Nagytestvér

A tervek szerint az Internet felügyeletét az ENSZ kapná meg

Forrás: Business Insider

Sokak szerint ez lesz az eddigi legkeményebb kiber diplomáciai csata.

A jóslatok szerint az idén decemberben, a kívülállók számára homályos céllal tartandó ENSZ összejövetelen komoly harc várható a globális telekommunikációs szabályok átalakításával kapcsolatban. Az eddig ismerhető javaslatokból az derül ki, hogy az Internet feletti hatalmat az ENSZ kapná meg. Oroszország, Kína és még néhány ország azt szeretné, ha ezt a hatalmat a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU), az ENSZ globális telekommunikációs technikai szabványokért felelős leányszervezete kapná meg.

Amerikai illetékesek szerint a lépés aláásná a kibertér szabadságát, ami eddig a szabad kereskedelmet és a szólás szabadságát támogatta, és lehetővé tenné bizonyos országok számára, hogy lecsapjon az ellenállókra. Megfigyelők szerint a diktatórikus államok támogatni, míg a legnagyobb nyugati országok ellenezni fogják a kezdeményezést, ami azt jelenti, hogy a fejlődő országok kezében lehet a döntés a kérdés felett.

?Nagy esély van a döntetlenre és amennyiben tényleg ez történik, nem várhatók drámai változtatások, bár ez még megváltozhat, amennyiben a fejlődő országok valamelyik oldal mellé állnak,? mondta James Lewis, a washingtoni központú Stratégiai és Nemzetközi Kutatóközponttól. ?Sok az elégedetlenség az Internet jelenlegi szabályozásával kapcsolatban és az Egyesült Államok előbb-utóbb kénytelen lesz foglalkozni ezzel a kérdéssel.?

Lewis szerint a köztudatban még mindig az él, hogy az Internet az Egyesült Államok tulajdona és övé a világháló feletti hatalom is. Az ellenzők egy globális Internet szabályozási hatóság felállítását akarják, de Lewis szerint ?olyan megoldásra van szükség, amely során az emberi szabadságjogok nem sérülnek.? Terry Kramer, a tárgyalásokon az Egyesült Államokat képviselő küldött megerősítette, hogy Washington nem ért egyet az orosz, kínai és még néhány más ország által javasolt változtatásokkal, hogy az ITU fennhatóságát kiterjesszék az Internet szabályozására is.

?Az Internet pontosan azért volt képes oda fejlődni, ahol ma tart, mert nem egyetlen kormány vagy multi cég tulajdonában van, így nem ezek mikro-menedzselik,? mondta Kramer egy fórumon. ?Nincs központi Internet hivatal. Az Internet legnagyobb ereje éppen nyitottságában és decentralizáltságában rejlik.?

Hamadoun Toure, az ITU vezetője szerint hivatala ?komoly tapasztalatokkal rendelkezik, ami abból adódik, hogy ez az egyik legrégebbi kormányközi szervezet.?

Harod Feld, az amerikai Public Knowledge nevű szervezettől azt mondta, hogy az új szabályok rendkívül negatív hatással lennének a világhálóra. ?Az orosz kormánytól és számos arab országtól származó javaslatok elfogadása azt eredményezné, hogy a világháló történelmében először, egy vagy több kormánynak beleszólása lenne az online kommunikáció irányításába és az Internet szolgáltatások akadályoztatásába,? írta Feld egy blog bejegyzésben. ?Az ilyen intézkedések általában sértik az emberi szabadságjogokat.?

Paul Rohmeyer, a Stevens Technológiai Intézet kiberbiztonsági munkatársa elmondta, hogy a találkozóval kapcsolatos ?aggodalmak? leginkább annak átláthatatlansága miatt keletkeztek. Nem világos, miért akarnak szerepet adni az ITU-nak az Internet szabályozásával kapcsolatban, mondta. ?Az ITU mindig is a telekommunikációs ipar szabályozásával foglalkozott. Nem ismert egyetlen olyan tevékenységük sem, aminek köze vagy hatása lett volna az Internetre,? nyilatkozta az AFP-nek.

Egyesek összefüggést látnak a javaslat és a között, hogy az ITU egy orosz kiberbiztonsági céget bízott meg a Flame vírussal kapcsolatos nyomozással.

Rohmeyer szerint egyelőre nem tudni, hogy összeesküvésről van-e szó, de a ?felvetést, hogy az Internet egy veszélyes hely, a nagyobb hatalom megszerzésére is használhatják.?

A folyamatot figyelő szakértők azt az európai javaslatot is aggasztónak tartják, ami a kommunikációs költségeket a fogadó féltől a küldőre hárítaná. Ez óriási extra kiadásokat jelentene a Facebook-hoz és Google-hoz hasonló amerikai óriásoknak. ?Ez új bevételi lehetőség lenne a korrupt, diktatórikus rezsimek számára, a nemzetközi weboldalak és online információk elérhetőségi költségeinek növelésén keresztül,? mondta Eli Dourado, a George Mason Egyetem munkatársa.

Milton Mueller, a Syracuse Egyetem informatika professzora és az Internet szabályozás szakértője szerint a legtöbb aggodalom eltúlzott. ?Az ITU most is elismeri a nemzetek szuverén jogát az országba érkező és az onnan távozó kommunikációk korlátozására.?

?A tartalomszabályozás körüli zűrzavarban elvész a kormányok igazi indítéka, ami nem más, mint saját érdekeik védelme a versenytársakkal szemben, amit a telekommunikáció liberalizációja eredményezett és aminek az Internet csupán egyik tényezője,? mondta.

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

    1. Akkor el kell kezdenunk valami titkosirassal irogatnunk egymasnak,mondjuk:a bibliai igehelyekkel…azokat ugysem ertik:).

        1. Azt tudom,hogy a Satan nagyon jol ismeri a Bibliat es a kozvetlen kiszolgaloi is,kulonben az utobbi idoben nem gyorsitottak volna fel annyira a tenykedéseiket tudva,hogy mar csak nagyon keves idejük van.En azokra a kormanyszervezeti megbizottakra gondoltam,akik vegigbongeszik a leveleket,vagy lehallgatjak az online es egyeb tavkozlesi kommunikaciokat,amire mar eleve nincs is akkora nagy apparatusuk,nem hogy még meg is fejtsek,hogy mit jelentenek az igehelyek:).A kormanyszervezet embereinek egyebkent is bevannak gyujtve azok a szavak(pl. politikusoknak a nevei,vagy a lényegesebb,politikaval kapcsolatos kifejezesek) amikre harapnak es kezdik el vizsgalgatni.
          Bizonyara ezt a blogot is figyelik,es mivel itt csak beszelgetesek folynak,de nem kezdtunk semmiféle szervezkedésbe,ezert csak a “vécésnéni” van megbizva a figyeléssel,akirol nem gondolnam,hogy nagyon értené a bibliai igehelyeket,mert ugy akkor,nem besugoként ülne ott.:)

  1. Nagyon szép a Kosztolányi vers!!! Köszönöm Knowing, hogy beküldted!!! Nem ismertem ezt a verset, de milyen nagyon igaz!!! És napjainkban is érvényes a versben rejlő gondolat… (hiszen már az ő idejében elkezdődött ez az emberekről való számontartás…, dossziézás…, bizonyítéknak ott van a Történeti Hivatalban mindenkiről -aki kicsit is számított valamit a múltban- a megfigyelőitől származó jelentések garmadája), Az biztos, hogy ha egyszer eljönne a totális kontroll ideje akármilyen csipekkel, szívesebben lennék inkább a társadalomból kirekesztett élőlény chip nélkül, -még ha nem is vennének emberszámba-, de inkább lennék, léteznék szabadon, mint egy vadállat, a hegyek tetején, bírkák között (persze, ha hagynák!!!), mint mindenféle számokkal ellátva -mint ahogy sajnos már ma is élnünk kell!!! (személyi ig. szám, személyi szám, adószám TAJ-szám, útlevélszám, pinkód, bankszámlaszám,stb… )-, mindezeket majd a csippel akarják kiváltani!, úgyhogy már nem vagyunk nagyon messze ettől a totális kontrolltól, mert tulajdonképpen már 85-90%-ban ma is benne élünk…, hiszen ha nincs ilyen vagy olyan számod, már nem is tudod intézni a dolgaidat, szinte, mintha nem is létezne az ember… (volt már ezzel kapcsolatban egy film a Sandra Bullock-kal: A hálózat csapdájában címmel…) de hiszen már majdnem most is ott vagyunk!!! Szóval, ha egyszer elérkezne az idő erre az abszolut totális kontrollra, jobb lenne tényleg egy kis kunyhóban egy hegy tetején kecskét fejve és áfonyát gyüjtögetve élni szabadon, (ha hagynák!!!), mint betagozódni ebbe a Big Brother waching you társadalomba!!! És különben is, … mint ahogy a Heidelbergi Káté első kérdésére adott válaszban meg van már fogalmazva lassan 500 éve…, én nem vagyok senki tulajdona, még a magamé se, hanem EGYEDÜL AZ ÉN TEREMTŐMNEK, AZ ÚR ISTENNEK A TULAJDONA VAGYOK!!! Úgyhogy ne lásson el engem senki és semmi totális kontrolláláshoz való chippel!!! Már az is megalázó, ami manapság folyik!!!

  2. .”….míg a legnagyobb nyugati országok ellenezni fogják a kezdeményezést,…”

    Nyílván! Mit kezdenének a “kémprogrammokkal”, mindenféle “tárolásokkal”, stb. ha csak “belső” használat lenne az országokban?! A “legizgalmasabb” részek “otthon” maradnának!

  3. “Beírtak engem mindenféle Könyvbe
    és minden módon számon tartanak.
    Porzó-szagú, sötét hivatalokban
    énrólam is szól egy agg-szürke lap.
    Ó, fogcsikorgatás. Ó, megalázás,
    hogy rab vagyok és nem vagyok szabad.
    Nem az enyém már a kezem, a lábam,
    és a fejem, az is csak egy adat.
    Jobb volna élni messze sivatagban,
    vagy lenn rohadni, zsíros föld alatt,
    mivel beírtak mindenféle Könyvbe
    és minden módon számon tartanak.”

    Kosztolányi Dezső

    1. Engem csak az érdekel hogy egy bizonyos könyvben benne van a nevem:
      Rev 20:15 És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a t?znek tavába vetteték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend