Nagytestvér

A térfigyelő kamerák a szorongást erősítik

Forrás: Guardian.co.uk

Anna Milton lehetőséget kapott, hogy megnézzen egy új, kelet-londoni lakóparkot, ami elnyerte a Biztonságosra Tervezve díjat (Secured by Design – SBD). A zárt ingatlan ablakai kicsik, az ajtók edzett acélból vannak, a tető pedig katonai stílusú szürke alumínium.

Londonban egyre gyorsabb ütemben szaporodnak azok a kellékek, amiktől a város egyre inkább egy biztonsági erődítmény érzetét keltő rendőrállamra kezd hasonlítani. Ugyanakkor a fokozott biztonság korántsem hat megnyugtatóan a város lakóira, sőt, eredményeként sokakban egyre nő a szorongás.

A középületeket manapság a magas szintű biztonság jellemzi. Ennek oka, hogy a biztonság az építési engedély megszerzésének előfeltétele, a rendőrség áldását élvező SBD építési szabályzat szerint. A Rendőrfőnökök Szövetségének felügyelete alatt működő SBD-t az a 480 biztonsági cég finanszírozza, amelyik a szabályok betartásához szükséges termékeket értékesíti. Ennek a megközelítésnek az akaratlan (?) következménye az emberek félelemérzetére nézve a jelen cikk főtémája.

A Környezeti Tervezésen alapuló bűnmegelőzés elméletét Oscar Newman, amerikai építész ötlete alapján fejlesztették ki. Az ötlet azért vált népszerűvé az Egyesült Államokban és Angliában egyaránt, mert a társadalmi problémák kezelése helyett gyors ?megoldást? ajánlott a magas fokú bűnözés és a bűnelkövetésre hajlamos magatartás ellen: erős zárakat, biztonsági ajtókat és ablakokat, kerítést, különösen a szegényebb negyedekben. Ebből következően a szegényebb negyedek középületei erődítményszerű szerkezetekké váltak, aminek következtében az adott terület egy erősen védett katonai körzet hangulatát idézi.

Bizonyítékok hiánya

A jelen cikk megszületésének fő indítéka a bizonyítékok teljes hiánya arra nézve, hogy a térfigyelő kamerák (és egyéb biztonsági berendezések) biztonságos, megnyugtató környezetet teremtenének ezekben a városrészekben. A kevés rendelkezésre álló tanulmány szerint, bár az emberek azt gondolják, hogy a térfigyelő kamerák nagyobb biztonságérzetet adhatnak, ennek ellenkezője bizonyult igaznak.

A London központjában található Peabody Turst lakóingatlanról, a lakók, háziorvosok és ingatlankezelők bevonásával készült tanulmány szerint az extra biztonság, és különösen a térfigyelő kamerák, általában nagyon népszerűek a lakók körében, ugyanakkor nem növelték biztonságérzetüket, sőt többen azt jelezték, hogy ezek az eszközök növelték szorongásukat.

A zárható kapuk és belső ajtók esetében hasonló volt a reakció. A lakók megjegyezték, hogy a ?védhető terület? (Oscar Newman elméletének része) növelte az idegenekkel szembeni bizalmatlanságukat és a miattuk jelentkező félelmet. ?Az ajtók miatt az embernek rögtön az jut az eszébe, ha ismeretlent lát, hogy ?Ez meg ki lehet??? – jegyezte meg az egyik lakó. ?Minél komolyabb biztonsággal rendelkezik egy lakóépület, annál inkább az az érzése az embernek, hogy az ingatlannal valami nincs rendben,? mondta az egyik háziorvos.

Az elkövetett bűntettekről szinte egyáltalán nem esik szó a tanulmányban. A legnagyobb feljegyzett problémát az jelentette, hogy a fiatalok késő estig a házak által körbezárt udvaron lógnak, illetve néhány esetben a játszótéri játékok vandalizmus áldozatául estek. A tanulmány szerint a magas biztonságot egy rendkívül összetett társadalmi probléma ?egyszerű? műszaki megközelítésű megoldásaként vezették be. A lakók egyértelmű véleménye szerint a bizalom növelését kizárólag az emberek (gondnokok, szociális munkások, többi lakó) megismerésén keresztül lehet elérni.

A lakók egy csoportját megkérték, hogy tervezzék meg egy megbízható közösség költségvetését. Mindenki számára fontos elem volt a biztonság, de kamerák és egyéb eszközök helyett, a résztvevők kivétel nélkül mindannyian inkább több gondnokot vettek fel a képzeletbeli költségvetésből, mert a legtöbb közösségben még mindig az emberek jelentik az összetartáshoz szükséges ?társadalmi kapcsot?.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Jó példája ez annak, hogyan lehet normális életre vágyó emberek lakókörnyezetét élhetetlenné tenni a biztonságukra hivatkozva. Persze senkit nem érdekel a biztonságuk, hiszen a fő motiváció ismét csak az, hogy néhányan tele tömhessék a zsebüket. Pénz nélküli világot! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend