emberi tulajdonság, hogy évezredek kellenek, mire a többség valamelyest szakítani tud egy elavult logikai rendszerrel, hogy valami még átfogóbbat fogadjon be.Max Planck mondta, hogy egy-egy ilyen áthatóbb rendszer kapujában állva a belépés nem úgy történik, hogy az ellenzők meggyőzetnek, hanem hogy kihalnak. 😉 :mrgreen: (Jézusnál ez a logika is fordított – az ellenzők élnek, Ő halt meg.) Mind kihalnánk, ha tényleg nekünk kéne felismernünk Őt.Ő előbb ismert minket.Ő felismer minket, nem kell hozzá asszisztálnunk.Péter, a halász, sem a Szent Szövegekből ismerte fel, hanem átadta magát egy minden logikát meghaladó felismerésnek.

    1. Jó emlékeztető, hogy a logika nem minden és Jézus átírja időnként, ahogy a kvantumfizika a makrofizikát.

        1. Nem rossz, csak néhány elem miatt csökken a hitelessége:

          1. A “lapos föld” elmélet – űrrepülések, műholdakról, talán laposnak látszik a Föld? A Hold, a Nap kerek – mért lenne éppen a Föld lapos? A tengert nézve, a láthatár vonala a széleknél lekerekedik, félkör alakú, az eltávolodó hajónak először a teste, aztán az árboca tűnik el lefelé fokozatosan stb. A tengely körüli forgás miatt gömb alakú. Nevetséges elmélet.
          2. A 666 téves használata. Nimród számértéke NEM 666 (még ha az Antikrisztus egyik prototípusát is képviseli), akkor sem, ha Nimróth-ot írunk. Chush fia Nimród sem, bár közel áll hozzá. :))
          Neró Kaisar (Caesar) csak legfeljebb 616, de “emberi szám” kell legyen, tehát emberi név, a Caesar pedig címet, titulust jelent (etruszk eredetű, aesar – isten, Caesar – 100 isten, leghatalmasabb – Suetonius). Születési neve: Lucius Domitius Ahenobarbus. Uralkodása kezdetén, 54-ben felvette a Nero Claudius Drusus Germanicus nevet. Tiberius császár szintén Neró Kaisar-nak nevezhető, úgy hívták, hogy Tiberius Claudius Nero. Nem beszélve arról, hogy 68-ban véget ért uralkodása és élete, a Jelenések könyve pedig 90 körül íródott (Eusebius), tehát a 666 uralkodója azután volt várható.
          Ettől függetlenül, egyéb részek hitelesek lehetnek. De a természet fizikai rendjét és az ember logikus elméjét is mind Isten teremtette. Remélem segítettem valakinek e téren. :))

        2. Nincs jó hangulata rögtön az elején … Persze, nem a hangulat a lényeg. Ismerjük már ezt az üzenetet, úgy tudom, az előadó hirtelenül elhalálozott.
          A TV nem ‘azért lett kitalálva” hogy manipuláljon. Az emberi találékonyság normális menete volt ez (mert van, ami nem normális, amikor a megoldásokat jelentő találmányokat titkolják) DE mint mindent, ami létezik, a gonoszság erői fel tudnak használni sötét céljaikra .. Mert a magvető JÓ magot vetett, de aztán jött az ördög és beszennyezte konkollyal … AZTÁN nőnek együtt az aratásig.
          Ha nem volna TV most nem beszélgethetnénk itt, én pl. képernyő előtt ülök 🙂

        3. Ádám, ebben is van lapos föld ? Na neeee …. (nincs időm most megnézni). Már arra gondolok, mert jönnek a hírek hogy felkerekednek és elmennek a széléig … Lányom röhögve mondta ezt és már arra gondoltam, hogy ezt DIREKT csinálták, hogy a Bibliát, az Isten hitet lejárassák. Ezt mondják, sajnos: “Hogy kerülhet valaki a középkorba?!”

        4. Loki, megnéztem ezt az általad propagált filmet, és többek között nem csak az derült ki belőle, hogy a katolikus egyházat a nácikkal akarja összemosni, hanem az is kiderült belőle, hogy kicsivel lentebbi állításoddal ellentétben, te nem csak az Írásokat tanulmányozod.Csak azért, mert ebben a filmben lepereg 2-3 Bibliai idézet, ez a film még nem válik sem az Írássá, sem a Messiássá vagy a Tórává, akiknek te a lentebbi elmondásod alapján hiszel.Ennyit még Darth Vader is tud idézni a Bibliából, mint amennyit ebben a filmben összehoztak, Hitler pedig még annál is többet tudott idézni belőle, mint amennyit te vala is összesen kimásoltál Belőle ide.Szóval, ne mondd azt, hogy te csak az Írásokat tanulmányozod, mert ez egyszerűen nem igaz!Értem én, hogy szívesen tünteted fel magad ennyire szentnek.Alap emberi tulajdonság, egyikünk sem tudja elkerülni ezt a csapdát.Pedig eleve mindannyian szentek vagyunk.Te is.De nem azért, mert annak próbálod feltüntetni magad, hanem azért, mert Isten teremtménye vagy.

        5. Szia Oszkár!
          Figyelj, felőlem mindenki úgy imádja az istenét ,ahogyan akarja.
          Én úgy próbálom, ahogyan azt a Messiás mondja. De csak próbálom.
          Sehol sem írtam viszont ,arról, hogy szent vagyok.
          A puding próbája az evés, mint tudod.
          Gondolom azért van amiben egyetértünk, és lesz olyan, amiben nem. Sajnálom, hogy ez így van, de ahogy látom itt akik tanítóknak mondják magukat, mindenki ellentétesen “tanít”. Persze nem lehet a maguk hibája ,hiszen éppen annyi hagyomány , amennyi felekezet.
          Én szakítófélben vagyok ezekkel az emberi hagyományokkal, és látom ,milyen támadás ér érte. Nem örülök Neki, de amikor megkérdezik a “keresztények”,hogy figyelj te miért nem tartod a karácsonyt?
          Elmagyarázom, de mintha tankot lőnék pisztollyal. Lehet, hogy én mondom rosszul, de ezt majd a végén eldönti az Atya ,kinek volt igaza. Ha nem nekem , tökéletesen meg fogom érteni.
          Mindenkinek egyenlőre ,meg van a joga eldönteni, kiben hisz. Lesz olyan idő bizisten, hogy nem lesz jogunk eldönteni.
          De jöjjön ,aminek jönnie kell.

        6. Azt tényleg én mondtam rólad, hogy szent vagy.Dehát, Isten teremtményként mi más is lehetnél? 🙂

        7. Isten teremtményeként lehetünk lázadók vagy szentek. Messiás szent, a hitető lázadó.
          Mind a kettő az Atyát szolgálja , sátánt is beleèrtve.
          Az megint más,hogy az egyik a tüzes tavacskában fog vesztegelni, a Másik a Mennyben Uralkodik ès egyben Szolgál, mint Főpap.

        8. “…az Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást.”

        9. Loki, mi az,hogy “nem lesz jogunk eldönteni”? Pont EL KELL majd döntenünk amikor MAJD tanúságot teszünk Jézus Krisztusról – alleluja ! 🙂

        10. Ja, és nagyon örültem itt felettem annak a két mosolynak 🙂

        11. Kedves Éva!
          Bergoglio hívja az összes vallást, hogy csatlakozzanak. Az új világrend egy istenét kell imádni. Ha nem imádod, terrorista leszel. Tehát “jog”,mint szó meg fog szűnni.

        12. Loki, tudom hogy mi készül, nem lep meg. Csakhogy ne gondold, hogy arra megyek és hogy nekem azt”kell” : semmiképpen ! Szándékos volt a kat.karizmatikusok bosszantására a Gellérthegyre tenni azt a fekete szoborcsoportot … mert MI tudjuk …
          Ida hozta ide még annak idején, Wilkerson próféciáját: “a katolikus karizmatikusok fognak Értem a legtöbbet szenvedni” – üzente az Úr. Alleluja ! 🙂

      1. Szia Thea!
        Ezt a logika oktatásának szükségességét taglaló mondatodat azóta sem felejtettem el.Sok van benne.Ezt támasztja alá ez a rövid részlet is, amit én most kiemelek az alábbi videóból.44:57-től.A másik “szakterületed” meg India, úgyhogy neked már csak ezért is otthonos lesz ez talán. 🙂
        https://www.youtube.com/watch?v=ky1yvrrePzA

      1. Kivéve egy szélesebb körű vonatkoztatási rendszerben, a boldogság és a béke logikai rendszerében és univerzumában, ahol a föld sosem múlik el, hanem örök, és ahol a békések boldogok, és örökségül bírják az örök földet békében és boldogságban. 🙂 Szép jó reggelt kívánok minden ébredőnek, itt, Örökföldén! 😉 🙂

        U.i.: Benne vagyok, hogy legyen tananyag a logika, de szabad embereknek ilyen tanteremben okíjják azt, ni: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/69901052_954177924940730_4233449324073189376_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQlx0m83VxPqoLbAwe4lC87iKgp0Bzn4NjZuqUhRxtUlZWxAGH_7jnmnPoSxiCSjnmM&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=8650b979c5b13a16b914663996004cf7&oe=5DF6DD45

        1. Jó reggelt! 🙂 Aludtam rá egyet, és korrigálom magam.Amit tegnap reggel írtam, nem szélesebb körű vonatkoztatási rendszer, hanem nagyon is egyenértékű a Márk idézettel, hiszen Jézustól származóak.Nem szélesebb körű, egyenértékű is, csak más nézőpont.Egy hatalmas hegyet is körbe lehet járni, és más-más jellegzetességeiben tűnik fel, mégis ugyanaz a hegy.Föld: elmúlik és mégis örök – hiszen mulandó nem örökölhető Istentől.De Jézus érzékeltetni is akarta az Ige jelentősségét, és erre a Márkbeli mondása nagyon is telitalálat.És ez még csak egy nagyon szerény kontraszt a Bibliából… De a logikus gondolkodás már itt is csődöt mond, és az ebből származó értelmezésem miatt kellett korrigálnom most.A Biblia markánsabb kontrasztjai már nem csak simán árnyalatbeliek.A nem szomjas és éhes kereső tudatát szétcsapja.No de, hiszen éppen ez a kívánatos cél! 😉

        2. De még mennyire nem árnyalatbeliek ! Paradoxonok ! “Ha a gabonaszem földbe esik és el nem hal, egymaga marad, de ha elhal bő termést hoz” – az Ő halála által nyerünk örök életet ..
          Annak adj, aki nem tudja neked visszaadni és boldog leszel (bővelkedsz, örömben) – “boldogok vagytok akik sírtok … ” és a többi, nem tudom sorolni, szinte csak paradoxon.
          Amikor elviselhetetlen ellentmondást hallunk, elnevetjük magunkat. Humor nélkül nem lehet élni …
          Ennek alapján MI a kereszt ? Ha ideírnám, megbotránkoznátok, ezért csak Oszinak árulom majd el .. 🙂

        3. Szia Éva!Szerintem is paradoxonok.Csak nem akartam ilyen nagyon durván fogalmazni. 🙂 Ugyanis keresztény barátaim közül nagyon sokan a kinyilatkoztatásokhoz szoktatták magukat.Nagyon kevés elme számára tűnik fel, hogy a Biblia valójában egy merő paradoxon-gyűjtemény.Paradoxonok kinyilatkoztatása. 😀 Na, ez így tényleg paradox. :mrgreen: Minden állításában ott van önmaga cáfolata.Nekem úgy tűnik, Isten játékosan von be minket az Igéjével való azonosulásba, nem pedig nyakunkba önti azt, hogy “Itt van, nesztek, és kész!” És aki szintén nem úgy jár el, hogy mások előtt saját igazát akarja idézetekkel megkérdőjelezhetetlenné tenni, hanem partner lesz ebben a játékban, az meg is érti örök azonosságát.

  7. Valami hasonlóról beszél Pál is: :))

    “Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket; És a világ nemteleneit és megvetettjeit választotta ki magának az Isten, és a semmiket, hogy a valamiket megsemmisítse: Hogy ne dicsekedjék ő előtte egy test sem.” 1Kor.1:27-29.

    1. Ez az egyik kedvenc igém, nagyon is igaz ez. “Nem az erőseké a futás”-irta Salamon is pár évezreddel korábban. Nem a nagyképüeké, akik azt hiszik, hogy bölcsek, s nem a nemeseké-akik meg vannak győződve kiváltságaikról. Láthatjuk mi lett a farizeusok sorsa, a képmutatók sorsára jutottak, holott választottak voltak-mégis megvetették örökségüket.

  8. Kedves Péter! Az a fontos, hogy a 7-ik trombitálásig egyetértünk! Attól kezdve úgyis világossá válik minden! :))
    Nyílván, a prófécia ködös, ennek így is kell lennie, hiszen az ellenség is olvassa. Ahogy közeledünk azonban az eseményekhez, mind jobban és jobban letisztul majd és felismerjük a mozzanatokat.
    Nagyon sok elmélet, magyarázat van, melyek eltérőek. Sátán ködösítése. Éppen ezért a figyelmeztetés János részéről, hogy “senki ne tegyen hozzá, sem elvegyen belőle”. Mert ez egy forgatókönyv és pontosan úgy fog minden történni. Persze, ezzel te is egyetértesz és az általad idézett részek mind igazak.
    A beszélgetés kedvéért csupán egy kérdés: – Miért kell a Sátánnak megkötöztetni ezer évre? Hiszen ha a mennyben éljük a milleniumot, kit zavar, hogy a földön “űzi a bolondját”? A mennyből ugyanis levettetett, oda már nem mehet. :))

    1. Kedves Ádám!

      Sátán azért nem tudja a űzni a bolondát senkivel sem, mert nincs nép-akit el tudna hitetni, a Föld pusztán fog állni Ezer évig, mert mindenki meghalt-aki a földön volt. Ezt két igevers alapján alapján tudjuk: “A többiek pedig megöletének a lovon űlőnek kardjával, a mely az ő szájából jő vala ki; és a madarak mind megelégedének azoknak húsával.” Jel 19,21

      “A többi halottak pedig meg nem elevenedének, mígnem betelik az ezer esztendő.” Jel 20,5

      1. Ezért lesz meg kötözve a Sátán, mert senkit sem tud elhitetni. Nincs egy élő ember sem a puszta és kietlen Földön, akit befolyása alá helyezhetne-ettől nagyobb börtön és kinszenvedése nem is lehetne a Bukott Angyal-fejedelemnek-aki mindig gonosz játékszernek használta az embereket Isten elleni háborújában.

  9. Nem tudom, ha tényleg az anyja mondta a képfelirat szövegét, de: :)) Egy anya ismeri legjobban a gyerekét, az biztos! :))

  10. Sajnos, ez az iskoláztatás meghozta gyümölcsét. Egy kisgyerek boldogan próbálkozik mindennel, minden érdekes neki, gagyog, nem beszél rögtön, mászik, nem jár rögtön, de ÉRT és ebből egy idő múlva olyan nyelvtudás lesz, amihez nem képes hasonlót tanulni később. Aztán az érettségin ott az “értő olvasás” – mert addigra majdnem elfelejtett, ti. érteni … Erős nyomás alatt figyeljen amire KÖTELEZŐ de ami nem biztos hogy érdekli. Ha elkalandoznak a gondolatai: számára érdekes dolgokat lát meg, vagy ért meg, azt úgy hívják, nem figyel …

  11. Mintha csak nekem íródott volna ez a cikk.
    Konkrét célom nekem sincs az életben. Ugyan dolgozom, de nem tudom, hogy akarok-e ezzel foglalkozni sokáig vagy érdekel-e annyira, hogy egyfajta célnak lehessen tekinteni. Ha van különbség köztem meg a fent említett fiatalok között, akkor talán csak annyi, hogy én sejtem, hol kellene keresni ezt a célt.
    Jól meg van írva, ahol nagy a jólét, a béke és biztonság (mint ahogy nálunk már évek óta), annál kritikusabb a helyzet ezen a téren.

    1. Szia Jack!
      A munka nyilván nem cél önmagában, de ha tudod, hogy hová tartasz, akkor bármivel is töltöd a napjaidat, legyen az a leghétköznapibb kenyérkereseti lehetőség, minden új értelmet nyer. Próbálj inkább inkább arra figyelni, hogy amit csinálsz, azt jól csináld, legyen az a padló felsöprése otthon vagy egy aprónak tűnő feladat a munkahelyen. Illetve csodákra képes, ha az ember elkezd azzal foglalkozni, hogy mit tehet másokért. Kezdetnek nem rossz, ha kettővel több emberre mosolyogsz rá egy nap. 🙂

  12. Nem mellesleg, mi tényleg ennyire meg vagyunk győződve arról, hogy már nem tanulók, hanem tanítók vagyunk? 😀 Csak igehirdetők pusztán, de már nem hallgatói annak?Hogy már nem is vagyunk úgy nevezett keresők sem?Most képzeljük el, hogy mi már abba a helyzetbe érkeztünk, hogy nem is vagyunk keresők! Hajlamosak vagyunk mindig csak másokban keresni a keresőt és az igehirdetésünknek való élő céltáblákat és kísérleti alanyt… Pedig bennünk is pontosan ott van az “elrettentő külsejű” benső kereső, a tanuló, a hallgató. 🙂 Annyi de annyi tanító és igehirdető van már!Tanuló, kereső és hallgató pedig csak alig-alig akar és mer lenni valaki.Pedig Isten a csendben ismerhető el és fel, a tanulásban, a keresésben… Boldogok az “elrettentő kinézetűek”, mert őbennük ott van a benső kereső!És boldog mindenki ugyanígy, akinek a saját igehirdetése egyben az ige meghallgatását is jelenti, akinek a tanításában ott a saját okulása is.Ha valaki képtelen tanulni abból, amit másoknak prédikál, akkor abból pláne nem fog, amit másoktól hall vagy lát.Amíg magunkban nem találjuk meg az “elrettentő külsejű” keresőt, addig folyton csak ilyeneket fogunk látni magunk körül.Saját magunkat választjuk el örökségünktől.Így hát, mi vagyunk a híd is ahhoz.

    1. Kedves Oszkár szerintem Thea nem erre gondolt, inkább pont azokra, akik annyira biztosak a dolgukban, hogy másokat CSAK megítélni tudnak (és tanítanának, egyfolytában, hajjaj -voltak itt az oldalon ilyenek – akik abból indultak ki hogy a másik semmit sem tud, kereső-találó időszak nincs mögötte) – állandóan mások bűneivel foglalkoznak, irgalom semmi – és az örömhír öröme nemigen látszik rajtuk ..

      Ki mondja, hogy az út végén vagyunk úgy, hogy “csak tanítók” lennénk ? Nyitottak vagyunk egymás gondolataira itt, vagy nem ? “Ha meg nem változtok és nem lesztek olyanok mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába… “

    2. Kedves Éva, ha megnézed, Jack hozzászólását nem számítva, a többi komment egy merő kijelentés sorozat.Ezt nem könnyű észrevenni.Minél inkább meg van valaki győződve saját igazáról, annál nehezebben veszi ezt észre.Egy teli pohárba pedig már nem lehet tölteni.És igen, ez Theára is vonatkozik.Miért ne?Nem hinném, hogy bánja, ha azt mondom, ő is egy közülünk, egy velünk.Elmondjuk, hogy ez van, meg hogy az van.Meg hogy ez lesz, meg hogy az lesz… És úgy tűnik, teljesen biztosak vagyunk benne itt mindannyian, hogy igazunk van.És ez nem baj.Éppen csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ezt vegyük észre.Nincsen szükség arra, hogy bizonygassunk.Mégis ezt tesszük.Nem baj.Csak vegyük észre önmagunkat.Jacknél az önbizalom hiánya, nálunk meg a túltengése tapasztalható. 🙂 Imádom!De azért nem-e lehetne-e elkerülnünk a szélsőségeket? 🙂 A szélsőség sosem a hit lenyomata, hanem inkább a fanatizmusé.Mindegy az előjel.Mindig hozzátenni akarunk vagy elvenni abból, amilyennek Isten teremtett minket, de sosem az a jó, ami VAN, amik eleve vagyunk, a szavakkal egyértelműen le nem írható csoda.Nem baj. 🙂 Csak vegyük észre, hogy ezt csináljuk, mert ha ezt képesek vagyunk nyugtázni ítéletek nélkül, akkor máris távolabbra láthatunk, mint azelőtt.Szerintem ez közelebb visz a cikkben felhozott problémával való igazi szembesüléshez.Hiszen azt nem is tudjuk megoldani, ha még csak tisztán sem látjuk…önmagunktól, önmagunk igazától a valós helyzetet.Na, igazam van vagy igazam van? 😀 :mrgreen:

      1. “…sosem az a jó, ami VAN, amik eleve vagyunk, a szavakkal egyértelműen le nem írható csoda…”

        Oszkár, én egyáltalán nem vagyok “elragadtatva” azzal, ami vagyok Jézus nélkül. Ami voltam Nélküle. Egy semmi. A legbűnösebb embernek tartom magam néha, de bűnősnek mindenképpen. A testem romlandó, néhány éve ez nagyon látszik. Mivel dicsekedjek? Kivel? Egyedül Jézussal (mint az Atya képviselőjével). Ezt nem tekintem bizonygatásnak. Csak bizonyságtételnek. És köszönöm Theának, a lehetőséget! A többit értem, miről írsz. De csak egy igazság van, úgy hiszem, az pedig az isteni igazság.

        1. Vajon tényleg Jézus nélkül voltál-e bármikor is, vagy csak nem tudtál róla, hogy Ő mindig veled van? 🙂 Ez itt a kérdés.És ezt minél gyakrabban teszi fel magának az ember, annál letisztultabbá válik a kép.Mindenféle kérdést meg akarunk fejteni: a fiatalok reménytelen helyzetét, az Antikrisztust meg még az ufót is…..de vajon tényleg mindig velünk van-e Isten vagy csak néha?Van egy olyan sejtésem, hogy Isten tökéletesnek teremtett minket, csak mi túlgondolkodjuk. 😀 Nem baj.És minél inkább szeretünk tanulni, annál inkább nem baj ez a nem baj. 🙂

        2. Ádám, igaz, ugyanígy a “semmilevésnek” is megvan a maga diszkrét bája.Ezt most találtam:

          https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/70234726_10219473677289265_8989813927206453248_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQnsReLdotnb3WhTYcpunR9XehMmLyCOM-agZJtV8gIUb8Du8GIs04bEIp_ZkI9YPnk&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=0d4be88e799efb105c789c3915c489e8&oe=5E0FA916

          (És ez a komment kísérte egy Plutarkhosz-idézettel: “Az ébren levőknek egy és közös a világuk, az alvóknak mindegyike pedig külön világba lép.” Nem az én ferdí….izé, fordításom. 🙂 )

    3. Ez a hozzászólásod nekem kimondottan tetszik, mert őszintének látom és nem látok benne kirívó hamisságot! Mind keresők és tanulók vagyunk, amíg ebben a testben vagyunk, úgy gondolom. Egyedüli Mester (Tanító): Jézus. Ez az én hitem. Ez van. Ezzel akarok átmenni a túlvilágra. Ugyanakkor, Jézus rendelte így, halála előtt (s a világi törvények szerint is érvényes az ilyen testamentum), meg feltámadása után, hogy a tanítványai tanítókká legyenek másoknak, a keresőknek. Kiderülhet az is, hogy a kereső “tanítóbb”, mint a tanítója. Nem ítélek el senkit, csak bizonyságot teszek. A hitemről. El lehet fogadni, vagy el lehet vetni. De nekem muszáj ezt tennem. :))

  13. Thea, előbb nekünk kell megújulni, hitben és képmutatás nélkül való szeretetben, Isten lelkétől vezérelve, így lehet csak tanúbizonyságai lenni Krisztusnak. Nem jelent semmit, ha valaki teológiát tanit, vagy bölcsességeket, ha nincs rajta Isten áldása-mert a szándékai nem őszinték és szeretettől vezéreltek. Sok hamis tanitó van már most is, de miután leomlik Babilon-a hamis egyház-akárkik is lesznek azok- fogja átvenni a hatalmat a világban, többszörös lesz a hitetés, jóval durvább mint ami eddig. Isten maroknyi népe üldözve lesz. Nem ebben a világban bizunk tehát, hanem reményünk van egy újjáteremtett földben és égben, ahol nincs halál és igazságtalanság. A jelenlegi bolygó tüz álltal fog felbomlani és ezt reménynek nevezi Péter apostol. (2 Péter, 3. fejezet) Ezt kell tanitani az embereknek, hogy Krisztus álltal minden lehetséges, a megtérés-megszentelődés és egy új, tökéletes Föld, ahol élhetünk.

    1. Ámen, Péter ! Ám még – a bolygónk tűz általi megsemmisülése előtt – lesz egy EZER ÉV … úgy, ahogy írva van. Nekünk “könnyű” hiszen ahogy közeledünk, egyre jobban látszik ! A többit pedig, amit még nem látunk EGÉSZEN pontosan, azt remélhetően felismerjük ahogy most az idők jeleit.

      1. Lesz Ezer év igen, de erről igencsak megoszlanak a vélemények már több mint egy évezrede, hogy hol lesz ez a Millenium. Én úgy hiszem ez a mennyben lesz, mivel a feltámadottak és az életben maradt megváltottak Pál szerint elragadtatnak az égbe, miután a valódi Krisztus megjelent (1Thess 4,17)
        és Sátán is meg lesz kötözve 1000 évig a széttöredezett, pusztuló állapotban levő földön, feltehetően azért-hogy szembesüljön a munkájának következményeivel. A második feltámadás még csak ezután jön és mindaz, aki kivül lett rekesztve, Góg és Magóg elkeseredett kisérletet tesz Sátán vezetése alatt, hogy elfoglalja, elpusztitsa a mennyből alászálló új Jeruzsálemet. De a pokolba fognak vettetni. Ezután lesz újjá teremtve a Föld Jelenések könyvének 21. fejezete szerint.

        1. Igen, Péter, kivétel a mileniumi helyszín. A próféták írnak erről, számomra eléggé világos, hogy ez csak a Földön lehet (eltérően bizonyos teológiai elméletektől).
          1. Először is, Isten az emberért, az embernek teremtette a Földet. Hogy lakja. Miért költöznénk el máshova, éppen a milleniumra? :))
          2. Hat nap alatt teremtette, a 7-ik nap: pihenőnap (shabat). 6000 év, a 7-ik évezred (millenium): a pihenő “nap”, Jézus uralkodik. Mi is pihenünk, igen. Aktívan. :))
          3. Az elragadtatás azért történik, hogy a választottak (Jézus egyházának tagjai) ne szenvedjék el a Földön az utolsó hét csapást (7 pohár). Utána, Jézussal együtt visszatérnek az elragadottak (Har Meggiddó a földön van). Azelőtt itt vannak s teszik dolgukat, a 7 pecsét és a 7 trombita napjaiban. A 7-ik trombita jelenti a “takaródót”! :))

          A Milleniummal lejár a “hét”, a teremtés hetének modellje szerint. Mi következik? Új hét! Új teremtés! Maga az Örök Élet (az első feltámadottaknak-elváltozottaknak folytatódik – a Millenium nekik bónusz :))) Új ég és új föld – mert Új teremtés. Az Új Jeruzsálem az égből száll alá. Minden új. És Isten van minden mindenben. Második feltámadás – ítélet. Jézus feltámadása is ezt jelezte: “Első zsengék” ünnepének hajnalán (az első árpakéve a Szentélyben) – Jézus – mint első, és szentjei – mint első zsengék. Vasárnap hajnalán – a hét első napján, a második feltámadás az emberek számára. Új hét, új kor.

          Remélem, nem tévedek, szóljatok, ha igen. A Jelenések könyvéhez nem szabad semmit hozzáadni vagy elvenni (a többihez sem, azért! :)))

          Felsorolok néhány igehelyet, melyek a Millenium földi helyszínére vonatkoznának:

          “Ezt mondja az Úr: Megtértem a Sionhoz, és Jeruzsálem közepette lakozom, és Jeruzsálem igazság városának neveztetik, a Seregek Urának hegye pedig szent hegynek.
          Ezt mondja a Seregeknek Ura: Agg férfiak és agg nők ülnek majd Jeruzsálem utczáin, és kinek-kinek pálcza lesz kezében a napok sokasága miatt.
          És megtelnek a város utczái fiúkkal és leányokkal, a kik játszadoznak annak utczáin.
          Ezt mondja a Seregeknek Ura: Ha ez csoda lészen e nép maradékának szemei előtt azokban a napokban, vajjon az én szemeim előtt is csoda lészen-é? így szól a Seregeknek Ura.
          Ezt mondja a Seregeknek Ura: Ímé, én megszabadítom az én népemet a nap keltének földéről és a nap nyugtának földéről.
          És elhozom őket és Jeruzsálemben lakoznak, és népemmé lesznek, én pedig Istenökké leszek hűséggel és igazsággal.” Zak.8:3-8.
          “És eljőnek sok népek és erős nemzetek Jeruzsálembe a Seregek Urának keresésére, és az Úr orczájának engesztelésére.
          Ezt mondja a Seregeknek Ura: E napokban lesz az, hogy a minden nyelvű pogányok közül tíz ember ragad egy zsidó férfiúba s ragad annak ruhája szélébe, mondván: Hadd menjünk veletek, mert hallottuk, hogy veletek van az Isten!” Zak.8:22-23.
          “Örülj nagyon, Sionnak leánya, örvendezz, Jeruzsálem leánya! Ímé, jön néked a te királyod; igaz és szabadító ő; szegény és szamárháton ülő, azaz nőstényszamárnak vemhén.
          És kivesztem a szekeret Efraimból és a lovat Jeruzsálemből, kivesztem a harczi kézívet is, és békességet hirdet a pogányoknak; és uralkodik tengertől tengerig, és a folyamtól a föld határáig.” Zak.9:9-10.
          “A Dávid házára és Jeruzsálem lakosaira pedig kiöntöm a kegyelemnek és könyörületességnek lelkét, és reám tekintenek, a kit átszegeztek, és siratják őt, a mint siratják az egyetlen fiút, és keseregnek utána, a mint keseregnek az elsőszülött után.
          Azon a napon nagy siralom lesz Jeruzsálemben, a milyen volt a hadadrimmoni siralom a Megiddo völgyében.” Zak.12:10-11.
          “De lesz egy nap, a melyet az Úr tud, se nappal, se éjszaka, és világosság lesz az estvének idején.
          És e napon lesz, hogy élő vizek jőnek ki Jeruzsálemből, felerészök a napkeleti tenger felé, felerészök pedig a nyugoti tenger felé, és nyárban és télben is úgy lesz.
          És az Úr lesz az egész földnek királya, e napon egy Úr lészen, és a neve is egy.
          Az egész föld síksággá változik Gebától kezdve Rimmonig, déli irányban Jeruzsálem felé, és felmagasztaltatik és a maga helyén marad a Benjámin kapujától az első kapu helyéig, a szegletkapuig, és a Hananéel tornyától a király sajtójáig.
          És lakni fognak benne, és nem éri többé pusztulás, és bátorságban lakoznak Jeruzsálemben.” Zak.14:7-11.
          “És lészen, hogy a kik megmaradnak mindama népek közül, a melyek Jeruzsálem ellen jőnek: esztendőről esztendőre mind felmennek, hogy hódoljanak a királynak, a Seregek Urának, és megünnepeljék a sátorok ünnepét.
          És lészen, hogy a ki nem megy fel e föld nemzetségei közül Jeruzsálembe, hogy hódoljon a királynak, a Seregek Urának: nem lészen azokra eső.” Zak.14:16-17.
          “És az ő szájából éles kard jő vala ki, hogy azzal verje a pogányokat; és ő fogja azokat legeltetni vasvesszővel; és ő nyomja a mindenható Isten haragja hevének borsajtóját.
          És az ő ruháján és tomporán oda vala írva az ő neve: királyoknak Királya, és uraknak Ura.” Jel.19:15-16.
          “És láték királyiszékeket, és leülének azokra, és adaték nékik ítélettétel; és látám azoknak lelkeit, a kiknek fejöket vették a Jézus bizonyságtételéért és az Isten beszédéért, és a kik nem imádták a fenevadat, sem annak képét, és nem vették annak bélyegét homlokukra és kezeikre; és éltek és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig.” Jel.20-4.

        2. Kedves Ádám!

          Legyen a te hited szerint. Ellenben én most azért mégis kicsit kötekedetek az álláspontodat illetően 🙂

          Irod:
          “Az elragadtatás azért történik, hogy a választottak (Jézus egyházának tagjai) ne szenvedjék el a Földön az utolsó hét csapást (7 pohár). ”

          Az első feltámadás és az elváltozás, valamint az elragadtatás a Hét csapás és az Armageddoni csata után következik be, a Hetedik angyal trombitálásakor- amikor Isten mindenkori népe megszabadul a halál köteleiből, aki életben van a Fenevad és a hamis próféta seregeitől is!

          “Hanem a hetedik angyal szavának napjaiban, mikor trombitálni kezd, akkor elvégeztetik az Istennek titka, a mint megmondotta az ő szolgáinak a prófétáknak.” Jelenések könyve 10. rész

          “Ímé titkot mondok néktek. Mindnyájan ugyan nem aluszunk el, de mindnyájan elváltozunk.
          Nagy hirtelen, egy szempillantásban, az utolsó trombitaszóra; mert trombita fog szólni, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, és mi elváltozunk.
          Mert szükség, hogy ez a romlandó test romolhatatlanságot öltsön magára, és e halandó test halhatatlanságot öltsön magára.
          Mikor pedig ez a romlandó test romolhatatlanságba öltözik, és e halandó halhatatlanságba öltözik, akkor beteljesül amaz ige, mely meg vagyon írva: Elnyeletett a halál diadalra. Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?
          A halál fullánkja pedig a bűn; a bűn ereje pedig a törvény.”1Kor 15,52

          “Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak először a kik meghaltak volt a Krisztusban;
          Azután mi, a kik élünk, a kik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképen mindenkor az Úrral leszünk.” 1Thess 4,16

          “És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.” Jn 14,3

          Jelenések könyvének 20.fejezetének idézett verse pedig épp ennek a folytatása. Az ezer éves élés és uralkodás nem egyebet jelent, mint a Mennyben, Isten királyiszékénél levő életet és itélettételt, ahol Pál szerint nem csak embereket, hanem angyalokat is fogunk itélni Krisztus joga miatt, mert ahogy János apostol irta: “Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.”

        3. A Góg meg a Magóg, akik a föld szélességére jönnek fel, azok a milliárdok-akik itéletkihirdetésre támadtak fel, az elveszettek, akiknek nincs joguk a Mennyből alászálló új Jeruzsálemhez, mint szellemi és fizikai városhoz is. Sátán ekkor lesz eloldva és a kárhozottakkal együtt utolsó erejével is azon van, amin korábban, hogy elpusztitsa, kiirtsa Jeruzsálemet, mindenki előtt nyilvánvaló lesz mindörökre, hogy méltán érdemlik meg a végső halált, azaz a tüz tavát.

      2. Pontosan. :)) A hetedik nap = a hetedik évezred (millenium). A shabat = pihenőnap, amikor Isten megpihen, ugyanis Jézus, a Messiás uralkodik. A Földön. Jeruzsálem fővárosban. :))

    1. Nem tudom, ha tényleg az anyja mondta a képfelirat szövegét, de: :)) Egy anya ismeri legjobban a gyerekét, az biztos! :))

      1. Szerintem is vicces helyzet. :mrgreen: Olvastam valahol, hogy az ember szenvedéseit az okozza, hogy komolyan veszi mindazt, amit az Isten különben meg pont mulatság gyanánt teremtett…

  14. Ami a fiatalokat illeti, bizony, van néhány gátló tényező a boldogság elérésében:

    1. Hozzászoktatta őket a világ egy állandó kütyühöz, ami non-stop zúdítja rájuk a hamis információt, hogy nehéz legyen meghallani az igazság hangját. Persze, megtörténhet, hogy épp a világháló juttatja el hozzá az örömhírt.
    2. Öngyilkossági hajlamok – szeretethiány. Csalódás. A világ felkínálja nekik, hogyan kell szeretni, aztán kiderül, pont úgy nem lehet. Illúziók, melyeket eladnak nekik. Látszólag, ingyen. A számla később érkezik.
    3. A gyerekek ma általában azt tehetik, amit akarnak. És nincs ennél rosszabb. Ezt ők beismerték.

    Lehetséges megoldások:

    1. A fiatalok gyakran hallanak hirdetőket, de hiteles emberekre van szükségük, akik úgy is élnek, ahogy hirdetik, különben nem nyerik el bizalmukat (gyakran könnyebb felnőttek bizalmába férkőzni, beszéddel).
    2. Elrettentő példák legtöbbször nem működnek. A fiatalok sokszor saját bőrükön kell megtapasztalják, mi a jó és mi a rossz. Bizalmukat el kell nyerni.

    Tény, hogy, ha hitelesnek tartanak és megbíznak benned, “vakon” követnek.

    Ezt csak így kapásból, sokévi tapasztalat alapján írtam, távol áll tőlem, bárkit kioktatni. Istennek legyen hála és az Ő fiának, Jézusnak, ezért a csodálatos ajándékért: a gyerekek, fiatalok bizalmáért és szeretetéért!

    Persze, az, hogy a “Z” generáció, vagy a “milleniálisok” ilyen problémákkal küszködnek, nem véletlen, a Hitetés korában. De örömhírrel szeretném befejezni: “Senki sem jöhet én hozzám, hanemha az Atya vonja azt, a ki elküldött engem; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon.
    Meg van írva a prófétáknál: És mindnyájan Istentől tanítottak lesznek. Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő.
    Nem hogy az Atyát valaki látta, csak az, a ki Istentől van, az látta az Atyát.
    Bizony, bizony mondom néktek: A ki én bennem hisz, örök élete van annak.” Ján.6:44-47.

  15. Isten hozott vissza, Thea! :))

    Teljesen egyetértek és tetszik nagyon. Épp az utolsó mondatot bővíteném tovább: gyászjelentés nélkül nincs örömhír. :)) Jézus meghalt a mi bűneinkért – ez a gyászjelentés. De feltámadt, s ez a legnagyobb örömhír, amit átadhatunk! :))

    1. Kedves Ádám, ezzel nem értek egyet … Jézus MEGHALT helyettünk, értünk és ezzel az ISTENI CSERÉVEL nem tudunk betelni – ez az örömünk. A feltámadás, persze, ezzel együtt értendő 🙂
      https://www.youtube.com/watch?v=XnKhPypW-Co
      A gyászt inkább arra kell érteni, hogy a téves Isten-kép következtében, ítélkezők, szomorúak a – nem igazán megtért – keresztények sokszor, úgy gondolják, hogy Isten szeretete “ismerete” feljogosít arra, hogy MEGÍTÉLJÜNK másokat.
      Örülök nagyon, hogy Thea írt arról, hogy a szerencsétlen, világhírű énekes édesanyja a szeretet mellett döntött: igen, ezzel kell KÉSZÜLNÜNK. “Nézzétek, hogy szeretik egymást” mondták az első keresztényekről. És “kedvesek voltak a nép előtt” !

      1. És főleg Isten előtt mennyire kedvesek! :)) Helyes, Éva, egyetértek, az utolsó mondattal pedig megidézted az igazi kereszténység lényegét! :)) “Erről ismernek fel, hogy az Én tanítványaim vagytok…” :))

        Persze, nekünk, a mai távlatból, természetesnek tűnik, így az egész történet egy egész. És hálásak vagyunk érte, és örömünk határtalan! :))
        De én felboncoltam kicsit a történetet, mert a földi, testi, fizikai világban történt. Most képzeld el, ha holnap téged megkínoznának, vagy valaki kedvest számodra… nem lenne-e emberi érzés, nem a gyász következne először? Hiszen, még Jézus is “félt” előtte, igen, mert ezért vált teljesen emberré, hogy a helyünkben, pontosan azt érezze, amit mi! Pedig Ő sziklaszilárdan tudta, mi miért történik, De emberként kellett érezzen. Nem valahol a mennyben, tőlünk távol győzte le a Sátánt, mint Mihály, hanem emberként a kereszten! A kereszt nemcsak fizikailag volt kínos, hanem lelkileg is megalázott, ez volt a cél. A rómaiak tudták, hogy a zsidók törvényében ez áll: “Átkozott, aki fán függ! ” Hogy elvegye nemcsak az életed, de a reménységed is az üdvösségről, a zsidó lévén azidőben törvény alatt. Értünk vállalta a bűn átkát! Akkor gyász volt, az biztos, anyjának, Mária Magdolnának, a tanítványainak. A feltámadásig. Attól kezdve, öröm! De miért nem követhették a taníványok csupán örömmel, könnyedén, anélkül, hogy mártírhalált haljanak? Örömmel elfogadták, sőt, kiváltságnak tartották, “felvették a keresztet” – ők is, és úgy követték. Tudták: örök élet – garantált!

        Teljes mértékben igazad van! De vannak emberek, akik ezt nemcsak megértik, hanem át is érzik. Pl. mondjuk, aki megkapja kétszer vagy háromszor 3 év alatt a halálos ítéletét, közben sokszor “keresztrefeszítik” – igaz, többé-kevésbé érzéstelenítve (sosem teljesen!), mérgezik (kemoterápia), a fizikai szenvedés, bármennyire is örüljél lelkileg, mégiscsak szenvedés. Ez a való, fizikai élet. És így már kezded átérezni a kereszthalál nagyságát! “Mindenkor örüljetek!” – igaz! De ez is: “Boldogok, akik sírnak, mert ők megvígasztaltatnak”. Emberi érzés, ne szégyelljük! Én nem tudok illúziót adni egy embernek, hogy csak úgy, “light-osan” üdvözülünk, aztán jön a megpróbáltatás, s erre nincs felkészülve. Ez a célom, bárhova írok, hogy próbáljam erősíteni lélekben az embert (ha lehet), arra, mivel járhat együtt a Jézus-követés. A jutalom: az örök élet, mindent kárpótol!

        “Megérté azért Jézus, hogy őt akarnák megkérdezni, és monda nékik: Arról tudakozzátok-é egymást, hogy azt mondám: Egy kevés idő, és nem láttok engem; és ismét egy kevés idő, és megláttok majd engem?
        Bizony, bizony mondom néktek, hogy sírtok és jajgattok ti, a világ pedig örül: ti szomorkodtok, hanem a ti szomorúságtok örömre fordul.
        Az asszony mikor szűl, szomorúságban van, mert eljött az ő órája: de mikor megszűli az ő gyermekét, nem emlékezik többé a kínra az öröm miatt, hogy ember született e világra.
        Ti is azért most ugyan szomorúságban vagytok, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a ti szívetek, és senki el nem veszi tőletek a ti örömeteket.” Ján.16:19-22.

        Köszönöm, türelmed, hosszú válaszom miatt! És mindenkinek, aki olvassa! :))

  16. “Békés időben sokukat teljes tudatlanságban tarthatjuk arra nézve, hogy mi a jó és mi a rossz.” C.S.Lewis

    “Nem használhatjuk úgy a Bibliát, mint egy enciklopédiát, amelyből kivesszük a szövegrészeket és utána fegyverként használjuk őket.” C.S.Lewis

    *
    “Az egység az, amikor egy szobába két tágas ablakon át áramlik be a fény, és habár két szemközti irányból érkezik, mégis megmarad egynek.” Jézusról nevezett Avilai Szent Teréz: A belső várkastély

    1. C. S. Lewis?
      Sokat mondott az az ember, sajnos nem tudok vele egyetérteni.
      Főbb idézetei: “a pokol fikció, a purgatórium létezik, a fehér mágia jó”.

      Azon kívül a fiatalok többsége nem keresi az Atyát, tényleg jó film ez amit Thea is annó küldött, a Gyermekkor Vége. Az tökéletesen levetíti a végjátékot.
      Nagy baj, a fiatalokért jött el most a gonosz. Egy generációt nevelnek fel a semmire, teletömve mindenkit.
      A történelem tanáromat sosem felejtem, aki Petőfit már akkor szabadkőművesezte le, amikor még azt sem tudtam mi az.
      Gondoljunk csak arra, amikor biológia órán voltunk és bemagyarázták a majomember kitalációt, majd a hittan órán a teremtéstörténetről tanultunk. Volt ott zavar a gyerekek fejében. A kettő drasztikusan kizárja egymást, de könnyebb abba hinni, ami már tény a világ szerint. A tudomány helyettesíti a hitet teljesen. A régi öregek még tudták, hogyan kell viselkedni, már Ők kihaltak sajnos, de tanulhattunk Tőlűk és Nekik jobban hihettünk, mint az oktatási rendszerben.
      Ámen.

      1. Azért Petőfire mérget nem vennék… Nem szerette a királyokat, tény. Azért, ha az lett volna, anyagilag jobban élt volna. Nem tudom.
        Persze voltak esetek amikor a művészek, költők beálltak egy eszmény mögé, nem tudva pontosan, hova is vezet. Pl. Adynak a kétfelé sántikálása.
        Az oktatási rendszer sem épp robotok működtetik (még). Az embertől, a tanítótól is függ… Persze, teszi ezt a saját felelősségére. :))
        Két fő irányzat létezik: az egyik azt vallja, hogy szükség van Megváltóra (mint az Atya testben megjelent képviselőjére), ez Jézus és nem más – teremtés, bűnbeesés, ígéret, megváltás sorozat. A másik azt vallja, hogy “az ember saját önmaga megváltója” – evolúció majomtól gépemberig. A világ magától született, egy “szerencsés véletlen” folytán. Nimród is azt vallotta, hogy Isten fölé helyezi magát (nem saját ötlete volt), ez volt az aranykor, egyesek szerint. Ezt akarják visszahozni. Ki miben hisz, maga lássa… Nem lehet a kettőt összeegyeztetni. Gyerekkoromban is így volt. Annak hittem, aki hitelesebb volt. :)) Meg aztán a majom őseimre úgysem lettem volna büszke. :)) Persze, ez nevetségessé is válhat, az ateizmus egy hamis vágány, nem volt, nincs és nem is lesz. Csak addig kell fennálljon átmenetileg, amíg az embertől “elveszik” az igazi Istenét, aztán adnak neki egyéb istent, bálványt, hadd, ne soroljam… Mindig voltak isteneik az embereknek, a kérdés csak az: Igaz vagy hamis?

      2. Szia komoly yitapartner! 🙂 Megint elfelejtettél valamit: a “Békesség!” köszöntés elmaradt.Így most nem sikerültél kellően színpadiasra.A történelemtanárodat bezzeg nem felejted el, csak éppen azt sem tudtad, mi az.Hát egy személy, aki történelmet tanít – de ezek szerint azóta már ezt is tudod.És biztos ezt is megingathatatlanul.

      3. 🙁 Pedig C. S. Lewis jó, én olvastam tőle az ő kozmikus trilógiáját, egyfajta sci-fi, ami a Csendes bolygóval kezdődik, Csűrcsavar leveleit is, meg megvettem a teljes Narnia krónikáit, ami elvileg Krisztusról szól saját elmondása szerint (még nem kezdtem el).
        Narnia világa is tele van mágiával, legyen az fehér vagy fekete, de a lényeg nem a mágiáról szól. Különben is jó kedélyű ember volt, meg hát ír származású, szerintem ezt be lehet tudni egy viccnek is 😀
        Sokszor én is olyan vagyok, mint a többi fiatal, azért is vettem meg a teljes Narnia kötetet, hogy mire a végére érek, hátha más lesz a hozzáállásom, mint nekik.

        1. Szia Jack!
          A Narnia krónikáit nagyon ajánlom. Én most olvastam újra belőle 3 részt. Szeretem a gyerekeknek íródott könyveket 🙂
          Egyébként érdemes a másodikkal kezdeni, mert azt írta először (Az oroszlán a boszorkány és a ruhásszekrény).

      4. Szia Loki!
        Bár C.S. Lewis nem szorul védelemre, meg hát nem is kötelező szeretni, de ez nekem nagyon úgy hangzik, mintha azt mondanád, hogy a Biblia szerint nincs Isten, mert, hogy ez áll a Zsoltárokban, “nincs Isten”.
        Egyébként megkérdezhetem, hogy hol mondta mindezeket? És ki mondja, hogy ezek a főbb idézetei? Minden könyvét olvastam, de nem rémlik még csak hasonló sem…

        1. Szia Thea!
          https://www.crossway.org/articles/what-c-s-lewis-believed-about-hell/

          Nagyon ellentmondásosak a művei, és sehol sem említem, hogy nincs az Atya, nem tudom ezt hol szűrted le.
          De egyet tuti kijelenthetek. C. S. Lewis és aki hírnevet kapott a világban, azt a világ küldte.
          Az, hogy én másképp látom a dolgokat, valószínűleg azért van, mert az Írásokat tanulmányozom, nem Lewist, sem a többi egyházat.
          Ha jól emlékszem a Messiás is a tórából és a prófétákból tanított.
          Ha kinyitom a Bibliát, csak azt látom, hogy minden egyes könyv ugyanazt mondja el. A Teremtéstől a Jelenésekig. Miért kell nekem a Messiáson és a Tórán kívül más összevissza tanítónak hinnem, amikor azok elferdítik az igazságot.
          De a filmek tökéletesen elmondják az igazságot, csak süket fülekre talál.
          Ott van “Alita, a harc angyala”, “Narnia krónikái”. A gyerek, aki ezt megnézni egy varázsló, gnosztikus Jézust kap, mint mondtam.
          Itt van Josephus Flavius művei, plusz aki ért angolul elolvashatja, az őskeresztény (azaz nazarénus) vs mai pogány kereszténység (kb. 300-tól napjainkig).
          Hidd el Thea, mert más szemszögből látok valamit, az sajnos megbotránkozást fog okozni.
          El tudtok jönni a mi gyülekezetünkbe is, interneten mindenkinek nagy a szája. Oszit is szívesen meghallgatom hit ügyeiben, de szerintem a személyes találkozótól fél, minta a többi “#keresztényvagyokazinterneten”.

        2. Szia Loki!
          Köszi, egész jó cikk. Látszik, hogy a szerzője kedveli Lewist. Egyébként vagy egy tucat dolog van, amit Lewis másképp gondolt, mint mondjuk én, ettől még nagyon szeretem az írásait. Valószínűleg te is egy tucat dolgot másképp gondolsz, mint én, attól még szerethetlek téged. Nem biztos, hogy kedvellek, de a szeretethez ez nem feltétlenül szükséges.
          Amit arról írtam, hogy az ember úgy is érthetné, hogy a Biblia szerint “nincs Isten”, arra értettem, hogy a Bibliában szó szerint ez áll. Ezért fontos a szövegkörnyezet. Lewis is csak így írhatta, hogy “a pokol fikció”: Egyébként tudom, hogy nem írt ilyet, még szövegkörnyezetből kiragadva sem.
          Cseppet sem zavar, hogy nem szeretsz egy szerzőt (akit úgy tűnik nem olvastál). Sokan vannak úgy, hogy csak a Bibliát olvassák, bár úgy tűnik, hogy azért egy-egy hozzászólás meg internetes bejegyzés azért nálad is belefér. C.S. Lewis is amolyan blogbejegyzésekkel kezdte, csak aztán idővel kiadták könyvben is. Olyannyira nem volt elszállva magától, hogy sokszor azt se tudta mi a címe egy-egy könyvének. Lewis úgy lett híres, hogy nagyon sokan akarták olvasni a műveit. Van azonban egy könyv, ami az övéinél is híresebb lett. Úgy hívják, Biblia. Több példányban nyomták, mint bármit a világon. Akkor a Bibliát is a világ küldte?
          Lewis nem tehet arról, hogy milyen filmeket készítenek az írásaiból. Olvastam már olyan kritikát is róla, ami a Gyűrűk ura filmtrilógiából indult ki.

        3. Még valami. C.S. Lewis kedvelése vagy nem kedvelése nem olyan fontos, hogy ennyit kelljen írni róla, de azért teszem, mert a párbeszédünk rávilágít néhány gyakran elkövetett hibára mások megítélésében.
          Itt van egyébként egy nagyon jó sorozat Szabados Ádámtól arról, hogyan olvassunk világi irodalmat:
          https://divinity.szabadosadam.hu/?p=21966

        4. Kedves Komoly Vitapartner, pár hónapja e-meilen keresztül terveztük a személyes találkozót.De nem jöttél el, hanem csak a harmadik barátunk, Éva.Csak mi ketten találkoztunk, nélküled.Szóval, nem félek a személyes találkozótól, egyszerűen azért nem találkoztunk, mert nem jöttél el.

          Remélem, a saját kommentjeidet figyelmesebben olvasod, mint itt másokét, mert kicsivel fentebb pont szembeállítottam két Lewis idézetet.Abból a kommentemből az is kiderül, hogy ezek miért nem ellentmondásosak.Számodra persze, csak te nem vagy ellentmondásos, aki nagyon szentséges nyájassággal “Békességet!” felkiáltással szokott köszönni, miközben itt már kifejtetted korábban, hogy Jézus nem hozott békességet, hanem kardot.Amíg nem mersz szembenézni a saját ellentmondásaiddal, addig mindig csak másokban fogod észrevenni az ilyesmit.

        5. Szia Loki!
          Bár a “nem beavatottaknak” (ne vedd magadra, ilyenek voltak a kortárs írók is akkoriban) valóban úgy tűnhet, hogy ellentmondásosak a művei, valójában csak nem értették még őket. Van is egy ilyen “Narnia-kód”, Michael Ward írt is egy ilyen című könyvet, melyben ezeket szépen sorjában felfedi.
          Hidd el, nem voltak olyan jó véleménnyel a Narniáról barátai sem, egyik legjobb barátja, J.R.R Tolkien fel is rótta neki, hogy pl.: mit keres Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényben a Mikulás? Szerinte ez teljesen komolytalanná tette az üzenetet, még ha nem is pontosan így fogalmazott. Pedig a Mikulás alakja része az egész történetre jellemző ún: jupiteri tulajdonságnak. A királyi megjelenésnek, megbocsátásnak,a tovatűnő télnek (itt jön a képbe a Mikulás, aki vidám, “joviális”, ami
          a Jupiter szóból származik), meg a vadászatnak. A könyvben még fehér szarvasra is vadásznak.
          A Walt Disney-t meg a Walden Media-t meg szerintem letárgyalták elég honlapon, hogy mennyire nem gyerekbarát tartalmakat gyárt, a kereszténységhez való viszonyáról nem is beszélve. A példa kedvéért, a tél a filmben szépnek van bemutatva, pedig a könyvben kifejezetten negatív a szerepe. Hideg és fagyos, mindenki szenved tőle, és alig várják, hogy elmúljon. “Ez nem jégvarázs, hanem örök fagyhalál”.
          A fő üzenet a filmben, hogy Aslan magára vállalja az áldozatot, olyan, mintha Aslan csak csellel tudta volna legyőzni Jadist. Mintha Istennek trükközni kellene, hogy legyőzze a gonoszt. Pedig a könyvben szintén nincs ennyiben hagyva a dolog.
          Ha nagyon érdekel, érdemes az említett könyvet elolvasni, mivel maga a szerző sem értette, és hosszú évekbe telt neki is, mire rájött.
          De megérte.

        6. Köszönöm az értelmes válaszokat, Jack Oneill és Thea is nagyon jól írtatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend