Tudomány és technika

Gondolattal irányított műláb ? ez tényleg működik

Forrás: newscientist.com

Egy férfi, akinek térdtől amputálták a lábát, egy új eljárásnak köszönhetően a gondolataival tudja irányítani műlábát. Mindez azért lehetséges, mert a műtét során megőrzik és a comb felé irányítják az idegeket, így azok képesek kommunikálni a művégtaggal.

A férfi zökkenőmentesen és precízen képes irányítani új lábát, gond nélkül vált át a sétáról a lépcsőzésre és még focizni is tud.

A hagyományos amputációk során a fő érzőidegeket elvágják, így azok elveszítik működőképességüket. 2006-ben Todd Kuiken és kollégái, a Chicagói Rehabilitációs Intézetben, rájöttek, hogy meg tudják őrizni az idegek bizonyos funkcióit, ha óvatosan átirányítják őket a test egy másik részébe. Ezeket az átirányított idegeket pedig fel tudják használni a robotláb irányítására.

Kuiken csapata elsőként olyan embereken próbálta meg végrehajtani az ?irányított izom újrabeidegezés? (targeted muscle reinnervation, röviden TMR) nevű eljárást, akiknek a karját amputálták. Ez az első alkalom, hogy lábamputáció során alkalmazzák.

A műtét során az idegeket a combba irányítják. Ezek egyik csoportja a lábikra és a láb, a másik a láb külső oldalán futó izmok irányításáért felelős. Néhány hónap után a férfi képes volt olyan módon irányítani a combizmait, hogy a hiányzó lába használatára gondolt. A következő lépés a műláb csatlakoztatása volt.

Az eljáráshoz egy igen komoly műlábat használnak, ami számos mechanikus érzékelővel is rendelkezik és meg lehet tanítani az érzékelőkből érkező információk felhasználására, hogy azok alapján különböző haladási stílusokat indítson el. Az orvoscsapat és a beteg idővel 98%-os pontosságot tudtak elérni, egyetlen kritikus, tehát a beteg számára veszélyes hiba, mint például az egyensúly elvesztése nélkül.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend