Gazdasági válság

Az arany és az igazi változás

Időkjelei: Az alábbi írást nem befektetési tanácsnak szánjuk, inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire eltávolodott a gazdaság, és legfőképpen a tőzsde, a valóságtól és az igazi értékektől. Illetve látva egyes országok intézkedéseit az aranytartalékaikat illetően, a dollár hanyatlása egyre valószínűbb eseménynek tűnik.

Az arany árfolyamának mozgása az elmúlt öt év során

Forrás: zerohedge.com

Igazi bátorság kell ahhoz, hogy valaki ne a tömeget kövesse.

Legyen szó befektetésről vagy annak felismeréséről, hogy az ember hazája soha nem látott mélységű fiskális szakadék felé halad, nem könnyű kiállni meggyőződésünkért, ha ezzel egyedül vagy kisebbségben vagyunk, különösen, ha mindenki az ellenkezőjére fogadott.

Feltűnt már valakinek, hogy a legtöbb befektetőt csak olyan papírok vásárlása érdekli, amiknek emelkedik az árfolyama?

Mintha az árfolyam emelkedés valahogyan önmagában igazolná, hogy a szóban forgó papír mindenki szerint jó befektetés.

Az ilyen helyzetekből lesznek a legrosszabb befektetések. Akkor venni, amikor mindenki ugyanazért kapar, olyan mintha egy zsúfolt szobába próbálnánk bepréselődni pont a koncert vége előtt.

Ennek az ellenkezője is igaz. Amikor egy befektetés megroppan, senki sem akar venni belőle.

Pedig éppen fordítva lenne értelme és erre az arany egy nagyon jó példa.

A több mint egy évtizede tartó pozitív megtérülés után sok befektető feladta arany pozícióit. A konvencionális észjárás szerint az aranynak ?vége?. Végtére is dollárban kifejezett ára zuhan, tehát biztos rossz befektetésnek számít.

Vannak, akik ezzel szemben megnézik, hogy hol áll most az arany, körülbelül hol lesz néhány év múlva, és arra gondolnak, hogy soha jobbkor nem dönthetnének az aranyvásárlás mellett.

Azerbajdzsán Állami Olajalapja (SOFAZ) is ebbe a csoportba tartozik. Az alap nemrég bejelentette, hogy a következő év során 33 százalékkal kívánja növelni aranytartalékaikat, ami igen komoly lépés a 35 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező alap számára és ezzel számos másik, például katari vagy kínai alapot és központi bankot követ (Törökország, Oroszország, Mongólia és Kazahsztán központi bankjait), akik szintén aranytartalékuk növelése mellett döntöttek.

A trend jelentősnek mondható.

Jelenleg az Egyesült Államok a dollár tartalékvaluta státuszának köszönhetően kiváltságos helyzetben van. Ben Bernanke sok ezermilliárd dollárt nyomtathat, mert az extra pénzt exportálják.

Kevés nemzet engedheti ezt meg magának. Az argentin kormány is hasonló monetáris inflációt indított el, csakhogy a pesot nem fogadják el mindenhol a világon. A pénz otthon marad, így az akció olyan bénító erejű inflációt idézett elő, ami már valutaválságnak mondható.

Az Egyesült Államok az egész világot beteríti dollárjaival, ráterhelve a negatív inflációs hatásokat más országokra. Ezek az országok eddig bíztak a dollár szilárd helyzetében, de az elmúlt évtizedek, és leginkább az utóbbi néhány év során az Egyesült Államok súlyosan visszaélt ezzel a bizalommal.

Éppen ezért a történet a végéhez közeledik. Miért is nézné tétlenül a világ többi része a végtelenségig, hogy az amerikaiak McVillákat, lapos tévéket és cirkálórakétákat halmoznak fel, miközben mindenki más szenved. (IJ: Például azért, mert ez van a forgatókönyvben és a helyzet a hatalmi elit kezére játssza, amit még lehet.)

Akárhová nézünk, láthatjuk ennek jeleit.

Oroszország például megállapodást kötött Kínával, hogy ezentúl renminbiben fizethetnek az orosz olajért. Számos Fortune 500 cég, köztük a McDonalds és a Morgan Stanley is, renminbiben címletezett kötvényeket bocsátott ki. Már a Londoni tőzsdén is pezseg a renminbi kötvényüzletág.

Az azerbajdzsáni aranytörténet csak egy újabb darabja a kirakónak, de tökéletesen szemlélteti az amerikai dollár egyeduralmának végét jelentő folyamatot, ami a jelenlegi globális tendenciák egyik legkritikusabb eleme.

Előző posztKövetkező poszt

12 hozzászólás

 1. “Igazi bátorság kell ahhoz, hogy valaki ne a tömeget kövesse.”

  Mint gyakorlott devizapiaci és arany kereskedő egyenesen rossznak ítélem a cikket…mivel épp a tömeget kell követni a kereskedés során! Senki nem jós, így azt elemezni hogy mi lesz 1 év múlva az arannyal óriási baklövés.
  Most az arany ára esik így eladni kell…csak az örül hozzá nem értő vásárol ilyenkor. Persze lehet hogy vége lesz az eső trendnek és újra elkezdődik egy több éves emelkedés…de hogy mi lesz vagy mi lehet nem fontos.
  Egy dolog számít a piacokon hogy MOST mi van!
  Ha most mindenki a világon őrülten elad akkor te ne akarjál már venni mert a tömeg bedarál!!

  1. Az időtáv a lényeg! Hosszú távon igenis megéri nem a tömeget követni. Rövid távon meg nem….

  2. Ez az elmelet azonban csak es kizarolag abban az esetben igaz, ha azt feltetelezzuk, hogy az aarfolyamokat a “tomeg” mozgatja.
   Az arfolyamok mozgasat azonban nem a “tomeg”, hanem a kereslet-kinalat viszonya okozza. Tehat a kereskedett mennyiseg az ami szamit, nem pedig az, hogy az emberek – tehat a “tomeg” – mit gondol, vagy hogy erez. Azok csak gondolatok, erzesek, elkepzelesek, kristalygomb kategoria.
   Jomagamnak lehetosege volt nem egy izben latni belsoskent tomegesen tozsdei es devizapiaci kereskedesi szamlakat.
   Azt a kovetkeztetest vontam le, hogy a “tomegek” mindig veszitenek.
   Tehat a cikk nem helytelen. A tozsde es a tokeattetes piac jol szolgalja a “nagyok” erdekeit abban, hogy elszipkazzak a kisbefektetok penzeit. Aki a tomeggel megy, az meghal ezen a piacon.
   Kereskedokent az a kerdes, hogy felismered-e merre megy a tomeg, felismered-e mi a nagyok szandeka, meglatod-e mi-miert tortenik, es tudsz-e jo idozitessel elfogadhato kockazatot vallalni.
   Szerintem.

   1. Ez így tökéletes , de van egy hiba . Van egy másik tényező is .
    A játék téren , ezt felsőbb hatalomnak hívnám .
    Ez bonyolítja a játékot , s nem kicsit , hanem nagyon .
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_nyugdijkatasztrofa_mar_elkezdodott.572826.html
    http://www.portfolio.hu/vallalatok/hivatalosan_is_csodbe_jutott_detroit.192560.html
    A válság jelenleg a felszín alatt folyik tovább a kirobbanási idő a kérdéses .
    Van még egy tényező amivel számolni kell .
    De három és fél nap mulva életnek lelke adaték Istentől ő beléjök, és lábaikra állának; és nagy félelem esék azokra, a kik őket nézik vala.
    A jóslat szerint valamikor most új erő támad .

  1. Ketsegtelen, hogy aki csak foldi javakban keresi a menedeket, az konnyen elveszthet mindent. Legyen az KP. arany birtok fold….
   Mt 6,20 hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el.

   De mint foldi ertekhordozo, az arany/ezust a Bibliaban vegig megjelenik.
   Az Oszovetsegtol egesz addig amig a nagy Babilon szopo agra kerul:
   Jel 18,11,12 A föld kereskedői is sírnak és gyászolnak miatta, mert áruikat senki sem vásárolja többé: az aranyat és ezüstöt ……
   Valoszinu utana nem sokat fog erni.(De tobbet mint egy 100$os)
   Lehet profeta baratunk is erre gondolt.

 2. Mi lesz akkor most a világot irányító maroknyi amerikai csoporttal, ha tönkre megy a kapitalizmus legfőbb állama? Kína és Oroszország vezetői átadják majd nekik az irányítást?
  Erre az esetre még nem lett kidolgozva vmi jó kis konspiráció???
  🙂

  1. Miből gondolod, hogy az a csoport amerikai? Akármi is lesz, az elit tagjainak hatalmas birtokaik vannak más országokban és mivel a rendszert ők alakították ki és vagyonuk nem (vagy nem csak) papír alapú, így egy tényleges összeomlást nem ők, hanem mi, hétköznapi emberek sínylenénk meg.

 3. Koszi a cikket.
  Nagyon igaz. A FIAT penz a történelemben mindig elérte az igazi értékét azaz nullat. Penzt mar söpörtek az utcán aranyat még nem.

  1. “Arany, mint valos ertek.”

   Szanalmas doktrina, az “osztrak iskola” maig hangzatos jelszava…
   Aranystandard: hasonloan szanalmas -tulhaladott- fuggosegi-mechanizmus.

   Mikor veszitek mar eszre, hogy nem az embert kell a penzhez igazitani, hanem a (parazita kamattol mentes) penzt az emberhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend