Gazdasági válság

14 szemelvény a gazdaság egyre gyengülő állapotáról

Időkjelei: A jelenlegi káosz és gazdasági gondok számos olyan ideiglenesnek mondott intézkedés bevezetését teszik lehetővé, amelyeket az emberek egyéb alternatíva hiányában, kétségbeesésükben fogadnak el. Igazi vízválasztó előtt állunk és bár az események pontos alakulása még nem egyértelmű, olyan alapvető változásoknak vagyunk szemtanúi, amelyek az Antikrisztus színrelépését időben közelebb hozzák. Az emberiség által hozott döntések csupán az események sebességére lesznek hatással.

Forrás: The Economic Collapse

Nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, amelyik komoly gazdasági problémákkal küzd jelenleg.

Akárhová nézünk, a helyzet egyre romlik. Kínában jelentős lassulás indult el és Japánban is újabb pénznyomtatási projekt indult a gazdaság életben tartására. Az európai munkanélküliségi adatok tovább romlottak, Spanyolországban és Görögországban pedig fokozott intenzitással indultak újra a tüntetések.

Az Egyesült Államokban egyre több jel utal arra, hogy újabb recesszió van kialakulóban és a cégvezetők egymás után jelentik be a tervezett leépítéseket. Manapság a gazdaságban minden mindennel összefügg, tehát a recesszió valamennyi országra hatással van. Emlékezzünk a 2008/2009-es válságra. A Wall Street-ről kiindult gazdasági gondokat a bolygó legtávolabbi szegletében is megérezték és ez a következő hullámnál sem lesz másként.

Miért váltottak a központi bankok pánik üzemmódba? A teljes tárat kilőtték és úgy nyomtatják az új pénzt, mintha az életükért harcolnának. Sajnos, a pénznyomtatás ezúttal kevés lesz.

Amennyiben létezne egy ?könnyített üzemmód? gomb, a hatalmon lévők már megnyomták volna.

A következő 14 adat/esemény segít áttekinteni a gazdaság jelenlegi állapotát:

1. A dolgok nem álnak túl jól Kínában. Kéthete a Shanghai Composite Index hároméves mélypontra zuhant. Vajon az S&P 500 is követni fogja?

2. A Bank of Japan újabb pénznyomtatásba kezdett, a rogyadozó japán gazdaság megmentésére:

A japán nemzeti bank szerepét betöltő Bank of Japan régóta gyártja a pénzt a semmiből. A napokban jelentették be nyolcadik ilyen, a japán gazdaság megtámogatását célzó akciójukat. A Bank of Japan 10.000 milliárd jen értékben vásárol kötvényeket a pénzrendszer likviditásának növelése érdekében. Ezzel összesen 80.000 milliárd jenre növelte teljes kötvényportfolióját, ami Japán nemzeti össztermékének 20 százaléka.

3. Spanyolországban újraindultak és egyre erőszakosabbak a parlament előtti tüntetések. Az embereknek elege van a kormány megszorító intézkedéseiből, amelyek a népet sújtják, az ország problémáit azonban nem oldják meg.

4. Miközben a munkanélküliségi ráta a 25 százalékos szint körül mozog, a kukázás olyan elterjedt jelenséggé vált Spanyolországban, hogy az egyik spanyol város élelmiszer áruháza lakatokat szereltetett a szemetesekre, ?közegészségügyi megelőző intézkedésként?.

5. Az Európai Központi bank minden eddigi pénznyomtatási akciója ellenére, a tízéves futamidejű spanyol kötvények hozama ismét 6 százalék körülre emelkedett.

6. A gazdasági tüntetések Görögországban is kezdenek durvulni:

A rendőrség riasztógránátokkal és könnygázzal oszlatta a feldühödött tüntetőket, akik tízezrével vonultak az athéni utcákon az új megszorító intézkedések elleni sztrájk részeként. A becslések szerint csak Athénban több mint 50 ezren vettek részt a megmozdulásban.

7. A munkanélküliségi ráta 16 hónapja folyamatosan emelkedik Franciaországban és mára évtizedes csúcsot ért el.

8. A munkanélküliek száma egyetlen év alatt 37 százalékot emelkedett Olaszországban.

9. A tartós árucikkekre vonatkozó új megrendelések volumene 13,2 százalékkal esett augusztusban az Egyesült Államokban. Az előző válság (2009. január) óta ez volt a legnagyobb ilyen irányú visszaesés.

10. Az amerikai Gazdaságelemző Intézet adatai szerint az USA GDP-je 2012 második negyedévében, a jósolt 1,7 százalékos éves mértékhez képest mindössze 1,3 százalékkal nőtt.

11. Az amerikai posta (U.S. Postal Service) az elmúlt két hónap alatt immár másodszor kénytelen bejelenteni, hogy nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit:

Az Amerikai Posta nem képes teljesíteni a kongresszus által előírt 5,6 milliárd dolláros fizetési kötelezettségét, saját munkavállalói egészségügyi hozzájárulásának előfinanszírozására, ami két hónap alatt másodszor fordul elő a hivatallal.

12. Úgy tűnik a General Motors (ismét) a csőd felé tart:

Barack Obama büszke a General Motors megmentésére, ami jó hír, mert ha ismét megnyeri a választásokat nagy eséllyel megismételheti a mentőakciót.

A szövetségi kormány a GM részvényeinek 26 százalékát birtokolja, aminek összértéke a becslések szerint 10,1 milliárd dollárt tesz ki, a cég nem realizált 16,4 milliárd dolláros veszteségével szemben.

13. A State Street Global Advisors által végzett felmérés szerint a ?világ különböző pontjain megkérdezett 300 befektető, köztük a legnagyobb nyugdíjalapok, eszközkezelők és magánbankok, 71 százaléka a Lehman Brothers csődjéhez hasonló esemény bekövetkezésétől tart.?

14. A Business Roundtable (üzleti kerekasztal) által az amerikai elnök-vezérigazgatók között végzett felmérés szerint pedig az év korábbi időszakához képest jelentősen nőtt azon vezetők száma, akik létszámleépítésre készülnek:

A vezetők derűlátása egyenes arányban csökken a foglalkoztatottsági előrejelzések romlásával. A megkérdezett 138 vezető 38 százaléka azt mondta a mostani negyedévre vonatkozó felmérés során, hogy munkahelycsökkentésre számít az elkövetkezendő hat hónap során. Az előző negyedévben a vezetők 20 százaléka mondta ezt. Ehhez hasonlóan, ebben a negyedévben 29 százalékuk számít a munkahelyek számának növekedésére, az előző negyedév 36 százalékához képest.

A gazdaság stabil, kiszámítható körülmények között képes leginkább virágozni. Az észnélküli pénznyomtatás egy ideig javíthatja a rövidtávú számokat, de fejtetőre állítja az egész rendszert.

Miután hihetetlen mértékű bizonytalanságot teremtettek, nehéz lesz meggyőzni az embereket, hogy a stabilitás visszaállítása sikerülhet. (Időkjelei: Itt lép majd képbe a ?várva várt? gazdasági szupermen, aki erre is képes lesz.)

A gazdaság esetében a bizalom az egyenlet egyik legfontosabb tagja. Amikor az emberek elveszítik bizalmukat a rendszer iránt, szinte mindegy mit tesznek a döntéshozók.

A pénzügyi hatóságok jelenleg különféle trükkökkel próbálják működésben tartani a pénzrendszert, ezek az intézkedések azonban fokozatosan aláássák az emberek bizalmát, míg végül az ár átszakítja a gátat.

Előző posztKövetkező poszt

15 hozzászólás

 1. Egyébként is az egész rendszernek meg kell hogy bukjon teljesen hibás,egyesek béremeléseket követelnek,holott emberek tömegeinek nincs munkahelyük és nem is azért mert képzetlenek lennének,A Kínai szar semmitérő szemét áru minden céget veszélyeztet,és az ott dolgozókat is,emberek tömegeit tették munkanélkülivé,szerte a világon,Magyarországon is.

  1. A rossz rendszer előbb vagy utóbb, de elbukik, szétesik. AZt nem tudom, hogy most ennek a rendszernek a végnapjait éljük-e (bár eddig nagyon úgy fest), de ha nem változik gyökeresen jobb irányba (ennek pont az ellenkezője készül…) akkor ez is szét fog esni.

 2. Mivel a munkanélküliséget még csak enyhíteni sem lehet,tartós cikkeket nem vesznek az emberek csak ritkán,számos ország nyakig adósságban,Kínai Japán helyzet,meg Izrael Iráni komoly háborús készültség,a tőzsde egyértelműen mutatja valami hamarosan lesz,de amit látni nem megy semmi szinte a kilábalás felé,és nem lepődnék meg komoly nagy erejű lázadásoktól sem.

  1. Gondoljatok bele…ezt az oldalt is, meg az enyémet is lesz, aki “feljelenti” majd….és szépen törlik, mert EU ellenes, vallásos uszítás hangzik ezen oldalakon 🙂
   Thea, megyünk Jézusért a böribe?:)

   1. “Íme, én elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok.”
    Én egyelőre nem tervezem. 🙂

    1. Igen. Ott nem kell lakbert meg villanyszamlat fizetned, es meg enni is ingyen kapsz. Emellett 1db elitelt a “rendszernek” havi 300-320.000 forintjaba kerul.
     Visszas tenyek ezek, igaz?

 3. Akiknél valóban komoly pénz és hatalom van, azok úgy fogják fel ezt az egészet, hogy akiknek nincs pénze azok dögöljenek meg és ne zavarják a békés hétköznapjaikat. Vagyis emiatt gyakorlatilag nem lesz komoly változás addig, ameddig nem lesznek valóban brutális lázongások, ahol lemészárolják a rendőröket és a politikusok egy részét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend