Nagytestvér

A Twitteren már az egyet nem értésért is lehet jelentgetni

twitter_censored

Forrás: Infowars.com

A Twitteren most már lehetőség van jelenteni más felhasználók ?sértő vagy zaklató viselkedését?, amelyek egyik példája az oldalszabályzat szerint, ha a jelentett ?nem ért egyet? a jelentő véleményével.

A Twitter szabályzatában található, igencsak kérdéses megfogalmazásra éppen azután talált rá valaki, hogy a feminista mozgalom két ismert alakja arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szövetségét és a világközösséget, hogy a kormányok vonják cenzúra alá a radikális feminizmust kritizáló tartalmakat.

A Twitter hivatalos űrlapján különböző opciókat lehet választani a ?sértés vagy zaklatás? mibenlétének pontosítására. Ezek közül az egyik a jelentő véleményével való egyet nem értés. Az opció egész pontosan így hangzik: ?Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő?.

?Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő?.
?Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő?.

Ezek után a jelentést tevő felhasználónak meg kell adni a jelentett felhasználó azonosítóját és a ?sértést? egyéb módon alátámasztó bizonyítékokat.

Tehát ott tartunk, hogy egy másik ember véleményével való egyet nem értés már sértésnek vagy zaklatásnak tekinthető. Vajon a szólás szabadságáról mi lehet a véleménye annak, aki ezeket a szabályokat felállította?

Ennek az opciónak a létezése önmagában elég arra, hogy megkongassa a vészharangot és figyelmeztessen, hogy a körénk épülő diktatúra nem tűri meg az ellenvéleményeket.

A múlt hét során Anita Sarkeesian és Zoe Quinn az ENSZ Digitális Fejlesztésekért felelős panelja előtt egy olyan Internetcenzúra bevezetését szorgalmazták, ami kiszűrné a ?kiber erőszakot?. Az általuk felsorolt példák közé tartoztak az olyan kifejezések, mint a ?béna vagy? (you suck), vagy, amikor hazugnak neveznek valakit, illetve, ha eredeti nevén szólítanak egy transznemű személyt, például Bruce-ként szólítják meg a nővé operált egykori sportolót, aki ma Caitlyn Jenner-ként fut a médiában.

blog-2_image-1A Washington Post szerint az ENSZ ilyen irányú terve ?egy radikális és veszélyes jövőképet vázol elénk a világhálóra vonatkozóan? és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés arra kényszerítené a közösségi hálózatokat, hogy proaktívan felügyeljen és szűrjön minden felhasználói profilt és bejegyzést, az államot pedig, hogy csak azoknak adjon működési engedélyt, akik ezt meg is teszik?.

A Facebook háza táján is történtek hasonló változtatások az év elején, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók jelentsék a saját vallásos vagy politikai meggyőződésükkel ellentétes vagy azt kigúnyoló posztokat, illetve a szerintük hamisnak vélt híreket (a Facebook magyar változatában ez még nem jelent meg).

A múlt hónapban pedig kiderült, hogy egy volt Stasi informátor segített kifejleszteni egy olyan szoftvert, ami kiszűri és törli a migránsokkal szemben gyűlöletet keltő hozzászólásokat a Facebookon, amelyekért pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat. (IJ: Természetesen a gyűlöletkeltés bárki vagy bármilyen csoport felé elítélendő, csakhogy egy ilyen szabállyal rendkívül könnyű visszaélni.)

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

 1. Most amikor rákattintottam az Ídők jelei honlapra a Google kedvesen kiírta, hogy már két alkalommal látogattam meg e honlapot. No komment!. Ez egy új tájékoztatása felém, mert sokszor látogatom ezt a honlapot, de hogy jelezze, “segítse” hova, hányszor látogatok, hátha vezetek róla egy statisztikát. Én nem, de ő igen. Valyon miért?
  Persze ez költői késdés volt. Aki számontartja merre járok a világhálon, az a tartalmakat, leütéseket is tudja. Van elég memória és osztályozni, szelektálni, és ki dudja még mit is tud. Szerintem majdnem mindent. Ezzel jó ha tisztában vagyunk.
  KSI

  1. Kedves KSI!

   A hozzászólásodból az adódik számomra, hogy a számítógépünk és a mögötte álló emberek, akik hozzáférnek az adatok tömegéhez, jobban ismernek minket, mint mi saját magunkat. Ez egyrészt hátborzongató, másrészt felmerül a kérdés: Nem kellene kontrollként működnie ennek a jelenségnek? Egyfajta lelki tükör is lehet számunkra, ha megkérdezzük magunktól:Mit műveltem ma a számítógépemmel? Persze legtöbbünknél az időtényező lehet kifogásolható, de ki tudja?

 2. Gyerekek!
  Ki a természetbe, vissza földanyához.
  Az élet ott van, meddig rágjátok még a gittet?
  Az élet a jelenben, a mostban van (“vagyok aki vagyok”), a tegnap halott, az írás is és a holnap majd attól függ, mit a jelenben teszel, tesztek, mert Isten a jelen lakója és benned is él, ha hagyod.
  Érted? Érted!

 3. Feljelentem a feljelentgetőket és a cenzorokat a gondolat és szólásszabadság, a szabad vélemény nyilvánítás megsértéséért!

  1. … ?Ehhez még csak annyit kell megjegyezni, hogy a világ nem az igazságra hivatkozik. Amire a világ hivatkozni szokott, az a többség. A többséget úgy szerzi meg, hogy aki nem áll melléje, attól az élet lehetőségeit megvonja, lázadónak bélyegzi, és a társadalomból kizárja. A többségi véleménynek az igazsághoz semmi köze, de a korrupt közösségben az az igazság funkcióját végzi. A helyzetet bonyolítja, hogy a többség – a világ minél korruptabb, annál kevésbé tényleges – csupán politikai többség, részben félrevezetett, részben becsapott, részben terrorizált és egyéb politikai trükkel létrehozott, a valódi többség ellenére koholt statisztikai blöff-többség, vagyis demokrácia.?
   [Hamvas Béla]?

 4. Nemcsak a Twittert kellene megemlíteni, az utóbbi napok termése a g+-nál már amit lehetett tenni szeptember végéig, hogy kivülről nézhessünk rá a közösségekre, már nem lehet, 403-as hibaüzenettel intézik el, de állítólag hallani vélik, hogy amelyek Facebook alapú közösségek, azt is figyelemmel kiséri a Facebook, s így nagyon nehéz elbújni előlük, mert arról is hallani lehet, hogy a Facebook alapú közösségek (nincs értelme reklámozni, mert a közösségi oldalak 70-80%-a hozzátartozik) már összirányítás alá kerültek majdnem minden országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend