Készpénznélküli társadalom

A kasszák végnapjai: a J.C. Penney bolthálózat megválik a pénztárgépektől

Egyre több ország és cég szorgalmazza a készpénzhasználat fokozatos megszüntetését, miközben sok helyen tesztelik a fizikai pénzhasználatot nem igénylő rendszerekre való átállást. Egy dolog biztos: minden egyes nappal közelebb kerülünk a globális készpénznélküli gazdaság létrejöttéhez, aminek egyik hozadéka és egyben rejtett célja, hogy minden ember folyamatos megfigyelés és irányítás alatt álljon. A rekordsebességgel fejlődő technológiák már most ijesztő mértékű és rendkívül szoros felügyeletet tesznek lehetővé. ? Joseph Candel

Forrás: Dailyfinance.com

A pénztárgépek hamarosan a telefonfülkék és írógépek sorsára jutnak.

A J.C. Penney (JCP) bolthálózat 2014-re búcsút int valamennyi pénztárgépnek, kasszának és pénztárosnak, mondta Ron Johnson, a lánc elnök-vezérigazgatója, egy Fortune Brainstorm Tech konferencián, írja a Times.

A Penney terve nagyon hasonlít a szinte teljesen pénztármentes Apple boltokban már működő rendszerhez. A döntés senkit sem lepett meg, Ron Johnson ugyanis az Apple kiskereskedelmi részlegének vezetője volt korábban és sokan neki tulajdonítják a cég sikerét. Az Apple-t novemberben hagyta ott a J.C. Penney elnöki posztjáért.

Johnson, aki mostanában sokat szerepelt az újságok címoldalán a Penney láncnál véghezvitt radikális és vitatott (és egyelőre sikertelen) stratégiája miatt, aminek lényege, hogy a kuponok által kínálta kedvezményrendszerről az általánosan alacsony árstratégiára álltak át, most a bolti fizetésmódot akarja megreformálni.

A tervek szerint minden kassza, pénztár és pénztárgép megszűnik és helyükre különféle technológiai megoldások, Wi-Fi hálózatok, mobilfizetés, RFID chipek és önkiszolgáló fizetések kombinációja lép.

?Képzeljünk el egy fizikailag létező boltot a készpénz tényező nélkül,? mondta Johnson. ?Az általunk évente elköltött pénz 10%-át, hozzávetőlegesen félmilliárd dollárt, a pénztáraknál történő tranzakciókra költünk.? A pénztárak megszüntetésével megtakarított pénzt a szolgáltatás javítására költhetnénk új technológiák bevezetésével, idézi Johnson-t a Times.

Ryan Taft, a kiskereskedelmi hálózatok számára kifejlesztett ?követő? és email-cím gyűjtő iPad alkalmazás, az OnSpot Social társtulajdonosa szerint a kiskereskedelem a készpénzhasználat teljes felszámolásának kezdetén jár.

?Az iPad, RFID chip, Wi-Fi, stb. technológiák segítségével a bolton belül folyó marketingé a jövő,? nyilatkozta a Daily Finance-nak. ?Vannak boltok ahol egyáltalán nem lesz szükség pénztárakra, máshol pedig elég, ha csökkentik a számukat és csak nagyobb összegű vásárlásokra használják.?

Tipp az Apple-től

Az Apple boltokban háromféleképpen lehet fizetni.

Legtöbb boltjukban egy, maximum két pénztár működik, valahol a bolt leghátsó sarkában, többnyire a nagyobb vásárlásokra fenntartva. ?A második módszerhez egy eladó kell, akinél kártyával lehet fizetni, egy iPod Touch-hoz rögzített kártyaolvasó segítségével. A harmadik, és leginnovatívabb módszer az önkiszolgáló fizetés, ami egyszerűen a vásárló saját iPhone-ján keresztül történik. Ehhez mindössze az Apple Store alkalmazást kell megnyitni, beolvasni a termék vonalkódját és az iTunes alkalmazáson keresztül fizetni,? magyarázza. ?Az ilyen fizetési módszereké a jövő a kiskereskedelemben.?

httpv://www.youtube.com/watch?v=Bp3BNcuiKWc

Bár egyesek szerint a bolti eladók is fölöslegessé válnak majd, ez nem feltétlenül igaz Taft szerint. ?Az eladóknak csupán a feladatköre változik meg. Inkább az ügyfelek kiszolgálása lesz a dolguk.?

Natt Fry, az Accenture Retail Practice ügyvezetője szerint a kasszákra még egy darabig szükség lesz, hiszen még mindig sok olyan ügyfél van, akinek bankszámlája sincs, illetve ha van is, sokan előnyben részesítik a készpénzes fizetést. A jövőben azonban ?minden egyéb tranzakciót valamilyen mobil eszközzel bonyolítunk, illetve bonyolíthatunk,? jósolja Fry.

Előző posztKövetkező poszt

52 hozzászólás

 1. Tom,

  Ide valaszolok, tenyleg kicsit atlathatatlan mar. Hogy miert a Tamas evangeliumbol idezek? Azert mert az nem ment at az altalad tevedhetetlennek bizonyult kezeken, zsinatokon, stb. annak koszonhetoen, hogy szerencsere kesobb leltek ra. Ennelfogva minden bizonnyal hitelesebb forras.

  Nem kivanok szemelyeskedni, sajna ebbe az iranyba indultal, ahonnan mar parttalan lenne a beszelgetes.

  Tegnap keszitettem egy kepet, amiben az eddigiek suritve benne vannak (es meg egy kicsit ontopic is), sok szeretettel Neked ajanlom 😉

  1. Próbáltad már személyesen Jézust kérni, hogy mutassa meg neked az igazságot? Ha hiszel Istenben, nyilván te is úgy gondolod, hogy mindenható, tehát képes rá, hogy bármit megtegyen. Fogadd be Jézust a szívedbe és meglátod. A Biblia azt mondja, senki sem mehet Istenhez, csak rajta keresztül (János 14:6). Nekem működött. A Biblia és a világ megértésének ez az első lépése. Ha tényleg szeretnéd az igazságot?

   1. Thea, kommentben roviden (mashogy talan kesobb bovebben):

    1. Igen. Az igazsag keresesenek koszonhetem a “keresztem” is.
    2. Nem ugy, hogy megnyugtatoan azt mondhassam: Igen

    “Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet – válaszolta Jézus. – Senki sem juthat el az Atyához, csak általam.”

    Jezus az atya szot hasznalja, ami tanitasok valodi ertelmeben egeszen mas jelentessel bir, de nagyon konnyen felreertheto.

    PS: Tisztaban vagyok vele, hogy az a szeretet, ami a Te kommentedbol is arad nem terem mindehol. A felebarati szeretet megis ugy gondolom masrol szol, ezert nem borzolom tovabb itt kommentekben a kedelyeket 🙂

    PS2: Valamiert az elobbi kommentben a kephez vezeto link nem jelent meg, megprobalom meg egyszer html tag nelkul, szovegkent:

    https://picasaweb.google.com/lh/photo/Uif_fVRMWLB1QH70c5WrdCXeaaC886qSN9a-OCoTETU?feat=directlink

  2. “Azert mert az nem ment at az altalad tevedhetetlennek bizonyult kezeken, zsinatokon, stb”
   Látod ez a te bajod, én nem azt mondom hogy a “kezek, zsinatok” a tévedhetetlenek hanem azt hogy Isten képes volt megőrizni a szavát ami ez által tévedhetetlen.
   Psalms 12
   6The words of the LORD are pure words: as silver tried in a furnace of earth, purified seven times.
   7Thou shalt keep them, O LORD, thou shalt preserve them from this generation for ever.
   Ha Isten képtelen lett volna megőrizni a szavát pár tökéletlen ember miatt akkor nem tudom te milyennek gondolod Istent mert akiről te beszélsz az inkább valami alien bálvány.

   “szerencsere kesobb leltek ra. Ennelfogva minden bizonnyal hitelesebb forras.”
   Wow, just wow. Akkor muszlimnak kellene lennünk, elvégre ők azt állitják hogy a Biblia totál korrupt lett és le kellet DIKTÁLNI (nem ihletni) újra az egészet és igy lett meg a Korán.

   “Nem kivanok szemelyeskedni, sajna ebbe az iranyba indultal”
   és akkor “mivan”, nincs objektiv moralitás én csak az értékrended szerint kezeltelek, mégis milyen abszolút érték alapján állapitod meg hogy igy “párttalan” lesz a beszélgetés…bezzeg fegyvert előhúzva nem az mi?

   A kép
   Nem izgatnak a béna sátánista templomok, nyilván a Bibliát soha nem olvastad józan paraszti ésszel:
   1Cor 6:19 What? know ye not that your body is the temple of the Holy Ghost which is in you, which ye have of God, and ye are not your own?

   Ideje a gnoszticizmus szellemét hátrahagyni semmi okosság nem árad belőlük mondhatnám hogy ők a “keresztény farizeusok”
   Michael S Heiser, Ph.D. – The Davinci Code and gnosticism:
   (a legujabb 7-8 video)
   https://www.youtube.com/user/AlienResistanceHQ/videos

   1. Tom,

    Egyszerusitsuk a dolgot: a Bibliai tartalommal nincs sok problemam, az ertelmezessel es a celzott szortirozassal viszont van. (a “sugalmazassal” is egy pottyet, de ez most lenyegtelen) Sot, az Ujszovetseg jelenlegi tartalmaval sincs gondom, hanem az ertelmezessel. A Tamas evengaliumot egyszeruen azert tekintem referencianak, mert nem torzult a fenti folyamatban. (a tartalom lenyegeben ugyanaz, sokkal kevesbe “irodalmi”, eleg lenyegre toro. Kb, mintha Heiser prof eloadasan jegyzetelnel)

    A muszlimos hasonlatod kicsit elcsuszik, mert a nem a Biblia (Ujszovetseg) lenyegi tartalma lett korrupt, hanem a “felhasznalasa” es ertelmezese moral-sales es rendszer-legitimacio celjabol. (a Korant nem ismerem)

    ?párttalan? -> pArttalan (elismerem, az ekezetek mellozese neha zavaro, nagyon elszoktam az ekezetes bilentyuzettol, csak ennyi az oka)

    Vegigneztem par videot Heisertol:

    Eloljaroban: A Da Vinci kodot nem olvastam, a Judas evangeliumrol is korlatozottak az ismereteim (ezt lehet potlom nemsokara).

    Tulajdonkeppen szamomra kvazi erdektelen ebbol a szempontbol minden, ami nem a tanitasok valodi tartalmara iranyul. (Tehat ha holnap kiderulne, hogy Jezus, mint ember zsenialisan megrendezte a feltamadasat, hogy a tanitasai generaciokon ativelo uzenetkent eljenek tovabb, megertenem: ez volt az egyetlen lehetoseg arra, hogy uzenete fennmaradjon egy olyan kor szamara, amikor mar “technikailag” lehetseges az O rendszerenek kivtelezese)
    (Ettol a ponttol valoszinuleg meg jobban csak egy istentelen okoskodo vagyok szamodra 🙂 )

    Heiser nem ad valaszokat az idezett allitasokra (nem volt vilagos, honnan veszi az allitasokat, talan a Da Vinci kodbol?), csak megprobalja jelentektelen, erosen ferde perspektiva helyzeni oket… Szoval ujat nem mondott, de tenyleg. (Masreszt az a ficko tokeletesen megtestesiti a moral-salesman archetipusat, eleg felelmetes volt hallgatni.)

    “1Cor 6:19 What? know ye not that your body is the temple of the Holy Ghost which is in you, which ye have of God, and ye are not your own?”

    Elmagyaraznad nekem jozan paraszti esszel, hogy mit jelent a Te olvasatodban?

    A korabbi idezetek “jozan paraszti esszel valo ertelmezeset is varom”, de tenyleg!

    Isten kepes volt megorizni a szavat -ahogy allitottad- alljon itt tehat a nem-apokrif verzio:

    Máté 12,31-32

    “Ezért mondom nektek: Minden bűnt és káromlást megbocsátanak az embereknek, de ha valaki a Lelket káromolja, az nem nyer bocsánatot. Ha valaki az Emberfia ellen mond valamit, azt megbocsátják neki, de ha valaki a Szentlélek ellen szól, annak nem bocsátanak meg sem ezen a világon, sem az eljövendőben.”

    1. “A muszlimos hasonlatod kicsit elcsuszik, mert a nem a Biblia (Ujszovetseg) lenyegi tartalma lett korrupt, hanem a ?felhasznalasa? es ertelmezese moral-sales es rendszer-legitimacio celjabol. (a Korant nem ismerem)”
     Akkor egy kérdésem van, mit foglalkozol azzal hogy a szégyenletes egyházak hogyan értelmezik a Bibliát, értelmezd magadnak a Szent Szellem segítségével persze mindez csak azután megy ha Jézustól őszintén kérted a megmentésed, amiről Thea talán türelmesebben tudna veled elbeszélgetni.

     “Tehat ha holnap kiderulne…”
     kétséges hogy “hirtelen csak ugy kiderülne”
     https://www.youtube.com/watch?v=xUKW2Bm5P2k
     (recommended channel)
     hacsak bedőlnél a Project Blue Beam-nek (megrendezett alien jelenések), de ez más story.

     “Elmagyaraznad nekem jozan paraszti esszel, hogy mit jelent a Te olvasatodban?”
     ö… nem, ennél egyértelműbben nem lehetne leirni, hacsak nem tudod hogy mit is jelent az hogy meg vagy mentve, de most komolyan minek olvasgatod a gnosztikus irásokat ha ilyen alap dolgot sem tudsz a Bibliából, man, set your priorities straight.

     “?jozan paraszti esszel valo ertelmezeset is varom?”
     A szó szerinti értelmezés kivéve ha valamiről nem hasonlatokban vagy spirituálisan vagy szimbolikusan beszélnek. De igy a pontos definicióról még nem gondolkodtam.

     “Máté 12,31-32”
     Kösz legalább te megadod a versszámot egyesek még erre sem képesek, ha elolvasod hogy mit ir előtte és utána általában rájönnek az emberek miről szól, szerintem teljesen egyértelmű: ha valamit a Szent Szellem segitségével tesznek viszont a “creditet” az ördögnek vagy démonoknak adják mások akkor káromolták a Szent Szellemet.

     A bibliai kereszténység az egyetlen vallás amiben a megmentő már eljött megmenteni, egy rakás más vallás vagy szekta mind mind azt mondja hogy most fog eljönni megmenteni vagy szimplán degradálják Jézust, miközben az igaz keresztények már régóta azt harsogják hogy az egy hamis krisztus lesz, az anti-krisztus.
     Válassz oldalt hamar, ismerd el hogy bűnös vagy és büntetést érdemelsz ami a pokol és kérd Jézus megmentését még ma és kezdj el növekedni mint keresztény nem mint okostojás farizeus. Nincsenek varázsszavak Isten a szívedet nézi, egy egyszerű alázatos imában mond el az Úrnak…
     “Drága Teremtő Atyám!
     Elismerem, hogy bűnös vagyok és megszegtem a törvényeidet, kérlek bocsáss meg nekem. Kérlek mosd el véreddel és áldozatoddal a bűneimet, gyere be kérlek a Szent Szellemeddel az életembe segits megtalálni az igazságot és vigyél a mennybe halálom után. Ámen”
     További kérdéseidet Theához intézheted.
     Isten áldjon.

    2. Tom,

     Egy kis utravalo Neked is, hamuba sult pogacsanak par pelda moralis kod nelkul jozan paraszti esszel, tomoren (ha mar ugyis elkarhozom):

     Genesis uzenete (11,9-ig tart a lenyegi resz): a privat-kapitalizmus a civilizacio halalahoz vezet

     Kain es Abel: a fold, mint fixed asset vs. a belole letrejovo javak viszonya krizishelyzetben (vs. a befekteto reakcioja, hosszutavu strategia ajanlas)

     Noe barkaja: hiperinflacios gazdasagi fazis, fogd az osszes javad es menj oda, ahol a “targyi eszkozeid” ujra hasznosithatok.

     Jozsef, Egyiptom, a penz-isten archetipusa, elrettento pelda:. Eloszor csak felhalmozzuk a javakat, utana a -meg- korforgasban levo penzert adunk belole, hogy ne dogoljon ehen a tobbi ember. Ezutan a penz egy helyen felhalmozodik, nincs mivel fizetni. Masodik korben mar csak joszaggal fizet az egyszeri egyiptomi, harmadik korben, mar sajat magaval. (megjegyzes: EUR/HUF arfolyam meglepoen eros aratas, betakaritas idejen, nem?)

     Jezus ezzel szemben: abszolut igazsag a foldon az abszolut igazsagos gazdasagi rend altal (az “ateredo” bun, = privatkapitalizmus -amiben a priori minden ember letezik- kikuszobolese altal)

     Gustave Le Bon-tol, 1895-bol (kicsit szemelyeskedo, no offense):

     “Éppenséggel nem kell hinnünk, hogy az eszme azért érhet el hatást még művelteknél is, mert igazságossága bebizonyult. Erről könnyen meggyőződhetünk, mikor azt látjuk, hogy a legkézzelfoghatóbb
     bizonyítás is milyen csekély hatással van az emberek nagy részére. A művelt hallgató meg tudja érteni a nyilvánvaló bizonyosságot; de a tudattalan rögtön visszatéríti eredeti felfogásához. Néhány nap
     múlva ugyanazokkal a kifejezésekkel elénk tálalja régi érveit. Bizonyos, hogy ez a régi, már érzelemmé vált eszmék befolyása alatt történik; mert csak ezek befolyásolják beszédünk és cselekvéseink mélyebb indító okait.”

     Ha idaig elolvastad, akkor johet a Grande Finale, “szabadforditasban”! 🙂

     “Aki a hitelkinalatot karomolja, annak megbocsatanak. Aki a hitelkeresletet karomolja, annak is megbocsatanak. Aki a penzkorforgast akadalyozza, annak nem bocsatanak meg. Aki a hitelkinalat es a megtakaritasok termeszetet nem ismeri, nem erti a tanitasokat. Aki csak a tartgyi eszkozok felhalmozasat uzi, az nem melto az uzenet befogadasara. A hitelkinalat es a megtakaritasok “torvenytelen” gyermeke a penztoke. Egyesitsd az elobbi kettot es az emberi civilizacio fenntarthatova valik, nem lesz likviditas-csucs es zuhanas!

     valodi felebarati szeretettel,

     peterqe

    3. Miert zárnak mindig az emberek a legnagyobb hülyeséggel, mintha választ akarnának provokálni.

     Ezt nevezed te józan paraszti ésszel való olvasásnak? Nem tudom milyen agybeteg forgatta igy ki neked a Bibliát de az tuti hogy te magad nem tanulmányoztad.

     Hey Gustave, Right back at you.

     Igy van aki a pénzforgatást (cserekereskedelem) káromolja az nem érti meg hogyan képződik a haszon annak ellenére hogy két egyenlő értékű tárgy cserélt kezet.
     A likviditás-csúcs és zuhanást a regulációk okozzák és az irányitott azaz nem-szabad-piaci pénzrendszer. Gesell ugyanolyan agybeteg mint Keynes.

     szeretet: morális érték, ha nem objektív akkor a kimutatójának képmutatására utal.

    4. “Stupidity is a more dangerous foe of the good than evil is. It is possible to protest against evil, to expose [it], and at times it can be prevented by force. Evil always carries in itself the germ of a substitute for it, in that it leaves behind at least a feeling of uneasiness in people. Against stupidity we are defenseless. Neither protests nor force can accomplish anything here; reasons are of no avail; facts that contradict one’s own prejudices simply do not need to be believed . . . and if they are unavoidable, they can simply be shoved aside as insignificant, isolated cases. In this the stupid person, in contrast to an evil one, is completely satisfied with himself.
     The fact that a stupid person is often stubborn should not deceive anyone into thinking he is independent. In conversation with him it is felt that you are not dealing with the person himself, but with cliches, slogans, etc. that have gained dominance over him. He is under a spell, he is blinded, he is misused, mis-handled in his own being. Thus having become a will-less instrument the stupid person becomes capable of all evil, and at the same time incapable of recognizing it as evil. Here lies the danger of diabolical abuse.”

     (Dietrich Bonhoffer, 1943, “After Ten Years” )

     Hatha angolul jobban megerted…
     Termeszetesen nem magamra ertem a fenti idezetet es azt sem gondolom, hogy gonosz vagy. Oriasi pofara esesnek nezel elebe, ha nem kezded el hasznalni a fejed.

     Persze-persze, konnyebb jeleket gyujtogetni, mint a problema gyokerokat felismerni es szembenezni vele.

    5. Háháháh te beszélsz gonoszságról?! háháhá csak szimplán háháhhááhá micsoda képmutató.

     Inkább az alábbira adnál végre egy értelmes választ ahelyett hogy egy straw-man-t kreálsz és azt csapkodod a gyerekes “jelgyüjtéses” vádaddal, szánalmas vagy.


     -Minden földet közösségi intézmények birtokolnak (na ennyit az egyik legalapabb egyéni jogról)
     -A kamatok hosszabb távon nullára esnek le (ingyen vállalni rizikót?)
     -Megszűnik az óriási társadalmi egyenlőtlenség (kösz nem, aki több felelősséget vállal több profitot érdemel)
     -Keynes már 1936-ban megjósolta, hogy ?a jövőben többet fogunk tanulni Gesell, mint Marx szellemétől (na aki mondta meg amit mondott?no comment)

     A pofáraesés majd akkor lesz amikor Istennek akarsz okoskodni.

    6. -Minden földet közösségi intézmények birtokolnak (na ennyit az egyik legalapabb egyéni jogról)

     A wikipedia egysorosai alapjan keptelenseg erdemben megerteni ezt. Olvasd el a teljes muvet, kulonben elbuksz a legelso lepcsofokon egy szimpla gondolatmeneti tevedes / eloitelet miatt.

     Meg fogsz dobbeni azon az osszhangon, ami -nem csak ez eddig kifejtett hasonlatokban, de akar a moralizalt ertelemben is- fennall a Jezusi tanitas es a Geselli rendszer kozott. Nyilvan “tiszta fejjel” (az elobbi postban idezett gondolat szellemeben) sokkal egyszerubb befogadni.

     -A kamatok hosszabb távon nullára esnek le (ingyen vállalni rizikót?)

     Ezt is csak a teljes mu ismereteben lehet megerteni. Bar a felet elvileg mar ismered, hiszen reszletesen tanulmanyoztad mar az Ujszovetseget (es valoszinuleg a szerinted apokrif iratokat is).
     Adtal mar kolcson valakinek komolyabb osszeget kamat nelkul? Ha igen, mit ereztel? Valoszinuleg, hogy balek vagy, hiszen mindenki mas ugyanakkor kamatoztatja a bankban a penzet, ugye? Ez az erzes teljesen jogos, nincs vele semmi baj, hiszen a jelenlegi rendszer errol szol*. Ha valamilyen moralis tobblet is volt a dologban (baratnak kell, “nemes celra”, stb), akkor a kamatrol valo lemondas is egyszerubben megy, de nem tarthato fenn hosszu tavon. Errol ir Gesell is. A termeszetes gazdasagi rend annyiban “termeszetes”, hogy a penz termeszete van az emberhez igazitva, nem pedig *forditva. Nem ingyen vallalsz rizikot, ennek a kozgazdasagtani aspektusarol es matekjarol is reszletesen olvashatsz a muben.

     -Megszűnik az óriási társadalmi egyenlőtlenség (kösz nem, aki több felelősséget vállal több profitot érdemel)

     Tehat az evtizedes evszazados maganvagyonok, amelyek pusztan kamatnyeresegbol halmozodtak fel masok tobbletmunkaja aran, elfogadhatok szamodra? (Megertem, hogy perpill igen, hiszen egy privatkapitalista-Isten kep dolgozik meg a fejedben, igy nagyon nehez elvonatkoztatni) A kivalo teljesitmeny, erofeszitesek (munka) reven a kamatprofit nelkuli rendszerben is frankon megjutalmazza azt, aki igy cselekszik. Egyszeruen csak kizarodik annak a lehetosege, hogy pusztan kamatprofitbol, divatosabban “passziv jovedelembol” gyarapodj. Igy is felhalmozhatsz, semmi akadalya. (feltalalsz valami frankot, gyartasz egy jo termeket, mukedtetsz egy sikeres szolgaltatast, stb…)
     Jozsef filler sztorija megvan gondolom…

     -Keynes már 1936-ban megjósolta, hogy ?a jövőben többet fogunk tanulni Gesell, mint Marx szellemétől (na aki mondta meg amit mondott?no comment)
     ?

     Errol inkabb olvasd el Gesell sajat gondolatait. Reszletesen kifejti, miert volt sokkal egyszerubb felkapni es futtatni Marx elmeletet az akkori vilagsajtoban es tudomanyos eletben: Marx tokeletesen artalmatlan figura volt a hatalom igazi birtokosai szamara, semmi hosszutavu riziko nem volt az elmeleteben, maximum egy kis atmeneti (tortenelmi leptekben szinte semmi) “zavar”.
     Keynes is nagyon kozel allt a “megoldashoz”, de az egyszerubb utat valasztotta. (biografiaja alapjan konnyen megertheto, mire gondolok itt) Nem veletlenul emeli ki Gesellt, maximum rossz tarsasagba rakja.

     A pofáraesés majd akkor lesz amikor Istennek akarsz okoskodni.

     Benne van a pakliban. Es az is, hogy sokkal kozelebb jutok.

    7. -Minden földet közösségi intézmények birtokolnak (na ennyit az egyik legalapabb egyéni jogról)
     -A kamatok hosszabb távon nullára esnek le (ingyen vállalni rizikót?)
     Tagadod vagy nem hogy ez a geselli gazdasági elmélet célja? Nekem nem kell egy könyv hogy racionalizáljam a fenti immorális célokat.

     “Nem ingyen vallalsz riziko”
     Nem, csak lottózok a pénzemmel és a nyeremész egy jóleső érzés? Hát kösz nem. Feltalálták már a kaszinókat is, ma a Keynesian rendszerben ezt a kaszinót Wall Street-nek nevezik.

     “Tehat az evtizedes evszazados maganvagyonok, amelyek pusztan kamatnyeresegbol halmozodtak fel masok tobbletmunkaja aran, elfogadhatok szamodra?”
     Eleve rossz feltételezésen alapul a kérdés a feltételezés pedig hogy a spórolás visszafogja a gazdaságot és aköltés stimulálja, tipikus Keynesian agybetegség.
     Ezt a privátkapitalista Isten szöveget meg abbahagyhatnád mert már unom a béna straw-man-szerű szinaptikus kapcsolataidat.

     “passziv jovedelembol”
     A rizikóvállalás nem “passziv jövedelem”

     “Keynes is nagyon kozel allt a ?megoldashoz?, de az egyszerubb utat valasztotta.”
     *facepalm* yeah sure.

     “Benne van a pakliban. Es az is, hogy sokkal kozelebb jutok.”
     Jézus nélkül te nem jutsz sehova csak a pokolba, a pokol egyéni választás, ha azt választod hogy nem kéred Jézus áldozatát hogy kifizesse a büntetés “költségét” akkor ne csodálkozz ha egyszer hirtelen nagyon meleg lesz.

    8. Tom,

     Nem, nem ez a Geselli rendszer celja. Tovabbra is nyitva all a lehetoseg, hogy elolvasd es megertsd.

     Mostanra vilagossa valt szamomra, hogy akinek ilyen kepek elnek a fejeben, hogy “hirtelen nagyon meleg lesz”, azzal hiaba beszelgetek (plane ha nem is a feltett kerdesre valaszolsz, hanem egy altalad kiforditott verziojara).

     Te a tunetekkel foglalkozol csak. Youtube-predikatorok meg mainstream (neha azert kimondottan erdekes) problemak harsogasaval mire mesz? Nem inkabb a megoldasok keresesere es megismeresere kellene forditani az energiat -foleg, hogy gyakorlatilag rendelkezesre all a tudas es a technologia is hozza?

     Mi az alternativa, a cel szamodra? Az, hogy szeretnel bekerulni a nyertesek klubjaba (“az istenadta foldhoz valo jogod”, meg a kamatok altal), mikozben oriasi karokat okozol a tobbi embernek? (A tobbiek meg ekozben persze Neked, hisz ugyanarra torekedtek)

     Csak EGY, azaz egy lehetoseget (rendszert/gondolatot) mondj, amiben benne rejlik egy jobb FOLDI ELET lehetosege MINDENKI szamara, vallastol fuggetlenul!

     (Tehat ne ugy kezdodjon, hogy “lasd be, hogy bunos vagy, csinald ezt-azt, aztan majd a Joisten meg a Fia megsimogatja a buksidat…)

     Elore is koszonom. Utana fogok jarni es meg fogom ismerni reszleteiben -tobb kerdest egyebkent is ertelmetlen lenne intezni itt hozzad.

    9. Nem, nem ez a Geselli rendszer celja. Tovabbra is nyitva all a lehetoseg, hogy elolvasd es megertsd.
     LIE, nagyon is értem hogy nem érted a piac alapjait, nem fogod fel hogy hogy lehet az hogy két ember kicserél két egyenértékű tárgyat és mégis mind a ketten profitálnak belőle. Nem fogod fel hogy a kényszeritett pénzköltés nem stimulálja hanem tönkreteszi a piacot.

     Hát a kiforditásnak te nagy mestere vagy az is biztos elvégre ne tudom hagyadik straw-man-edet kellett már lelepleznem.

     Megoldást akarsz olvass el minden pénzügyi könyvet a mises.org-on, tessé ott van. Én semmiképpen nem nevezném azt megoldásnak hogy egy fiat money rendszerben (ami önmagában is elég rossz) a kormány határozza meg a pénz értékét. Ez az agybetegség amit Gesell akar hogy ha nem költöd el a pénzed akkor elveszi a kormány az értékét az teljesen a mostani rendszer csak ő annyira agybeteg hogy ezt havonta csinálná, most ezt évente érik el az inflációval (meg az alkalmi quantitative easing-gel) szóval semmi nem változik, a jelenlegi rendszernek örülnöd kellene, egy igazi szabad piaci kapitalista rendszerben nincs fiat money és nincs kormánybefolyás és nincs központi bank, a geselliben mind megvan.

     “Mi az alternativa, a cel szamodra? Az, hogy szeretnel bekerulni a nyertesek klubjaba (?az istenadta foldhoz valo jogod?, meg a kamatok altal), mikozben oriasi karokat okozol a tobbi embernek?”
     Igazi komcsi beszéd, a piac alapjaival nem vagy tisztába. Milyen károkat okozok én azzal hogy kielégitem a vásárlói igényeket és te milyen károkat okozol azzal hogy havonta elinflálod a papirpénzt ha nem költöm el. Milyen nyertesek klubbja miről halucinálsz már megint, egy dolgot akarok, takarodjon a kormány a fiat pénzével együtt az emberek életéből és hagyja a szabad kereskedelem működését. Az pénznyomtatás okozta infláció lopás. A fiat pénz meg kontroll amit te nagyon is látom hogy szeretsz, te akarsz az elithez tartozni nem én. ÉN MEG AKAROM TARTANI AMIT KERESTEM TE MEG ELLOPNÁD ÉS MEGMONDANÁD HOGY HOGYAN KÖLTHETEM EL A MARADÉKOT, SEMMIVEL NEM VAGY KÜLÖNB A JELENLEGI GONOSZ RENDSZEER IRÁNYITÓINÁL.

     “Csak EGY, azaz egy lehetoseget (rendszert/gondolatot) mondj, amiben benne rejlik egy jobb FOLDI ELET lehetosege MINDENKI szamara, vallastol fuggetlenul!”
     Laissez-faire capitalism combined with absolute moral values like the respect for private property, the libertarian golden rule and the non-initiation of force…mivel angolul könnyebb szavakat találni rá.

     “(Tehat ne ugy kezdodjon, hogy ?lasd be, hogy bunos vagy, csinald ezt-azt, aztan majd a Joisten meg a Fia megsimogatja a buksidat?)”
     Az neked szólt személyesen te szerencsétlen.

     “tobb kerdest egyebkent is ertelmetlen lenne intezni itt hozzad.”
     Hát straw-man kérdésekre nem is fogok válaszolni OK Oh intellectual smarty pants Mr. 0,00000000001% oh superior lord, please forgive me. Háháhá

    10. Megbocsajtok. 😉

     Sok sikert az abszolut moral bevezetesehez!

    11. Who asked for it?! Gesell’s system has already failed, it’s called the system of fiat money.
     Btw if you want to know what really causes fluctuation and economic bubbles read this:
     How an Economy Grows and Why It Crashes – Peter Schiff

    12. “Sok sikert az abszolut moral bevezetesehez!”
     Haha szóval te miért is akarod Gesell rendszerét? Mert jót akarsz az embereknek? Háhá nincs olyan hogy objektiv jó a világodban te kis képmutató nem te montad. FAIL

    13. En nem szimplan “az embereknek akarok jot”, hanem ha ugy tetszik az emberi civilizacionak. A tortenelmi tapasztalatok szerint a privat-kapitalizmus (csak igy lehet hivni, barmenyirre nem tetszik) rendszerhibajabol adodoan eddig mindig szukseg volt a lenullazodasra. Atomfegyverek koraban ezt nem nagyon szeretnem megelni.

     Nincs objektiv “jo”. Van viszont egy rendszerhibatol megszabaditott kozeg (hivjuk mondjuk objektiven igazsagosnak).

     A ket konyvet letoltottem, hetvegen szerintem lesz mindkettore idom.
     Elolvasas utan majd nyilatkozom.

     Eloljaroban azert annyit, hogy az altalad favorizalt rendszer (laissez faire + objektiv moral), altalaban a self-made man alakokat favorizalja, mint pl. Rockefeller, akit -nem elvitatva az erdemeit es a kitartasat- ugye “csak az elso milliojarol ne kerdezzunk…” khm…

     Remelem neked is lesz idod Gesell-hez, hogy par dolgot megerthess.

    14. És ki mondta hogy az objektiv igazságosság az nem morális érték? Háhá még mindig nem érted és nem is fogod soha mert szelektiv felfogásod van, jót akarsz de azt sem tudod igazolni hogy az miért jó amit akarsz.
     Én nem pocsékolok több időt a fiat pénzrendszer és a központi pénzhatalom racionalizására. De ha tényleg elolvasod és értesz is a gazdasági nyelvezethez akkor ezt az egyet még nagyon ajánlom:
     http://mises.org/document/3250/

     Jah igaz tudjuk rockefeller hogy szerezte a pénzét és azt is hogy a kormányt is felhasználta a saját gazdagdására akárcsak ma is felhasználják a regulációkat a versenyhelyzet elölésére és a monopóliumok létrehozására. Mellesleg akármekkora szemét is volt a bálnákat megmentette innovációval és versenyzéssel.

 2. Kedves peterqe, kíváncsi lennék a véleményedre, megtisztelnél, ha erre a két három kérdésemre válaszolnál. Az első inkább gazdaság politikai jellegű, a második pedig biológiai lenne. Tehát, vágjunk bele.
  Szerinted is baj van? ha igen, akkor szerinted ki vagy kik ezért a felelős? (ha nem érted a kérdést, akkor hagyd, ne is foglalkozz vele, bár szerintem érteni fogod, legalább is remélem)
  És egy utolsó kérdés: éltek e szerinted, mondjuk még úgy 100 évvel ezelőtt is, dinoszauruszok itt a földön, mondjuk a tengerben esetleg a szárazföldön? nem ragozd agyon a kérdést, nincs benne semmi csavar, nem gondolok én itt semmilyen állítólagos leszármazottokról, mint pl. a mai krokodilok, stb ….hanem azokra a több tíz millió, sőt még 150 millió évvel ezelőtt is létező behemod dinókra gondolok én is,…nagy test, hosszú nyak…. you know,…mostanában nagyon bolondulnak értük a gyerekek is,….van róluk mese, póló, üdítőital, édesség, játék, fogkefék, iskola táskák…..van itt minden kérem szépen,…..tehát…igen…egyre gondolunk.
  Üdvözlettel:
  kanku

  1. Kanku,

   Szerintem is baj van, a felelosseg kerdese eleg osszetett, sorrendben az en listam:

   1. Mindenkori egyhazi vezetes (“moral-salesman”), vallastol fuggetlenul

   Valamikor a kivonulas elott zsenialisan megfogalmaztak a teremtestortenetekben a “termeszetes gazdasagi rend” es az emberi civilizacio fenntarthatosaganak zalogat. Hivhatjuk Mozesnek az ertelmi szerzot, de tulajdonkeppen mindegy, hogy egy zseni vagy egy kollektiva szellemi termeke volt. Az egyszeruseg kedveert maradjunk a Genezis-nel, hiszen a vilagtortenelem szempontjabol az lett a legmeghatarozobb. (mas kulturakban is nagyon hasonlo kovetkeztetesekre lehet jutni a teremtestortenetek lenyegi tartalmat illetoen).
   A Genesis elmagyarazza a kozosseg minden tagja szamara, hogy a “kamatszedes” elobb-utobb a tarsadalom halalahoz vezet*. Ennek az uzenetnek megertese nem azert nehez ma, mert annyira nehez lenne kibontani a metaforak korhu jelenteset (fugefa-level, kigyo, a fak leirasa, stb…), hanem azert mert megannyi maszlagot epitettek mar az eredeti mondanivalo kore, ami altal teljesen elhomalyosodott, elfelejtodott.
   A “kivonulas” (az egyiptomi tervgazdasagbol…) utani par evszazad az akkori zsido kozossegek szamara eleinte az eredeti “szabalyok”szerinti kozel idealis rend volt, amig sikerult kordaban tartani (tizparancsolat, stb…) az emberi kapzsisagot.
   Par evszazad alatt azonban kitermelte a rendszer a penz-isteneket, kiralyokat, vezeto papsagot, akik szamara kulcskerdes lett, hogy az emberek ne azzal foglalkozzanak, hogy az eletuk soran jobb is lehet nekik es a kozosseg egeszenek, eleg ha arra koncentralnak, hogy az o moralis utmutatasuk alapjan “Istennek tetszo” eletet eljenek -amivel aztan majd jol ellesznek a tulvilagon. Ez eremenyezte a mai privatkapitalista-Isten kep bebetonozodasat es azota is frankon mukodik a hatalom birtokosainak kezeben.

   * “aki megtalálja e szavak értelmét, nem ízleli meg a halált.” Jezus is egyertelmuen ebben a szellemben fogalmaz. Gondolj bele: hogyan lennel kepes a halalt megizleleni, mikor mar feldobtad a pacskert? Sokkal valosabb lehetoseg azonban “megizlelni” a halalt akkor, ha korulotted haboru folyik, nem? A haboru pedig egyenes kovetkezmenye a privatkapitalista gazdasagi rendszernek.

   2. Mindenki, aki a jozan esze es a mar 2000 eve rendelkezesre allo tudas ellenere egyiranyu jegyet vesz a “moral-vonatra”

   Ugy erzem nem tevedek nagyot, ha azt gondolom, hogy a forumozok tobbsege (reszben sajnos egyelore ide kell sorolnom magam is) arra torekszik, hogy a jelenlegi rendszer adta lehetosegekkel elve egyszer csak -bocs a nyers fogalmazasert- a kuki jo oldalara keruljon. Ezzel az a baj, hogy egy alapveto tevedes. Meg egy latszolagos jolet is a kuki rossz oldala. (nem fejtem most ki reszletesen, de roviden legyen eleg ennyi: a kamatnyertes es a kamatvesztes ember kozti hatarvonal valahol 500000 EUR bankbetetnel kezdodik)
   Azzal van problema, ha szimplan “jo kereszteny” modon elsz, azzal jobb hely lesz a vilag korulotted, de a rendszerhiba (privatkapitalizmus) meg nincs kikuszobolve. Jo dolog lehet megelni azt az illuziot, hogy a moral majd megoldja (bar ez nagyon bigott jozzaallas, biztos franko megnyugvast nyujt a hetkoznapokban), az a baj, hogy ez sajna nem mukodik. Elobb-utobb a penz-istenek (elkepzelhetetlen nagy) tokejenek vissza kell folynia a rendszerbe, ez kizarolag haboru altal lehetseges. Az atomfegyverek koraban pedig ez mar igencsak rizikos dolog.
   Jelenleg egyetlen jarhato alternativa van csak: A globalis deflacios fazis (=vegso idok) kezdeten penzrendszert kell valtani globalisan: megpedig a termeszetes gazdasagi rend elvei alapjan. (ezert ideztem Gesell-t korabban mar sokszor).

   A dinoszauruszokrol sajna fogalmam sincs, nem tartom elkepzelhetetlennek a felvetesed.
   Ami inkabb eszembe jut a dinoszauruszokrol meg a “kihalasukrol”, az inkabb annyi, hogy jelenlegi ismereteink szerint kb egyidoben (par ezer-szazezer) ev alatt kb. kipusztultak kulso (?) korulmenyek miatt, az emberek pedig elkepzelhetetlennek tarjak, hogy ugyanez megtortenhet veluk belso okok miatt.

 3. Húúúú micsoda eszmefuttatást folytattatok le itt, az ember beleszédül… én most csak az illegális letöltésről szólnék….. a szerzőnek és előadónak élnie kell valamiből….. és ha senki sem veszi meg CD vagy digitális formában akkor annyi…… egy kölcsönkért CD-t saját otthoni használatra lemásolhatsz, ezért van az üres hanghordozó díj(artisjus)…. de pl egy szoftvert, CD-romot már nem…….. ha illegálisan letöltöd, nyilvánvaló hogy nem fogod megvenni és más sem….ingyen pedig nem sok ember teheti meg hogy zenélget….

  1. A letöltésekről és úgy általában a törvényekről (amik sokszor igazságtalanok) – ide írom Tomnak is, mert a másik már kicsit követhetetlen:

   A jogvédelem meg hasonló törvények sokszor nem igazságosak (pl. aránytalanul drága, már az is csak lopta aki levédeti 🙂 ), de persze az “igazi” szerzőknek is élniük kell valamiből.

   Régebben nekem sem okozott lelkiismereti problémát a letöltés és hasonlók, de az Úr mindig előbbre viszi az embereket a Vele való összhangban, és csak fokozatosan teszi, mert különben ki se bírnánk 🙂

   Tehát egy nap szólt, hogy szedjük össze a másolt adathordozókat és tisztítsuk meg a házunkat (gépeinket) az ilyenektől, mert nem maradhatnak tovább. Később el is magyarázta, hogy a “törvénytelenség szálai” miként gátolnak és hátráltatnak minket a személyes életünkben is, és az engedetlenség hogyan rontja az Ő akaratának meghallását.

   Tehát ha még nektek nem szólt és helyesnek látjátok, semmi probléma (évek telhetnek el így) mindenki életében másképpen munkálkodik, és más a fontossági sorrend. Az a fontos, hogy amit mond azt azonnal tegyük meg, így tudunk egyre nagyobb összhangba kerülni vele és egyre jobban úgy látni és érezni a dolgokat ahogy Ő.

  1. Igy van a penznek (arany-ezust tallerok stb) a cserekereskedelem reszenek kell lennie nem pedig az azt elosegito eszkozenek (papir es tinta)

   1. Tevedes. A penz nem rendelkezhet parazita ertekfelhalmozo funkcioval. az arany / ezustpenz rendelkezik ezzel a tulajdonsaggal.

    A penznek “rozsdasodnia” kell, ahogyan mar 100 eve Gesell (es 2000 eve Jezus) is ramutatott.

    1. Ahogy bányásszák őket úgy vesztik az értéküket mert egyre több van belőlük, ez alap gazdaságtan. Gesell is elkövette a “pénzt eszközként akalmazni” hibát. Ma a Keynesian emberek is mit mondanak? Egy kis infláció (rozsdásodás) mindig jó…hát nem. Találd ki ezen az inflációs graphikonon hogy hol lehet meglátni hogy megkezdődött Amerika igazi problémája:
     http://defiancecitizensforchange.org/wp-content/uploads/2011/02/inflation-history.jpg

    2. Gyönyörű… https://hu.wikipedia.org/wiki/Freiwirtschaft
     -Minden földet közösségi intézmények birtokolnak (na ennyit az egyik legalapabb egyéni jogról)
     -A kamatok hosszabb távon nullára esnek le (ingyen vállalni rizikót?)
     -Megszűnik az óriási társadalmi egyenlőtlenség (kösz nem, aki több felelősséget vállal több profitot érdemel)
     -Keynes már 1936-ban megjósolta, hogy “a jövőben többet fogunk tanulni Gesell, mint Marx szellemétől (na aki mondta meg amit mondott…no comment)

     Drábik Gesell támogatásával hibázik egy hatalmasat, több Ludwig von Mises-t kellene olvasnia.

    3. Tom,

     Jok a meglatasaid. Az a baj, hogy feluletes forrasokat veszel alapul. A Freiwirtschaft-rol szolo wiki cikk pl nagyon-nagyon felrevezeto: egyfajta kommunista attitudod sugall, holott egyaltalan nem errol van szo.

     “Ahogy bányásszák őket úgy vesztik az értéküket mert egyre több van belőlük, ez alap gazdaságtan.” – A vilag jelenlegi aranykeszleteivel keptelenseg lenne mar most is a csereigenyeket kielegiteni.

     A hozzaszolasaid es a postolt linkjeid alapjan (szeles latokorrol tanuskodnak) ugy gondolom sokmindent megvitathatnank privatban, amihez a forum keretei kevesnek bizonyulnanak.

     Orommel vennem, ha megkeresnel: peterqe(kukac)gmail.com

    4. Igen elég komcsi, de amiket beirtam azokat Drábik is igy irta le, nem csak a wiki a forrás hanem Drábik úr előadásai is és nem látom a kettő közti eltérést.

     “A vilag jelenlegi aranykeszleteivel keptelenseg lenne mar most is a csereigenyeket kielegiteni.” – igy igaz az arany a jelenlegi áron képtelen lenne kielégiteni a cserekereskedelem igényeit az arany árának ma jóóóval magasabbnak kellene lennie, csak gondolj a derivatívákra vagy a 10 az 1-hez pénznyomtatási szabályra amit már szinte senki nem tart be. Az arany nagyon alulértékelt, de ismered szerintem azt a példát hogy 1930-ban csak mondok valamit 1 unciáért vehettél egy öltönyt és ma azért az unciáért megvehetsz egy jobb minőségű öltönyt miközben dollárban több százszorosa is lehet. Ez az infláció.
     A kép is mutatta hogy a probléma nem ott kezdődött ahol már csak inflációt mutat a grafika hanem ott ahol a bank-pánikok megsokasodtak…pont azután hogy a pénzt a cserekereskedelem eszközévé tették (megbontották az aranyalaptól) és megfosztották attól hogy a része legyen mint a tojás a kenyér az arany. Értéktelen papirnak adtak értéket. A papirt nyilván a rablások ellen vezették be…legalább is erre is hivatkoztak ami elég agybeteg indok mivel mindenkinek joga volt a fegyverviseléshez.
     Elég egyértelmű hogy ha ma leváltanánk a papirt aranyra a jelenlegi kb 1600$-os árán szinte senkinek nem jutna, nem az hogy elég hanem egyáltalán nem jutna és ezt még a bányászat sem tudná ellensúlyozni ezért kell a derivativákat veszteségként leirni:
     Magyar aranytartalék 3 tonna kb, az mondjuk kb 3millió full time dolgozó magyarnak EGYETLEN gram arany fejenként. Tegyük fel hogy minden dolgozó magyarnak van félretéve 1millió forintja amit ugye 1gr arany biztosit…ami 1600$/31,1gr*230 az kb 12000HUF. Szóval ha van 1millád akkor 12000ft van belőle biztosan.
     Elég tiszta sor ha vissza térnénk hirtelen a szintiszta arany rendszerre egyrészt az arany felszökne kb 100szoros árára másrészt éhen is halna mindenki mert le sincs gyártva olyan aranyérme (az ezüst még jobban felmenne arányaiban) ami ezt az értéket közvetiteni tudná egy élelmiszerboltba. Lehet hogy valami ötvözetérme is kellene akkor ha a hirtelenséget választjuk.
     1 uncia aranyérme 1600000$ lenne szintiszta arany rendszerben ha azt akarnánk hogy a derivativák mögött és a papirpénz mögött is legyen valami, nyolván a derivatákat le kell irni banki és befektetői veszteségként akkor egy érme ugy 16000-20000$ lenne. Ha pedig fokozatosan térnénk vissza szintiszta arany rendszerre a derivaták leirásával akkor is kellene neki egy gyorsabb ‘összeomlás’ vagy inkább “rendszertisztulás” meg vagy 2-3 választási ciklus szóval…. ennyi.
     Izlandhoz hasonlóan elkezdenénk aztán addig nyomjuk amig a rendszer szintiszta cserekereskedelem lenne.
     Amugy köszöntem a beszélgetésre való invitálást de nincs időm teóriákat ütköztetni itt is csak a lehető legrövidebben gépelgetek.

    5. Amugy Jézus hol mondja hogy infláció kell? 😀 Már csak azért mert az infláció egy rejtett kötelező adó, más néven lopás.

    6. Drábikkal nem foglalkozom, meg ugy altalaban barmely politikussal, kozgazdasszal, media-arccal, mert alapveto tevedesben elnek az emberiseg 99,9999999999999%-val egyetemben.

     Idezek valamibol “mai forditasban”, amit kb i.e. 800 korul mar tudott az emberiseg, aztan szepen lassan elfelejtette (koszonhetoen tobbek kozott az egyhaznak -ezert nem akartam tobbek kozott errol ertekezni ezen az oldalon 🙂 )

     “A befektetések által és garantált pénzkörforgáson alapuló valódi piacgazdaság társadalmi berendezkedésének korszakában minden -addig nélkülöző ember- pénz iránti természetes igénye kielégül, ugyanakkor mindenki nyertese a rendszernek (aki dolgozni akar). Ennek megvalósulása annak a felismerésnek a függvényében lehetséges, hogy a hitelezés kizárólag a befektetések ösztönzését szolgálhatja, hiába a -mindenütt megtapasztalható- csábító kamatfelhalmozás lehetősége.”

     A megfejtes bamulatosan egyszeru, ennek az oldalnak a latogatoinak talan banalisan egyszeru lenne -HA nem a vallasos kodre, hanem a valodi tratalomra figyelnenek. Megfejtesek johetnek (akar a fenti email-re is)

    7. A megfejtés morális önuralom vagy teljes decentralizáció és szabad piaci versenyhelyzet, nem hatalomközpontositás és hatalomátadás ugyanazok kezébe akik nem tudnak ellenállni a kisértésnek mert ők fognak bekerülni azokba a poziciókba akik kontrollálnák a pénzkibocsátást.
     Érdekes hogy mindenben amiben a központositás és a kormánykontroll nagy szerepet játszik annak a hatásfoka és minősége gyér miközben totál drága, a pénzkibocsátás sem kivétel ez alól a szabály alól.
     Minél morálisabb egy társadalom annál szabadabb, ha egyes egyének nem tudnak ellenállni a kisértésnek a legagybetegebb dolog az ha ugyanazok az egyének egy csoportba gyülnek és beszivárognak és átveszik azt a megalapitott csoportot akiknek teljes hatalmuk van a pénzkibocsátás fölött.
     A megoldás nem a jelenlegi központi pénzkibocsátás megreformálása hanem a központi monopólium eltörlése és a szabad piacot működni hagyni.

     http://mises.org/document/3584/Free-Banking

    8. Az idezett konyv oriasi badarsagrol szol, oriasi hiba barmit MORAL-ra epiteni (ebbol ugye egyenesen kovetkezik sokminden 🙂 ), mert az egyen hajtoereje az “onhaszon” (magyar szohasznalatban sajnos negativ attitudje van ennek az egyebkent nagyon vilagos jelentessel biro szonak). Eppen ezert semmilyen vallas nem nyujt valos megoldast a civilizacio/emberi kultura problemaira.*

     A moral sohasem helyettesitheti az intelligenciat!

     (az oskereszteny kozossegek is mukodtek egy-ket evszazadig, amig sikeresen legyoztek a MORAL altal az egymasnak nyujtott kamatmentes kolcsonok miatti “hianyerzetuket”, de ez az allapot nyilvanvaloan nem volt fenntarthato, bukasra iteltetett -az onhaszonra torekves alapveto emberi tulajdonsag)

     PS: nagyon hideg, nem talalt 🙂

     *ez nem azt jelenti, hogy hulyesegekrol szolnak, epp ellenkezoleg! inkabb azt, hogy az eredeti mondaivalot takarjak a mai cargo-kult formajukban. (ezzel az idezethez is sok segitseget adtam 🙂 )

    9. Igensis morálra kell épiteni, objectiv morálra nem relativista kompromisszumokat kötő racionalizáról kormánydiktálta morálra ami racionalizálja a tulajdonjog és a saját tulajdon fölötti rendelkezés elvételét a “nagyobb jó” érdekében.
     Magyarul: “a cél szentesiti az eszközt” racionalizálja mert annyira intelligens hogy a saját realitását teremti meg a fejében és a kormányból lesz isten.

     Karl Rove:
     “We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality?judiciously, as you will?we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors?and you, all of you, will be left to just study what we do.”

     Aki nem ismeri fel hogy minden objectiv moralitásról szól az bukásra van itélve. A vatikán csak hivatkozott Istenre és a moralitására de érdekes módon elzárta a Bibliát a nép elől hogy megtudják hogy egyezik e az isteni moralitás azzal a mit a vatikán mond.
     Az objektiv moralitás létének felismerése az egyik leginteligensebb dolog ami az ébredés része.
     https://www.youtube.com/watch?v=wQ-aqnDHqqA

     Bele sem néztél a könyvbe ugye? A moralitást meg sem emliti mint szükséges alapot, na ennyit erről.

    10. “A laissez-faire approach to money and banking is more than merely conductive to efficiency and stability. It is likely to prove to be the necessary precondition for prosperity, justice, and peace.”

     Valoban nem neztem bele, mert az ajanlo veget olvasva alapveto gondolatmeneti hibaba utkoztem, nem tartottam olvasasra erdemesnek.

     “Objektiv moralitas” -ez a fogalom nem letezik. Az “onhaszon”elve MINDIG mindennel erosebben fogja alakitani a civilizaciot, ezen szerintem kar vitatkozni. A “laissez-faire”elve olyan tavol van ettol, hogy ihaj, relativizal.

     A megoldas nem az, hogy az embert alakitod a penzhez (“objektiv moral” vagy barmi egyeb altal), hanem a penz termeszetet alakitod az emberhez!

     Ha minden igazsagtalansagot sikerul ezaltal kiiktatnod, akkor mi marad? Tiszta igazsag, ahol moralra nincs szukseg, mert minden egyen szamara vilagos, hogy a rendszer mindenki szamara ugyanolyan felteteleket biztosit: ergo ha nem eszerint cselekedsz, a kozosseg minden tagja szamara vilagos lesz, hogy “karos vagy”.

     Az agymosott tomegek szamara jelenleg “eladott” Isten egy privatkapitalista Isten, szamtalan felremagyarazott morallal atitatott baromsaggal a Bibliabol. Eppen ezert olyan nehez megerteni minden ettol eltero gondolatot. (ebbe a csapdaba estel tobbek kozott te is 🙁 )

     Fajdalmas dolog “feltamadni” ebbol az allapotbol, de a civilizacio szamara feltetlenul hasznos…

    11. Csak én érzem úgy, hogy Mr. 0,000000000000001% meg van sértődve mert vissza lett utasítva?

     “aki dolgozni akar” há..há..há!….már ne is haragudj, de nagyon vicces figura vagy, szerinted ilyen egyszerű az élet…mi? meg…vallásos meg nem vallásos,….na erről ennyit.

    12. Gondolom nem ismered a mondást hogy “don’t judge a book by its cover” LOL
     Ha az alapján nem olvastad el a könyvet akkor te egy gonosz agresszor vagy aki rám akarja erőltetni fegyverrel és a szabadság elvesztésével való fenyegetéssel a saját agresszív értékrendjeit. Ha ez nem gonosz akkor nem tudom mi az, de hey nincs objektiv moralitás nem igaz?!

     Megmondjam mi az önhaszon elve, az hogy önkéntesen adhassam fel a tulajdonom másokért és ne legyek arra kényszeritve hogy valami agresszor fegyverrel elvegye és majd “segitse” a szegényeket meg adjon érte “védelmet” mint valami maffiózó.
     Ajánlom ezt, és nem csak a boritját: Organized Crime ? The Unvarnished Truth About Government
     http://mises.org/document/6985/

     Az embert nem a pénzhez alakítani kell hanem ehhez: NE LOPJ, azaz tiszteld mások tulajdonhoz való Istenadta jogát. Ha az ember immorálisa akkor legyen a pénz is az, nagyszerű ötlet akkor semmin nem kell változtatni. De hey nem moralitásra kell épiteni a rendszert nehogy az emberne kelljen már változnia kreáljunk egy új valóságot ahol lehetek nyugodtan dekadens majd hozzáigazitjuk a rendszert az előző 6000 évben is jól működött ez az ötlet nem igaz.

     Kiiktatod az igazságtalanságot azáltal hogy megmondod mit tehetek és mit nem tehetek a saját tulajdonommal még akkor is ha senkinek nem ártottam. Igen ez totál igazságos. Mellesleg mi az hogy igazságosság? Nem gondolod hogy az is objektív morális értékeken nyugszik? LOL a tudás lecseréli az objektív morált?! 2 szó: Francia Forradalom. A tudás IGAZOLJA az objektív morált. Mellesleg az igazságtalanság az egy morális érték az igazság meg egy tudásbeli, te meg egybekeverted a kettőt.
     Igen a komunizmus is egyenlő feltételeket biztositott elméletben. A probléma az volt hogy a hatalom nem volt elosztva mert nem mindenki uralta a saját tulajdonát hanem mások mondták meg nekik hogy mit tehetnek vele.
     Megmondjam mi a káros az az okostojás aki azt hiszi hogy pénzügyi központi hatalom nélkül csak káosz van, megmondjam mi a baj ezzel, olyan nincs hogy káosz csak hiányos rálátás, a piac láthatatlan keze korrigál mindent ha mindenki tiszteli mások tulajdonjogát.

     Én estem csapdába? Érdekes, nem én mondom hogy nincs objektiv moralitás vagy objektiv igazság, nem én vagyok az aki próbálja racionalizálni a morális értékrendeket mint igazságosság miközben tagadom az objektiv moralitást. Nem én vagyok az aki racionalizálást használ az igazság kiderítésére miközben még bizonyitani sem tudom tudományosan hogy a logika alapszabályai helyesek, nem, nem mindez te vagy. Te vagy belezárva a kis dobozodba. Ember ha te még azt hiszed hogy a sötét középkort a vallás okozta még mindig zombi vagy, megmondjam mi okozta? A NAGY DISZNÓ KORMÁNY ami mindenbe beleugatott és a Bibliát – ugyanugy mint ma a törvényt – felhasználta arra hogy LEGALIZÁLJA AZ IMMORALITÁST.
     Read The Law by Frederic Bastiat.
     De amint mondtam a Bibliát NEM olvashatta senki az okostojás vezetésen kívül mert ők jobban tudják mi van oda irva nem igaz. Csak felhasználták és felöltöztették vele az immoralitást mert az emberek azt tisztelték mint a morál forrását. Ma az állam az isten, a törvények az értékrendek forrása…látom jól működik a morálrelativista racionalizálás.

     Igen Isten kapitalista rendszert akar az emberek között a “Ne Lopj”-ból ez következik. Viszont mi meg az ő tulajdona vagyunk ezért mondhatja meg hogy mit tegyünk…ÉN NEM VAGYOK EGY IMMORÁLIS DEKATENS PARAZITA ÁLLAM TULAJDONA és annak sem lennék ami te racionalizálsz.

     Ideje felébredni, Gesell rendszere alapelvekben és morális értékrendekben semmivel nem jobb mint a jelenlegi vagy akár a kommunista rendszer ugyanolyan gonosz.

    13. Tom jól látod!

     Legtöbb probléma gyökere a pénz és a hatalom utáni szenvedély, és akármilyen “jó rendszer”-t gondol is ki valaki, ami igazságosnak tűnik, nem az, mert a hatalomvágy szülte, és annak a jegyeit hordozza magán (egyéni szabadság korlátozása, stb.) Sőt az antikrisztus rendszere is nagyon szimpatikus lesz az emberiségnek, míg ki nem lóg belőle a lóláb 🙁

     Egy fő gond van az emberekkel: mindenki nagyban gondolkozik, és meg akarja változtatni a világot, tele van tökéletes ötletekkel, és hatalomra van szüksége, hogy megvalósítsa – anélkül, hogy a saját élete rendben lenne. Mindenki másokban keresi a hibát, de ahogy Tom írta, a személyes életében még a “ne lopj”-ot sem tudja betartani (lopás alatt nem csak nagy dolgokat értek, hanem mindent amit Jézus nem tenne: akár egy szám illegális letöltése, vagy hazaviszel egy tollat, használod a cégtelefonját saját ügyeid intézésére, stb.)

     Pedig ha az egyén Jézus törvényeihez igazodna előbb-utóbb rend lenne pusztán ettől is, bár tudom ez a hitetleneknek őrültségként hat, mégis igaz.

     Az hazai egyházban kevés a tanítás a sáfárságról , pedig jó lenne, mert fontos. Minden amit teremtett az Úr az Övé (nem a miénk !!!) – Föld, ember, állat, minden – és Ő mindezeket féltő szeretettel szereti – ránk bízta, hogy gondozzuk, őrizzük, és gazdálkodjunk vele. Ha azzal a szeretettel és hozzáállással tesszük ezt amit az Úrtól látunk, a környezetünkben már beindulnak a változások.

    14. Köszi Éva, ugye milyen egyszerű? Csak egy valami ami szúrja a szememet: a szám letöltése nem lehet illegális mert nem lopod el, amit ellopsz az nem marad a helyén (pl egy toll) amit letöltesz azt csak lemásolod. Képzeld el hogy este ellopom a kocsidat de reggel kijössz és a tied még mindig ott van. Az öregek néha nem értik az E-mail koncepcióját, mondod hogy átküldöd a fotót az unokájának ők meg mondják hogy jó de nem akarjuk elvenni majd visszaküldöm. No, no ,no 🙂
     Az ötletek birtoklása visszafogja az inovációt és az ötlet továbbfejlesztését ezáltal az effektivitását a gazdaságnak.
     Az amerikai divatpiacon “ellophatod” mások ötletét és milyen jó cuccokkal jönnek ki és mennyit keresnek mégis.

     https://www.youtube.com/watch?v=PSMDcm434B0
     http://mises.org/document/3582

    15. Akkor sorban 😀

     99,9999999999999%(kanku)

     “Csak én érzem úgy, hogy Mr. 0,000000000000001% meg van sértődve mert vissza lett utasítva?”

     Dehogy 🙂 “Egyetlen prófétát sem fogadnak be falujába. Egy orvos sem tudja meggyógyítani azokat, akik őt ismerik.” Miért sértődnék meg, ha valaki más véleményen van, mint én? A szerénység egyébként az egyik legnagyobb jellemhiba.

     ?aki dolgozni akar? há..há..há!?.már ne is haragudj, de nagyon vicces figura vagy, szerinted ilyen egyszerű az élet?mi

     Nos, baromi jo hírem van számodra: igen. Kicsit bővebben: képzeld el, hogy olyan rendszerben élsz, ahol de facto lehetetlen mások többletmunkáján keresztül meggazdagodni (ellentétben a jelen privátkapitalista világával, amit a kereszténység sajnos öntudatlanul is támogat a privátkapitalista Isten-kép tudatalatti sulykolásával…) anélkül, hogy te bármit is tennél érte.
     Egy ilyen világban kizárólag az vezérel, hogy a tehetségednek, kitartásodnak megfelelően haladj. Dönthetsz úgy, hogy nem teszel meg mindent a “gyarapodás” érdekében, ekkor sem fenyeget különösebb veszély, hiszen senkinek sem ártasz azzal, hogy nem teszel hozzá a civilizációhoz semmit, maximum a napi betevődön és alapvető szükségleteiden kívül a társadalom a többit nem bocsájtja rendelkezésedre. Senkit nem izgat a dolog, hogy Te nem gyarapodsz, amíg ők az erőfeszítéseiknek és tehetségüknek megfelelően gyarapodnak.

     meg?vallásos meg nem vallásos,?.na erről ennyit.
     A morál nem helyettesítheti az intelligenciát, ezt már kifejtettem. Másképp: “Aki a mindenséget hiányosnak ismeri meg, az maga hiányos, tökéletlen.”

     Tom

     Az embert nem a pénzhez alakítani kell hanem ehhez: NE LOPJ, azaz tiszteld mások tulajdonhoz való Istenadta jogát.

     Nem létezik tulajdonhoz való Istenadta jog. “Aki gazdag lett, király lehet. Akinek hatalma van, lemondhat róla.” A tízparancsolat megérne egy külön beszélgetést is, de itt a quick guide a megértéséhez: fogj egy lakáshitel szerződést, vedd az apróbetűs részt és olvasd el úgy, hogy a BANK helyett Atyát/Urat olvasol. Kezd derengeni? A tulajdonjog civilizációs termék…

     Igen Isten kapitalista rendszert akar az emberek között a ?Ne Lopj?-ból ez következik. Viszont mi meg az ő tulajdona vagyunk ezért mondhatja meg hogy mit tegyünk?ÉN NEM VAGYOK EGY IMMORÁLIS DEKATENS PARAZITA ÁLLAM TULAJDONA és annak sem lennék ami te racionalizálsz.

     Tehát ha pl. buddhista társadalmi közegbe születsz és ugyanolyan tudásra és széles látókörre, vallásos világnézetre teszel szert, mint amire eddig szert tettél keresztény közegben, akkor azt is szó nélkül elfogadod, hogy a “mindenség” tulajdona vagy? Ez alapján bármely Isten “tulajdona” lehetsz. A lényeg, hogy meggyőző legyen a morál-salesman! 🙂

     “Éva

     Jézus valóban nem töltene le illegálisan zenét, de nem valami morális parancs miatt, hanem egyszerűen azért, mert az ő tanításaiban vázolt rendszerben (ide rakhatnám Gesellt is szinte egyenlőségjellel, bár először inkább Jézust kell megérteni -morális blabla nélkül- hogy Gesell is érthető legyen) a jövedelméből telik rá, illetve pont annyiba kerül, amennyit “ér”. 😉

     Nem célom, hogy meggyőzzelek bennetek bármiről is, valószínúleg parttalan beszélgetés folyna 🙂 Érdekelne viszont, mit jelent Ti olvasatotokban Jézus alábbi gondolata (ez a valódi jelentésen kívül csak morális-vallásos blablával “magyarázható”, hajrá! 😉 ):

     “Aki az Atyát káromolja, annak megbocsáttatik, aki a Fiút káromolja, annak is megbocsáttatik, de aki a Szentlelket káromolja, annak sem az égben, sem a földön nem bocsáttatnak meg.”

    16. “A tulajdonjog civilizációs termék”
     Akkor nem abszolút és az egész semmi másról nem szól mint a “survival of the fittest”-ről azaz a törvény csak arra való hogy a hiszékenyeket átverd, hát engem nem én látlak annak ami vagy: egy igazi gonosz parazita.

     “a ?mindenség? tulajdona vagy? ”
     a mindenségnek nincs tudata és teremtő ereje,duh Nem lehetsz bármilyen isten tulajdona mert egy abszolút Isten létezik, a többi csak bálvány, ember te fel sem fogod mi az hogy Isten ugye, annyira vak vagy hogy még a koncepciót sem ismered amit annyira utálsz.
     Igen morál salesmen háháhá rádragasztottam egy cimkét ezért nevetséges vagy tipikus zombi taktika. Te 0,0000000001% intellektuálus isten a trónodon aki még a létezést sem tudja biztosra venni és az objetiv moralitás elismerése nélkül racionalizálja a morális értékeket, háhh agyhasadásos, próbáld csak megtartani a tortádat amit már megettél.

    17. “én látlak annak ami vagy: egy igazi gonosz parazita.”

     Sajnálom, hogy ennyire félreértesz, ugyanakkor megértem, hogy fájdalmas felismerni azokat a gondolati buktatókat, amely köré mindet építettél eddig. Az őskeresztények is életük során tapasztalták meg, mit jelent a “feltámadás”: (bemenni jelképesen a vízbe, aztán “feltámadottként” kijönni) a rendszer privátkapitalista Isten archetípusának totális feladása (ami addig az életüket, a teljes civilizációt meghatározta)

     “még a koncepciót sem ismered amit annyira utálsz.”
     Jobban ismerem, mint gondolod, bár nyilván tudásunk nem egyezik. 🙂

     “Igen morál salesmen háháhá rádragasztottam egy cimkét ezért nevetséges vagy tipikus zombi taktika.”

     Már megint félreértesz. Nem rád ragasztottam, hanem mindenkire aki abból él (=fizikailag abból él = ezért kapja a fizetését, megélhetését), hogy morált ad el. (tökmindegy, hogy a TV-ben, templomban, az utcán, bárhol…)
     Hiszed, vagy nem: igen magasrangú katolikus “morál salesman”-nel vitattam már meg ezt a témát. Ő nem mondta, hogy zombi taktikát játszom.

     “Te 0,0000000001% intellektuálus isten a trónodon aki még a létezést sem tudja biztosra venni és az objetiv moralitás elismerése nélkül racionalizálja a morális értékeket, háhh agyhasadásos, próbáld csak megtartani a tortádat amit már megettél.”

     Nézd, én nyitott vagyok minden gondolatra, amelyben nem ütközöm alapvető gondolatmeneti hibába. Később még lehet hálás is leszel érte, hogy megkaptad az első lökést ezen a fájdalmas felismerésekkel járó úton. 🙂

     A továbbiakban is várom a gondolatokat az előbbiekben felvetett kérdésre:

     Mi a valós tartalma Jézus alábbi gondolatainak?

     ?Aki az Atyát káromolja, annak megbocsáttatik, aki a Fiút káromolja, annak is megbocsáttatik, de aki a Szentlelket káromolja, annak sem az égben, sem a földön nem bocsáttatnak meg.?

     (Évának nem ér, mert neki direktben jöhetnek a tippek)

    18. “Sajnálom, hogy ennyire félreértesz”
     Nincs itt semmi félreértés én nem akarok a rendszeredben élni te meg egy fegyverrel fenyegetnél hogy igenis adjam fel a jogaim egy részét és itt teszed magad hogy milyen intellektuális és morális vagy miközben tagadod az objektív moralitás létezését.

     “a ?feltámadás?: a rendszer privátkapitalista Isten archetípusának totális feladása”
     Ekkora zombit. Olyan dolgokat kritizálsz aminem az alapját, a Bibliát, sem tanulmányoztad át.

     “Hiszed, vagy nem: igen magasrangú katolikus ?morál salesman?-nel vitattam már meg ezt a témát. Ő nem mondta, hogy zombi taktikát játszom.”
     Persze hogy nem ő is ugyanazt alkalmazza, hogy ismerné fel, lol.

     “Nézd, én nyitott vagyok minden gondolatra…”
     LIE!

     “amelyben nem ütközöm alapvető gondolatmeneti hibába”
     Ami abszolút igazságot és objektiv logikai szabályokat feltételez amiknek létezését nem tudod bizonyitani mert relativista vagy.

     “Később még lehet hálás is leszel érte, hogy megkaptad az első lökést ezen a fájdalmas felismerésekkel járó úton.”
     Igen persze majd stokholm szindrómát kapok csak ugy magamtól, én látom mire képes a te relativista racionalizálásod és azt garantálom hogy borzalmakat művelt a történelem során.

     ?Aki az Atyát káromolja, annak megbocsáttatik, aki a Fiút káromolja, annak is megbocsáttatik, de aki a Szentlelket káromolja, annak sem az égben, sem a földön nem bocsáttatnak meg.?
     Nem ártott volna odaírni hogy a forrás az a Gospel of Thomas vagy a Tamás evangéliuma…minek kommentáljak extra-bibliai forrásokat. Kommentáld az Audireklámot ennyi erővel.
     Menj olvassgass inkább egy kis Davinci Kódot az való neked a “faction” hogy jól megalkodhasd a saját realitásod a fikció és a valóság egybemosásából.

     Nincs több mondanivalóm, ahogy mondtam nem fogom tettetni hogy egy intellektuális egyénnel állok szembe aki előhúzni egy fegyvert és a saját morál-relativista és offenzív értékeit másokra erőltetni amint fellép abszolút elveken (libertarian golden rule, non-initiation of force & absolute property rights) alapuló nézeteltérés.

    19. Kedves peterqe!

     Kérlek világosíts fel, hogy jól értem-e amit mondasz:
     Élni és élni hagyni.
     Ne távol- keleti ( vagy akár melyik országbeli ), szegény, szerencsétlen , éhező, nyomorgó emberek 20 órás munkáján, amiért párfillért fizet óránként, ( és amiből legjobb esetben, csak egy tál rizst tud üresen az asztalra tenni a családnak enni!) gazdagodjon meg, és vegyen még egy jachtot, repülőt, 10-ik villát, 30-ik kocsit, fenékvakarót, stb., mondjuk az akármilyen márkát legyártató “nagymenő” cégtulajdonos. Meg a többiek.
     Hanem ( ahogy már az Isten is rendelte), fizesse meg a munkását mindenki tisztességesen. Mert nem az a baj, ha valaki tulajdonosként többet profitál, keres valamennyivel, ( természetesen a nettó profitra gondolok) hanem az, hogy közben még a rabszolgaságig se jutnak el a munkásai. ( a rabszolgákat, egy “normális gazda”, ( természetesen én a rabszolgaságot se tudom elfogadni, pedig most is az van) legalább etette, ruházta, hajlékot biztosított nekik, hogy minél többet tudjanak dolgozni nekik?!
     Meg a többi cirka 7 milliárd embernek, akiket Isten erre a földre teremtett, legyen megadva a megélhetési jog?! A gépesítésnek, találmányoknak, fejlesztéseknek, nem az emberiség ellen kellene lennie, hanem pontosan az emberiség érdekében?!
     Tehát, ne “tartsuk” az afrikaiakat, a kőbaltánál, hanem lássuk el őket traktorokkal, tanítsuk meg nekik az öntözéses gazdálkodást, adjunk kútfúró berendezést, stb?! Sőt a többi népeknek is?!
     Legfeljebb “Sorosgyuribák” , nem fogják a feneküket is dollármilliárdokkal törölni?!
     Ha ezt akarod mondani, akkor egyetértek, csak sajnos, ahogy tegnap írtam neked, már Isten ítélet alatt vagyunk, pont ezek miatt!
     Mert bizony akár mennyire is úgy gondolod, hogy ez nincs a Bibliában, pedig ott van. Pl.:…A szegénynek dolgát pedig el ne fordítsd haszonért…
     Meg még jó sok helyen megtalálhatod, az ehhez hasonló Igéket, ahol Isten figyelmeztet, az igazságosságra, emberségre, szeretetre.
     Azt az Igét pedig biztosan Te is ismered, hogy..” minden rossznak gyökere a pénz szerelme..”
     Te is látod azt a rengeteg reklámot, (úton-útfélen) amit a több profit érdekében nyomatnak. ( legtöbbször, a 0,01 -át se éri a termék annak az árnak, amit elkérnek érte, de olyan ügyesen tudnak hatással lenni az emberekre, hogy még “örülnek is, hogy egyáltalán hozzájutnak”)
     Ráadásul ezekkel a reklámokkal, filmekkel, klippekkel, stb. (valahol azokban is van reklám. Tudod, az “életérzés”!), még erkölcsileg is lenullázzák, lenullázták, az embereket, anélkül, hogy észrevennék, észrevették volna!
     Szintén a Bibliából: …2 Tim. 3,1
     Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.
     ?
     Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,
     ?
     Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.
     ?
     Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.
     ?
     Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld.
     ?
     És ezeket a magukat keresztényeknek tartókról írta Pál Apostol. Gondold meg, milyenek a hitetlenek.

     Szóval erre gondoltál?

 4. Na igen, de nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz világszerte a sok pénztáros és eladó munkakörrel? Ők hol fognak dolgozni? Mindenki IT assistant, manager, internet munkás lesz? Mert azt nem hiszem… Ahhoz, hogy ez működjön, elég a népesség kis százaléka… a többivel mi a tervük? Vagy erre való a 3. világháború?!? És az átlagember BOLDOG mikor a xaros, droid mobiljával babrálhat egész áldott nap, lassan már ezzel is szeretkezik, a közösségi oldalával együtt… és ez nem a jövő, ez már ma történik…mi lesz még itt…..ÉBRESZTŐŐŐŐŐ!!!

  (Javasolni fogom főnökömnek a hotelben, hogy tegyen minden ajtóra RFID zárat, be-checkolo terminált a pult helyett, mondjon fel nekem és a többi recepciós kollegának….mennyit megspórol, nem?!? A vendégek nagy százalékban már úgysem igénylik a “húsvér” recepcióst, pultost… legyen hol aludni, laptopozni, okosozni…legyen mit vedelni, ribancokkal hancúrozni és kész… egyelőre takarító személyzetre még szükség van, de hamarosan robotokkal az is megoldható lesz….isten (ördög) hozott Új Világrend)

 5. Egyszer bementem Londonban egy boltba és a pénztárnál mondták hogy nem fogadnak el cash-t…én meg bólintottam és nem vettem semmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend