Tudomány és technika

A twitter bejegyzések jövendőmondó képessége

twitter-ball

Forrás: disocvere.binghampton.edu

Sang Won Yoon egy igazán jó kínai étteremet talált néhány napja, ami nem mindig egyszerű Amerikában. Az eset elindított valamit.

Képzeljük el, mondja Yoon, hogy a közösségi médiumok bevonásával kitaláljuk, hogy csütörtökönként fél egykor megyünk el ebédelni, többnyire egy belvárosi olasz étterembe. Odafelé elküldünk néhány tweet-et a dugókról és egyéb közlekedési információkról.

Most képzeljük el, hogy délelőtt 10-kor kapunk egy kupont a Twitter-en keresztül az olasz étterem közelében található kínai étteremtől, majd közlekedési információkat egy 90 perc múlva várható dugóról, szintén azon a környéken. 1-0 a Szecsuáni csirke javára.

Yoon képes rá, hogy így alakítsa a körülményeket. Sarah Lam rendszerkutató kollégájával a Binghamptoni Egyetemen és Nathan Gnanasambandam-mal, aki jelenleg a Palo Alto Kutatóközpont (PARC) vezető kutatója, 500 millió tweet segítségével olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek nemcsak a hétköznapi emberi dinamikáról adnak képet, de órákkal előbb képesek megjósolni az egyének döntéseit.

A csapat nemrég tette közzé felfedezéseit az Industrial Engineer (Ipari mérnök) folyóiratban.

Mit árul el rólunk egy tipikus bejegyzés a közösségi médiában? Általában kiderül, hogy mikor és hol írtuk. A hálózaton belüli kapcsolatokat könnyű feltérképezni, a tartalomalapú algoritmusok segítségével pedig az is megtudható, hogy mit tervezünk. Az egyetem csapata egy úgynevezett mesterséges ideghálózatot alkalmaz erre.

A módszer egy átlagos felhasználó esetében, háromórás intervallumot felhasználva, több mint 90 százalékos pontosságot garantál.

?Amikor megnézünk egy képet, az egy nagyon statikus tevékenység, de az emberek [online tevékenysége] ennél sokkal szerteágazóbb,? mondja Yoon.

Vannak, akik alaposan meggondolják, hogy milyen adatokat osztanak meg, de az algoritmusok nagyon jól működnek anonim adatok esetében is. Az esetek 60 százalékában lehet használható jóslatokat tenni, amennyiben a megfelelő adatokat gyűjtik össze. Az adatok pedig nemcsak a közösségi médiumokról származnak. Gondoljunk itt a bankkártya használatra, a megfigyelt telefonbeszélgetésekre, email üzenetekre vagy GPS adatokra.

A módszer ijesztő, de azért előnyei is vannak. A kutatást finanszírozó Xerox például a közlekedésirányításban kamatoztatja leginkább. A cég segít a New York államon áthaladó 800 kilométeres autópálya EZ-Pass rendszerének és számos állam parkoló hálózatának üzemeltetésében. Képzeljük el, hogy vészhelyzet esetén nemcsak arról kapunk értesítést, hogy miként kerüljük el a kritikus területeket, hanem arról is személyre szabott információt küldhetnek, hogy hogyan juthatunk el egy kifejezetten számunkra biztonságot jelentő helyre, ezzel lecsökkentve a menedékhelyekre nehezedő nyomást.

Mi lenne, ha a módszerrel, nemcsak kikerülhetnénk a dugókat, hanem meg is akadályozhatnánk, hogy kialakuljanak?

Most pedig nézzük meg ugyanezt a módszert céges telefonközpontok esetében. A Xerox ilyenekkel is rendelkezik. A program képes a központokon áthaladó hívásadatokat, online chat vagy email üzeneteket egyesíteni. ?Mi szerkezetbe rendezzük az adatokat,? mondja Gnanasambandam.

?Mi lenne, ha felhívnánk egy céget?? mondja Yoom, ??ők pedig már tudják, hogy miért telefonálunk,? fejezi be a mondatot Sarah Lam.

?Nem vagyunk messze ettől.?

Végül nézzük meg az egészségügyet, ami hozzávetőleg évi 2 milliárd dolláros forgalmat jelent a Xerox számára. A módszer segíthet a betegeknek, az orvosoknak, a kórházaknak vagy a gyógyszeripari cégeknek, hogy jobban megértsék a közegészségügy bonyolult kérdéseit vagy kiszűrjék a csalásokat.

?Nagyon sok irányba mehetünk,? mondja Lam.

Például a legközelebbi kínai étterem felé?

Időkjelei: Ki ne akarná elkerülni a dugókat? A megfigyelési botrány kirobbanása óta sok ember, főleg akit érdekel a világ sorsának alakulása, óvatosabban bánik személyes adataival és érzékenyebben reagál az adatvédelmi kérdésekre. Talán ennek ellensúlyozására mostanában sok olyan cikk íródik, ami az adatmegosztás előnyeire hívja fel a figyelmet. Némelyik előny tagadhatatlan, ezzel nem is lenne probléma, ha nem tudnánk, hogy a lelkes feltalálók és kutatók ötleteit végül milyen célokra fogják használni. Így készül, saját közreműködésünkkel, a globális börtön, aminek falait nem téglából húzzák fel.

Érdekességként nézzük meg, milyen találatokat kapunk a Twitter-en az “ebédszünet” szóra: link

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. Akit érdekel miként (miért) kerül a húsvéti sonka, Húsvétkor, az asztalokra az ebből az anyagból megtudhatja. Jó bevallom, sokkal többről van itt szó, de gondoltam hátha valakinek meghozom hozzá az étvágyát 🙂
  Felhívnám a figyelmet a “Sunday Law”-ra. Egy pillanat,… véletlenül nem pont mostanában volt arról szó, hogy Magyarországon a nemzeti kormányunk zárva szeretné látni vasárnapon az üzleteket? Hmm, ezek a magyarok tényleg tudnak valamit,… vagy nem, csak vakul végrehajtják valakik óhaját. Én azt mondom “ami késik, nem múlik” és ezek a dolgok tudatában tartsuk nyitva szemeinket.

  https://www.youtube.com/watch?v=KTMIloI6MtI

  Egyébként a videó címe egy kicsit megtévesztő szerintem, szóval ne is vegyétek figyelembe azt. Apropó, látta valaki a TIME CHANGER (2002-ben bemutatott) című filmet? Tudniillik, egy rész belőle be van játszva a fenti videóba (57. perctől) és nagyon kíváncsivá tett.

  IU. Megtudná mondani valaki mikor, azaz milyen napon született Jézus?

  1. Kedves Adrian,
   A videót ugyan nem néztem meg, de úgy tűnik, nagyon adventista irányba kezdtél el tendálni. A Sunday Law kifejezetten az ő találmányuk, az ünnepek tiltása meg az övéké a Jehova tanúival karöltve. Azért érdemes lenne utánanézni a tanaiknak, mielőtt elfogadod őket, szerintem döbbenetes, ahogyan az utolsó időket és a végítéletet interpretálják.
   Nem tudom, miért jobb az, ha minden nap nyitva vannak a boltok, mintha van egy nap (mondjuk vasárnap), amikor bezárják – mármint bibliai szempontból. Ha minden nap nyitva vannak a boltok, akkor jobban meg tudod tartani a “szombatot”?
   Az ünnepekről pedig: az ószövetségben Isten rengeteg ünnepet rendelt el, hogy a népe megtanulja milyen az, amikor a munkától megpihenve az Úr jelenlétében a családdal együtt örülni lehet. Minden fontosabb eseményről megemlékeztek. Az újszövetségben Isten nem rendelt el konkrét időpontra ünnepeket, szabadságot adott, hogy ünnepeljünk, vagy minden napot egyformának tartsunk, ha úgy látjuk jónak. De a megemlékezés fontos az Újszövetségben is (“ezt cselekedjétek az én emlékezetemre….” – az úrvacsorával/kenyértöréssel nem pont akkor emlékezünk Jézus kereszthalálára, amikor történt, mégis teljesen igei). Eldöntheted, hogy te nem ünnepelsz, de szerintem a gyerekeid nagyon sokat veszítenek ezzel, nem ismerik meg Istent az ünneplő oldaláról. Az, hogy nem tudjuk Jézus születésének pontos időpontját, számomra nem azt jelenti, hogy nem emlékezhetek meg róla bármikor, akár karácsonykor is.
   Itt van még egy link, amit érdemes elolvasni, hogy a Jehova Tanúi hogyan magyarázzák az ünneplés tiltását. Zárójelben jegyzem meg, hogy a szekták jellemzője, hogy törvényeskedve az élet minden területét be akarják szabályozni a tagjaik számára, akik óriási bűnt követnek el, ha ezeket az emberi rendeléseket megszegik (mint a mosdatlan kézzel való evés – ismerős?):
   http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__6227941-jehova-tanui-szerintetek-mit-tegyek
   (a fenti linkben egyébként a kedvencem az, amikor azt tanácsolják a hívüknek: “Bármikor vehetsz ajándékot a gyermekeidnek, csak az a lényeg, hogy azt ne a születése napján tedd” :))

   1. Kedves Xenia,
    Köszönöm, hogy aggódsz értem. Az igazság az, hogy ezt el is várom egy testvértől 🙂
    Egyébként én is az úgynevezett mindennapi ünneplés híve vagyok. Épp ezért kritizálom az olyan nem biblikus, “keresztény” ünnepnapokat, amelyek jól meghatározott, évente ismétlődő naptári napokhoz kötődnek. Sok keresztény azt gondolja, hogy lehet például a karácsonyt úgy is ünnepelni, hogy majd ők saját gondolataik szerint ünneplik meg azt a napot. Én ezt a féle keresztény hozzáállást nem találom túl szerencsésnek. Hosszú lenne kifejteni, ezért inkább azt ajánlom hallgasd végig ezt az előadást. https://www.youtube.com/watch?v=Qh4gpzd885Y
    Ami a “Sunday Law” dolgot illeti, csak az volt a véleményem (lásd a videót), hogy tartsuk nyitva a szemeinket ami a vasárnapi “pihenő” napot illeti, nehogy lassan valami más nappá avanzsáljon. De mondok egy cifrábbat is. A világ nagy része, már most is úgy ossza be az idejét,….napjait, életét, ahogyan azt Roma akarja.
    ?Így eltávolítjuk és eltöröljük a régi kalendáriumot, és azt kívánjuk, hogy az Egyház összes pátriárkája, prímása, érseke, püspöke, apátja és más vezetője a napi liturgiához és az ünnepek megtartásához a martirológiához igazított új naptárt léptesse hatályba templomában, monostorában, konventjében, parancsnokságában, seregében vagy egyházmegyéjében, és minden más paphoz, klerikushoz, mindkét nemből származó világihoz, egyházihoz és az összes keresztény katonához hasonlóan ezt az egy kalendáriumot használja, mely tíz nap eltávolítása után, 1582 októberében lép életbe.?
    (Részlet az Inter gravissimas kezdetű bullából, by Pope Gregory XIII (Ugo Buoncampagni)
    February 24, 1582 )

    Hogy ez ma sok, vagy kevés? Döntse el ki-ki maga, én magam túl soknak tekintem, ahhoz hogy figyelmen kívül hagyjam őket, a többit még majd meglátjuk. Egyébként semmi közöm sem a JW sem a SDA cult-hoz. Éppen eleget tudok róluk is.

    1. “Egyébként én is az úgynevezett mindennapi ünneplés híve vagyok. Épp ezért kritizálom az olyan nem biblikus, ?keresztény? ünnepnapokat, amelyek jól meghatározott, évente ismétlődő naptári napokhoz kötődnek. ”
     Ezzel nincs is semmi gond, ha mindennap ünnepelsz, ha viszont kritizálsz másokat, amiért nem úgy tesznek, ahogy te, az nem biblikus.
     “Ez az egyik napot különbnek tartja a másik napnál, az pedig egyformának tart minden napot: mindegyik legyen bizonyos a maga meggyőződésében. Aki az egyik napot megkülönbözteti, az Úrért különbözteti meg. Aki eszik, az is az Úrért eszik, hiszen hálát ad az Istennek. Aki pedig nem eszik, az Úrért nem eszik, és szintén hálát ad az Istennek.” Róma 14:5-6
     “Senki el ne ítéljen titeket ételért és italért, ünnep, újhold vagy szombat miatt. Hiszen ezek csak árnyékai az eljövendő Krisztusnak, aki a valóság.” Kolossé 2:16-17
     Szeretném a szívedre helyezni a fenti igéket, kiemelve a “mindegyik legyen bizonyos a maga meggyőződésében” részt – ne vegyük el testvéreink szabadságát ezen a téren sem 😉

 2. Kíváncsi lennék, mihez kezdenek az olyan elemekkel, akik egyszerűen nem osztanak meg magukról semmit.

  FB-n mondjuk erre már körvonalazódik egy megoldás: más is megjelölhet minket egy képen, eseményben. Lehet, ebbe az irányba mennek majd el, hogy mindenki a háló fogságában lehessen…

  1. Illetve itt még azért eszembe jut a net különböző korlátozásaira szóló törekvés – onnantól már IP cím alapján ellenőrizhetnek mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend