Nagytestvér

Aki nincs a Facebook-on már alapból gyanús

(Idők jelei) Azt lassan még az alternatív médiát kerülő emberek is elhiszik, hogy Nagytestvér figyel bennünket. De vajon már ott tartanánk, hogy kötelező saját megfigyelésünkben segédkezni? Ki-ki döntse el maga…

Forrás: Daily Mail

A Facebook mára olyannyira tolakodó és mindent átható erővé vált a társadalomban, hogy egyre több munkáltató, sőt egyes pszichológusok is úgy gondolják, hogy aki nem tagja egyetlen közösségi portálnak sem az alapból ‘gyanús’.

A német Der Taggspiegel odáig ment, hogy rámutatott, a közelmúlt két hírhedt lövöldözőjének, az amerikai James Holmes-nak és a norvég Anders Behring Breivik-nek legfontosabb közös jellemzője a Facebook tagság hiánya volt.

Egy kicsit megfoghatóbb szinten a Forbes.com arról ad hírt, hogy a humán erőforrás kollégák egyre inkább tartózkodnak olyan fiatal jelentkezők alkalmazásától, akik nem használják a Facebook-ot.

A munkaadók elsőszámú aggodalma, hogy a Facebook profil hiánya azt jelezheti, hogy az illető ellen olyan sok bejelentés érkezett, hogy fiókja felfüggesztésre került (mivel, mint tudjuk törölni nem lehet).

A Slate.com tanácsadó rovatának újságírója, Emily Yoffee, azt javasolja fiatal olvasóinak, hogy ne randizzanak senkivel, akinek nincs Facebook profilja.

“Ha elértél egy bizonyos kort és találkozol valakivel, akivel randizni szeretnél és az illetőnek nincs Facebook oldala, lehet, hogy nem is a valódi nevén mutatkozott be neked. Ez egy jelzés lehet, hogy vigyáznod kell,” írja.

Yoffee mellesleg megjegyzi, hogy tanácsa nem vonatkozik azokra az idősebb emberekre, akik már a közösségi oldalak térnyerése előtt is produktív tagjai voltak a társadalomnak.

A Slashdot technológiai hírportál úgy összegezte a Der Taggspiegel cikkét a közösségi oldalakról, hogy ?a Facebook profil hiánya lehet az első jele annak, hogy egy tömeggyilkossal van dolgunk?.

A cikk rámutat, hogy Holmes, akit 12 ember, köztük egy meg nem született gyermek megölésével és további 58 személy megsebesítésével vádolnak és Breivik, aki 77 embert gyilkolt meg egy lövöldözésben, nem vagy csak nagyon kevés digitális online lábnyomot hagytak maguk után.

Breivik a MySpace közösségi portált használta, Holmes pedig egyes értesülések szerint az Adult Friend Finder (felnőtt társkereső) oldalt látogatta.

Christopher Moeller, pszichológus a magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy manapság a Facebook használat az egészséges szocializálódás jele.

A pszichológusok megjegyzik, hogy Holmes és hozzá hasonlóan, számos más tömeggyilkos sem rendelkezett igazi barátokkal.

A feltevés lényege tehát, hogy a legtöbb fiatal számára magától értetődőnek számító Facebook profil hiánya az abnormális vagy diszfunkcionális, illetve esetenként kifejezetten veszélyes magatartás vagy személyiség jele lehet.

Előző posztKövetkező poszt

22 hozzászólás

 1. Szoktam játszani a fészbúkon, aminek egy jellemzője, hogy felkéréseket kell küldeni a játékon belül, minél többet. Na ilyenkor mire megy a kapcsolati hálómmal a nagytestvér, amikor az ismerőseim kétharmadát nem is ismerem, azt se tudom kicsoda, csak a nevét? Én úgy használom a fészbúkot mint egy debil, ebből leszűrheti, ami neki tetszik.

  1. Használják ahogy akarják , félni sem lehet a életben ez a lényeg .
   Csak annyit tehetsz nehezen lehessen összeszedniük a adatokat .
   Szerintem tudhatják szűrni , kit ismersz ismerőseid közül kit nem ,
   elméletben . Legalábbis szerintem . De lehet , hogy tévedek .

 2. Kedves Tamás,

  A projekciokra semmi szükség, Balázs nem az általad említettek miatt nem akarja használni. Van egy mondás: “Nézd meg merre megy a tömeg és gyorsan menj az ellenkező irányba”. A tömeg a fb-on van… Mindenkinek szabad akarata van eldönteni, hogy bármilyen technikai vívmányt használ, vagy épp nem. Én sem használom a FB-ot, pedig nincs priuszom, és nem tervezek tömeggyilkolni, akkor sem ha ilyen hozzászólásokat olvasok… Azért nem használom lényegében, mint Balázs, semmilyen értékes dolog nincs ott. A Fb ugyanaz a fiataloknak, mint a brazil szappanoperák a 40-60 éveseknek: kábítószer. Mindemellett nagyon fontos fb-elleni illetve online tevékenység elleni érv, hogy mindent regisztrálnak amit teszel. például az, hogy ezt a weboldalt nézed, jó eséllyel 15 év múlva meg fognak keresni, mert rendszer ellenség leszel. Akit nem érdekel, hogy mindene nyomonkövethető az online tevékenységtől a pénzügyeiden át, az még nem csinált semmit az életben. Engem ne nyomozgassanak, ne gyüjtsenek rólam adatokat, ne kövessék a pénzügyeimet. Én nem használok bankot sem. Kizárólag kp mozgás van. Nincs a nevemen semmi, nem is tudnak elvenni tőlem semmit, nem használom a TB-t hanem kizárólag magánpraxist (tény ezt kevesen tehetik meg). A hivatalok szempontjából gyakorlatilag 5 éve nem létezem. Nem is tudtak rajtam fogást találni amikor akartak.

  Hogy értsd a problémát, hogy ezek mennyire összefüggnek: Egy fiatal ismerősöm üzletkötőként dolgozik félig bejelentve a jutalék meg zsebbe tisztán. A “szerencsétlen” jól dolgozott és kapott majdnem 2 milla extra jutit év végén. Majd amikor a testvérét vagyonosodási vizsgálat alá vonták, “képbe” került. A marha bankba tette a pénzt, illetve elment a párjával afrikába. A FACEBOOKról látták az utazás tényét mert feltette. Miből? Ha brutto 130 a fizu? Aztán megnézték a bankszámlát és ennyi…. A srácnak volt egy szép hete afrikában a többi pénzt meg vitték a bírság összege már nem jött ki, azt évekig vonják a fizetéséből. Csodálatos és szép világ ugye?

  engem is vizsgáltak: semmit nem találtak, ha találtak volna hiányt, akkor sem tudták volna behajtani rajtam. Az, hogy mennyi a pénzem az meg rám tartozik.

  Mindenki eldöntheti melyik táborba akar kerülni. Te is hoztál egy döntést, meg én is. Gondold végig, hogy mennyire vagyok butuska…

  1. a nagy testvér mindenkiről tudni akar mindent kik a barátaid,mit szeretsz hova jársz mivel töltöd a szabad idődet hol dolgozól stb igazán a szabadsághoz való jogodat kontrolálja.

  2. “Én nem használok bankot sem. Kizárólag kp mozgás van.”

   Ezt az internetes banki tranzakciokra erted vagy ugy altalaban nem hasznalsz bankot?

   1. “Én nem használok bankot sem. Kizárólag kp mozgás van” ….ennél egyértelműbben fogalmazni magyarul……lehet?

    1. Lehet:

     En nem hasznalok internetes banki tranzakciokat, penzt sem tartok bankban. (mondjuk egy trezorban)

     Valahol a kp-t is tartani kell. (nem kizart, hogy otthoni trezorban tartja Ferenc, de akkor sajat nevvel nem valami bolcs dolog ilyenekrol kommentelni)

    2. Na jó…akkor én itt kiszálltam,…..most már mindent értek.

    3. kanku,

     A sok “…” , plane “………” hasznalata helyett megprobalhatnal vilagosan is fogalmazni.

     Igy az a benyomasa az embernek, hogy keptelen vagy kifejezni a gondolataid irasban.
     Sot, meg egy jo hirem van szamodra: a szovegertes is fejlesztheto! Nosza, hajra, fogj neki meg ma!

 3. Breiviknek volt Facebook oldala (egy darabig a lövöldözés után még meg is lehetett tekinteni), tehát ez a rész hülyeség.
  Az tény, hogy sok cég HR-esei már megnézik az adott pozícióba jelentkező személy Facebook-profilját, s valószínűleg a könnyebb utánajárás miatt szívesebben választanak olyan embert, akinek van profilja.
  Emögé fölösleges többet látni.

  1. A cikk megosztásával azt akartam érzékeltetni, hogyan kondícionálja a média az embereket bizonyos viselkedésekkel kapcsolatban. Ez egy nagyon egyértelműen kirajzolódó trend, aminek a fenti cikk csupán egy aprócska lépését illusztrálja. Remélem a legtöbb olvasónak azért átment az üzenet…

  1. A törlés a Facebook esetében azt jelenti, hogy számodra elérhetetlen lesz a profilod, de a Facebook csapat számára nem. Amint újra regisztrálsz, minden ott lesz megint, mintha mi sem történt volna. Ha neked van egy módszered a végleges törlésre, oszd meg az olvasókkal, kérlek. 🙂

   1. Regisztrálni se kell, csak annyit kell tenni, hogy újra bejelentkezik, és ismét aktív lesz a profilja :-/ Vagy erre gondoltál Thea?

    Én úgy vagyok vele, hogy igyekszem okosan és bölcsen használni – osztom a híreket ezerrel 😛

    1. Én is próbálom hasznosan használni. Megosztom a híreket (mármint nem a főáramú média manipulált híreit) és tájékozódásra buzdítom az embereket, de amikor látom, hogy ki miket lájkol és oszt meg mindig elszomorodom és látom, hogy reménytelen. Annyira sötétek az emberek, hogy nekünk az már szinte felfoghatatlan. Nem is az a baj, hogy tudatlanok, hanem, hogy nem akarnak tájékozódni. Nem is tudom melyik filmben hallottam: “Az emberek már nem vágynak az igazságra. Az zűrös, nem hagyja őket aludni.”

     Viszont valamiért mindig olyan érzésem van, hogy tök jó, hogy ilyen cikkeket osztok meg facebookon, de később nagyon meg fogom járni.

 4. Te jó ég! A rossz a jó, és a jó a rossz!
  Én személy szerint kiirtanám a fészbukot, ahogy van… rengeteg embert tesz tönkre..és voala: az pszichopata aki nem használja?!? Sajnálom rá az időmet, energiámat, agyamat,idegsejtjeimet, hogy ott gubbasszak a fész’ előtt és közzétegyek meg lájkoljak minden nap… annyi más “élő” és valóban értékes dolog, és teendő van, amire sokszor a 24 óra kevés…. nem hogy a virtuális világra pazaroljam az időt (ami “volt és nincs és mégis van…”) …. az emberek a környezetükben élő hús-vér embereket nem ismerik igazán, de a távoli ismerősökkel “kELL” tartani folyton a kapcsolatot… lehet, hogy túlzás, de ez olyan mint : “olyanok lesztek mint az Isten….”…mindent tudó, mindenható és mindenütt jelenvaló…. és szépen elfolyik az igazi életünk…..CSINÁLJA az aki akarja… valahol van egy video a youtubeon, ahol Mark Zuckenberg zavarba jön, mikor kapucnis polójáról faggatják… amin valami ördögi facebook- kommunikációs szimbólumot hirdet (pentagramm), Mark Z. is egy szabadkőműves, illuminátus szörnyeteg

  1. A FACEBOOK EGY KÖZÖSSÉGI OLDAL!
   (AZÉRT MERT TE FÉLSZ MEGMUTATNI MAGAD( TEHÁT VAN REJTŐZKÖDNI VALÓD vajon miért is?) az nem jelenti azt, hogy aki a FB- van az sík hülye. Én vállalom magam, és nyugodtan el merem mondani a mondókámat az ismerőseimnek, vállalva kockázatát annak, hogy esetenként nem leszek túl népszerű.

   1. Közösségi oldal, való igaz – csakhogy éppen azért lett pontosan ilyenre kitalálva, mert így az emberek önkéntesen, gondolkodás nélkül közzétesznek magukról szinte mindent, és így az adataikat már csak tárolniuk és rendszerezniük kell az illetékes hatóságoknak, titkosszolgálatoknak és egyéb, a társadalom megfigyelését és nyomon követését előkészítő csoportosulásoknak anélkül, hogy bármiféle erőfeszítést tennének az adatok begyűjtésére. Már nem kell lehallgatás, magánnyomozó, nem kellenek kérdőívek sem.
    Az egyszer közzétett adatok viszont örökre megmaradnak az adatbázisban, és szükség esetén bárkiről elő lehet keresni, hogy mikor mit csinált, kikkel tartott kapcsolatot, mivel szokott foglalkozni, miről mi volt a véleménye, milyen politikai álláspontot képvisel, stb.

   2. Csupán megállapításként írom, hogy a honlapon eddig ez a legbetegebb hozzászólás, amivel találkoztam. Megdöbbentő. Attól tartok felülmúlhatatlan. Elefánt a porcelánboltban…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend