Természeti katasztrófák

Rekord erős radioaktív sugárzás a fukusimai erőműben

Forrás: NaturalNews.com

A fukusimai atomerőműben a napokban végzett mérések rekord erősségű radioaktív sugárzást mutattak, nyilatkozták az erőművet üzemeltető TEPCO munkatársai.

A megnövekedett sugárzást az 1-es számú reaktor alagsori szintjén mérték, mondták az illetékesek. A felfedezés tovább késlelteti az amúgy is lassan haladó munkálatokat. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen belső méréseket végeztek az erőműben a tavaly márciusi katasztrófa óta.

A jelentések szerint a TEPCO mérnökei a mérések előtt kamerát vezettek az alagsorba, a mérőműszereket pedig az alagsor plafonján áthaladó csatornanyíláson keresztül juttatták be.

A cég nyilatkozata szerint közvetlenül a szennyezett víz felszíne felett 10,300 millisievert/óra erősségű sugárzást mértek, amitől egy ember perceken belül rosszul lesz, és nagyon hamar meghal.

A vártnál erősebb sugárzás

Másképp fogalmazva a mért sugárzási értékek mellett egy munkás 20 másodperc alatt éri el az évi megengedett sugárfertőzés mértékét. Az egyik jelentés szerint a sugárzás kevesebb, mint egy óra leforgása alatt ölne meg egy embert.

?A munkások nem mehetnek be a helyszínre, így robotokat használunk a bontási munkálatokra,? áll a TEPCO egyik nyilatkozatában.

Junichi Matsumoto, a TEPCO egyik képviselője szerint azért magasabb a sugárzás mértéke az 1-es számú reaktorban, mert ott valószínűleg az eredeti becsléseknél több fűtőelem olvadt le a katasztrófa során.

A TEPCO jelentése szerint az 1-es reaktorban mért sugárzás a többi sérült reaktorban (2-es és 3-as) mért sugárzás 10-szerese. A fukusimai atomerőmű összesen hat reaktorral rendelkezik.

A terv jelenleg az, hogy a három sérült, valamint a 4-es számú reaktort lebontják, a munkálatok azonban legalább 40 évet vennének igénybe és a kivitelezéshez különböző új technológiákra van szükség.

Új veszély: az időjárás

Eközben Japánban, így Fukusima környékén is új viharszezon kezdődött, ami további károkhoz és a sugárszennyezés további terjedéséhez vezethet.

A szezon elején érkezett Guchol tájfun már elérte Japánt és a Japán Meteorológiai Intézet riasztást adott ki a lehetséges áradások és földcsuszamlások veszélye miatt.

Az évnek ebben a szakaszában a tájfun gyakori jelenség Japánban. A fukusimai erőmű sérülékenysége miatt azonban egy erős vihar most sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint általában.

Június második felében egy tornádó is kialakult, amiben három fiatal vesztette életét és további 50 ember sérült meg, valamint számos ingatlanban keletkezett kár.

A tudósok leginkább a forgószelek miatt aggódnak a sérült reaktoroknál.

?A hármas és négyes reaktorok használt fűtőelem tárolói teljesen szabadon állnak,? nyilatkozta Kazuhiko Kudo a Kyushu Egyetem nukleáris mérnöki karának kutatóprofesszora június 5-én. ?Egy 100 m/s sebességgel haladó tornádó, mint amilyen Tkukubában kialakult, teljesen felszippantaná a tárolómedencék vizét,? így az elhasznált fűtőelemek hűtése teljesen megszűnne.

A cikkhez használt források:

http://uk.news.yahoo.com

http://www.rttnews.com

http://fuelfix.com

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

  1. Nem tudok semmi Kína-Japán vezetékről, ráadásul a kínaiaknak nem, hogy felesleges, hanem még elegendő áramuk sincs, a nagy gazdasági boom nagy áram fogyasztással is járt és jelenleg is jár, ráadásul főleg a keleti, iparosodott oldalon lenne még többre szükség. Jelenleg Kína áram termelés min.70%-át szén égetéssel teremti meg, az meg nagyon környezet szennyező, kevés olaj és gázt is éget, a többit vízerőmű, atomerőmű(jelenleg 14), szél és napelemekből nyeri. Kb 2 évvel ezelőtt olvastam, hogy több mint 100 atomerőművet terveznek megépíteni a következő xx évben, ez még Fukushima előtti adat volt, hogy ezek után mi a tervük, nem tudom, de azt igen, hogy tavaly márciusban felfüggesztették az összes épülő a.erőmű építését és biztonsági felülvizsgálatot rendeltek el minden működő egységnél, de ettől függetlenül nekik sincs választásuk, akarom mondani nem lehet más választásuk.
    Ha nagyon érdekel valakit itt talál friss júniusi adatokat: http://www.world-nuclear.org/info/inf63.html
    És wiki adatok az erőművekről: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_China
    És jó éjt mindenkinek!

  2. Fukushima=Tic Tac Tic Tac Tic Tac, BOOM!! unfortunately. There will be evacuations, Tokyo and its suburbs included, sooner or later…and again unfortunately.

    SANTATICA, Kína már rég áram hiányban szenved,a nagy gazdasági boom nagy áram igényel is járt…jár, ráadásul pont a keleti oldalon lenne még többre szükség, az áram előállítására 60%-ban szenet használ, ami nagyon szennyező, régebb valahol olvastam, hogy Kína 100 nál is több atomerőművet szándékozik felépíteni a következő évtizedekben, azt nem tudom, hogy ebből hány fog megvalósulni, több dolog miatt is, de a jelenlegi helyzet a következő:

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_China

    http://www.world-nuclear.org/info/inf63.html

    és egy kis beszámoló a valós helyzetről, röviden( 40 perc, ez is angolul)
    http://www.youtube.com/watch?v=lhcqrkKf4P4

  3. Nekem 1 valami nagyon fura…..jó lenne utána nézni, hogy ez pontosan hogy is van….

    A baleset után Japán összes atomerőművét leállították, pontosan 50-et!!!!!
    (a napokban indították el újra az elsőt de csak szeptemberre lesz 100%-os az áram termelés ebben is)

    Nos, ha az igencsak áramigényes Japán simán átvészelte 50 atomerőmű (vagy 50 blokk??)
    leállását, úgy hogy minden ment tovább a maga bekapcsolt állapotában, akkor miért is kellenek ezek?

    Gondolom a tenger felett nem megy Kínából kölcsön áram vezeték……

    1. Ohh c’mon!….that’s totally BS folks….baloney!…and we know it. These people have no conscience at all,..none,….but you know what?…the time it will come and bad people will get what they deserve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend