Tudomány és technika

A Google elnöke szerint a mesterséges intelligencia oldja majd meg a világ gondjait

Eric Schmidt Google elnök szerint a tudósok a mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek megoldani a világ ?legnehezebb problémáit?, mint például a népességnövekedést, a klímaváltozást, a humán fejlődést és az oktatást.

Már az első gondolatnál érdemes megállni és elgondolkozni, hogy valóban ezek lennének a világ legégetőbb problémái? Nem inkább arról van szó, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás problémáira, függetlenül attól, hogy valaki ezeket valósnak vagy látszólagosnak, esetleg szándékosan gerjesztettnek gondolja, olyan “megoldásokat” kínálnak fel, amik bizonyos érdekcsoportok terveit viszik előbbre? Az oktatás terén valóban nagy a baj, de a tendencia azt mutatja, hogy minden egyes reform ront a helyzeten.

Schmidt szerint az AI, magyarul MI, gyors fejlődése azt jelenti, hogy a technológia segítségével a tudósok megállapíthatják az okok és okozatok közötti összefüggéseket, mert gyorsabban tudják feldolgozni a rendelkezésre álló tengernyi információt.

“A MI tölti majd be a navigáció szerepét és segít nekünk.?

A Google vezér szerint új, személyre szabott rendszerek kifejlesztésében is segítségére lehet a vállalkozásoknak. Egy New York-i konferencián arra is kitért, hogy a jövőben ?Ericet és nem-Ericet? is szeretné látni. “Eric” ez esetben a hús-vér Eric Schmidtet jelenti, “nem-Eric” pedig “az a digitális valami”, ami segít nekem.

Ez úgy hangzik, mint a hús-vér személy digitális megfelelője.

A Google jó ideje a mesterséges intelligencia legnagyobb támogatója és egyben felhasználója is, hiszen elsőszámú termékétől, a keresőmotortól kezdve, vezető nélküli autóin át, mobil operációs rendszeréig szinte minden érdekeltségi területén alkalmazza.

A verseny azonban erősödik. A Facebook, a Microsoft, a Baidu és sok más vállalkozás pumpálja erőforrásait a terület kutatásába.

“A MI legnagyobb hatalma abban áll, hogy az egész bolygóra kiható problémákat képes megoldani,”

nyilatkozta Mike Schroepfer, a Facebook technológiai vezérigazgatója.

Schmidt szerint a MI annyira fontos, hogy a cégeknek össze kellene fogniuk és kidolgozni egy egységes megközelítést, hogy standard eszközöket alkalmazzanak és tegyék közzé kutatási eredményeiket a tudományos közösség számára.

Minden egyes előrelépés annak eredményeként született, hogy néhány okos ember leült egy asztalhoz és standardizálták megközelítésüket,” mondta.

“Ez olyan ígéretesnek tűnik, hogy mi ? az Alphabet, Google, vagy akárminek is hívnak bennünket éppen ? minden erőnkkel azon vagyunk, hogy kifejlesszük ezeket a platformokat.”

A kaliforniai központú Alphabet, a Google hivatalos tulajdonosa, több száz alkalmazottat foglalkoztat a mesterséges intelligencia kutatására és hasonlóan sok akadémiai konferenciát szponzorál, amelyek eredményeit folyamatos közzéteszi.

A Google 2014-ben felvásárolta a DeepMind nevű céget, ami önállóan gondolkodni képes gépek gyártásán dolgozik. Csak a DeepMind 150 teljes idejű kutatót foglalkoztat.

Schmidt szerint a mesterséges intelligencia ma olyan, mint a személyi számítógépek vagy a mobiltelefonok az iparág hajnalán.

“Nagyon kevés ember érti meg, hogy amikor majd mindezeket a dolgokat összetesszük, olyan platformok építésére leszünk képesek, amik megváltoztathatják a világot.”

A Google mesterséges intelligenciája által készített és feltöltött kép
A Google mesterséges intelligenciája által készített és feltöltött kép (forrás)

Vajon milyen világot és milyen változásokat képzel el a Google vezetősége?

Forrás: a bloomberg.com cikke alapján

Előző posztKövetkező poszt

10 hozzászólás

    1. Szia Thea!

      Ez pontosan miről szól?Mit szeretnének?Angolul nem értek,de annyira nem bánom azért.Volt,hogy elkezdtem tanulni,de nem éreztem hozzá kellő akaratot,és fél év után abbahagytam,ez volt kb.15 évvel ezelőtt.

      1. Csupán arról, amit már írtam fentebb, hogy a pápa és Schmidt találkoztak, kiegészítve egy-két részlettel.

        1. Nem lettem jókedvű a találkozás hírétől. Már eddig is aggódtam, ahogy a RKE hogy viszonyul az “új tudományhoz” az informatikához (vagyis a felsőszintű vezetés) és szégyellem, hogy elég rossz dolgok jutottak eszembe.

  1. Kíváncsi leszek, hogy mit hoznak össze, mit neveznek majd MI-nek. Én azt gondolom, hogy a problémákra megvan a válasz, a mostani eszközökkel is meg lehetne oldani, inkább akarat nincs, főleg a pillanatnyi egyéni érdekek miatt. Amikor az MI fogja megmondani a helyes választ akkor ugyanezek a hatalmon lévők, ugyan úgy nem hajtják végre.
    Az MI segíthet az innovációban a kutatóknak, de általában eddig sem az volt a gond, hogy nincs meg a korszerűbb, hasznosabb, takarékosabb technológia, hanem, hogy nincs rá “pénz”. Ami valójában inkább azt jelenti, hogy valakiknek nem érdeke, hogy széles körben alkalmazzák. Túl lassan terjed. Itt van pl a magyar egészségügy. Nincs modern diagnosztikai felszereltség, vagy elérhetetlen az átlag lakosságnak. Manapság lehet már passzív házat építeni mégsem tolja meg az állam, hogy ilyenek épüljenek. Szinte minden területen lehetne racionalizálni, spórolni, de túl lassú a fejlesztés.

    1. Kössz Andre a cikket! Nem gondoltam volna,hogy a tenger nagy Óceánok ilyen kevés vizet tartalmaznak, ennek ellenére hatalmas pusztítást tudnak végezni.
      A fenti cikkhez, csak annyit mondanék, nem a mi érdekünkben kisérleteznek ennyit. A sok technikai dolog, pláne a konyhai felszerelések tisztítása, csak fogpiszkálóval megy, de a sarkoknál ott sem és annyi redő van rajta. Itt az elektromos dolgokra értem. Nagyanyám stelázsiája -ban lévők többet értek és nem sok gond volt velük. A mosógép, varrógép,porszívók azért nagyon hasznos dolgok, ezek igazán megkönnyítették az életet. És sok más jó dolgog is van. Ez ami ma megy a világban, sok őrűlt kísérlet, amiből a Föld problémáinak nagy részét meg lehetne oldani. A sivatagot oázissá tenni és minden más jót, de nem erre megy ki a játék, hogy nekünk jobb legyen. Az isis már a Líbiai olajkutakat is megszállja és gyujtogatja, és a többi rossz hír, ami történés a világban van és minden rossz egyre erőteljesebb. Nagyon jó,hogy az Úr Jézus megigérte, hogy visszajön. s

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend