Hit és vallás

Isten nyomában?

Hetek óta kerülgetem a Morgan Freeman nevével fémjelzett új sorozatot. Talán tudjátok, hogy itt az oldalon vetették fel páran, hogy érdemes lenne megvitatni. Na nem mintha bárki is sokat várna a National Geographic alkotásától, hiszen valószínűleg a legtöbben inkább a leleplezendő filmek kategóriájába sorolják, de mégis jó apropót adhat néhány fontos kérdés megvitatásához, illetve segítségként szolgálhat azoknak, akik nem tudnak eligazodni az izmusok útvesztőjében.

Félretéve, amit Morgan Freeman vallásos meggyőződéséről, vagy éppen annak hiányáról tudni lehet, az első benyomásom az volt, hogy túlságosan nem ragadta meg a téma. Vagyis nem éreztem, hogy egy mindennél fontosabb valami után való kutatásról lenne szó, azt pedig még kevésbé, hogy a megtalálás lenne a cél. A relativitás korában az emberek félnek kimondani, hogy bármit is megtaláltak volna, a nagybetűs Igazságot pedig főleg nem, így az örökös keresés közepette nyugodtan ellavírozhatnak, anélkül hogy attól kellene tartaniuk, hogy dogmatikusnak tartják őket. Inkább dogmatikusan kitartanak a dolgok megismerhetetlensége mellett.

Morgan Freeman személyéhez visszatérve, a Minden6óban alakított Mindenható szerepének köszönhetően talán többen elfogadják tőle a spirituális kérdésekre, ha nem is adott, de sugalmazott válaszokat. Ez a szerep olyannyira ráragadt a színészre, hogy egy interjúban egyenesen “Isten embereként” konferálta fel a házigazda, amit ő persze azonnal visszautasított.

Amikor pedig egy másik, 2012-es interjú során megkérdezték tőle, hogy ateistának, vagy inkább agnosztikusnak vallja magát, így válaszolt: “Istent mi találtuk ki. Tehát, ha hiszek Istenben, márpedig hiszek, akkor ez azért lehet így, mert azt gondolom, Isten vagyok.”

A sorozat eredeti angol címe, ‘The Story of God’, vagyis ‘Isten története’ így jobban illik a műsorra, hiszen Morgan Freeman számára valóban úgy tűnik, hogy csak egy történetről, egy érdekes meséről van szó.

A Newsbusters.org szerint a sorozat ‘egy ateista útmutatása a teizmushoz’, amit a National Geographic egy jó adag szkepticizmussal fűszerez majd.

Mindezek fényében nem sok jóra számítottam a rám váró 50 perctől, de azért a lejátszás gomb elindítása előtt eszembe jutott az egykor ateista Lee Strobel története, aki megtért feleségét akarta visszatéríteni az ateisták világába, azáltal, hogy bebizonyítja, Jézus vagy nem is létezett, vagy nem támadt fel, azonban több mint egy évig tartó alapos kutatásának eredményeként szkepticizmusa hitté változott. C.S. Lewis történetét is érdemes megemlíteni ennek kapcsán, akit egyik közismerten ateista professzor kollégájának egyik elejtett megjegyzése indított el a hit és megváltás felé vezető úton.

Mindezzel azt akarom mondani, hogy Isten bármit képes arra használni, hogy magához vonzzon bennünket. Még az erősen antiteista National Geographic csatornát vagy egy agnosztikus producert is, minden ezzel ellentétes igyekezetük ellenére. Szóval akármilyen nevetséges történeteket és felvetéseket tár elénk a sorozat, a hitetlenség és materializmus pusztaságában kószáló lelkeknek még az ilyen alkotásokban fellelhető igazságcseppek is életet jelenthetnek, ha általuk kitartanak, míg végül eltalálnak a kiapadhatatlan forrásig. Nyilvánvaló, hogy nem ez a sorozat célja, hiszen a sok kusza történet inkább összezavar, mint utat mutat, de megakadályozni mégsem tudja, hogy Isten vizet fakasszon a mozgóképeknek ebben a pusztaságában.

A felvezetőben elhangzik a film által körbejárni hivatott kérdés: Mi történik, amikor meghalunk? Sőt, Freeman azt is kimondja, hogy ez “életünk legfőbb kérdése”. És milyen igaz! Ez a kérdés mindennél fontosabb, így egyesek egész életüket a válasz keresésével töltik, mások pedig haláluk napjáig futnak előle, minden figyelemelvonásba belekapaszkodva, csakhogy az örökkévalósággal vagy a lelkiekkel kapcsolatos gondolatok még véletlenül se legyenek állandó vendégek a fejükben.

Azt hiszem, a legzavarosabb történetet vágták be elsőként, hiszen a halálközeli élményen átesett kutatóbúvár következtetése a testen kívüliség állapotában látott fényről nem egyéb, mint hogy az Istenként beazonosított fény és “spiritualitás minden hitben megtalálható”. Elmondja, hogy “már nem szorítkozik egyetlen hitre”.

“Arra törekszem, hogy otthon a könyvtáramban minden hit képviselve legyen.”

“Ahogy én is,” válaszolja Freeman.

Hét perc alatt elérkeztünk a dizájner hithez, ami egyre népszerűbb manapság. Egy kis buddhizmus, egy csipet teizmus, még Jézus is belefér, persze csak, mint “felemelkedett mester” és már kész is a teljesen személyre szabott hit. Így fordulhat elő, hogy manapság találkozhatunk magát buddhista kereszténynek vagy keresztény szabadkőművesnek valló vagy a világ problémáiért Istent vádló ateistával is.

Biztos mindenki ismeri a vak férfiakról és az elefántról szóló tanmesét, aminek lényege, hogy néhány vak megpróbálja leírni, hogy milyen is az előttük álló elefánt valójában. Persze, amelyik a lábát tapogatta ki azt mondja, hogy az elefánt olyan, mint egy fa, amelyiknek a füle jutott, azt gondolja, hogy olyan, mint egy legyező, és így tovább. A lényeg, hogy ahány vak, annyi vélemény. Az ilyen és ehhez hasonló szívmelengető történetekkel általában azt próbálják illusztrálni, hogy minden vallás egyaránt Istenhez vezet és bár mindannyian másképp látunk dolgokat, mindenkinek igaza van.

Az ilyen beszélgetések többnyire akkor válnak igazán érdekessé, amikor az egyik résztvevő kimondja, hogy Jézus az egyetlen út. Ez általában azonnal kiveri a biztosítékot, a kijelentő pedig megkapja az intoleráns bélyeget.

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy nincs baj azzal, amikor valaki békességre törekszik és ez a fajta hozzáállás tényleg a széles látókörűség látszatát kelti. A helyzet azonban az, hogy bár a vakok valamennyien személyes meggyőződésből szóltak, valamennyien tévedtek. Egy látóra lett volna szükségük, aki számukra érthető módon elmagyarázza nekik, amire maguktól, lévén ők valamennyien vakok, nem jöhettek rá.

Tulajdonképpen ebben a sorozatban is vakok mondják el, az is lehet, hogy őszintén és saját nézőpontjukból, de mégiscsak tévesen, hogy mit gondolnak Istenről és a halál utáni életről, pedig a látó eljött és elmondta nekünk, vakoknak, amit nem láthatunk.

A válasz tulajdonképpen a filmben is elhangzik, de sajnos éppen annyira bizonytalanul közvetítve, mint amennyire magabiztosnak hangzik az egyiptológus magyarázata az ókori egyiptomiaknak a túlvilágról kialakult megmosolyogtató hitéről. Csak reménykedni lehet, hogy a fent említett sivatagi kószálók valahogy meghallják.

Az első részt nézve folyamatosan azon gondolkodtam, hogy vajon a film vagy éppen Morgan Freeman, valóban Isten nyomába eredt? Nem az örök élet vagy a halál legyőzése foglalkoztatja inkább, lehetőség szerint Isten megkerülésével? Komolyan azt gondolja, hogy rábukkanhat a válaszra egy leszbikus pár szerelmének robot gyümölcsében? Bár a megkérdezettek egy-egy kijelentését az elképesztő vagy megdöbbentő jelzővel illette, végig az volt az érzésem, hogy még véletlenül sem szeretne találkozni Istennel és ennek lehetőségét inkább megnehezíteni, mintsem megkönnyíteni szeretné a nézők számára. Mintha nem Isten nyomába eredt volna, hanem Isten nyomait eltüntetni.

Pedig milyen egyszerű lenne rátalálni! Isten már megtette az első és legfontosabb lépést felénk és értünk. Legyőzte a halált “és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet”1. Ez az Élet pedig meg fogja találni az utat a keresőkhöz, ha a National Geographic a feje tetejére áll, akkor is. Talán még a sorozat szerkesztőit is utoléri… 😉

 1. 2. Timóteus 1:10 []
Előző posztKövetkező poszt

46 hozzászólás

 1. Olvasom Adrián és Neverend beszélgetését / vitáját,de eddig tényleg csak olvasni tudtam,írni,hozzáfűzni nem volt sajna eddig módomban.

  Úgy gondolom,hogy most itt nem is elsősorban a filmről,hanem magáról a cikkről megy a vita.Thea használ ugyan tradicionális fogalmakat,mint például “Isten”,mert nem azt írja,hogy “az univerzum Nagy Szelleme”,vagy “a világegyetem Legfőbb Építőmestere”,de ettől még messze nem bigott,ahogy ezt Neverend tartja – és aki remélem,meg is gondolta már magát azóta. 🙂 A “Jézus” szó is lehet ugyan padlásszagú,de nem mindegy a szövegkörnyezet,és nem mindegy,hogy ki mondja ki ezt a szót.Neverend,mindenkinek vannak bigott dolgai.Ha nem így lenne,nem is lenne szükségünk a Megváltásra.Apropó,Megváltás… Ez is könnyen tűnhet valami “hagyományőrző” terminus technikusnak… De ahogy te is mondod Neverend,többről van itt szó,mint pusztán szavakról.Úgyhogy,talán nem is érdemes azokat meglovagolni.

  Fura korszakot élünk,az biztos.Én is úgy gondolom,hogy egy korszakváltás küszöbén állunk,bármit is jelentsen ez.Most nem mennék bele,hogy elkezdjem ezt megfogalmazni.De a folyamatok felgyorsultak és hangosabbakká váltak.Hogy milyen folyamatok…?A folyamatok.A spiritualitás egyre inkább feltölti az atmoszférát,a közbeszédet,de még Hollywoodot is.A természettudományok is megélik a maguk forradalmát.A fizika, a filozófia,a biológia….sorolhatnám,és taglalhatnám.Olyan fura időszak ez,hogy bizonyos fogalmak már nem érvényesek,vagy már nem úgy érvényesek,más fogalmak meg még éppen nem érvényesek….És ezek keverednek a mindennapjainkban.

  Olyan időszak ez,mint kb 2000 évvel ezelőtt volt,amit amolyan “Messiás váró” időszaknak is lehetne nevezni.Legalábbis,a Közel-keleten.Az ősi próféták korszakából és fogalmi rendszeréből egyre inkább kifejlődőben volt egy “vadhajtás”.Kiáll Alámerítő János,és elkezdi erőteljesen kiabálni,hirdetni,hogy TÉRJETEK MEG!!!Ez akkor Izraelben szinte istenkáromlásnak is hathatott,hiszen az elkövetett bűnökért rendszeresen áldoztak.A “megtérés” ezen szertartások dolga volt.János mégis nagyon népszerű lett,mert a legtöbben úgy érezték,hogy Izrael annyira mélységesen sáros lett az évszázadok során,hogy ideje lett volna végre egy új korszak kezdetének.

  És aztán meg is érkezett.
  Jött egy Jézus nevű “istenkáromló”…
  Sokan tekintették őt varázslónak,aki a betegséget betegséggel,az ördögöket meg ördögökkel űzi ki.Sokan ma is egy new age-es sámánnak,vagy / és valami ezoterikus tanítónak kiáltanák ki….

  Nem egy szokványos korszak ez a mai.Ó és új egyformán jelen van…

  Még annyit nagyon fontosnak tartanék hozzátenni,hogy aki Thea írását akarja boncolgatni,annak ezt figyelmébe ajánlom.Az alábbi linket.Talán nem veszi rossz néven.Annak idején én is kritizáltam az írásait,és eljutottam ehhez a rádiós beszélgetéshez.Szerintem biztosan nem egy bigott ember képe bontakozik ki belőle…

  http://www.charisradio.com/multimedia-archive/thea-bizonysagtetele/

  1. Oszkár, nem Theára mondtam, hogy bigott, hanem bigottságot éreztem a cikkben. A bigott nem azt jelenti, hogy ó vagy elavult, hanem túltol egy témát, felült egy vonatra és már nem az igazi értékek meglátása a cél, hanem a külcsín, tehát neki hivatalból ezt kell mondania. Eleve előítéletesen állt hozzá, mindenáron hozzá akarta vágni Freemanhez a mondókáját. Olyan előre gyártott mondatokat, koncepciót hasznát, amivel másnak, másoknak akart megfelelni. Nem is lett jó az írás. Az új cikk sokkal jobb.
   Amúgy mi a helyzet, megérintett az idők szele? Most gyors a világ, múltkor lassulni akartál. Olvastad az ‘Üdv néked Artúr nagy királyt’ ?, lehet hogy visszafelé jár az idő.

   1. OK,Neverend,akkor ezek szerint rövid időn belül másodszor értettelek félre.Bocs!Mindenesetre,amennyire én tudom,Thea írta a cikket.De hogy ha azt értjük bigottságon,ahogy te ezt most körbeírtad,kezet foghatsz vele. 🙂 Ilyen mód én is tudok bigott lenni egyébként,úgyhogy én nem is hánytorgatok fel senkinél ilyesmit.Az,hogy miért az a véleményed róla ami,csak te tudod.Még nem derült ki,pedig már te is tolod itt ez a bringát egy ideje.Egészségedre!Ha van mit tolni,hát akkor toljuk a tolni valónkat.Legális.Még.

    Igen,múltkor tényleg lelassultam. :))) Nem szeretem elkapkodni a dolgokat.Hová siessek?Most sem írtam ennek az ellenkezőjét,nem?Na,ugye… 😉

    Sajna,nem olvastam még.
    Nekem Artúr királyról mindig a “Gyalog galopp” jut eszembe.Biztos gyári hiba.És te olvastad már Szepes Máriától a “Vörös oroszlán” című gyönyörűséget?Jelen cikk utolsó előtti bekezdésére utalok ezzel.Az örök élet és a halhatatlanság szenvedélyes akarása Isten nélkül.Mi az eredmény?A Vörös oroszlánban olvasható.Számomra hasonló bontakozik ki ebből a cikkből is.

    1. Pont ezt a filmet tettem be.

     xxx

     Még csak negyed órája megy,de máris elég fura dolgok történtek benne az idővel… Valami sci-fi.Stephen King.

    2. A linket sajnos ki kellett vennem a hozzászólásodból 🙁 A Google bünteti. A címet írd inkább le, a linket meg küldheted privátban az érdeklődőknek.

    3. Elnézést!
     A film címe: 11 22 63
     Aztán kiderült,hogy ez csak az első rész volt egy sorozatból….

  2. Kedves Thea, Oszkár!
   Bizony. Átjár mindent. Úgy hívják közös tudat. Emberek kik ezeddig csak röhögtek a fényevőkön, spirituális témájú dolgokat olvasnak.
   Nő az empátia-készség az emberekben. De ugyanígy a rosszra való hajlam is erősödik. Fontos a tudatosság, hogy a választásunk megérthessük.
   Egyes gondolatok is befolyásolják a mindenséget. Mindenki egyenlő ezügyben is.
   Persze a súlyozása ezeknek(emberek, gondolatok stb.) nem a mi asztalunk. De vannak akik “feljebb vannak kapcsolva” a telefonközpontban. Ezek eldöntéséhez is kicsit “feljebb kell lenni kapcsolva”, mármint, hogy kire és miben hallgassunk.
   Különben csak folytatódik a keresgélés, ami helyén is való.
   Az, hogy ma Jézust minek kiáltanák ki, nem tudhatjuk. Ha őhozzá nem is foghatóak, de azért vannak komoly, un. nagy lelkek akár a mai Mo.-n is.
   Általában a hülye jelzővel illetik őket. A szemellenzős hozzáállás, nem segít. És Morgan Freeman sorozata egyáltalán nem rossz.
   Thea azt állítja, hogy vakok magyaráznak benne vakoknak, ami igaz is. De hát nem vagyunk mindannyian vakok?
   Jézus valóság, de amit itt állítunk róla az is csak millió és millió egy aspektus. Pontosabban milliárdnyi.
   Ezért vagyunk ennyien. Ez a lényege sokféleségünknek. Egónk mint “énmeghatározó” fontos a keresésben. Nagyon érdekesnek találom ahogy Thea kinyilatkoztatónak talál embereket és ezt ki is nyilatkoztatja. Mintha bárki útja, keresése kevésbé lenne értékes, esetleg téves. Csak szigórúan Jézusra figyeljünk, mert mindenki más tévedés. Érdekes szempont.
   Jézus ott él a mai napig, és szeretné ha végre nem értenék félre.
   Aki magasztalja őt, de mást leszól, az nem igazán érti a lényeget. Ő Isten. Lehet neki a fia is, de akár a lánya is, de még teknős is.
   Ott van(lehet) mindenki szemében, de a kegyelem miértjét(míg látásodat megkapod, mert ugyebár nem a te érdemed) még nem látod ezen a szinten, így nem is értheted mit és milyen mértékben érthetsz meg. Csak óvatosan az ítéletekkel, mert így kicsit szektásnak tűnik a szöveg. Én is vigyázok az egyedi ítéleteimmel és nem tekintem őket mérvadónak, így hát a tiédet sem tekinthetem annak. Tudom forduljunk az egyedüli igazsághoz, vagyis Jézushoz, magunkra kicsit se hallgassunk.
   Márpedig az út csakis a saját “hülyeségünk” útján vezethet Őhozzá. Amíg szajkózzuk őt, csak elveszíthetjük a lényeget-legalábbis szerintem.

   1. “Mintha bárki útja, keresése kevésbé lenne értékes” – vagyis minden út jó, csak épp az enyém nem, mert kicsit “szektás” 😀 Szeretem ezt a szót, mert már az Apostolok cselekedeteiben is használták Jézus követőire 😉

    1. (Értsd: “Nem semmi vagy!” Nálunk,az ötben,azt így mondják….. 🙂 )

    2. Egyre több ma a new age-s. Lásd Balázst is. Szívesen látnak ezen az oldalon egy igazán velős ezzel a témával foglalkozó filmet, azaz egy jó reszletes anyagot a new age kialakulásáról, eredetéről, kitűzött iranyárol.

    3. Kedves Adrián barátom!Szerintem Balázs,akár csak te (vagy én), először is leginkább Isten maradéktalan képmása.Mindezek után már lehetünk bármi más,hiszen az már csak valami elmebeli délibáb a tekervényeinkben.Ilyen formán te is,ő is egy igazi egyéniség,és ilyenkor sokszor előre borítékolható az ütközés.Hiszen,nagy szellemek ha találkoznak… 🙂 💡
     Hogy őszinte legyek,volt már akitől féltettem az itteni….izé….lelki nyugalmat,még magamtól is anno,de Balázstól nem.Ha már közben hármunkkal példálóztam,hát szerintem folyamatban a lélektől való születésünk.Úgy látszik,ez ilyen.Akár csak testtől,talán lélektől sem egyszerű megszületni.Ebben a lelki anyaméhben is kicsit olyanok vagyunk,mint Ézsau……és,,,,Ézsau… 😀

   2. Kedves Balázs!
    Nekem már hiányoztál,és többször is előfordult,hogy gondoltam rád.Hogy hol lehetsz,miért nem mutatkozol itt,miközben nekem mindig is szimpatikus volt,amit véleményeddel,hozzáállásoddal képviselsz.Attól tartottam,talán én mondtam valamit,amit aztán nem tudtál kezelni.Ha így volt,nem a te hibád,rám jellemző olykor a túlzott mohóság.

    Amennyiben Thea véleményében most (sem) nem találtad meg teljesen önmagadat,azt szerintem egyáltalán nem lehet egyikőtöknek sem felróni.Közben ami az igazán lényeges,hogy ennek ellenére (vagy talán inkább éppen ezért) továbbra is keressük egymást,mert rajtunk a világ szeme – és hát,mi magunk vagyunk a világ… 🙂 😉

    1. Kedves Oszkár!

     Az ok egyszerű. Nincs időm és nem vagyok a gép előtt. A kecskéimmel vagyok elfoglalva, márciusban ellettek. Téged üdítő foltnak látlak ezen az oldalon. Nyilván egyes véleményekkel könnyebb azonosulni(mint a tieid vagy Neverend-é stb.) és másokéval nehezebb(Adrián , Thea stb.), mindenki így van ezzel.

     Amúgy nem nagyon látom értelmét írogatni, előző hozzászólásomat is csak az az igény indikálta, hogy minél több látás-, szemléletmód láthasson napvilágot(köszönet az oldal üzemeltetőjének ezért), mert egy tájékoztatónak szánt oldalon ez igen fontos lehet. Nagy a felelőssége mindenkinek ez-ügyben, mert befolyásolhat. Bár én ezt a felelősséget csak nyúlfarknyi ideig és tudásom határmezsgyééig vállalom.
     Azonkívül ez egy keresztény oldal és ezt illő tiszteletben tartanom. Bár a kereszténységhez sokféle elgondolás tartozik és törhetetlen fundamentumnak érzik, én ezt nem így látom.
     Egyetlen vallást sem tekinthetek annak, de a keresztény vallás morális törvényeit, tanításait egyszerűen iránymutatónak kell tekintenem saját életemre nézvést is.

     Azonban Jézus nem egyenlő a mai kereszténységgel, ami ebben a vallásban érték, az neki köszönhető. De minthogy az itteni példa is mutatja, sokan okoskodtak bele az elmúlt évezredek alatt is.

     Nem látom azt a szellemi szintet ami Jézus szavait egybe hozhatná Mohamed proféta szavaival vagy akár a new age-vel, pedig számomra úgy tűnik, hogy közös gyökereken alapszik. A különbség a felszínen van, és ezen lovagolnak az emberek, itt is. Engem neveznek new ages-nek, pedig max. csak hasonló dolgokat mondhatok. Ha azt mondom tudom, hogy egyetlenből van minden akkor new ages vagyok és ördögtől megszállt, ráadásul nagyképű is. Pedig Istenen kívül semmi sem létezik, semmi.
     Ha a természetben élsz, könnyen megtapasztalhatod ezt. Azonban ha megmutatják milyen a nemlétezés, az igazi nemlétezés(nem a halálról beszélek), akkor könnyen megértheti ezt mindenki.
     Maradjunk annyiban, hogy érdemes imádkoznunk, mert egy szint fölött már nem lehetünk okosabbak, akármennyit is okoskodunk. Amennyire kizárod a salangot magadból, úgy jönnek az információk. Tudásoknak is hívhatjuk. Ezek a tudások nem könyvekből jönnek, hanem onnan ahonnan mindannyian.
     Ezt keressük mindannyian lehetőségeinkhez képest-persze.

     Hát ez csinálom és is

   3. Amikor Jézus tanítói munkásságát vizsgáljuk néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni. 2000 éve nem ugyanazok az emberek éltek, máshogy szocializálódtak, más törvények vonatkoztak rájuk, sőt egyénenként is eltérő értelmi szinten voltak, de látszik, hogy az alacsonyabb népréteg lett megcélozva, szinte a csőcselék. Szinte személyre szóló tanítást kaptak, a saját szintjükön lévő példabeszédekkel. Lehet olvasni, hogy visszakérdez, értitek-e, ha nem megértett más példán keresztül. Olyan sikeresen elültette a magot, hogy változott a társadalom, kialakult egy keresztény kultúra, amiben többé-kevésbé, de követjük őt, beépült az értékrendünkbe, a civilizációnkba. Nem lenne változás, nem lett volna értelme idejönnie. Pl a bolygó nagy részén már nem kell elmagyarázni, hogy a paráznaságért nem jár halálbüntetés. Persze az lenne az igazi, ha mindenkinek lenne gyerekszobája, vagyis generációkon át folyamatosan megszabadulnánk a bűntől és jöhetne a következő szintű tanítás, ami a hit erejéről szól. Jelen korban is azt látjuk, hogy az emberek nem azonos szinten állnak, valaki állatias barbárságban él és valakinek pedig már a szeretet vezeti az életét és nincs szüksége alapvető tanításokra, hanem ő tanít másokat vagy pl. olyan lelki gyakorlatokat végez, ami másokat is segít. Ebből csak azt akarom kihozni, hogy ne legyünk farizeusok, ha “csodabogár került a kezünkbe” próbáljuk megérteni vagy tanuljunk tőle, ne rakjuk értelmetlen skatulyákba, mint ez a new ages bélyeg. Balázy kedvéért egy “másik” tanítótól idézem az egyik kedvencemet .
    “Magad légy a változás, amelyet látni akarsz a világban”
    Mahatma Gandhi/Jézus Krisztus
    Ja, és gondolom ezt ma már mindenki érti, nem kell mustármagos, szőlősgazdás stb példával bemutatnom.

    1. Neverend & Balázs,
     Amit itt előadtatok az nem más mint a csináld magad megváltás. Gyakorlatilag minden vallás ezt tanítja, némelyik “keresztény” tömörülést is beleertve. Rövid leszek és tömör ami az igaz biblikus evangélium lényegét illeti,…nem a jók meg a jobbak nyerik el a megváltást, hanem akik az Atya akaratának engedelmeskedni! Szóval eddig nagyon mellé trafáltatók.

 2. sziasztok
  Hat rész megnéztem, nem nagy durranás a sorozat.
  inkább tudományos szemszögből elemzi a vallásokat, amiben nincs semmi.
  Bemutatja pl. egy ateistának a különböző vallások hátterét, a különböző isteneket, a saját hit rendszerüket, az egész világ kialakulásának a vallások szerinti megvalósulását, a jó és a gonoszról alkotott véleményüket a különböző vallásoknak stb…
  Ennek a sorozatnak nem az a célja meglátásom szerint, hogy keresztény hitre térítsen embereket.
  Szerintem ez is az ökumenének lehet esetleg a része, hogy bemutatja a vallásokat, egymás megbékélését próbálja elősegíteni ill. az egy világvallásba történő integrációt készítheti elő az által, hogy bemutatja a vallási dogmákat, az elfogadásra készíti fel a vallások résztvevőit és az egy világ vallást a sok vallás elemeit ötvözve hozza létre természetesen legfontosabb hírdetnivalója a tolerancia, az elfogadás, és a “szeretet”(ez a hamis szeretet nem egyenértékű a Teremtő Isten által belénk ültetett szeretettel,a mi a szeretet gyümölcseiről ismerhető fel)

 3. Jól kezdődött a cikk, de középtájon hatalmas zuhanórepülésbe kezdett és egészen a kicsinyességig ereszkedett. Az Isten nyomában sorozat nem érdekelt annyira, hogy időt szakítsak rá és megnézzem, mert nem kifejezetten én vagyok a célközönség, rossz példa, de kb. olyan, mintha az általános iskolai tananyagot kellene megismételnem. Egy jó kritikát, élménybeszámolót viszont szívesen olvastam volna. A cikk elején érezhető a tájékozottság, intelligencia aztán középtájtól kibújt az egó a zsákból és mindent elrontott. Egy blognál ez nem lenne akkora probléma, de remélhetőleg ez az oldal többről hivatott szólni.

  1. 1. “Az Isten nyomában sorozat nem érdekelt annyira, hogy időt szakítsak rá és megnézzem, mert nem kifejezetten én vagyok a célközönség, rossz példa, de kb. olyan, mintha az általános iskolai tananyagot kellene megismételnem. ”

   1. “Egy jó kritikát, élménybeszámolót viszont szívesen olvastam volna.”

   Ha nem nézted meg, honnan tudod, hogy kb. olyan mintha az általános iskolai tananyag?

   Ha felségedet nem érdekli a sorozat, mi értelme egy jó kritikát, élménybeszámolót olvasnod róla?
   Nem vagy te már megint egy “kicsit” ellentmondásos?

   1. Adrián, a legutóbbi coming out után félve kérdezem meg, hogy az asszony elégedett? Csak azért, mert az ilyen felesleges kérdések helyett foglalkozhatnál vele is, már beljebb lennél, mint azzal az igennel vagy nemmel, hogy Neverend ellentmondásos vagy sem. Nem tudom, talán igen talán nem, de lehet, hogy igen is meg nem is.

    1. Nem nagyon elégedett, ha már így rákérdeztél, tudnillik jelenleg amolyan fizikai képtelenség a vele való együttlét. Az pedig kedves felebarátom, hogy te ellentmondásos vagy e?…az nem egy kérdés, hanem egy igen szomorú tény.

    2. “de lehet, hogy igen is meg nem is”
     Ez az, amiről beszélek 🙁
     De most komolyan, rajtam kívűl jelezte még valaki neked, hogy ez nem teljesen normális?

  2. És jut eszembe, mihez képest kezdődött jól a cikk? Nem ártana egy kicsit jobban atgondolni az írásaid tartalmát mielőtt ráklikkelsz a küldesre.

   Példabeszédek 26:12
   Láttál olyan embert, aki bölcsnek tartja magát? Több reményt fűzhetsz az ostobához, mint hozzá.

   1. Mihez képest kezdődik jól a cikk? Ne viccelj, most a relativitás korában…Hát a végéhez 🙂
    Az eleje azért tetszik jobban, mert látszik, hogy dolgozott rajta. Források, önálló gondolatok, érdemi elemzés. A vége pedig inkább a szokásos bigott feeling, szegregáció, sztereotípiák, Isten kisajátítása, általánosítás, de ez már ösztönből megy, mint akit hipnotizáltak. Az utolsó bekezdés önmagában pozitív előjelű bár megint rossz szándékot feltételez. Nekem az a véleményem, hogy a képernyőt vagdalkozás helyett tartalommal is ki lehetett volna tölteni, konkrétan elemezni a felmerülő kérdéseket, ok okozati összefüggéseket keresni, azzal kapcsolatban, hogy ki miért gondolkozik úgy ahogyan.
    pl ott van a táblán What is God? Szerinted Adrián mi az Isten?

   2. Nocsak,….hirtelen érdekelni kezdett a Biblia? Vagy nem éppen erre gondoltál? Hallóóóó Neverend! Ébresztő!!! Ez még mindig ugyanaz a Bibliában hívő keresztény oldal.
    Amúgy nem,…egyáltalán nem viccelek. De mi az a relativitás kora és ki az aki ezt megállapította? És mivel tudja egyáltalán ezt alátámasztani?

    1. Ne tőlem kérdezd a cikk második bekezdésében van. A “mihez képestre” frappánsan odaszúrtam, azt hittem olvastad a cikket, de legalább nem nekem kell alátámasztani.
     Bibliában hívő keresztény, ez nagyon szép, de kevés. Ez most egy jelenség, hogy egy könyv kerül az első helyre, Isten helyére, megölve az élő igét. Jézus mondott olyat, hogy higgy a Bibliában? Nem emlékszem ilyenre, nemcsak azért mert még el sem készült. Azt mondta higgy az Atyában, bennem, magadban, másokban, a jóban, a szeretetben. Ráadásul még a Bibliát is arra használtad, hogy megpróbáljál megbántani. Komolyan te azt hiszed, hogy az elszámolásnál az Atya az fogja kérdez Hogy mi volt Máté 5:7? Vagy a Pédabeszédek 26:12, vagy ki volt Júdás? És ha 5 kérdésből 4-et tudsz akkor átmetél, tiéd az örök élet. Szerintem nagyon nem. Sokkal inkább arra kíváncsi, hogy milyen világot teremtettél magad köré. Mire használtad a tehetségedet, hogy szeretetben élsz-e, hogy oldod meg amikor megpróbál az élet stb
     Legutóbb még Oszkár is félreértette amikor kacifántosan próbáltam a Ferenc pápa és a béke védelmébe kelni. Itt annyi történt, hogy kritizáltam, mert igazságtalanságot és rosszhiszeműséget éreztem. Te pedig valami teljesen más irányból támadtál meg, még most sem értem, hogy valójában mit szerettél volna. 🙂

    2. Uhh te nagyon, de nagyon “okos” te. Honnan a fenebol tudsz arrol, hogy mit mondott Jézus? Honnan tudsz te az Atyarol, Mate konyverol, orok eletrol, stb?
     Nekem egy olyan ember mint te ne hivatkozzon a Bibliara illetve a benne foglaltakra, amikor meg 2-3 mondattal elotte az volt rola a velemeye hogy abban hinni keves. Te tenyleg nem veszed eszre az inkonzisztenciaidat,…hipokritizmusodat?
     Kinyogod mar vegre, hogy te ezekutan miben hiszel? Vagy meg mindig keptelen vagy azt megfogalmazni?

    3. Mi ez a spanyol inkvizíció? Mibe hiszel, mibe hiszel? Áruld már el mibe hiszel!! 🙂
     Nem ez a legfontosabb kérdés. A három az egyben… cikk is erre van kihegyezve pedig lényegesebb kérdés a hogyan és a miért. A hit szót én hasonló értelmezésben használom, mint Jézus valami pozitív cél eléréséhez. Vagy pl. arra, hogy hiszem, hogy a jó mindig győz, stb. Nem pedig olyan értelemben, hogy (el)hiszem, hogy létezik-e Isten vagy nem.

    4. Neverend, nem hit kérdés szerintem mert Isten létét TUDNI is lehet. Nincs az orrunk alá téve x “hittétel” ugyanis Ő megismertette velünk Önmagát 🙂 :
     a sok TÉNY melyet itt sorolunk, Biblia hitelessége és a többi: BIZONYÍTÉK. Csak, ha valaki el akarja zárni magát ettől, akkor el tudja, az kétségtelen.
     Ugyanakkor nem hiszem, hogy el akarod zárni magad, inkább más dolgok – pl. tudományos kérdések, emberi lét, stb. – jobban érdekelnek. Ezt viszont nem tartom dicséretes dolognak, túl ésszerűnek sem, hiszen a végesség nyilvánvaló ebben a rendszerben.

 4. Hahó ez az ember szinész vagy 60 éve,nem úgy van hogy odaáll a kamera elé és elkezdi mondani a saját érzéseit,gondolatatit.Neki megmondják mit mondjon az más kérdés persze,hogy ehhez a nevét adja.Nem kell ezt komolyan gondolni az sem lenne különb helyzet ha csupa ugymond önmagát hívőnek,megváltottnak gondoló emberek csinálnának ilyesféle műsorokat, lehet nagyobb ökörségek hangzanának el mint a filmsorozatban.Azon tényleg jót mosolyogtam hogy valaki még képes borítót is elemezni.

 5. Hw-bol, meg a nagyobb teve csatornakrol jelenleg csak ilyen es ehhez hasonlo termekek jonnek. A szuperhosfilmek eros satanista jellege is ezert kezd erosodni.
  Eljott az ido amikor a felebredteket mar nem akarjak ujra a sotetsegbe lokni. Rajottek, hogy elegedo a sotetsegben levoket megtartani. Ezt hivatotta designer vallas is. Mint jo alternativa a sok nyivanvaloan gaz eddigi vallasok helyett. Persze csak akkor, ha mar mindenkepp hinni akar valamiben a tag.
  Azzal en is egyetertek, hogy a felebredeshez vezet minden ut. Max megnehezitik egyes utakat.
  Persze ettol meg egyik vallas sem lesz jobb vagy roszabb. Sokkal vilagibb ertekek menten lehet osszehasonlitani oket…

 6. Szia Thea! 🙂
  Jó cikket írtál értékes gondolatokkal amik hatására én is elgondolkodtam.
  Például rájöttem, hogy akárhogyan is próbálják cáfolni Istent, egyre jobban kötödöm hozzá.
  És szerintem ezzel a dizájner vallással a készülő világvallást szeretnék népszerűsíteni

  Jó ez az oldal, és további jó munkát!:)

 7. Kedves Thea,a saját érzéseimet,gondolataimat sikerült kifejezned mélységesen – és még mondja azt valaki,hogy nincsenek csodák…! 🙂 Pedig a jelen pillanatban még nem is olvastam végig,de közben máris írásra csábított mindez,és én meg engedek ennek,nehogy elfelejtsem,amit mondani akarok.Hiszen mi lenne a soraim nélkül a történelemmel…?! 😀

  Nekem is eléggé hasonló gondolatok cikáztak a tekervényeimben,miközben néztem ezt a produkciót.Már amíg ébren tudott tartani.Ez nem volt túl hosszas siker a film részéről… Ott aludtam el,amikor a búvárral a halálközeli élményt taglalták.Pedig ez mindjárt az első perceit jelenti a filmnek.Meghallottam azt a párbeszédet,amit te is idéztél és körbeírtál,és zutty!,már aludtam is.Szerintem a saját horkolásom ébreszthetett,mert aztán még vagy két-három alkalommal sikeresen álomba szenderültem közben.Tehát én becsületesen próbálkoztam,szó nem érheti a ház elejét,mert azóta nekiveselkedtem további epizódjainak is.Míg nem végleg bebizonyosodott,hogy számomra ez olyan,mint azon bizonyos szekér után futni,ami sehogyan sem akar felvenni.Világos,és nem kel ide salamoni bölcsesség,pedig ez: HIÁBAVALÓSÁG. (A prédikátor könyve)

  Nem akarom lehúzni ezt a filmet,félreértés ne essék!Egyetértek veled abban,hogy lett légyen bármi is a céljuk a film készítőinek,rosszul egyikünk sem jöhet ki belőle,hanem inkább csak nagyon jól.Hiszen azt a korszakot éljük,amikor még a kövek is megszólalnak.(Hiszem,hogy az én példám is ezt mutatja.)
  Morga Freemannek nem tudom külön szemlélni ezt a mostani mutatványát a többi szereplésétől.A film,amit te is megemlítettél (A Minden6ó),meg a “Lucy” című filmje is teljesen ide tartozik.Most egy nagyon illetlen dolgot fogok mondani: Morgan Freeman egyfajta Tamás bátya szerepben van most a nagy fehér ember nagy világában,amin a nagy Fehér Ház uralkodik.De ott van még ennek a színésznek a “Féreglyukon át” című sorozata is.Az is nagyon hasonló sorozata neki,mint ez a jelenlegi.

  Az egyik epizódjának a következő a címe: Van Isten? (Vagy esetleg az,hogy “Létezik-e Isten?) Én nem találtam linket most rá,de ez nem jelent semmit.Egyébként ez abból a szempontból egy nagyon zaklatott sorozata volt,hogy állandóan törölték a you tube-ról,aztán megint visszarakták,és megint törölték…. Úgy tudom,az egyik magyar híresség szerint nem is lenne szabad ilyesmit vetíteni a tévében.Minden esetre,én ezen a sorozatán kevésbé aludtam be. 🙂

  Amikor pár évvel ezelőtt megláttam Morgan Freemant ebben a szerepben,nem csodálkoztam rajta,hogy ő viszi ezt a fonalat.Egyrészt a Tamás bátyós megjelenése miatt,másrészt meg,volt valami komoly autó balesete,aminek hatására saját bevallása szerint teljesen átgondolta az életét.

  Dizájner hit… 😀

  Thea,közben azt hiszem,mi vagyunk a sorozat szerkesztői,és éppen most szerkesztjük.Úgyhogy utol. (Ez itt a visszakacsintás helye.)
  🙂

  1. Ja,és még annyit,hogy naaaagyon szellemes a mellékelt kép,ami eredetileg arra lett hivatott,hogy a filmet reklámozza.Ez persze nem a “gyári”,mert azon egy fektetett nyolcas van a kérdőjel helyett… 😀 Legalábbis,néhány óriásplakáton így szerepelt.

   1. Na,meg még annyit Thea,hogy szerintem gyönyörűen írsz,teljesen egyedi stílusban.Tényleg öröm olvasni a soraidat,és ezt általánosságban mondhatom,nem csak ebben az esetben.

 8. Köszönjük szépen Thea ezt a nagyon jó cikket és levezetést, reméljük sokaknak hasznára lesz és megtalálják az egyetlen utat ,aki maga Jézus Krisztus az Isten fia!

  1. Megnéztem, de csak az első részt, bőven elegem volt belőle. Sajnos sokan szeretik ezt a szinészt, én is, nagy kár, hogy pont Ő kavarja most össze a dolgokat. Sokan meg fogják nézni és a /teljesen mindegy miben hiszünk/ lájtos kavarodás fog a fejekben kialakúlni. Megtévesztő “Isten nyomában” cím is. Ezerrel dolgoznak a megtévesztésen. A férjem több, mint 15 éve vett egy kabátot turiban. Aztán látom szedegeti le a gombokat, amin 666 volt, aztán elégette a kabátot, hogy senki se tudjon ilyen sátánista kabátot felvenni. Jó ez túlzás, de Ő ilyen. Nagyon mérges lettem, mert jó kis kabát volt. Ez azért tanúlság is arra, hogy a lábát sem lehet beengedni, mint a kismalacoknál. Azért annak örülök, hogy többen felébredtek már a szinészek közűl is és újságíró és el is mondta,h. hogyan kellett megírni valamit és megbánta /nem jut eszembe a neve/, de van félni valója,mert nem egy embert tettek már el láb alól, aki feltárta a rendszer valóját. Értékelem is őket ezért, ha Istent is meglátnák és hozzá fordúlnának, akkor egyenesen a Mennyországba mennének.

   1. Kedves Soraya!

    Egyetértek, sajnos annyira erkölcsileg züllött a mai társadalom, mint ahogy Noé idejében. Tartsunk ki Isten mellett és akkor átvészelhetjük ezt a nyomorúság előtti időszakot és majd a nagy nyomorúságot is.
    Kitartást Soraya.

   2. Jó hallani ezt a túlzást 🙂 köszi Soraya! Ami engem illett én olyan csuklópántot nem veszek fel, amit belépőkre szoktak adni: először bélyegen kezdték a belépőt a kézfejen iskolai buliknál, aztán jött ez.
    Igaz, most 1 éve hordok másik karkötőt, de azt le sem veszem, olyan, mint … 🙂 – a svéd Brigitta látomása alapján – és szerzetesek is hordanak csomókat az övükön, a fogadalmakét.

    1. Jó,hogy mondtad Éva! Ezeket az iskolai belépőket,mert ez is szoktatás,hogy meg vagy jelölve, meg leszel jelölve. Erről az iskolai dologról nem tudtam, majd megkérdezem őket. Arra már figyelmeztettem, ha valaki manipulálni akarja őket, erre figyeljenek, mondjuk meditálás stb. Egyébként azt is észrevettem, hogy imádkozzunk helyett már egyre többször a meditálás szót használják. Mikor kicsik voltak a gyerekek eljártunk a Deák -téri evangélikus templomba meghallgatni a János Passiót, vagy a Karácsonyi oratóriumot és a pap már akkor ott meditált, tehát lassan vétetik át az új fogalmakat is, papokon keresztűl is, ami bosszantó. Nem tudom ki az a svéd Brigitta és a látomásokat kerülöm. A Biblia a támpontom. Azt ha valaki csomót köt ,h.el ne felejtse szerintem nem gond. Üdv:Éva

    2. Soraya, az iskolai bélyegző már régen volt, most már a karperecek mennek. Szoktatás, persze 🙁
     A Brigitta-látomás arról szól, ami nekünk – mindannyiunknak, keresztényeknek – a létező legfontosabb. Jézus vére … vérontásait jelölik a csomók (sírjak vagy nevessek … tul. képp Belőle van az örök örömünk mégis könnyek jöttek a szemembe …)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend