Idők jelei

A nők tényleg kevesebbet keresnek, mint a férfiak?

Megszámolni se tudom, hogy nőnap alkalmából hányszor hallottam vagy olvastam az alábbi videóban vitatott számokat, így mondanom sem kell, hogy milyen erős késztetést éreztem a feliratozásra, csak éppen az időm mostanáig nem tette lehetővé a megvalósítást. Azért remélem így utólag is hasznos lesz ez a rövid anyag, amit persze számos keresztény igazsággal egészíthetünk ki.

Például azzal, hogy a Biblia jogok helyett kötelességekről beszél, amik ráadásul könnyűek és gyönyörűségesek.

Nem a másiktól való védekezést hangsúlyozza, hanem szeretetre és felelősségvállalásra ösztönöz.

Nem távol tart, hanem pozitív cselekvésre bíztat.

Nem azt mondja a vélt vagy valós elnyomottaknak, hogy harcoljanak a jogaikért, hanem azt, hogy Jézus által válnak igazán szabaddá. Olyan szabaddá, hogy idővel az elnyomókat is képesek lesznek szeretni.

Azt is érdekes lenne megvitatni, hogy Magyarország vajon hol tart ezen a téren. Szerintetek?

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Érdemes különválasztani a tényeket, a jelenségeket, azok okait és a szemantikát.

    Igen, létezik az a jelenség, hogy nem egyenlőek a fizetések, angolul ezt “wage gap”-nek hívják. Ami fontos viszont, az a miért:
    ha valaki 4 órában végzi ugyan azt a munkát, amit a másik 8-ban, persze, hogy csak fele annyit fog keresni. Igen, a bányász férfiak többet keresnek, mint a bányász nők, mert.. végülis.. szinte alig dolgozik nő bányászatban? Viszont ugyan ez igaz pl. a pszichológia területén is, csak fordítva: ott a nők keresnek többet, mint a férfiak (mert a pszichológusok 90%-a nő).
    A lényeg, hogy általában összesített adatokat kapunk a fizetésekről, és ott hajlamosak a statisztikák nem figyelembe venni a nemi megoszlásokat, a munkaidőt, stb. Szóval esetek nagy felében csak statisztikai különbségekről van szó, és órrabérre ugyan annyit keres egy nő vagy egy férfi ugyan azért a munkáért.

    A másik fele a kérdésnek, hogy ha van is eltérés a tényleges órabérben, mi az oka? És főleg, hogy szisztematikus-e?

    Mi van akkor, ha valaki 20 éve ott van a cégnél, milliós profitot hozott és fizetésemeléksekkel, bónuszokkal együtt keres többet, mint a most felvett 19 éves női alkalmazott? Igazságos lenne neki ugyan azt a fizetést adni? Ha viszont egy csinos és kedves pincérlánynak többet jattolok, mint egy számomra semleges férfi pincérnek, az is beleszámít a wage gap-be?
    Persze előfordulhat, hogy valaki diszkriminálja a gyengébb nem dolgozóit, és szimplán nemi alapon ad neki kevesebb fizetést, ilyen könnyen előfodulhat a kiszolgáltatottabb munkahelyeken és ahol lazább az ellenőrzés/munkahely hiány van. Ahogy ugyan ez a diszkrimináció előfordulhat a férfi albérlők vagy kisállattartók felé (hiszen a hirdetések fele-kétharmadában csak női bérlőt fogadnának).
    A kérdés az, hogy ezek szisztematikus, vagy esetiek-e. A rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján az utóbbi.

    És végül hogy egy kicsit szélesítsük a látókört: az egész “3. hullámos feminizmus” problémakör és a wage gap-probléma gyökere (többek között) az egyenlő esélyek vs egyenlő végkimenetel szembenállása. Az egyenlő esély elgondolás alapján igen, legyen egy újonnan felvett női és férfi dolgozónak egyenlő órabére. Az egyenlő esély elgondolás viszont abszurd abból a szempontból, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a teljesítményt, életkort, körülményeket, az emberek beállítottságát vagy preferenciáit… lásd pl. legyen ugyan annyi női képviselő a parlamentben, mint férfi ugyan annyi fehér, mint fekete stb – és kiterjesztjük-e ezt akkor mindenre? Ugyanannyi 70 kilogrammos és 100 kilogrammos ember legyen? Ugyan annyi kompetens és inkompetens?…

    Tl; dr
    – van különbség
    – az okok nem feltétlenül rendszerszintűek, és nem feltétlenül az egyenlőtlen órabérekből fakadnak
    – egyenlő esélyek (és órabérek) vs egyenlő kimenetel/eredmények

  2. Ugyanazt mondon mar jo ideje, mint ami a videoban elhangzik. Ha ugyanazert a munkaert egy nonek kevesebbet kellene fizetni, akkor a versenyszferaban sok teruletrol kiszorulnanank a faszik.

    A masik, hogy mikor beszelunk ugyanarrol a munkarol? Nem keres ugyanannyit ket szomszed boltban kereso penztaros, nem beszelve egy fovarosban, es egy del-kelet magyarorszagi faluban dolgozokrol.

    Jelenleg osszeadjak a faszik fizeteset es kepeznek egy atlagot, es osszeadjak a noket es szinten, es ezt hasonlitgatjak.

    Ha megnezzuk a munkahelyi balesetek szamat (http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=223), majdnem 20x annyi ferfi halt meg munkabalesetben, mint no. De a tobbi soron is komoly az elteres. Ebbol vilagosan latszik, hogy lenyegesen veszelyesebb munkakat csinalnak a ferfiak. Ami vhol visszakoszon a fizetesekbe is.

  3. A feminizmus elővarázslása sem volt véletlen annak idején.Ma már tudható, hogy ugyanazok a fekete mágusok felelnek érte, mint akik a vallás-programot is, mint egy CHIP-et 😀 😉 , az elmékbe ültették.Nem akarom részletezni a tézis-antitézis elvét.A lényeg, hogy a feminizmus is ugyanolyan vallás mint a többi.Megvannak a maga szentjei is.A vallások pedig sosem fértek meg egymás mellett.Persze, pontosan ezért lettek megidézve… Az egyházakat sem azért tenyésztették ki, hogy béke legyen.Az a baj, hogy jól programozható vallásgépek vagyunk.Igazi betű b…ók.(Bocsánat!)

    Közben persze, ez az egész egyáltalán nem számít, mert mindez csak egy végtelenül sekélyes felszín.Ami fontos, az pontosan az, ami a gyönyörűséges és könnyű.Ahogy írtad.Ez végül (és egyben ugyanígy kezdetben is), mindent más dimenzióba helyez.Ebben a színezetben ugyanis sosem létezett semmiféle vallás, egyház, felekezet, gyülekezet, izmus meg miegymás a maga szentjeivel, parancsolataival (programjaival), a maguk egyházaival, templomaival, részecskegyorsítóival, és kiderül, mi is valójában és igazából az ember: az ember csodálatos.

    https://www.youtube.com/watch?v=ohrO3Icmw8I (L) 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend