Gazdasági válság

Spanyolország beleegyezik a ?feltétel nélküli? bankmentésbe

Forrás: ZeroHedge.com

A Bloombergtől:

 • Spanyolország beleegyezik, hogy banki mentőcsomagot kérjen, írja az El Pais,
 • Az spanyol mentőakciót az IMF felügyeli majd, írja az El Pais

A legmókásabb híradás a Mundo-ban jelent meg:

 • A spanyol mentőakció nem jár politikai feltételekkel

Tehát mindenki ámulatára Spanyolország beleegyezett egy feltétel nélküli banki mentőakció indításába. Vajon Németország is beleegyezését adta már? Az özönvíz rövidesen érkezik. Addig is már csak néhány napot kell várnunk, hogy megtudjuk, mit gondol Németország a spanyol bankok direkt kimentésének ratifikálásáról. Igen. A helyzet az, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) csak az az ország nem hagyta még jóvá, amelyik a pénzt adná az akcióhoz. Feltételek nélkül.

Az El Pais a következőket írja:

Minden készen áll az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának kimentésére. Spanyolország jövőjéről egy rövid videó konferencia során döntöttek a monetáris unió pénzügyminiszterei és az AFP híradása szerint abban állapodtak meg, hogy a spanyol kormány mentőcsomagot igényel. Az akcióban az IMF is részt vesz. A konferencia lényege, ami felől senkinek sem volt kétsége: ?egy olyan nyilatkozat elfogadása, amelyben Spanyolország kifejezi szándékát egy mentőcsomag igényléséről és az euró támogatásáról.?

A háromórás megbeszélés során egy 100.000 millió eurós mentőcsomag lehetőségét tárgyalták meg a résztvevők, ami a vártnál lényegesen nagyobb összeg. A válság jelentette óriási kockázat miatt azonban a spanyol bankok megmentése önmagában nem elegendő, az euró iránti megrendült bizalmat is helyre kell állítani.

A Portfolio.hu pedig a következőket írta a döntésről:

A miniszter megerősítette, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Brüsszeli források a távhívásos tanácskozás befejezését követően azt erősítették meg, hogy a pénzügyminiszterek kinyilvánították az euróövezet készségét a segítségnyújtásra, és egyetértettek abban is, hogy Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat. Szerepel az összeg a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatban is. (Az összeg jócskán meghaladja a korábbi, 40-80 milliárd eurós várakozásokat.)

Luis de Guindos gazdasági miniszter fontosnak tartotta megjegyezni a bejelentés alkalmával, hogy ez nem egy mentőcsomag, hanem pénzügyi segítségnyújtás. A feltételeket a bankokra fogják szabni, nem pedig a spanyol társadalomra – emelte ki. Előnyös a spanyol gazdaság számára és kedvező az euró jövője szempontjából is – tette hozzá.

Ma reggel, további részletek ismeretében, a Zerohedge a következőkkel egészítette ki helyzetelemzését:

Érdemes figyelni mi történik a spanyol államkötvényekkel abban a pillanatban, amikor a kötvénypiac rájön, hogy mi történt és elmúlik a csődbe jutott spanyol bankok nagyon rövidtávú ?kisegítése? miatt érzett eufória. Ugyanis mához egy hónapra további százmilliárd euróra lesz szükség, majd ismét ugyanennyire, és így tovább.

Azon a ponton Spanyolország GDP arányos adóssága hivatalosan is átlépi majd a 100 százalékot.

Részletek angolul itt: http://www.zerohedge.com/news/details-emerge-about-spains-cramming-down-bailout-loan

Előző posztKövetkező poszt

8 hozzászólás

 1. Az írországi állami TV-ben ma vitaműsort rendeznek “Írország az Euro-zónán kívül” címmel. Ezt mindig eljátsszák, amkor elegük lesz Merkel-ből.
  Akkor viszont nem tudom, miért kellett megszavazni a paktumot. Azt várták, hogy akkor Merkel majd hagyja, hogy az írek ne fizessenek az ír pénzpiacokon beégett német hazárdőröknek?
  Naívak voltak, már másnap megkapták, hogy fizessék csak az Anglo nevű magán”bank” adósságait közpénzből tovább.
  Most üzennek egyet, hátha bejön.

 2. ez egészen elképesztő, hogy az emberek feje felett ilyen simán lehet dönteni arról, hogy legyen-e jövőnk, vagy a kilátástalan nemzedékekre kiható örök gazdasági rabszolgaságot válasszák.

  ennyire “jól működik” a liberális iskola?
  totál zombiagyú konzum idiótákat nevelt ki már jó pár évtizede, akik nem látnak tovább a szombat esti diszkón és a heti 1 McDonald’s-ozós kánaánon?

  lehet tényleg igaza van az illuminátus pénzelitnek és kéne egy rendes “takarítás”…..ennyi selejt gondolkodású ember van, vagy csak ennyire nem jut el az igazi információ hozzájuk?

  1. “Soha ne gondold, hogy az ember nem lehet még hülyébb, mert akkor csak csalódni fogsz”.
   Az évtizedes, illetve bocs, az évszázados agymosás megtette hatását. Mondhatni ma érett be amit anno elkezdtek. Az nem az emberek hibája, hogy először buták, az viszont már inkább, hogy nem akarnak többet tudni és kitörni a butaságból. A mai rendszerben a tájékozottság a legfontosabb és utána egy fél hajszállal lemaradva a tanulás. De nem az a fajta amit az iskolában “nyomnak” mert az is már az Ő kezükben van.

  2. Amíg egy embertől nem veszik el a létezéséhez szükséges legalapvetőbb dolgokat, addig nem veszi komolyan a helyzetet, amikor ez mégis bekövetkezik és felfogja hogy mi történik – akkor már késő.
   A háttérhatalom Sith Sötét Nagyurai a legbehatóbb mélységekig ismerik az emberi pszichét.

 3. Úgy van! Csökkentsünk adósságot még több adóssággal. A pénzügyi rendszer már amúgy is szét van rohadva mit neki ez, csak a szent euró maradjon fent…
  Ez nagyon durván kicsúszhat a kezükből és akkor lesz nagy gebasz. Bár mind1, holnap már támadják iránt és szíriát. (persze nem holnap, de nagyon úgy áll a dolog, hogy már nincs sok hátra.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend