Lázongó világ

A Pentagon 540 millió dollár értékben rendelt hamis terrorista videókat

Bár eddig is tudtuk, hogy a hírek igen jelentős részét, beleértve a képi megjelenítést, megrendelésre gyártják, mindig érdekes, amikor konkrétumokkal tudjuk alátámasztani az ilyen állításokat. Közben persze azt se felejtsük el, hogy ezt a taktikát a politikai aréna minden szereplője alkalmazza bizonyos mértékben, így forrástól függetlenül kezeljük a híreket némi fenntartással. Még azokat is, amiket itt osztok meg, hiszen legjobb igyekezetem ellenére sem tudok mindig mindent ellenőrizni, illetve tévedhetek.

Ezúttal a Sunday Times és a Bureau of Investigative Journalism (magyarul az Oknyomozói Újságírás Hivatala) jóvoltából arról értesülhettünk, hogy a Pentagon több mint félmilliárd dollár értékben rendelt hamis terrorista videókat Irakban egy hatalmas propagandakampány részeként.

A Bell Pottinger nevű PR cég arab hírcsatornák adásait utánozva gyártott szegmenseket a lázadókról, amiket olyan módon terjesztett, hogy a videók megtekintőit nyomon lehessen követni, állítja a Bureau.

A Bell Pottinger ügyfélköre már önmagában is említésre méltó. A Pentagon mellett Augusto Pinochet, volt chilei diktátor, a néhai vaslédi Margaret Thatcher és a szaúdi kormány is megrendelőik között szerepeltek.

Egyébként pedig Lord Tim Bell, aki egy ideig a cég vezetője volt, a Times kérésére megerősítette, hogy részt vettek a titkosszolgálati ügynökségek bevonásával folyó titkos katonai akciókban, amelyek során a CIA-nak, a Pentagonnak vagy a Nemzetbiztonsági Tanácsnak (NSC) tartoztak jelenteni.

A Times információi szerint a céget röviddel Irak amerikai megszállása után vonták be az akciókba azzal a megbízatással, hogy az Al-Kaidát negatívan bemutató videókat készítsenek, majd kövessék nyomon, hogy ki nézi azokat.

A Bureau által megszerzett iratok szerint a projekt évi 100 millió dolláros költségvetéssel és 300 fős brit és iraki csapattal dolgozott.

Martin Wells a Győzelem Táborban
Martin Wells a Győzelem Táborban

Martin Wells 2006-ban csatlakozott a projekthez és fogalma sem volt arról, hogy mire jelentkezett.

A cikkben elmondja, hogy a szürkével színkódolt anyagok részben rövid reklámszerű szegmensek voltak, amiknek célja az Al-Kaida tevékenységének bemutatása volt, másrészt pedig olyan felvételekből álltak, amiket úgy készítettek el, mintha arab tévéállomások alkotásai lettek volna. Szándékosan rossz felbontásban vették őket, majd arab hangalámondást gyártottak hozzájuk, a kész anyagokat pedig elküldték a térség tévéadóinak.

A fekete színkóddal ellátott szegmensek teljesen hamis Al-Kaida propaganda felvételek voltak, amiknek elkészítéséhez a csapat részletes útmutatást kapott. A kész videókat CD-kre írták ki olyan fájl formátumban, hogy alapbeállítás szerint a Realplayer lejátszóval nyíljanak meg, ami automatikusan felcsatlakozik az Internetre. A CD-k emellett olyan kódot is tartalmaztak, ami egy Google Analytics fiók segítségével listázta és továbbküldte a CD-t lejátszó számítógépek IP címeit. A CD-ket az amerikai tengerészgyalogosoknak kellett egy-egy razzia alkalmával az általuk alaposan felforgatott helyszíneken hagyni, hogy azokat később ?véletlenül? megtalálja valaki.

Az elkészített anyagokat először két ezredes ellenőrizte, majd jóváhagyás után David Petraeus tábornokhoz, a Központi Parancsnokság vezetőjéhez kerültek, aki továbbküldte őket a Fehérházba, ahonnan a végső jóváhagyás érkezett.

Akit részletesebben is érdekel az anyag, a Bureau igen hosszú cikkében számos további információt, képet és felvételt láthat és olvashat angol nyelven.

Vajon a televízióban sugárzott híreknek mekkora hányada készül hasonló módon?

Egy biztos, a mai modern technológiák segítségével a fentihez hasonló hírgyártás egyre könnyebbé válik. Talán emlékeztek az Amikor a farok csóválja című filmre, ami talán nem is áll olyan messze a valóságtól, illetve lehet, hogy a valóság már messze meghaladta ezt a hollywoodi változatot. Az alábbi négyperces összeállítás is jól szemlélteti, hogy milyen gyakori és avatatlan szemek számára nehezen észrevehető az úgynevezett green screen alkalmazása:

Persze az elmúlt hónapokban sajnos elég sok hasonló esetről hallhattunk Magyarországon is, és ráadásul ezekhez különleges eszközök vagy effektek sem kellettek.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. “A Pentagon szervezte a merényleteket.”
  Lehet, hogy hamarosan ilyen híreket is olvashatunk!
  Tudomásom szerint, már létezik olyan technológia, amit az emberbe ültetnek, vagy csak egyszerűen a véráramba juttatnak és bárhol, bármikor befolyást gyakorolhatnak az alanyra.
  Egyszóval utasíthatják bármire és az megteszi. Beszélhetnénk egy szupertitkos amerikai katonai projektről, vagy titkosszolgálatok kísérleti alanyának kiszemelt áldozatáról is akik a merényleteket elkövették. Nincs kizárva!

  Ahogy pl. a gyógyszergyártóknak is vannak titkos kísérleti laborjaik, ahol többek között kellemetlen tüneteket okozó “egyszerűbb” és viszonylag gyorsabb lefolyású vírusokat és baktériumokat tenyésztenek ki.
  Amit bevált módszereikkel a környezetbe, levegőbe, élelmiszerekbe juttatnak. A kijuttatást követően első körben azokat betegíti meg akik belélegezték, érintkeztek vele, vagy elfogyasztották. Majd második körben azokat akik, az első körben megbetegítettekkel érintkeztek. “Megfázás”, torokfájás, gyulladás, hányás, hasmenés.
  Az egyik legjobban jövedelmező üzlet a “gyógyhatású” készítményekként árusított tömegtermékek: orrspray-k, torokfertőtlenítő tabletták, köptetők…stb. amikből milliárdok folynak be. Amit szinte minden dolgos állampolgár kénytelen megvásárolni Önmagának és családtagjainak, hogy enyhítse kellemetlen tüneteit.
  Szeptember első hetében első körben (iskola, óvoda kezdésre időzítve), (pedig még 25-27 fok volt) kaphattunk ízelítőt is belőle. Ahogy tavaly és tavaly előtt is…!

 2. Ide is érvényes , amit már egyszer írtam.
  Megszületünk és attól kezdve idomítanak, tanításnak nevezik.
  Megmondják miről, mit gondoljál. Először a szülők, a család, aztán bölcsi, ovi, iskolák.
  Akit vallásosan nevelnek, annak még az is a fejébe kerül.
  És ebből az ellentmondásos katyvaszból lehet valamit összegyúrni.
  Mindemellett a világ az állandó döntéshelyzetekbe kényszerítésével, a felpörgetett hétköznapokkal időt sem ad, hogy rendet tudj tenni.
  A pörgésben nem -e a széles utat járod?
  Mit tudunk a világról és mi a valóság?
  Elgondolkodtál már?

 3. A technikai fejlődés előrehaladtával a virtuális valóság összekeveredik a valódival.
  Az animációk egyre élethűbbek, a hírportálok pedig egyre kevésbé gyakorolják az “újságírói” becsületet.
  Ez már minden területen így van.

 4. “Vajon a televízióban sugárzott híreknek mekkora hányada készül hasonló módon?” Szerintem el sem hinnénk mennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend