Gazdasági válság

A milliárdosok megszabadulnak amerikai részvényeiktől

Időkjelei: Miközben a legtöbb médium az amerikai tőzsdék remek teljesítményéről és kilábalásról ad hírt, lehetséges, hogy ennek éppen az ellenkezője történik a valóságban? Az alábbi fejlemények mindenesetre erre engednek következtetni. Ugyanakkor ne hagyjuk ki a számításból, hogy az ilyen komoly részvényeladások önmagukban is befolyásolják a piacokat, így az okok között a lépés hatása is szerepelhet.

Forrás: moneynews.com

Az elmúlt három hónap 6,5 százalékos tőzsdei szárnyalása ellenére néhány milliárdos szép csendben megszabadul amerikai részvényeitől, mégpedig igen gyors ütemben.

Warren Buffett, aki az amerikai részvények lelkes támogatójának számít, ijesztő ütemben szabadul meg saját részvényeitől. Nemrégiben arra panaszkodott, hogy ?csalódott? az ?igazi? amerikai cégek, mint a Johnson & Johnson, a Procter & Gamble és a Kraft Foods részvényeinek teljesítményében.

A milliárdos Berkshire Hathaway nevű holding cégének legutóbbi adatai szerint Buffett drasztikusan csökkentette kitettségét az olyan részvényekben, amelyek árfolyama a fogyasztók vásárlási szokásaitól függ. A Berkshire hozzávetőleg 19 millió Johnson & Johnson részvényt adott el, 21 százalékkal csökkentve ?fogyasztói részvényeinek arányát?. A Berkshire Hathaway emellett valamennyi Intel részvényétől megszabadult.

Figyelembe véve, hogy az amerikai gazdaság a fogyasztók vásárlóerejétől függ, Buffett látszólagos hitvesztése az ilyen cégekben, aggasztó jelnek számít.

Buffett sajnos nincs egyedül.

John Paulson, szintén milliárdos befektető, aki tetemes haszonra tett szert a jelzálogválsággal indult összeomláson, szintén megszabadul amerikai részvényeitől. 2013 második negyedévében Paulson alapkezelője, a Paulson & Co. 14 millió JPMorgan Chase részvényt adott el. Emellett valamennyi Family Dollar (kiskereskedelmi diszkont hálózat) és Sara Lee részvényétől megszabadult.

Végezetül pedig Soros Györgyöt említenénk, aki szinte valamennyi bankrészvényét eladta, beleértve JPMorgan Chase, Citigroup és Goldman Sachs papírjait is. Összesen csaknem egymillió bankrészvényt adott el.

Miért szabadulnak meg ezek a milliárdosok amerikai részvényeiktől?

Elvégre a piac éppen egy történelmi szárnyalás kellős közepén jár. Az ingatlanárak végre kezdenek helyreállni, és öt év után először bizonyos helyeken még emelkedtek is. A munkanélküliségi ráta is stabilizálódni látszik.

Igen valószínűnek tűnik, hogy ezek a hivatásos befektetők egy hatalmas, akár 90 százalékos piaci korrekciót előrejelző, konkrét kutatásra reagálva léptek.

A kutatás egyik résztvevője Robert Wiedemer, elismert közgazdász, az Aftershock (utórengés) című New York Times bestseller írója.

Mielőtt a kedves olvasó félresöpörné egy 90 százalékos korrekció lehetőségét, érdemes figyelembe venni Wiedemer néhány korábbi eredményét.

2006-ban a közgazdász csapata pontosan megjósolta az amerikai ingatlan- és részvénypiacok összeomlását és a vásárlóerő zuhanását, amelyek csaknem elsüllyesztették az Egyesült Államokat. Következtetéseiket az ?Egyesült Államok lufigazdasága? című könyvben tették közzé.

A könyv hamar a címoldalakra került, mivel nagyon pontosan jósolt meg egy olyan eseményt, amit a legtöbben elképzelhetetlennek tartottak.

A Standard & Poor?s vezető befektetési elemzője szerint Wiedemer bizonyított teljesítményei ?megkövetelik, hogy figyelmezzünk a véleményére?.

A Goldman Sachs pénzügyi igazgatója szerint pedig Wiedemer ?első könyvében kifejtett előrelátásai hitelt adnak a figyelmeztetésének. A könyv megérdemli a figyelmünket.?

A 2011-ben megjelent, Aftershock (utórengés) című könyve kapcsán készült interjúban Wiedemer elmondja, hogy a 90 százalékos zuhanás a részvényárfolyamokban a legrosszabb forgatókönyv. A szinte azonnal megkérdőjelezett kijelentést Wiedemer higgadtan magyarázza el, kifejtve, hogy miért tart egy ilyen mértékű esést szinte biztosnak.

Szerinte az egész a Federal Reserve meggondolatlan stratégiájával kezdődött, aminek lényege, hogy a semmiből állítanak elő hihetetlen mennyiségű pénzt a gazdaság stimulálása érdekében.

?Ezek a pénzek még nem kerültek a piacokra vagy a gazdaságba. Azonban matematikai bizonyosság, hogy amikor a gát átszakad és ez a pénz átkerül a piacokra, az infláció megugrik majd,? mondja Wiedemer.

?Amikor az infláció eléri a 10 százalékot, a 10-éves futamidejű államkötvények értékük felét elveszítik. 20 százaléknál már tulajdonképpen teljesen értéktelennek számítanak. Ezen a ponton a kamatok is drámai mértékben megemelkednek, aminek hatására az ingatlanárak összeomlanak. Ezeknek a problémáknak az együttes hatására pedig összeomlik a tőzsde.?

Ez az a pont ahol Wiedemer magyarázatot ad arra, miért akarhat megszabadulni Buffett, Paulson és Soros amerikai részvényeiktől:

?A cégek kénytelenek többet költeni hitelre, mint terjeszkedésre. Ez alacsonyabb haszonkulcsot, kevesebb osztalékot, kevesebb új munkaerőt, de több elbocsátást jelent.?

Egyetlen befektető, főleg milliárdos befektető sem akar csökkenő hasznot hozó részvényeket és alacsonyabb osztalékot. Tehát amennyiben Buffett, Paulson és Soros ezért adják el részvényeiket, akkor a cechet az átlag befektetőknek kell állni.

Ugyanakkor nem szükségszerű, hogy az átlag befektetők öt éven belül másodszor is elveszítsék pozícióik értékét.

Wiedemer számos tanácsot ad a 2011-ben készült egyórás interjúban a gazdasági túlélésre is.

?Az emberek tényleg felfigyeltek és kérték, hogy osszuk meg az anyagot,? mondja Aaron DeHoog, a Newsmax pénzügyi kiadója az anyagról, amit immár 40 millióan láthattak.

?Az igazi aggály, hogy mi történik, ha Wiedemer jóslatainak akár a fele valóra válik,? tette hozzá DeHoog.

Előző posztKövetkező poszt

24 hozzászólás

 1. Ha jol tevedek, amennyiben van egy forgatokonyved egy jo kis gazdasagi vilagvalsaghoz, tozsdeosszeomlashoz, akkor legeloszor is panikot keltesz.
  Szupertitkos forrasokbol “veletlenul” kiszivarog hogy a “nagyok” szabadulnak a reszvenyeiktol, musorok, interiuk szuletnek.
  Lassan terjed a para, majd panik tor ki. Ugyan ilyen jatekot jatszottak a szivarosok a Nagy Gazdasagi Valsag idejen is.
  Az amerikai gazdasag, piac van akkora, hogy onmagat ellassa barmivel. Nem szorulna senki masra. Nem feltem oket. Ha kell spekulalas, trukkozes helyett ujra megfogjak a munka veget. De a konnyu penzt mindenki szereti(ne)
  A masik tevhit, hogy ott mindenki jol el. Turot.

 2. Időhúzásképp kisebb-nagyobb válság, egyetértek. A fogyasztást némileg limiten lehet tartani 1-2évig, de a végső megoldás elkerülhetetlennek látszik.

 3. Állítólag kína sem finanszírozza tovább napi 1(!) milliárd dollárral, és az olajügyleteit sem dollárban egyenlíti ki. Azonkívül a süllyedő hajót is a patkányok hagyják el először…

  1. Már miért lenne Kina “patkány”?! Te továbbra is “barátkoznál” valakivel , akinek egy rakás kölcsönt adtál , és az arcodba nevetne a TV nyilvánossága előtt egy kis “mitugrász”, amikor arról kérdezik, hogy “hát, és mi lesz az USA-val, hogy fogjuk mi ezt a sok adósságot visszafizetni…?” És közölné, hogy ilyen soha nem is volt tervbe véve! És ugyan ki is merné azt visszakérni….?! És ez csak a felszín! Arról nem kapunk valós híreket soha, amik a “mélyben” történnek…!
   ( Meg azután, te is úgy lennél vele, hogy ” a saját pénzeden pöffeszkedjél, aranyapám….”! )

 4. A dollär fedezete a saudi olaj.A saudi kutak kifogyoban.Ezt a grafikont figyeljetek.

  http://bobkocsaba.ingyenweb.hu/keret.cgi?/olduvai_elmelet.htm

  Az idök jelei szerkesztösegnek is köszönetett mondunk.Mi mär totäl felkeszültünk az összeomläsra.
  Mär türelmetlenül värjuk a sok gyöker armagedonjät a värosokban.

  MEVETJÜK A VÄROSI ÖNÄLÄTÄSRA KEPTELEN GYÖKEREKET:HALÄL RÄJUK.

  1. Az olaj-elmelet tevedes, mivel az olaj csak egy eszkoz a penzrendszerben, es nem fedezet.
   A dollar fedezete nem mas mint az amerikai hadsered utoereje. Ahol az akaratat ervenyesiti (terjesztve a demokraciat – vicces), ott megtalalja a megfelelo eszkozt a dollar monopolizalasara. Legyen az eszkoz olaj, vagy barmilyen mas asvanyi/termeszeti kincs.

    1. Így visszanézve (hosszútávon) a dolgot, elég gyenge fedezettnek bizonyult, nem gondoljátok?
     Én inkább azt mondanám, hogy épp ez okozza Amerika vesztét, mert sokkal többet kivesz az amerikai emberek(és nem csak) zsebéből, mint amennyit valóban bele tenne. Mondjuk ugyanez az amerikai haditechnika cégek részvényeseire illetve a hozzájuk közelálló politikusokra, bankárokra már nem igaz. Ráadásul ez a bizonyos “fedezet” Amerika image-ét is lerombolta a világban, és általában azok akik nem szeretik Amerikát, azok az amerikaiakat sem szeretik. Hogy megérte e? Valakiknek biztosan 🙁

    2. “Így visszanézve (hosszútávon) a dolgot, elég gyenge fedezettnek bizonyult, nem gondoljátok?”

     Nem. Még mindig az USA a legerősebb katonai hatalom. És annak a pár családnak egy ilyen magánhadsereg kellett, hogy kiterjeszthesse a világra az uralmát. ( Persze erről se a nép, se a katonaság nem tud, hogy ők gyakorlatilag magánhadsereg. És ez a “szép” a dologban, hogy mennyien is csatlakoztak önként a NATO-hoz, hogy kiszolgálják azok érdekeit, akik a földet pusztítják! ) A tőzsde is a kezükben van, manipulált, ahogyan egyenlőre a “gazdasági válság” is! Tudjuk, hogy a kormányok is csak bábok, többnyire mindenütt.

     “Én inkább azt mondanám, hogy épp ez okozza Amerika vesztét, mert sokkal többet kivesz az amerikai emberek(és nem csak) zsebéből, mint amennyit valóban bele tenne.”

     Ma már a belső gazdaságból, nem lehetne ekkora életszínvonalat fenntartani egy országnak se, ezzel a társadalmi berendezkedéssel! Gondolj bele, ma már egy több száz, ill több ezer hektáros földet meg lehet néhány géppel, ill emberrel művelni! A gyárakban is , ahol mondjuk 50 évvel ezelőtt még több ezer ember dolgozott, ma már néhány mérnök, ill “kuli” teszi ugyanezt! ( Persze, természetesen nem vagyok technikai fejlődés ellenes, csak most ez még nem teljesen az emberiség összességének a javát szolgálja!) Rengeteg munkahely megszűnne főleg a szolgáltatásban, ha “otthon” maradnának, mert nem lenne az embereknek pénze, hogy azokat igénybe vegye! “Rombolni, és újjáépíteni”! A mi gyárainkkal, üzemeinkkel, embereinkkel, a mi feltételeinkkel!
     Ha nem biztosítanák az rabszolgáknak ezt az életszínvonalat, akkor esélyes lenne, hogy a “magánhadsereg” ugrik!

     “Mondjuk ugyanez az amerikai haditechnika cégek részvényeseire illetve a hozzájuk közelálló politikusokra, bankárokra már nem igaz.”

     Igen, azért valakiket le kell fizetni, hogy a rendszer működjön! Mindig vannak “munkafelügyelők”, ahogyan azt már az egyiptomi rabszolgaságnál is láthattuk! És a propaganda erejét is ismerjük.

     ” Ráadásul ez a bizonyos ?fedezet? Amerika image-ét is lerombolta a világban, és általában azok akik nem szeretik Amerikát, azok az amerikaiakat sem szeretik.”

     Szerintem egy farkasfalka alfa hímét se igazán érdekli, hogy a többi hím teljes szívükből utálják őt! Amíg az övé az összes szuka, és a többi hím szót fogad, addig az ő “image-a ” a legszebb önmaga számára! Lényeg, hogy a pozíció sokáig megmaradjon! Nem?

     ” és általában azok akik nem szeretik Amerikát, azok az amerikaiakat sem szeretik.”

     Igen, ez emberi tulajdonság! A többség nem tudja különválasztani a hatalmat gyakorlók cselekedeteit, és az alattuk lévő embereket. Viszont ebből is lehet előnyt kovácsolni. De , egy-egy ilyen “utálat” , jó alkalom lehet egy támadásra!

     ” Hogy megérte e? Valakiknek biztosan 🙁 ”

     Igen!

    3. adrian gondolj bele hogy itt nem csak a haditechnika nyer az üzleten…. ha pörög a hadiüzem az alkalmazottaknak jó a fizetése, és azt költik…. KAJÁRA (beindul az élelmiszeripar) RUHÁRA (ott is fellendülés várható és az ott dolgozók is költenek erre-arra…) és így tovább…. és így tovább. Tehát a valóság az, hogy amerika egy folyamatosan háborúból élő társadalom, de ezt a dolgot száz évnél tovább nem lehet csinálni, ennek látszanak az eredményei… látunk mi még az utcán egymást halomra lövő amerikaiakat, csak figyeljetek…

    4. Lehet ezt csűrni-csavarni, de a tények a következők. Az amerikai hadiipar legnagyobb megrendelői a következők(csak a 4 legfontosabbat említem).
     United States Army
     United States Marine Corps
     United States Navy
     United States Air Force
     Ezeket mint az amerikai állambácsi pénzéből élnek és virulnak, igaz? Az amerikai állambácsinak egy huncut vasa sincs, éppen ezért kölcsönökből meg az adófizetők pénzéből tartja fent magát, nincs igazam?
     Szóval, adófizetőkből egyre kevesebb(persze a statisztikai számok az ellenkezőjét mutatják, de ez csak azért van, mert elfelejtik hozzátenni, hogy az utolsó években igen csak megszaporodtak a nem full time-os alkalmazottak száma. Ezt hívják,…..minek is Sharky testvér? Idézőjelben még azt is hozzáteszem, hogy a gyáraikat mind áttették a tengerentúlra meg Dél Amerikában. A profit you know, ez volt anno a pardon.
     A kevesebb befizetett adót pedig kevesebb pénz a költségvetésnek jelent. Szegény ember pedig kölcsön kér ugyebár. Pont ezt tette, teszi Amerika is. Igen ám, de a kölcsönt vissza is kell fizetni, méghozzá kamatostól. Erre találták ki a FED-et, meg a többi hitelezőt. A banki hitel pedig úgy jön létre, kérem szépen, hogy……………… ,de ennél jobban szerintem ne is mélyedjünk bele, mert még a végén én is belezavarodok.
     Összegezzük gyorsan a dolgokat. Van tehát egy nagyszerű országunk, aki folyton költekezik miközben egy vasa sincs. A kölcsönkért pénzt meg úgy fizeti vissza, hogy csökkenti az egyéb kiadásait, hozzájárulást meg adót emel, illetve újakat talál ki. Eközben meg, a gazdasági recesszióval “takarózik”. Tessék csak utána nézni, ez Mo-gon sincs másképp.
     Aki még ezek után is azt hiszi, hogy a Amerika fenegyerek katonai vergődései jót tesz az amerikai népnek meg a gazdaságnak, meg hogy az nem kiveszi a pénzt az emberek zsebéből, hanem betesz oda, azzal nem igazán tudok mit kezdeni, sorry.

    5. Nem az a fontos, hogy sok pénzt költ, hanem az hogy kinek a pénzét költi és milyen áron. Ne értsetek félre, én itt nem akarok senkit sem meggyőzni, csak beszélgetünk, elmondom az a véleményemet és kész.

     Legyen egy szép estétek 🙂

    6. Igen. Igazad van. No problem.
     En ebbol csak arra kovetkeztetnek, hogy katonailag leigazni valoszinuleg ongyilkos vallalkozas lenne, mivel tobbet kolt mint a tobbiek egyuttveve. Ezzel ugye az evek mulasaval hatvanyozott elonyre is tesz szert.
     Viszont ebbol kovetkezoen a fenntartasi koltsegei is jelentosen magasabbak. Igy egy nagyobb penzugyi krach odavagna rendesen. Raadasul benne van a pakliban az rendesen.

    7. “Aki még ezek után is azt hiszi, hogy a Amerika fenegyerek katonai vergődései jót tesz az amerikai népnek meg a gazdaságnak, meg hogy az nem kiveszi a pénzt az emberek zsebéből, hanem betesz oda, azzal nem igazán tudok mit kezdeni, sorry.”

     Kibeszélt itt arról, hogy az amerikai népnek akarnak jót tenni?! Csak arról beszéltem ( mármint, ha rám gondoltál e megjegyzéseddel), hogy azért , hogy a rabszolgák a vérüket adják a gazdáikért, ahhoz magasabb életszínvonalat kell biztosítaniuk nekik, nehogy “öntudatukra” ébredjenek, és rájöjjenek, hogy ők tulajdonképpen kikért , kik hatalmáért harcolnak! Na meg arról beszéltem, hogy a háborúskodás a világon mindig is a legjobb üzlet volt a győzteseknek! És arról, hogy a győztesek nem azok szoktak lenni általában, akik nem rendelkeznek fegyverekkel! ( Pl a magyar “villámhadsereg” a II. világháborúban, a biciklisek voltak!!!!) Azért azt ne felejtsd el, hogy bár Kínától is felvették a hitelt, annak nagy részét fegyverekre költik! Azután majd meglátnánk, hogy mi lenne, ha visszakérnék a kínaiak a kölcsönt….! Nem vennék-e azt terrorista támadásnak, amellyel , úgymond, az USA gazdaságát, ill az “állampolgárok életét” akarják tönkretenni….!
     Én erről beszéltem, hogy ahhoz, hogy a világot uralhassam, hogy az egész föld minden kincse az enyém legyen, és minél több profitom is legyen, ahhoz kell a katonai hatalom! Kellenek a fegyverek! Kellenek a “jó indokú” háborúk! Viszont egy éhező nép nem fog értem hadba szállni! És mint tudod, most arról a pár családról beszélek!
     Egyébként természetesen csak beszélgetünk!

    8. Hogyne, időnként meg csak elbeszélgetünk egymás mellet……

  2. Lehet, hogy önellátásra képtelenek, de mozgásra nem! Ráadásul, annyira nem “gyökerek”, hogy ne tudnák, hogy nem a “közértben” terem az élelmiszer! 🙁 És ez már csak az utolsó lépés lenne, mert amíg még lesz kormányzás, addig a “kötelező beszolgáltatást” bevethetik bármikor! 🙁

 5. A pénz az átverés alapja. Mely lehetőséget teremt virtuális, érték nélküli “érték” áramlásra, “teremtésre”.
  Ez a kullancs szívókája.
  Pénzzel nem lehet gazdaságot csinálni, csak meglévőt áramoltatni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend