Nagytestvér

Pokémon Go: játékos állami megfigyelés és tömegmanipuláció

Utolsó frissítés: 2016.07.19, 11:28

Mostanra valószínűleg mindenki hallott már a Pokémon Go nevű új mobil játékról, aminek lényege, hogy a program által virtuálisan elhelyezett szörnyeket kell megtalálni valóságos helyszíneken, amiért pontok járnak.

Aki esetleg nehezen tudja elképzelni a játék menetét, ez a hivatalos bemutató talán segít: youtube…

A “kiterjesztett valóságra” épülő játékok lényege, hogy a játékosnak virtuális tárgyakat kell megtalálni a való világban, aminek hatására, legalábbis a Pokémon Go esetében, milliók keltek útra és járják az utcákat vadon “élő” Pokémonok után kutatva. Ugyanakkor egyre több erőszakról, hisztériáról és bűncselekményről hallani a játék kapcsán. Egy férfit a játék segítségével raboltak ki az utcán, egy 19 éves srác egy holttestre bukkant Pokémon szörny helyett, két fiatal srác pedig 24 métert zuhant játék közben és bár komoly sérülés nélkül megúszták, a való világbeli zuhanásért nem kaptak plusz pont.

Amiről talán kevesebben hallottak, hogy az applikációt kifejlesztő Niantic Labs egy évvel ezelőtt még a Google egyik új vállalkozása volt. Bár a Google továbbra is a cég elsőszámú finanszírozója, magát a vállalkozást John Hanke hozta létre, aki a Keyhole nevű mapping cég alapítója is, amit viszont a CIA tőkealapja finanszírozott, és amiből később a Google Maps lett.

Tehát annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban most épp nem sikerült megszavazni az állami megfigyelés fokozását célzó új törvényt, ez az új alkalmazás ennél sokkal többet elér ezen a téren, ráadásul mindenféle macerás jogi procedúra nélkül. Sőt, még pénzt is hoz a házhoz. Méghozzá nem keveset. A piacra dobás utáni első héten csak az Egyesült Államokban 7,5 millióan töltötték le és napi 1,6 millió dollár bevételt generált a Nintendo számára, a cég értéke pedig két nap alatt 7,5 milliárd dollárral emelkedett.

Ez már nem játék és a java még hátravan.

A fenti és egyéb okok miatt sokak szerint egy játéknak álcázott megfigyelési eszközről van szó, ami pszichológiai befolyásoló eszköznek sem utolsó. A megfigyelési célok elérése érdekében nem kell mást tenni, mint lepottyantani egy sok pontot érő virtuális szörnyet a célhelyszínre és hamarosan csapatostul jelennek meg a játékosok, valamennyien egyazon pont felé irányítva telefonjaikat a virtuális pontok reményében.

Eközben a telefon kamerája valósidőben sugározza a látottakat, a játékosok GPS koordinátáival egyetemben. Minél több embert akarnak egy adott helyen látni, annál értékesebb szörnyeket helyeznek oda, aminek eredményeként megindul az áradat, ki gyalog, ki taxival, ki pedig biciklivel sietve a helyszínre, hogy megkaparintsa az “értékes” plusz pontokat.

A játék segítségével az engedelmes és unatkozó lakosságot engedelmes és egyúttal hasznos kémekké változtatják. Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy mi történik, amikor hirtelen egy nagyon sok pontot érő szörny jelenik meg egy bizonyos helyszínen, ez esetben éppen a Central Parkban New Yorkban:

A kínai közösségi oldalakon az a hír kering, hogy a játékot, legalábbis részben, kémkedési céllal hozták létre és a játék bojkottálására szólítanak fel. Az elmélet szerint, ha egy értékes Pokémon szörnyet senki sem gyűjt be, akkor abból az következik, hogy a helyszín, ahová a szörnyet virtuálisan elhelyezték, titkos, így a nyugati hatalmak könnyűszerrel feltérképezhetik más országok katonai vagy titkos helyszíneit.

Oroszországban több politikus is felszólalt a játék ellen, ördöginek vagy a külföldi titkosszolgálatok által kreált titkos fegyvernek nevezve és az app használatáért akár börtön is járhat. A Rosszija 24 hírcsatornán bejelentették, hogy börtönbüntetésre számíthat, aki választási helyiségben, más lakásában vagy egy templomban próbál Pokémonokat befogni.

“Néhány ügyes gyerek megalkotta ezt az ötletes játékot. Az a gyanúm, hogy a fejlesztésben részt vettek a titkosszolgálatok is, amelyek videós információkat gyűjtenek a világ minden tájáról? ” nyilatkozta Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegtájékoztatási miniszter.

Egy biztos, egyesek számára a játékok és a valóság közötti határok egyre halványabbak. Ma még csak a telefon kijelzőjén látható a valóság kiterjesztése, de a kijelzők szerepét hamarosan a szemüvegek és a kontaktlencsék veszik át.

Például így:

A Pokémon Go által demonstrált kiterjesztett valóság nemcsak tökéletes eszköz a kémkedésre, de megmutatja, hogy milyen könnyen manipulálhatók az emberek és ráadásul még fizetnek is érte. A szemünk elé vetített információk, amikor ráadásul már arra sem kell majd venni a fáradtságot, hogy elővegyük a telefonunkat vagy leüljünk a számítógép elé, képesek befolyásolni, hogy mit látunk, mit halunk és tapasztalunk.

A játék adatvédelmi nyilatkozata is megér néhány szót. A szokásos engedélyek, mint például, hogy a játék használhatja a telefon kameráját vagy hozzáférhet kontaktjainkhoz vagy adatainkhoz, már nem számít meglepőnek. Az már inkább, hogy a forgalmazó “a felhasználóról (vagy az általa engedélyezett gyerekről) bármilyen megszerzett információt a kormány vagy a rendőrség vagy magánszemélyek tudomására hozhat.”

Mi baj lehetne ebből?

Miért baj, ha a virtuális világot, vagyis az Internetet és a mobilos applikációkat és ezeken keresztül a lakosság erre kapható és láthatólag igen jelentős részének érdeklődését jelenleg uraló új játékot egy CIA közeli üzletember indította el, aki a Google szárnyai alatt alapozta meg cégét?

A játék bebizonyította, hogy többé nincs szükség törvényekre és bonyolult szabályozásra a lakosság adatainak megszerzéséhez. Elég egy jól megírt játék és az emberek fizetnek saját megfigyelésükért.

Üdvözlünk a “Mátrix Gazdaságban” ahol az emberek fizetnek azért, hogy megfigyelhessék egymást és még jól is szórakoznak közben.

Huxley irigykedne, ha látná, hogy a mi világunk az övénél is “szebb”.

A cikkhez használt forrás: corbettreport.com

Előző posztKövetkező poszt

53 hozzászólás

  1. Látom már a hit is témába került.
    Szerintem ha isten létezett \ létezik nem kérné hogy bálványozzuk! Magunkban kellene hinni nem másban mert amíg másban hiszünk van kit okolni…. Talpra kellene állni emberek nem mutogatni hanem erős céltudatos emberekké válni akik tudják mi a fontos… Persze az egészséges hit az kell de ha isten mindenkiben ott van akkor magunkba kell a hitet vetni, nem másba!
    A mai világban minden manipulál tv… számítógép… hirdetések…. emberek… ételek és még sorolhatnám viszont! erős akarattal ez kontrollálható lehet.

    1. Kedves Thomas!
      Ami engem (és jelen esetben az itteni olvasók jelentős részét) illeti, az Istenbe vetett hitem se nem vak, se nem hagyományokon vagy a megszokáson alapul, hanem azon az ellenőrizhető tényen, hogy Jézus személyében maga Isten született meg közöttünk emberi testben 2000 évvel ezelőtt, majd halt meg, hogy örökké élhessünk.
      A hit nem tétlen, nem tehetetlen és mint írtam nem vak. A karjaidat, az izmaidat vagy éppen az eszedet is Istennek köszönheted, tehát ha ezekben bízol, azáltal is részben Benne bízol, azonban ahhoz, hogy ezeket örökre megtarthasd, nem emberi karokra, nem emberi erőre van szükséged, hiszen ki az, aki saját magát fel tudja emelni?
      És hogyan lehetsz erős és céltudatos, ha azt sem tudod, hogy miért vagy itt, hogy mi a célja az életednek? Lehet, hogy valaki mindenkinél gyorsabban és tovább tud futni, de ha nem tudja, hogy hová fusson, ahhoz, hogy győzzön, akkor a futása hiábavaló.
      Jól mondod, hogy szinte minden eszközzel manipulálni próbálnak bennünket, de honnan tudod, hogy mitől próbálnak eltéríteni. Mi az igazság? Mit ér az erős akarat, ha egy manipulációt kikerülve egy másik csapdájába esel? Mindez nagyon egyszerűen tudható. Nem titok és nem nehéz. 🙂

  2. Ez egy újabb módszer a valóság “leváltására”, egyben talán a bálványimádás elterjesztésének kezdete. Mármint a szó szerinti bálványimádásé. Ézsaiás rengeteget szidja a zsidókat, hogy hogyan hihetik egy néma szoborról, hogy az az isten. A mobillal pedig nem néma. Lehet, hogy merész feltevés, de hamarosan megjelenhetnek virtuális guruk. Isten a mellényzsebben. A Pokemon go hatására megszokják az emberek, hogy semmi különös nincs abban, ha valaki követi egy ilyen lapos doboz utasításait, és látszólag értelmetlen cselekedeteket hajt végre.

  3. Kedves Mindenki!

    Most éppen megint olyan téma van, ami elég bonyolult és inkább mindenki legyen óvatos és átgondolt. A virtuális valóságról már esett szó, de ennél bonyolultabb a helyzet. Én most már úgy vagyok mindenki annyit fogad meg amennyit gondol abból, amit írok itt később is visszakereshetőek.
    Ha a hitünk stabil és ezért is tegyük próbára mindig és Jézussal lélegzünk akkor nincs baj, de tudjuk a csábító nem lankad birizgálja a fülünket és szemünket és együnk a tudás fájáról.
    Részletezni most nem fogom, de már a Windows 10-el is gond van. Úgy van kitalálva, hogy manipuláljon bennünket és észre sem vesszük. Nagyon sok alkalmazást kellene kikapcsolnunk használat közben, ezért inkább ne használjuk.
    Amíg lehet használjunk Windows 7-et, mert a 8 az igazán telefonon stabil csak.

    Még kicsit gyerekcipőben jár, de magyarok ebben is benne vagyunk rendesen.
    Amikor először hallottam ápr. 5-én a rádióban ahol már a virtuális valóság mellett a kiterjesztett valóságról is szó esett, nagyot sóhajtottam, hogy már itt tartunk.
    Ide linkelem majd a műsort, de annyit előre, hogy ennek két nagy veszélye van. Egyik, hogy nem lesz szükségünk abszolút Istenre ezután a másik pedig a fenevadnak majd, ha hatalma lesz ezt remekül tudja használni.
    A digitális televíziózás is a rendelkezésére áll és akár az egész világon egy időben majd tud olyan mutatni kivetíteni, ami valójában meg sem történik.
    Azért az fontos a végén, hogy soha ne essünk végletekbe. Ne gondoljuk azt, hogy semmi rossz nem történhet velünk és azt se gondoljuk, aki megéri az antikrisztus alatt, hogy semmi esély nincs. Mindig ad a teremtő egy esélyt egy utat, amit választhatunk csak legyen hitünk hozzá. Így lesz ez egészen a változás előtti utolsó napokig pár nap kivételével, de az a maradék számára úgy is egyértelmű lesz.
    http://nava.hu/id/2425930

    1. Szia Palas!
      Nekem tetszik a megközelítésed.El sem tudom mondani,mennyire fontosnak tartom ezt a fajta eshetőséget.Csak én nem vagyok ennyire borúlátó,mint ahogy te itt most érzékeltetni kívántad a dolgokat.Igaz,engem már dorongoltak le amiatt,hogy bizonyos dolgoknak,eseményeknek nemlétet tulajdonítottam.Elvenni bizonyos beteg elmék dédelgetett félelmét,felér egy istenkáromlással,mert ezek a dédelgetett emberi félelmek valójában a kedvenc játékszereik is egyben.Nos,félreértés ne essék,így vagyok ezzel magam is,én is,akárcsak bármelyikünk valójában igazi bomlott,összetört,hasadt elme vagyok/vagyunk,a szó legszorosabb értelmében.Hiszen mindannyiunknak nagy szüksége van a Doktorra.Dr. Jézusra. 🙂

      Valójában téves eszmék okozásához nem szükséges az elektronika,az informatika használata.Bármi,amit bejuttatunk az emberi elmébe,alkalmas a manipulálásra.Akár még a Grimm mesék is… Vagy az évezredekkel ezelőttről származó mondák,regék,mítoszok.Hiszen az elmebefolyásolás nem mai találmány.A sámánok és egyéb mágusok már ősidők óta léteznek…

      Megnézem majd amit belinkeltél,de megkérdezném tőled,hogy ha ilyen viharosnak gondolod (egyébként teljes joggal!) a valóságot,honnan tudod például azt,hogy most,hogy itt ülsz a kijelző/monitor előtt és olvasod ezeket a sorokat,szóval,hogy ez igazából megtörténik,és nem csak valamiféle szuggesztív manipuláció virtuális eredménye?

      1. Wow!Köszi Palas a linket!Habár még csak félig hallgattam meg.Azért ennek a Farkas Erikának van egy humora… 😀 Bele lehet gondolni,mi van akkor,ha az elme évmilliós manipulációknak van kitéve… Mint ahogy a riporter meg is jegyezte az egyik ilyen virtuál szakinak,hogy “Maga manipulál engem.”Mire az: “Nem én vagyok az egyetlen…” :mrgreen: Bele lehet gondolni,hogy mennyire el lehetünk tévedve,ha ez a manipuláció már évmilliók óta zajlik.Vagy egyáltalán,hogy vannak évmilliók,az is csak manipuláció… És ezt csak most vagyunk képesek megérteni,amikor látjuk,hogy mindez lehetséges,és ehhez a megértéshez még csak mágusnak sem kell lennünk.

        1. Szia Oszkár!

          Bocs, hogy nem voltam az az igazság már itt szinte mindet leírtam, ami fontos volt, de nincs mindenki rá felkészülve. Szinte mindenhez írhatnék, de inkább akkor fogok, ha tényleg szükséges.
          Igen mindegyikünknek szüksége Jézus Krisztusra, mint egy falat kenyérre!!!
          Valóban a sátánnak mondjuk Jézus idejében semmilyen technikára nem volt szüksége, hogy megszálljon egy embert (lelket).
          Valóban manipulációnak vagyunk kitéve, ami inkább kísértés nagyon vékony jégen haladunk.
          Ha tudod milyen erők vannak körülötted milyen akarat hat rád akkor nem vagy manipulálható. Túl bonyolulttá vált az életünk.
          Ezt is írtam régebben, ha megtudod különböztetni Isten a saját és a sátán akaratát akkor nem vagy manipulálható.
          Ha Jézust Jól ismered, akkor ismered magad és a sátánt is. Ha nem akkor tapogatsz. Ha megéled a találkozást Jézussal ismerni fogod magad is valamennyire. Ha nem találkozol Vele öntörvényű maradsz és a sátán játékszere leszel csak nem tudsz róla. Ha leásol a mélyre utána senki nem tud többé manipulálni, kísértés lesz, de vissza kell mindig jönni.
          Még régebben másik fórumon azt mondja valaki egy másik galaxisból jött ide vagy más azt mondja repked éjjelente nem tudja, hogy az nem valóság csak manipuláció.
          Azért kell Krisztussal a szenvedésben egyesülni, mert az kijózanító.
          Mi a valóság, amit a földön élsz át vagy az, amit halálod után, vagy mindkettő. Az idő nagyon érdekes dolog, mert valóság is és valójában nem is lenne rá szükség.

  4. advaita vedanta filozofia vonalrol hallottatok már? Papaji és az ö Mestere Srí Ramana Maharsi ájánlom figyelmetekbe. minden kérdésre válasz

    1. Kedves Virág ! Én Adonis Vernalis-t ismerem. Ő egy sárgába öltözött egyéniség, szépsége és kisugárzása szférikus, tudatossága öntudatlan, illata áradó. A tavaszi héricsről beszéltem. 🙂 Félretéve a tréfát, ezekkel a csúnya bácsikkal mint Sutyi Baba és társaik, mi nem foglalkozunk. Ők über súlyosan átlépték a szellemvilág (2.ég) felé vezető út korlátait (vannak ám jó korlátok is !), és kiszolgáltatták magukat és a sok szerencsétlen követőt az ellenséges szellemi királyság minden megtévesztésének, de “bölcsességének” is. Ez aztán a mézes madzag ! Természetfeletti, emberfeletti mézzel. Tudod egy Igazság van, aki a 3.égben van. De oda nem tudsz a keleti misztika módszereivel a 2.égen átvergődve eljutni ! Sőt, csak egy végletesen és végzetesen fekete lyukba fogsz érni (ami persze az elején, de még később is, az Univerzum minden kincsét ígéri), ami zsákutca. Olyan ez mint egy hatalmas csapda. Ismeretlen ígérgetők és szemfényvesztő csalogatók hálója. Persze az is igaz, hogy ők már nem földi javakkal csalogatnak meg holmi hívságokkal. Az emberi értelem és tudatosság felsőbb szintjével, a kozmikus univerzális tudat, a fénylényesség csakraléte, a bölcsesség szívszikrája, a mantraszavakon át, a magasabb rezgések mesterdimenziója által. Szóval a hétköznapi lét és megoldások tudása ismerete helyett, egy spirituális-filozófikus-ezoterikus káosz tudással kecsegtetve, mintha az tényleg “istentől” jönne. Nem tőle jön ! De elismerem, hogy létezik és az embernél hatalmasabb, okosabb, képes mindezen ígéretek és információk látszólagos teljesítésére. A Biblia ellenségnek hívja, közismerten sátán (Diabolosz=szétdobáló), akinek uralma van a szellemvilág (2.ég) fölött. Ez a világ nem kitolásból lett elválasztva az ember világától, hanem az ember védelme miatt. A gonosz nem ördög képében jön, nem mutatja ki a foga sárgáját, hisz azzal leleplezné önmagát. Majdnem mindig angyalnak és felsőbb tudatosságnak, szellemi mesternek, idegen lénynek képében. Akik persze az ember javát akarják (a trükk alapján) és kihasználják annak esendőségét, kiábrándultságát, szellemi éhségét és Isten hiányát. Erről szól az okkultizmus (ezotéria). A valódi (bár rejtőző) Istenhez, aki Atya és Mester is, csak Jézuson keresztül lehet menni. Mert Ő maga is Isten, sőt barátunk, Mesterünk, Gyógyítónk, az Út az Igazság és az Élet ! Erről szól (leegyszerűsítve a dolgot) a Biblia, azon belül is az Evangélium(ok). Ahhoz, hogy valaki Őt válassza (szabadon, önkéntesen, saját akaratából), el kell fordulnia a korábbi életének hiábavalóságaitól és bűneitől, főleg az illegális spirituális kalandoktól, és be kell fogadni, az Isten igéje ismeretében Jézust mint személyes megváltót a szívedbe. Tehát nem csak intellektuálisan, hanem szívből, szellemből is. Bemerítkezni vízbe és tűzbe (Szent Szellem), ez maga az újjászületés, ami tényleg valóságos kapcsolat az élő Istennel ! Ő adjon hozzá erőt és elhívást ! “Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló. Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora. Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját. Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.? Ezt a példabeszédet mondta nekik Jézus, de nem értették, mit akart vele mondani. Jézus folytatta: ?Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok a juhok számára a kapu. Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen. Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja juhaiért.” (János evangéliuma 10,1-11)

    2. Én ismerem a hinduizmust. Szerintem az advaita irányzat Brahman értelmezése az egyéni lelkekkel összefüggésben téves. Megértem, hogy boldog vagy, mert megértettél egy nagyon régi gyökerű és egyszerű filozófiát, de a lét egyre bonyolódik. Az egy az “egyetlenegység” Brahma felbomlik és a végtelenben sem fog egyesülni. A következmény az lesz, hogy új fog születni, újabb és legújabb. Brahma sem állandó, ő is változik.

  5. A játék első halálos áldazata. 🙁
    A 18 éves guatemalai illetőségű Jerson Lopez de Leon 17 éves unokatestvérével, Daniel Moises Picennel tört be egy chiquimulai házba pokémonozás közben. Leont lelőtték, Picent halálosan megsebesítették.
    Floridában is rálőttek két Pokémon Got játszó kamaszra, mert betörőnek hitték őket, de ők nem sérültek meg.
    Egy 20 fős társaság pedig egy hajót kötött el, hogy begyűjtsenek egy szörnyet, de mire a hatóságok kiértek, elmenekültek.
    http://www.mirror.co.uk/news/world-news/pokmon-go-sees-first-death-8453153

  6. Egészen félelmetes, ahogy egyetlen ilyen ritka szörnyike elhelyezésével pillanatokon belül egy egész tömegrendezvényt lehet egy adott helyre és időre koncentrálni, úgyhogy, hogy nincs semmiféle rendőri biztosítás, és nincs gyors reakcióidő, mert teljesen spontán. Mintha egy célkeresztet raknának magukra, hogy ide lőjetek terroristák, itt a tömeg!

  7. Majd az Isis meghekkeli és szépen összecsődítenek egy hasonló méretű embertömeget egy méretes pokemon bombához… 🙁

  8. Sosem azt látjuk,ami a természet önmagában,hanem csupán egy olyan képet érzékelünk a valóságról,amit a megfigyelő tudatállapota visszatükröz.A valóság a megfigyelés által módosul.Ha megfigyeljük a valóságot,az megváltozik – méghozzá azért,mert megfigyeltük.Mindig a valóság mérőeszközök általi,a megfigyelés eszköze által befolyásolt képét látjuk,tapasztaljuk,véljük igaznak.Az,hogy mi a realitás önmagában,arról az érzékszerveink által igazából képtelenek vagyunk meggyőződni.A jelenségnek neve is van: komplementaritási elv (az elménk és a tárgy komplementaritásban vannak egymással),vagy más néven,Koppenhágai értelmezés – lévén egy dán tudós,Niels Bohr munkásságához fűződik.

    A természet megfigyelése során mindig hozzáadunk valamit az elménkből a nagy képhez.Aszerint,hogy mit hiszünk,vagy éppen miben kételkedünk.Így a “Mátrix gazdaság” nem azok számára válik realitássá akik hisznek benne,hanem azok számára,akik valami másban kételkednek.Annak,hogy tisztába kerüljünk a realitással az a módja,hogy önmagunkkal kerülünk tisztába.Ez az egyetlen helyes képalkotási mód az igazságról.Az inkább sokkal inkább a fizika feladata,hogy a megfigyelőtől független,önmagában létező realitást írjon le,de ezzel már évezredek óta sikertelenül kísérletezik.Mindenki számára komoly a kísértés a materiális világ megfigyelése által egyenes következtetéseket levonni,de okulásként legyen ott előttünk,hogy a lényeget illetően ez még a Nobel díjas fizikusoknak sem sikerült.

    A lényeg a lényeg: ha szétnézvén “Mátrix gazdaságot” látsz magad körül,az nem a világ,hanem az te magad vagy.AZONBAN… Ami szintén ugyanilyen tény,az a következő.Ha azt gondolom rólad,hogy te “Mátrix gazdaságot” látsz a világban,az meg nem te vagy,hanem az én vagyok.És így tovább… Ha te azt hiszed,hogy az emberek azért fizetnek,hogy szórakozva kémkedjenek,az is a te elméd.Ahogyan az is a te természeted,ha azt látod a világban,hogy valaki ezt mondja az embereknek: “Jól vagyon,jó és hű szolgám.Menjél be a te uradnak örömébe.”

    Szabad akaratunk van.Ez az egész csak döntés kérdése.

    1. Igen, Ézsaiással és a többi prófétával együtt a hit szemén át látom azt a világot, ahol a farkas majd együtt lakik a báránnyal és ahol nem ártanak és nem pusztítanak sehol, mert tele lesz a föld az Úr ismeretével. Látom ezt a földet, amin egyelőre az egész teremtett világ együtt sóhajtozik és együtt vajúdik (De nem csak ez a világ, hanem még azok is, akik a Lélek első zsengéjét kapták, mi magunk is sóhajtozunk magunkban) várva a fiúságra, a testünk megváltására. (Róma 8:22-25)

      Hit által látom ezt a világot, ami számára egyelőre a keresztről való beszéd bolondság, pedig nekünk Istennek ereje. (1. Kor. 1:18)

      1. Hú ez nagyon jó gondolat! Valóban a hit szemével én másként látom a dolgokat.
        Valamint mindenkinek van valamilyen “hite” Az ateizmus is hit. Az anyag önteremtő képességében ..és a világon túli semmiben.
        Mivel nem vagyunk a teljes valóság ismeretében a hit szemével látunk. Mindannyian.

        1. Igen,ez nagyon jó gondolat!És a hit szemével látni a világot,Isten szemével látni a világot.Olyannak látni a világot,amilyennek az emberi szemnek láthatatlan.Olyannak,ahogyan az igazság szerint van,ahogy Isten eleve megteremtette azt.”A farkas együtt lakik a báránnyal,és ahol nem ártanak és nem pusztítanak sehol.” Ez a világ pedig mi magunk vagyunk.Bizarr dolgokon gondolkodom mostanában,de azt hiszem,ez a kételyeink nélkül még sem működne…

          Arra gondolok,hogy egyfajta fájdalomérzet az,ami felébreszti végül a hitet,ami -úgymond- felnyitja Isten szemét.Ez a fájdalomérzet pedig a kételyeinken keresztül tud csak belénk nyilallni.Hol máshol?Minket emberi,gyönyörűséges érző lényekké tesz ez a kétely,emberré tesz minket ez a kétely,miközben az ezzel járó szenvedésnek,fájdalomnak a terhét Isten viseli (el).A kétely a miénk,embereké,az ebből fakadó fájdalmas teher Istené.Tehát nem lenne kötelező “Mátrix gazdaságnak” látnunk ezt a világot.Azonban Thea rendre olyan szép válaszokat ad itt nekem,hogy be kell ismernem,hogy mindez nem a naaaagy hitünk miatt kéne,hogy így legyen,hanem a kételyeink ellenére.Hiszen a hit Istené,aki előbb szeretett minket,mint mi Őt,és a hit és a szeretet lényege éppen ebben áll – vagyis,Őbenne.

          Hinni mindenki nagyon tud.Ó,hogyne!Bárkit is kérdezzünk,természetesen a hit bajnokának bizonyul.Be kell ismernem,olykor velem az élen… :mrgreen: Pedig egyre inkább azt látom be,hogy inkább a kételyeink tesznek minket emberré,nem a hitünk.Embernek lenni pedig jó.Mert ilyen csodálatos Istenünk van.

          “Ti pedig az én juhaim,legelőim nyája vagytok,emberek vagytok,én pedig Istenetek,ezt mondja az Úr Isten.”
          (Ezékiel 34:31)

          “…és gyönyörűségemet lelve az embereknek gyermekeiben.”
          (Péld. 8:31)

        2. Nézőpont és fogalmazás kérdése. Mondhatom például azt, hogy engem a kételkedés indított el a hit felé vezető úton. Elkezdtem kételkedni abban, hogy a világ olyan-e, amilyennek lennie kell, amilyennek eredetileg szánták. Ehhez azonban először fel kellett ismernem, hogy valami elromlott, hogy valami nem stimmel a világgal. A megváltást sem tudjuk elfogadni, amíg nem értjük meg, hogy szükségünk van rá, hogy halálos betegek, halálraítéltek vagyunk nélküle. Hiába nyújtja Isten a gyógyírt, ha nem tudjuk, hogy meghalunk nélküle. Márpedig sokan azért nem fordulnak Istenhez, mert úgy gondolják, hogy nincs szükségük megváltásra.

    2. Szerintem nem ártana néha a tükörbe nézned Oszkár, hátha felfedezel valami olyasmit ami eddig elkerülte a figyelmedet, a nagy Önnön csodálatodban.

      1. Szia Powerke!Mindig van mit felfedezni magamon,mert ez egy határtalanságba szökő út szerintem.Mármint,az önismeret.Más részt meg,Isten valóban csodálatosnak lát engem,pontosan úgy,ahogy téged is.Nem is tehetünk mást,mint hogy Isten szemén át nézzük magunkat,hiszen nincsen más szem a világon,csak Istené.Igaz,még Isten szemén át nézve is félreérthetünk dolgokat.De mindannyian a jobb megértés felé haladunk… 🙂

        1. Powerke zavart érzett az erőben :-))))))))))))))))))))))))))
          Egyébként én is. Figyeltem mostanában leírt “bizarr” gondolataidat. Jók, meg amúgy is szeretem, ha valaki gondolkozik, de nekem hiányérzetem van. Vicces, hogy spontán rátaláltál erre az advaita vonalra és idevonzottad Virágot. Boldogságérzetet ad, még azt sem mondom, hogy önbecsapás, de ne áll meg itt gondolkodj még egy kicsit tovább, lesz ennél jobb is.

        2. Szia Neverend!Nézd,akik őszintén állnak hozzá annak a gondolatához,amit úgy hívunk,hogy Isten,azok nagyon hasonló élményeket fogalmaznak meg.És ez teljesen független attól,hogy melyik részén élnek a világnak,vagy hogy milyen vallás erőszakosságának vannak kitéve.Vannak,akik még csak nem is nevezik Istennek.Mégsem materialisták.Ugyanazon az úton megyünk mindannyian,mert nincsen más út.Csak az élet útja van.Vagy ha úgy tetszik,Isten útja.Hívja ki-ki ahogy akarja.Úgy látszik,ez természetes,hogy az önmegismerés útját járva nagyon hasonló gondolatokra bukkanunk,hiszen ugyanarról a helyről származunk,ugyanabból a forrásból eredünk.Ezért sokan Atyaistennek szólítják.Önmegismerés,mondom.És ezalatt lehet akkor nyugodtan az átmant érteni,amit Baktay Ervin annak idején önvalóként magyarított és azonosított.Azért mondtam az önismeretet,mert ha még önmagunkat sem ismerjük (akit pedig látunk),hogyan ismerhetnénk meg az Istent(akit nem látunk)?Az önismerethez őszinteség nélkül nem lehet hozzáférni,őszinteség nélkül pedig nincsen istenismeret.A Távol-kelet tanai nagyon jók az önismeret terén,de úgy gondolom,hogy mindez Jézus megértésével teljesebb horizonttá szélesíthető.

      2. Esetleg ha nem értesz a szóból, csak az erőből, akkor Hajdúszoboszló 4200, Szilfákalja u. 14/b 3.em/10. elintézhetjük a dogot.

        1. Amikor valaki nem ért a szóból, szeresd még jobban, ugyanis ez az egyetlen dolog a világon, ami a szónál és minden egyébnél erősebb! Persze lehet, hogy te is erre céloztál ezzel a címmel. 😉

        2. Oszkár helyében nem hagynám ki a Hajdúszoboszlói meghívást. Lehet, hogy élete legnagyobb tanítása, de ebből csak valami nagyon szürreális, tragikomikus történet jöhet ki, amin nagyon jól szórakoznék, megbújva a 3. 4. emelet közti lépcsőfordulóban. Szerintem senki nem ütne meg egy ilyen csupa szív embert, sőt, elképzelhető, hogy az is kiderülne mi a problémája a Szilfákalja utcai lakosnak.

        3. Neverend,
          A bátor jellemedet eddig még nem ismertem. Gratulálok.

  9. Sziasztok ! Én még emlékszem a 90-es évek Pokemon mániájára, amit agymosott japcsi mániákusok találtak ki és terjesztettek el, mint egy kulturális ragályt az egész világon. Volt egy kis videójáték szerű vacak, és az ott virtuálisan élő szörnyecskét kellett gondozni. Ez a mostani elmebaj is ennek utánérzése, meglovagolása csak konkrétabb célokkal. Azt most látom, hogy a lény kiköpött csupakabra (ami egy ismeretlen eredetű vérszívó idegen lény dél-Amerikában). Luciferánusok szeretik sátán állatkertjét ! 😉

      1. Emlékszem én is erre a cikkre. Kész virtuális pokoli játszótér, idióta szelídített démonokkal. Had szokja a gyerek….:-(

        1. Egyetértek, én is így gondolom. Vajon miért nem lehetnek virtuális angyalok – nem, mintha az ezoterikus angyalmániát kibírni lehetne – vagy legalábbis lepkék, madarak, mind olyan ami szép a valóságban? Miért kell meggyúrni ezzel a gyerekek fantáziáját? hát azért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend