Nagytestvér

Az NSA és a bankok szövetsége – Harc a ?hekkerek ellen? vagy a pénzügyi adatok védelme elleni támadás?

Forrás: zerohedge.com

Amennyiben eddig úgy gondoltuk, hogy a kormány nem avatkozik bele kellő mértékben magánéletünkbe, íme, egy újabb ?együttműködés?, aminek eredményeként Nagytestvér még inkább behálózza majd életünket, ez alkalommal magán pénzügyeinket, ha egyáltalán létezik még ilyen. A Washington Post írása szerint ?a legnagyobb amerikai bankok megkeresték a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NSA), hogy segítsen nekik megvédeni számítógépes rendszereiket, miután több, egymást követő támadás eredményeként oldalaik üzemeltetésében komoly zavar támadt. A körülbelül egy évvel ezelőtt indult támadások tavaly szeptemberben váltak intenzívebbé és igen kifinomulttá.

A bankok arra kérték az NSA-t, a világ legnagyobb elektronikus kémügynökségét, hogy nyújtsanak technikai támogatást a banki rendszerek fokozottabb védelme és a támadási módszerek megértése érdekében.

Bár kalapot emelünk az agyafúrt megtévesztés előtt, mármint, hogy az ?iráni hekkerek? nagyobb veszélyt jelentenek az amerikai pénzrendszer stabilitására nézve, mint mondjuk az a tény, hogy az államadósságot havi 85 milliárd dolláros adagokban pénzesítik, illetve, hogy egyesek szerint egyetlen platina érmével meg lehet oldani az ország problémáit, mégis elgondolkodtató, hogy vajon mi történik, amikor a világ legtolakodóbb kémszervezete teljes és kifejezett hozzáférést kap minden banki adathoz, beleértve minden amerikai pénzügyi helyzetét egy adott pillanatban. Emlékezzünk, egy olyan szervezetről van szó, amelyik tavaly már szabad utat kapott, hogy a világ teljes elektronikus kommunikációját lehallgassa, megfejtse, elemezze és tárolja. (Videó: Stellar Wind)

A hivatalos verzió:

Az NSA és a bankok közötti együttműködés, ami a kormány és az amerikai kiberbiztonsági cégek közös akciójának része, mutatja, mennyire aggódik a kormány a soha nem látott mértékű és komolyságú támadások miatt a pénzügyi szektor ellen. Ettől függetlenül az ügynökség részéről nyújtott támogatás valószínűleg megdöbbenti az adatvédelem szószólóit, akik szerint az NSA-nak nincs keresnivalója magáncégek rendszereiben, még a biztonság növelése érdekében sem.

Az amerikai hírszerzés illetékesei szerint a bankok és más cégek elleni támadásokat Irán hajtotta végre, bár egyes szakértők arra figyelmeztettek, hogy nehéz pontosan megállapítani ki lehet az esetek hátterében.

A megtámadott bankok között volt a Bank of America, a PNC Bank, a Wells Fargo, a Citigroup, és a HSBC and SunTrust is. Az elmúlt hetekben naponta hét bank ellen indítottak támadást, de kizárólag keddi, szerdai és csütörtöki napokon.

Ebből valószínűleg az következik, hogy a hétfő és a péntek szent az iráni hekkerek számára.

Úgy tűnik, hogy a magánszektor teljesen védtelen a sok millió iráni hekker bősz támadásaival szemben, akik mindenáron tudni akarják, mennyi pénze van egy átlag amerikainak a Bank of America számláján.

Itt lép a képbe az NSA, nagylelkűen felajánlva szaktudását abban, hogy miként lehet mindent megtudni valamennyi állampolgár pénzügyeiről, ezzel meghiúsítva a gonosz iráni támadásokat.

A kormány hajlandósága a részvételben ?jelzésértékű, megmutatva milyen módon fejlődnek a kibertérrel kapcsolatos kockázatok,? nyilatkozta az egyik bank illetékese. ?Az NSA-hoz hasonló ügynökségek óriási tapasztalattal rendelkeznek a rendkívül kifinomult típusú internet biztonsági programok terén.?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy képesek támogatást nyújtani a privát szektorbeli cégeknek, amikor azok rendszerei kritikussá válnak nemzetbiztonsági szempontból, mondta Richard George, az NSA volt számítógép biztonsági illetékese. A kérésnek egy olyan kormányhivataltól kell érkeznie, amely jogosult az adott céggel való együttműködésre. Ilyen lehet a Pénzügyminisztérium vagy a Nemzetbiztonsági Minisztérium.

Tehát aggodalomra semmi ok, hiszen az NSA a kormánnyal van, és alig várja, hogy segíthessen.

Az NSA kettős küldetése, a biztonsági támogatás és a megfigyelés fokozása, komoly adatvédelmi aggályokat vet fel,? mondja Marc Rotenberg, az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központtól.

Volt NSA tisztségviselők szerint az adatvédelmi aggályokat eltúlozzák és megjegyzik, hogy az NSA-tól kért segítséget minden esetben megtagadják, amikor nem áll fenn nemzetbiztonsági kockázat. Richard George elmondta, hogy az elmúlt tíz év során az ügynökség mindössze 10 cégnek nyújtott támogatást, egy évvel a hálózatuk ellen elkövetett támadás után.

?Amennyiben az NSA részt vesz [a bankokkal kapcsolatos] ügyben, az azért van, mert szeretnék tudni, mi történik a sértettek oldalán,? mondta egy másik védelmi illetékes. ?A kormány valószínűleg többet tanul, mint segít az ügyben.?

Összegzésképpen:

Az NSA nem volt hajlandó kommentálni a fenti cikket, csupán annyit közöltek, hogy az ügynökség ?valamennyi vonatkozó törvényt és szabályt teljes mértékben betartva? nyújt támogatást az ügyben.

Világosítson már fel valaki! Pontosan milyen törvényekre és szabályokra gondolhattak? Amelyik kimondja, hogy a kormány határozatlan időre fogva tarthat egy állampolgárt? Vagy amelyik feljogosítja, hogy bírósági végzés nélkül kémkedjenek bárki után és elolvassák az email üzeneteiket? Mert kicsit össze vagyunk zavarodva.


A jövő olyan fényes, mint Isten ígéretei!

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend