Nagytestvér

Az új Google keresőeszköz többek között a CIA és a Világbank által szolgáltatott adatokra támaszkodik

Forrás: Activist Post

A Google komoly változtatásokra készül a keresőtalálatok megjelenítése terén. Az új Knowledge Graph, magyarul Tudásgrafikon, a régi gyakorlattal ellentétben nem weboldalakat jelenít meg a kulcsszó keresések találataként.

A Blog Tips oldalon megjelent cikk szerint a Google Tudásgrafikon (a mellékelt linken ki lehet próbálni) kész válaszokat vagy ?tényeket? jelenít majd meg, bizonyos előre kiválasztott forrásokból, mint például a CIA Factbook (tényadatbázis), a Wikipédia és a Világbank, a szokásos keresőtalálatok mellett.

A tipikus keresőmotor helyezés vagy besorolás helyett az új eszköz konkrét, előre meghatározott forrásokat használ a ?tények? prezentálására. Tehát történelmi információk esetében a Wikipédiából, geopolitikai kérdésekben a CIA Factbook-ból, gazdasági témáknál pedig a Világbank adatbázisából kapunk választ a keresett a kulcsszóra. Sok más előre kiválasztott témakör-forrás párosítás is meghatározásra került.

A Google lépése kísértetiesen emlékeztet Orwell 1984 című könyvéből ismert Igazság Minisztériumára, hiszen a szolgáltatás által adott keresési találatok vagy ?válaszok és tények? nem a népszerű találatokat figyelembe vevő algoritmusokon alapulnak majd, hanem a Google által előre kiválasztott kész válaszokat kapja a felhasználó.

Egyelőre persze a hagyományos találatokat is megkapjuk, de várható, hogy a szolgáltatás fejlődésével egyre több hétköznapi, esetleg lusta felhasználó választja majd inkább a kész válaszokat, amelyek nem igényelnek túl sok olvasást és további kutatómunkát, a régi, hagyományos találati lista helyett.

Egyesek azt mondhatják, hogy a nyílt forráskódot alkalmazó Wikipédia elég jó munkát végez a ténygyűjtésben (bár ugyanennek a tulajdonságnak köszönhetően sok helytelen, félrevezető információt is tartalmaz), a CIA és a Világbank éppen nem mondhatók objektív forrásnak, hiszen mindkét intézmény nagyon is határozott agendával rendelkezik és erősen érdekelt az igazság elferdítésében vagy elhallgatásában.

Azáltal, hogy ezeket a forrásokat választják ki a tények ?megbízható? forrásaként hihetetlen mértékben befolyásolhatják az emberek gondolkodását fontos kérdésekben.

Az itt látható angol nyelvű videó elmagyarázza a Google Tudásgrafikon működési elvét.

httpv://www.youtube.com/watch?v=mmQl6VGvX-c

A Google a saját tulajdonában lévő Freebase adatbázist is használni fogja a Tudásgrafikonhoz. A Freebase egy óriási adatbázis, ami a Singularity Hub szerint ?több mint 24 millió személyről, helyről és dologról tartalmaz információkat.?

A Freebase és a Metaweb algoritmusok összekapcsolásával a Google képes lesz mindent mindennel összekötni. A keresések fejlesztése terén ez egy csodálatos eszköz lehet, ugyanakkor egy ilyen szoftver tökéletes eszköz arra, hogy minden Internet felhasználóról személyes profilt alakítsanak ki.

Tehát amellett, hogy a CIA és a Világbank a ?tények? megbízható forrásaivá válnak az Internet felhasználók számára, azt is a Google fogja meghatározni, hogy az egyes személyek hogyan jelennek majd meg az új keresési találatokban.

Oszd meg ezt a cikket az ismerőseiddel és mond el véleményed arról, milyen módon változtathatja meg ez az újítás a keresések objektivitását.

Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

  1. Nem rossz ez a funkció, ahogy a videóból kiderül, csak az a kérdés, hogy valóban igaz adatokat fog e tartalmazni majd.

  2. Szóval ez arra képes amire a a Wikipédia “See also” része? Akkor az ajánlott úgynevezett Google tények a wikipédia szintjét vagy még azt sem ütik meg. Nem nagy változás ha tudod hogyan kell használni a Google-t, ha meg nem akkor Startpage vagy IxQuick.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend