Gazdasági válság

LEAP/E2020: A globális gazdaságot egy feketelyuk szippantja be októberben

Forrás: Silverdoctors.com

A LEAP/E20201 azt jósolja, hogy a globális gazdaságot októberre ?magába szippantja egy feketelyuk?, hogy a Fed nem lesz képes megakadályozni az összeomlást és, hogy minden jel egy komoly esés felé mutat (amilyenre még nem volt példa a történelemben), és mindez a küszöbön áll.

2012 októberére a globális gazdaságot magába szippantja egy feketelyuk, miközben a háttérben a világ geopolitikai helyzete egyre forróbbá válik. A lényeg, hogy csapatunk meglátásai szerint az elkövetkezendő hetek során bolygónkat elsodorja a nem várt válságok és konfliktusok forgószele.

A GEAB mostani számában a LEAP/E2020 megkísérli felsorolni ennek a példanélküli dupla sokknak a hét legfontosabb tényezőjét:

Az amerikai érzéstelenítés fájdalmas vége áll a hét kulcstényező középpontjában. Ahogyan azt számos alkalommal hangsúlyoztuk a GEAB számaiban, az Egyesült Államok a válság kezdete óta nem hajlandó szembenézni a valósággal, miután újból és újból a pénzügyi, monetáris, ? (és katonai) fortélyokat próbálnak bevetni a válság következményeinek enyhítésére. Mostanra, 2012 nyarának végére azonban egyértelművé vált, hogy ezek a próbálkozások hatástalanok, annak ellenére, hogy több ezermilliárd dollárt öntöttek egy minden jel szerint feneketlen verembe.

Ennek legjobb bizonyítéka a Fed szeptember 13-i döntése a ?Twist hadművelet?2 (az államkötvények oda-vissza vásárlásának) fenntartásáról, sőt annak kibővítéséről a jelzálogalapú értékpapírok (időben és pénzben) korlátlan felvásárlási programjával (40 milliárd dollár/hó), az amerikai ingatlanpiac és ezen keresztül a foglalkoztatás és fogyasztás élénkítésére.

A Fed tisztában van azzal, hogy döntése negatív reakciókkal és káros nemzetközi következményekkel jár. A Fed már hónapokkal a harmadik mennyiségi enyhítés bejelentése előtt rágódott a kérdésen.

Annak érdekében, hogy elkerülje a társadalmi-gazdasági összeomlást és Wall-Street-i tőzsdekrachot a novemberi elnökválasztás előtt és közben szavahihetőségét is megőrizze a republikánusok felől érkező támadásözön közepette, a Fed végül inkább ?pszichológiai? mint ?mennyiségi? enyhítés elindítása mellett döntött.

Egyértelmű, hogy minden jelző a vörös tartományban jár: a foglalkoztatottsági adatok nem emelkednek, az újonnan létrehozott állások jelentősen kevesebbet fizetnek3, mint a megszűnő munkahelyek, a szegénység ugrásszerűen növekszik4 és az amerikai multinacionális cégek egymás után jelentik be nyereségük csökkenését 2012 második felére és 2013-ra, a 2008/2009-es, tipikusan válságra jellemző szintekre térve vissza.

Figyelembe véve, hogy a LEAP/E2020 előrejelzések és gazdasági jóslatok mindezidáig rendkívül megbízhatónak bizonyultak, vajon várható-e egy komoly globális gazdasági hanyatlás és vajon ennek előérzete késztette-e az EKB-t és a Fedet likviditásnövelési programjaik elindítására?

 1. Politikai Előrejelzés Európai Laboratóriuma ? a Globális Európa Előrejelzési Bulletin, vagy GEAB kiadója []
 2. Az Operation Twist lényege, hogy a jegybank a rövid lejáratú államkötvényeit hosszú lejáratúra transzformálja, vagyis eladja a rövid lejáratú kötvényeit és az így befolyó összeget hosszú lejáratú kötvények vásárlására fordítja. A művelet célja, hogy a hosszú távú kamatok csökkenjek, hiszen ezek hatnak leginkább a lakáshitelezésre és a beruházásokra, így ezeken keresztül lehet leghatékonyabban élénkíteni a gazdaságot. []
 3. Források: USAToday, 21/08/2012; al-Jazeera, 20/08/2012; New York Times, 31/08/2012 []
 4. Források: USAToday, 23/08/2012; Bloomberg, 10/09/2012; Bloomberg, 05/09/2012 []
Előző posztKövetkező poszt

17 hozzászólás

 1. Mindezidáig 2012 nem váltotta be a “hozzá fűzött reményeket”, semmilyen nagyobb horderejű, kataklizmikus esemény nem történt.
  Egészen pontosan: semmi sem történt.
  Ha mégis bekövetkezik valami az előre jósolt lehetőségek közül akkor viszont szinte biztos hogy egyszerre több szálon fognak futni az események és jelentősen felgyorsulhatnak.
  Nekem viszont egyre inkább azaz érzésem hogy abszolúte semmi de semmi sem lesz (max a lassú elszegényedés), és ez súlyos érzelmi válságot, depressziót fog okozni sokaknál akik nagyobb volumenű eseményekre készültek és ezektől várták életük radikális megváltozását.

  1. IGEN!

   Nagyon jó lenne tudni, hogy mi a fene fog történni!

   de igazság szerint idén lenne a legkönnyebb kivitelezni, bármilyen katasztrófát és a majákra fogni!
   ennél egyszerűbbet szerintem kívánni sem kívánhatnának a nagyok!

   de sajnos ott az a lassú kiéheztetős módszer, ami a leggusztustalanabb, de mégis mindig célravezető volt!
   🙁

   ha tudnám mi történik úgy készülnék, viszont a tőkeáttételes ESM meg ilyen baromságok, nem menthetik meg az addóságcsapdába szorult országokat!!!

   sztem

   mert most minden happy amennyire lehet!
   de megint jön egy kis pánik és az államkötvényhozamok újra 7%felett lesznek mindenhol

   na és a háborús elmélet???
   IRÁN – IZRAEL? és mögöttük felsorakozva a nagyok!
   bár Japán és Kína talál magának konfliktust!!

   na mindegy!
   a lényeg, hogy durván sokan vagyunk!
   dolgozni meg nem akar senki! legalábbis kétkezi munkát nem!

   tehát valaminek történni kell, hogy a helyzet változzon!
   kérdés mi lesz az és hogy mikor és hol!

   1. Azert azt ne hagyd figyelmen kivul, hogy a vilagtortenelem eddigi legnagyobb csapasmero hadereje van jelen a kozel-keleten. Ezek nem mennek oda veletlenul. Finanszirozni is kell oket. Es ha mar ott vannak, akkor lesz valami. Olyan meg sosem volt, hogy dolgavegezetlenul hazakullogtak volna…

  2. Igen, valahogy én is így gondolom. 2000 körül is volt csodavárás, világvége várás, és nem történt semmi. Én is úgy érzem, most sem lesz semmi, csak elmúlik ez az év is. A bibliai próféciák egyébként sem dátumokhoz kötődnek, nem lehet őket napra készen megjósolni mi mikor következik be. Sőt az a hazugság, ha valaki konkrét dátumokat mond. Egyszer beteljesednek, csak figyelni kell a jeleket, melyek már a nyakunkon vannak. De hogy mennyi idő a végkifejlet, azt csak az Atya tudja egyedül.

   1. Először is én nem mondanám, hogy semmi sem történt:
    http://idokjelei.hu/2012/09/globalis-helyzetkep-es-a-haboru-veszelye/

    Azonkívül itt szó sincs arról, hogy a világvégét várnánk. Azok kedvéért, akik nem olvasták régebbi cikkeinket, vagy fontosabb Bibliatanulmányokat, most az ember történelmének utolsó éveit megelőző káosz van kialakulóban. Az emberiséget hol gazdasági eszközökkel, hol háborúk és egyéb problémák segítségével terelik egy nagyon is meghatározott irányba. Ehhez nem feltétlenül kell gazdasági összeomlás, erről konkrétan a Biblia sem ír. A globalista elitnek csupán az kell, hogy az embereket olyan állapotba hozza, hogy elfogadják a világkormányt és az Antikrisztust és ezt örömmel tegyék, hogy annak ellenzőit közellenségnek kiálthassák ki. Dióhéjban ennyi, bővebben pedig a többi cikkben. 🙂

  3. Szia Ghostcat!

   Halottál valakit “depressziózni”, hogy ez után az aszály után, amiben világszinten 30-40%-kal ( becsült adatatok, több is lehet) kevesebb termény termett, nem verte le a házainkat, lakásainkat egy “jó kis” meteoreső? Így télvíz idejére?! Vagy, hogy esetleg, azt a termést nem verte el még a jég is?!
   Az oroszok, már megtiltották az élelmiszer exportjukat!
   Ha belegondolsz, hogy milyen élelmiszer árak lesznek…!
   Megazután, ennyivel több éhezővel lehet számolni. A haszonállatokat se fogják szaporítani, hiszen kevesebb takarmány lesz!

 2. Én szívesen letöltöttem volna, de nem ment. Ha jól értelmeztem, a letöltéshez facebook-profil kell, ami nekem nincs…

   1. Meg tudom hallgatni, de jó lett volna letölteni, ajándékba adtam volna… Nincs valami alternatív megoldás? Egyébként tetszik a honlapod.

 3. Igazad van “szent antal”
  6. osztályos lányommal épp ma tanultuk történelemből a hűbéres rendszert.Ebben még a parasztoknak is meg volt mindenük.Föld,rét legelő,stb. igaz, hogy bérelték és ezekből kellett 10 % leadózni, de még nekik is nagyobb volt a létbiztonságuk mint a ma élő embereknek.Hát ide jutottunk a 21. századra.Szerencse és hálát kell adni , hogy a Mindenható Isten elküldte az Ő Fiát hogy megváltson minket a bűneinkből és azok következményeiből.Akik Ő benne biznak , azok nem fognak megszégyenülni.Ebben higgyünk és ebbe gyakoroljuk a hitünket
  Isten áldása és békessége legyen az életeteken

 4. Az embereket már Isten igéje sem érdekli…..de tényleg….több népszerű oldalon közzétettem Ittzés István evangélizációját….. azelőtt legalább 200 lejátszást kapott az ilyesmi….. most meg 42-nél tart…abból talán 3 én vagyok…..ebből is látszik, hogy hol tartunk……

 5. A pánik hangulatot fenn kell tartani!
  Na meg valamikor a Fenevadnak is fel kell lépni.
  Szerintem, már csak az itt olvasott cikkekből is az derűl ki, hogy nagyon készen áll minden!
  Az összeomlásra pedig lehet számítani. Ha egyszer azt akarják, hogy összeomlás legyen, akkor azt meg is fogják csinálni.

 6. óhh…még egy gazdasági bedőlés….ez kb a 20-ik?
  nem fog bedőlni semmi, mert a nép meglepően jól tűri a kizsákmányolást (kisemmizést), azt hogy senkik által meg nem választott vezetőik legyenek, azt hogy minden korábbinál több adót fizessenek egyre kevesebb “bérek” mellett…..

  régen a rabszolgáknak a robot mellé adtak szállást meg kaját, ma a rabszolgáknak a robot mellé adnak némi zsozsót hogy vegyen magának szállást és kaját, de mára már ez is egyre kivitelezhetetlen….nem sok változott csak ma korbács helyett csekkekkel fegyelmeznek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend