Háborúk

Az oroszok kivonulnak Szíriából?

Forrás: Debka.com

Oroszország, Szíria egyik legközelebbi szövetségese távolodik a szíriai rezsimtől: beszüntették a fegyverszállítmányokat, hadihajóik pedig elhagyták az oroszok által használt tartuszi kikötőt.

A DEBKAfile biztonságpolitikai portál katonai forrásai szerint az orosz távolodásnak az lehet az oka, hogy nem akarnak konfliktusba kerülni a világ többi részével  az USA, az EU és egyes arab országok összehangolt támadása esetén. Az orosz hírszerzés úgy tűnik ráébredt arra, hogy a közbeavatkozásra a közeljövőben sor kerülhet, és emiatt Moszkva minél előbb távolságot kíván teremteni.

A portál forrásai szerint a drasztikus lépésekre Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen parancsára kerülhetett sor – az orosz hadsereg és haditengerészet egyes magas rangú tagjainak véleménye ellenére. Ez adhat magyarázatot az elmúlt napok ellentmondásos nyilatkozataira az orosz katonák és haditengerészek Szíriából való visszavonásával kapcsolatban.

Múlt hét szerdán Viktor Csirkov, az orosz tengerészet altengernagya úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a szíriai összecsapások elérik Tartusz kikötőjét, akkor Moszkva hozhat olyan döntést, hogy lehúzzák a rolót a bázison. Hangsúlyozta, hogy egy ilyen döntést Putyin elnök jóváhagyásával hozna csak meg Oroszország. Ő volt az első, aki hivatalosan felvetette a kivonulás lehetőségét.

Egy héttel később, kedden Nyikolaj Makarov, az orosz vezérkari főnök tagadta, hogy bármi is változott volna az orosz hadsereg Szíriában tartózkodó állományának létszámában, vagy hogy bármilyen terv is érvényben lenne a tartuszi tengerészeti bázis kiürítésére. ?Úgy vélem túl korai következtetéseket levonni a Szíriai helyzettel kapcsolatban. Senki sem szalad el innen? – nyilatkozta Makarov. Amikor egy orosz újságíró ragaszkodott ahhoz, hogy a tábornok nyilatkozzon Oroszország terveiről, Makarov megkérdezte: ?miért aggódnak annyira Szíria miatt??

A DEBKAfile forrásai szerint az oroszok több kulcsfontosságú lépést is meghoztak Szíriával kapcsolatban az elmúlt két hétben:

1. Töröltek egy nagyszabású haditengerészeti gyakorlatot (Kaukázus 2012 névvel), amelyre eredetileg augusztus közepén került volna sor a Földközi-tenger keleti részén, a Szíriával szemközti területen.

2. Több hadihajó – amelyek az Északi-, Balti- és Fekete-tengerről érkeztek – és Szíria közelében állomásoztak, visszatértek bázisukra.

3. Asszad, szíriai elnököt értesítették, hogy Moszkva, a hírszerzési információk, logisztikai és egybé tanácsadás nyújtásának kivételével, felfüggeszti az országnak szánt katonai támogatást.

4. Bár Moszkva nem jelentette be, hogy befagyasztja a fegyverszállítmányokat (beleértve a szíriai hadsereg által használt fegyverekhez szükséges alkatrészeket), a hivatalos információk szerint Oroszország “nem tervez a közeljövőben nagyobb fegyverszállítmányt.?

5. Mindössze egy orosz hadihajó maradt Tartuszban ? amely szintén parancsot kapott arra, hogy szeptemberben hagyja el a kikötőt és térjen vissza a Fekete-tengerre. A hajó és a legénység összecsomagolt és készen áll arra, hogy bármelyik pillanatban elhagyja a válság sújtotta ország felségvizeit.

Előző posztKövetkező poszt

31 hozzászólás

  1. Ezt természetesen figyelembe szoktuk és kell venni, de ez igaz a legtöbb fővonalas hírportálra is, legyen az amerikai, orosz, izraeli vagy akár magyar. Vannak hírek, ahol fontos a háttérinformáció és a sorok között kell olvasni, és van, ahol ez nem szükséges.

 1. A ruszki hajók nem léptek le. Csak újra járőrözni kezdtek.

  “Oroszország már az év elején figyelmeztetett, hogy újból járőröket indít az óceánokon. Vlagyimir Viszotszkij, az orosz haditengerészet parancsnoka februárban hivatalosan is kijelentette, hogy június 1-ét követően Oroszország 26 év óta először, vissza fog térni a folyamatos harci őrjáratokhoz a stratégiailag fontos nemzetközi vizeken. Vlagyimir Komojedov, az Állami Duma Honvédelmi Bizottságának elnöke is úgy nyilatkozott, hogy vissza kell állítani az orosz flotta régi dicsőségét. 2012 elején az állami kiadásokból már tudni lehetett, hogy a 2011-2020-as fegyverkezési program költségvetésének alapja több mint 4700 milliárd rubel, később az ennek megfelelő részletek is nyilvánosságra lettek hozva: 2020-ra 10 ballisztikus rakéta hordozó atom-tengeralattjáró, hét többcélú atom-tengeralattjáró, 20 egységgel egy tengeralattjáró-elhárító flotta, ezen kívül 14 fregatt, 35 korvett, hat kis tüzérségi hajó, hat nagy partraszálló hajó áll az orosz haderő szolgálatába, illetve a saját gyártású hajókon kívül további két Mistral gyártására terjesztették ki a szerződést Franciaországgal.”

  Az a feltételezés, hogy a tartuszi kikötőt és bázist ott hagyják az meg egy akkora baromság hogy csak na.

  “A haditengerészeti bázisok vonatkozásában nem csak Oroszország saját partvidékén, hanem a világóceánokon is új ellátóközpontokat hoznak létre. Itt érdemes megemlíteni Tartusz szíriai kikötőt, amit a tervek szerint kibővítenek a nagyobb hajók, repülőhordozók és cirkálók befogadására, így nem csoda, hogy a Kreml folyamatosan blokkolja a Nyugat szíriai rendszerdöntő műveleteit. A tartuszi bázis stratégiai fontossága nyilvánvaló: ebből a kikötőből a Szuezi-csatornán keresztül a Vörös-tenger irányába, és a Gibraltári szoroson keresztül az Atlanti óceánra rövid idő alatt kijuthatnak az orosz hajók. A Dél-kínai-tenger partján a vietnami haditengerészeti bázis pedig az egyik legjobb mélytengeri kikötő a térségben. Ezt a támaszpont még a Szovjetunió idején hozták létre, és 2001-ben felszámolták, de úgy tűnik Oroszország elhatározta a Status Quo helyreállítását.”

  1. A fegyverszállítmányhoz meg annyit, hogy az S-300-as rendszert akarták leszállítani az oroszok a szíriaiaknak, de ezt a tervet törölték mert a ruszkik a törököknek is eladták a rakétarendszert akik egyből darabokra szedték, megvizsgálták és egyből küldték az adatokat USA-ba. Tehát már tudják a gyenge pontját. Ezért nem is lett volna értelme leszállítani Szíriába. Most fejlesztették a ruszkik az S-400-as rendszert. Valószínűleg azt fogják Szíriába küldeni.

   Amúgy is aki napi szinten tájékozódik a szíriai helyzetről az tisztában van vele, hogy a nyugat bérenc felkelők napjai meg vannak számlálva. Nincs állandó bázisuk és állandó támadás alatt állnak. Hetek kérdése és vége az egésznek. Nem kell oda már sem orosz sem iráni beavatkozás.

   Sőt most volt aug 26-tól 31-ig az El nem Kötelezettek Mozgalmának (NAM) csúcstalálkozója Iránban ahol több mint 100 nyugatellenes ország vett részt a találkozón, többek közt megvitatva az Iráni és szír helyzetet valamint a világpolitikai átrendeződést.
   A NAM konferenciának ugyanis egyik központi témája, hogy a NAM tagállamok együttesen fellépnek az ellen, hogy a cionisták és az Egyesült Államok beavatkozzon a szír belpolitikába és kényszerített rendszerváltást idézzen elő katonai erővel.
   Az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint a találkozón döntés fog születni ebben az ügyben, és általánosságban a tagállamok hasonló jellegű problémáinak megsemmisítéséről. A nemzetközi terrorizmus elleni közös fellépésről – ez talán egy újabb katonai szövetségi rendszer kialakulását jelenti, de a végső közleményekből majd egyértelműen látszódni fog, miről van szó.

   1. Talan a szemunk elott jon letre az a politikai-katonai szovetseg a NAM allamokkal ezekben a napokban, amelyrol az Ezkekiel 38. is beszel, amely vegul Oroszorszag reszvetelevel megtamadja Izraelt az elso Gog es Magog haborujaban.

    1. Nekem is az Ezekiel 38 ugrott be,mikozben olvasom itt a hsz-otokat.

    2. Ma valamikor délelőtt bekapcsoltam a TV-t, hogy valami híreket nézzek, az M1 en élőben közvetítettek, az ENSZ-ből, ahol a “világbékéért, egységes világkormányért”, stb -ért tartottak valami”bulit”! Felszólaltak “keresztények” is, hogy a világ vallásainak össze kéne fogniuk, hogy az egyetemes szeretetet terjesszék!
     Nem volt energiám megnézni, de minek is. Tudjuk, mi jön!

    3. Erdekes.
     Ugy emlekszem, hogy az ezekiel 38. kulon megemliti azokat a nepeket is.
     Utana kell olvassak.

 2. Tudod mennyire örülnék neki, ha jó szándékkal tennék mind azt amit csinálnak?
  De még a vak is látja, hogy az emberek és országok teljes kihasználása folyik. Lassan már ott tartunk, hogy rabszolga munkával….
  Én vagyok szemellenzős.
  Hmm viccnek nem is olyan rossz 🙂

  1. Nem mondtam, hogy szemellenzos vagy.
   De annyi bizonyos, hogy nem az olaj miatt mennek oda. Ezt butasag feltetelezni, hagyjuk meg a tudatlanoknak.
   Azzal, hogy a vilag kizsakmanyolasa tortenik, meximalisan egyetertek. Egy szuk csoport iranyit mindent, ez egyertelmu.

   Ami viszont sokkal jobban aggaszt a tersegben, az ez:
   http://index.hu/kulfold/2012/09/01/az_amerikaiakat_is_megdobbentettuk/

   Szerintem a magyar kulugy fel sem tudja merni, hogy mekkora problema lehet ebbol a dologbol. Siman letrejohet emiatt egy komolyabb haboru.

   1. Sajnos ez tényleg nagyon durva. Az meg, hogy háború lenne(?!),nehezen elképzelhető. Inkább csak gyilkolászás.
    Mekkora hadseregünk is van?

   2. Egész nap ezt olvastam. Orbán Király ezt is elintézte…
    Háború előtt szokott lenni, hogy felfüggesztik a diplomáciai kapcsolatot. Bár szerintem ez most kicsit túl lett reagálva. Nem magyar zászlót kéne égetni, hanem mondjuk a miniszterelnök fényképét…
    Amilyen vérmérséklete van a kaukázusi népeknek, el tudom képzelni, hogy nem marad annyiban…

    De azt is el tudom képzelni, hogy ez is meg van tervezve. Örményország Irán barát, Azerb. pedig Irán ellenes (ugye dél Azerbajdzsán az konkrétan észak Irán). A hülyegyerekek segítségével kirobbantanak egy kisebb konfliktust, az USA odamegy rendet tenni és akkor már berendezkedik ott Irán ellen.
    Vagy valami ilyesmire tudok gondolni. Ugye a magyar politikai “elitben” van pár Bilderberg tag.

    1. Nem megy oda az usa, mivel örményország az oroszok szövetségese, van is ott 1-2 orosz bázis, jópárezer orosz katonával.

    2. Szerintetek a NATO mellénk állna?

     Mert ha tényleg megvan rendezve, akkor van benne logika. De ha nem, akkor, a történelmi tényekből kiindulva, a magyarokért soha nem törték magukat a népek.
     Lehet, hogy elkezdhetünk Örményországnak is ” jóvátételt fizetni”?
     Vagy itt az ideje, hogy Európában is elkezdődjenek a zavargások?

    3. Óh jajj, nem egyáltalán nem a magyarokat jönnének segíteni. Én úgy gondolom, hogy itt mindhárom ország (Magyarország, Örményország és Azerbajdzsán) -és polgárainak indulatai- ki van használva. Valakiknek az az érdekük, hogy most ez a térség kerüljön a figyelem középpontjába, csak még arra nem jöttem rá, hogy miért.
     Persze az is lehet, hogy diktátorunk tényleg ilyen agybeteg… Bár akkor obama nem szólt volna. Vagy lehet, hogy az is egy kampányfogás, hogy akkor most obama ideszól, egyfajta damage controll. Sok a változó nagyon. Érdekes ügy az tény. Politológus hallgatóknak lesz házi feladat 🙂

    4. Igazabol nem csodalkoznek, ha ez egy false-flag hadmuvelet elso szikraja lenne. Ennyire tenyleg nem lehet sotet valaki, hogy ego cigarettacsikket dobjon egy puskaporos hordoba.
     Ha ebbol kirobban egy komoly konfliktus, akkor a hatterben erdekelt hatalom (illuminati, trilaterialis bizottsag, bilderberg, kulkapcsolatok tanacsa stb) moshatja kezeit, hiszen azt egy kis orszag “diplomaciai baklovese” inditotta el. De azt tudjuk, hogy Orbant is Soros Gyuri bacsi penzebol epitettek fel, aki pedig tagja a Kulkapcsolatok Tanacsanak…
     Tehat arra a kovetkeztetesre kellett jussak, hogy a magyar “diplomaciai bakloves” nem veletlen. A szinhaz resze.
     A nyitany pedig az olimpiai “istentisztelet” volt. Mely megadta a jelet vilagszerte minden vezetone arra, hogy elindult az uj vilagrend kialakitasanak vegso fazisa.

    5. Tényleg nehéz elképzelni, hogy ha egy “évig tárgyaltak” róla, akkor egynek se jusson eszébe, hogy átszólok már az Örmény követségre, hogy mit szólnának hozzá! Azon túl, hogy ez mindhárom félre tartozik!
     Ilyen esetben, amikor meg tudják, hogy milyen feszült a helyzet közöttük(utálják egymást)?!

 3. Na. Akkor a közeljövőben számíthatunk rá, hogy a Szent NATO bombázni kezdi Szíriát. Olyan lesz mint Líbia. Hiába hangoztatja Putyin, hogy úú ha megtámadják Szíriát akkor majd segít neki. A Nagy francokat. Azt én sem hiszem, hogy beijedt volna. Inkább ő is ugyan annak a háttérhatalomnak a bábja.
  Hát vagy (nagyon kicsi rá az esély): kivár

  1. Vagy pedig úgy látják, hogy rendeződik a szíriai helyzet, a felkelőket lassan leverik, ezzel párhuzamosan pedig csökken a nyugati beavatkozás lehetősége, ezért nem szükséges ott maradniuk.
   Legalábbis én bízom benne, hogy nem dobja oda Putyin a kutyáknak.

 4. Talán felvilágosították Putyint hogy tűnés onnan,érthetetlen is volt az ha kell Amerikával is szembe szállna.Ezek után nem lepne meg ha hamarosan meg is támadnák Iránt,és az atom kísérleteiket és urán dúsítóikat porig rombolnák.

  1. Ne legy naiv…. oroszorszag nem fel amerikatol sem az eu tol. Alitolag tobb millio amerikai alampolgart tud megolni csak azzal hogy termeszeti katasztrofat idez elo. Oroszorszag amilyen nagy olyan eros. Egyre tobb penzt fektet hadaszatra es nem veletlenul. Akar egy 3 vilaghaboru aran is megvedi erdekeit…

   Gondolom azert hadja ott sziriat mert mar nem eri meg neki hogy jelentos tamogatast nyujtson… senki sem szereti kidobni a penzt az ablakon…., ahogy amerika sem mene iranba ha nem lene köolaj.

   1. Ez az “Amerika azert megy oda mert ott az olaj” annyira gyenge erv, mindig ezt hallom.
    Az igazsag azonban az, hogy 2018-2020-ra az USA teljesen onellatova valik minden nyersanyag, igy a koolaj es a foldgaz felhasznalas tekinteteben is. A kozel-keleti koolajtermeles toredeket hasznaljak fel az Egyesult Allamokban. Pont tesznek a kozel-keleti olajra, amikor hazai teruleteken, bekeidoben, hazai munkaerovel, olcsobban termelik ki otthon.

    1. Gondolkozz már!
     Azt felejted el, hogy nem azért mennek oda, hogy ŐK használják fel az olajat, hanem azért, hogy privatizálják az olajmezőket. Az tök mindegy, hogy a “szabadság hazájában” van-e szükség még több olajra. Ők szépen elveszik attól az országtól akihez tartozna az olajmező és kút, majd privatizálják az olajcégek. Így a jövőben baromi sok pénzt keresnek, nem beszélve arról a tényről, hogy ők rendelkeznek az olajnyerőhelyek felett… Ami a mai világban nagyon nagy hatalom!

    2. Vegulis… Nem visznek oda tobbmilliard dollart, nem modernizalnak, nem letesitenek munkahelyeket, nem fizetnek adot az erintett orszagban.
     Hagyhatnak is ott a sivatagban, az biztosan jobb lenne mindenkinek.
     Ne legyetek szemellenzosek. A penz oda megy, ahol lesz belole profit, ez termeszetes…

    3. Igy van… ha van koolajra szuksege ha nincs neki ugyis kel, mert penzt hoz a hazhoz ami fontos szerepet tolt be a hatalom megtartasaban

    4. Azert tavol all Amerika az onellatastol. Jockey Ewing olajmezoinek termelese is veges….Alaszkaban nehez , draga es ellentmondasos a kitermeles. ne feledjuk, hogy az USA hadseregenek napi energia igenye megegyezik SVEDORSZAG, az egesz orszag napi energia igenyevel!!!! Ezt nem lehet csak belsotermelessel fedezni, es a viszony Venezuelaval is romlik.

    5. Szia!

     Amerika nem all olyan messze a teljes onallosodastol az energiafuggetlenseg megteremtese erdekeben. Ez nagyon is komoly cel.
     Sajnos a jelenlegi adminisztracio a “kornyezetvedelemre” hivatkozva tiltja az uj olajvezetekek epiteset, es a kitermeles noveleset a mexikoi obolben. Gyanitom attol a hatso szendektol vezerelve, hogy magasan tartsak a nyersanyagarakat.
     Ajanlom olvass utana. Az USA komoly celja a teljes energiafuggetlenseg megteremtese, mint ahogy ezt Romney nehany napja szova is tette a republikanus konvencion.
     Komoly tudosok is ezt erositik. Itt egy erdekes bejegyzes, amit erdemes elolvasnod a temaval kapcsolatban:

     http://www.facebook.com/freitamas

     augusztus 20-i bejegyzes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend