Gazdasági válság

A görög bankrohamok hamarosan más európai országokra is átterjedhetnek

Az idő előrehaladtával és a gazdasági helyzet további romlásával soha nem látott mértékű bizonytalanság uralkodik el a világ pénzpiacain. Amikor ez bekövetkezik, az emberek úgy érzik majd, hogy csupán egy gazdasági zseni húzhatja ki a világot a bajból. Paul Henri Spaak, az Egyesült Nemzetek első főtitkára azt mondta: ?Megfelelő kaliberű embert szeretnénk, aki engedelmességre bír minden népet, és kihúz minket abból a gazdasági fertőből, melybe egyre inkább belesüppedünk. Ilyen emberre várunk, és ha eljön ? legyen akár Isten, vagy maga az ördög ? tárt karokkal fogadjuk majd.?

És pontosan ez fog történni. A világ népei megváltót keresnek, aki visszahozza a stabilitást és gazdasági jólétet. Amikor az Antikrisztus megjelenik a színen, látszólag éppen ezt teszi majd, így az emberek hősként fogják üdvözölni őt is és az általa bevezetésre kerülő új pénzrendszert is. Az Antikrisztus ?kimenti? majd a világot a saját maga által létrehozott gazdasági csapdából és övé a győzelem ? de csak egy kevés időre. ? Joseph Candel

Forrás: The Economic Collapse

Megdöbbentő látni a Görögországban folyó bankrohamokat, pedig ez még csak a kezdet. Néhány nap leforgása alatt 700 millió euróval csökkent a banki betétállomány az országban. Ez a teljes betétállomány fél százaléka, de a jelenség önmagában is könnyen pánikot indíthat, az amúgy is gyenge lábakon álló országban.

Ki ne akarná kivenni pénzét egy görög bankból? Amennyiben az ország kilép a monetáris unióból a bankban lévő eurókat nyilván drachmára váltanák, aminek az árfolyama minden bizonnyal drámai zuhanásnak indulna. Egyes becslések szerint az eurózónából történő kilépés esetén a görög állampolgárok bankbetéteinek értéke akár 50%-kal is csökkenhet.

Tehát, akinek egy görög bankban van a pénze, minden bizonnyal megpróbálja minél gyorsabban egy másik országba átmenteni. Az eurózóna fokozatos összeomlásával ez a jelenség egyik országról a másikra terjedhet. Bolondság lenne egy olasz vagy spanyol bankban tartani a pénzünket, ha Németországba is átvihetjük. Ebből következtetve a mostani görög rohamok csak az előfutárai annak, ami még hátravan.

Egy görög kilépés következményei tehát igen csúnyák lehetnek. Aki azt mondja, hogy Görögország távozása a monetáris unióból rendezetten is végbemehet, nem tudja, miről beszél, vagy nem őszinte. Az Independent a következőket írta a napokban:

?Aki azt állítja, hogy a görög kilépés nem lenne komoly dolog, az vagy idióta, vagy hazudik, vagy őszintétlen,? mondja Sony Kapoor, a Re-Define nevű európai agytröszttől. A közgazdászok attól tartanak, hogy egy kaotikus kilépés befektetői rohamot eredményezne a spanyol és olasz adósságokra, arra kényszerítve ezeket az országokat, hogy mentőcsomagot kérjenek az EU mentőalapból, ami mindössze 500 milliárd eurós tartalékával félő, hogy nem tudna megbirkózni egy ekkora nyomással.?

A görög kilépés nemcsak a spanyol és olasz kötvényekre lenne negatív hatással, de bankrohamokat okozhat a spanyol és olasz bankokban.

A zöld út Görögországnak, az eurózóna elhagyására, egyúttal zöld utat jelentene a többi tagországnak is. Amint neszét veszik, hogy ezek az országok is visszatérhetnek korábbi valutájukhoz, egyetlen épeszű ember sem akarná spanyol vagy olasz bankokban tartani a pénzét.

A félelem rendkívül erős hajtóerő. A görög eurók drachmára váltása egyértelműen jelezné, hogy nem minden euró értéke egyenlő. A pénz német bankokba történő mentése felgyorsulna.

Ugyanakkor a görög kilépés már az IMF szerint is lehetséges:

Christine Lagarde, az IMF vezetője arra figyelmeztet, hogy ?technikailag készen áll bármire? hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a görög kilépés rendezett lezajlása érdekében. A lépés hatása valószínűleg ?elég csúnya lesz,? jelentős kockázattal a növekedésre, a kereskedelemre és a pénzpiacokra nézve. ?Ez rendkívül sokba kerülne, hatalmas kockázattal járna, de ez is egy opció és technikailag muszáj számba vennünk,? mondta.

Mindeközben más európai bankok alatt is inog a talaj. A spanyol bankrendszerben teljes a káosz, a Moody?s pedig 26 olasz bankot minősített le hétfőn.

Talán Olaszországot kellene leginkább szemmel tartani. Ambrose Evans-Pritchard a következőket írta a helyzetről:

Romano Prodi, Olaszország egyik volt miniszterelnöke azt mondta, az EU az állandó spanyol, olasz és francia gazdasági zsugorodást kockáztatja azzal, ha elengedi Görögországot. ?Az egész kártyavár borulni fog,? mondta.

Angelo Drusiani, a Banca Albertini eszközkezelési igazgatója szerint, a katasztrófa kizárólag úgy kerülhető el, ha az Európai Központi Bank egy végső hitelező intézménnyé alakul, különben Olaszország ?hihetetlen mértékű leértékeléssel, három-öt év hiperinflációval és tarthatatlan mértékű munkanélküliséggel néz majd szembe.?

Mit lehet tenni?

Természetesen sok mindent lehetne tenni, ha az európai politikusok letérnének a hatalom által kitaposott ösvényről.

Az igazság az, hogy Görögország négy egyszerű lépésben megoldhatná pénzügyi gondjait. Ehhez persze szembe kellene fordulnia Európával és elfogadni, hogy a nemzetközi közösség fekete listájára kerül, de azért lehetséges.

Íme a recept:

 1. Jelentsék be a fizetésképtelenséget valamennyi adósságra,
 2. Lépjenek ki az eurózónából,
 3. Térjenek vissza az adósságmentes drachmához, amit nem egy központi bank, hanem közvetlenül a görög kormány ad ki és állít forgalomba,
 4. Elindulhatnak a jólét felé vezető úton.

Egy ilyen forgatókönyvvel a görög államadósság nem jelentene problémát többé és a görög kormány nem kényszerülne újabb kölcsönökre illetve megszorító intézkedések bevezetésére.

Természetesen meg kellene birkózzanak az inflációval, de a jelenlegi gazdasági borzalomhoz képest az semmi.

Miután a görög gazdaság ismét növekedésnek indult, egy idő után áttérhetnek egy ?keményebb valutára? ha jónak látják.

Jó lenne, ha az emberek megértenék, hogy csupán azért, mert a globális pénzrendszer ma egy bizonyos módon működik, nem jelenti azt, hogy mindig így kell működnie.

Mikor ébrednek rá, hogy a központi bankrendszer nem a megoldás, hanem a probléma gyökere?

Mikor ébrednek rá, hogy a kormányoknak nem lenne feltétlenül szükséges eladósodniuk, ha nem akarják?

A világban ma sokkal több adósság van, mint pénz.

A rendszer óhatatlanul össze fog omlani, pedig léteznek alternatívák.

Sajnos a politikusok továbbra is a jelenlegi adósságalapú pénzrendszer szolgái akarnak maradni és mindannyian kénytelenek leszünk viselni ennek következményeit.

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

 1. “1.Jelentsék be a fizetésképtelenséget valamennyi adósságra”
  Na most egy normális világban ilyenkor a hitelező országok katonailag megszállják az illető országot, és elveszik azt, ami jár nekik, plusz a katonai akció árát, és utána – nevelési célzattal – még mindent, ami mozdítható.
  Csodálnám, ha pl. Törökország kihagyná ezt a páratlan lehetőséget (Görögország összeomlását), és nem szálná meg ciprust, meg a partjainál levő szigeteket.
  Egy darabig biztosan jó nemzeti sportnak tűnik az adócsalás, de a vége az ország eleste lesz.

  1. Mondjuk csak az az érdekes, hogy az IMF Izlandnak elengedte a teljes adósságát. Jó az is igaz, hogy ott a politikusokat meg bankvezetőket tartóztattak le, és teljesen polgári kormányt alakítottak.
   Ha Törökország területi követelésekkel lép fel Görögországgal szemben kíváncsi leszek, hogy az elindítja-e a NATO felbomlását vagy elosztoznak a zsákmányon ha megszállják Görögo.-t?

 2. Amit hiszel, neked az van! Amikor a Valóságok szétválnak, értelemszerű, hogy az AntiKrisztus elbukik azokban a Valóságokban, ahol nem az ő forgatókönyve valósul meg. Az ő dolga annyi, hogy elhozza a dolgokat egy működőképes Forrásvilág szintig, ahonnan sok irányba megy tovább a történet, különféle fő sodrásokon át. Ahol a mostani keresztény-alapú értelmezés hivatalos vonala megy tovább, ott a csúnya és gaz AntiKrisztust legyőzi a hófehér Krisztus és mindenki örül. Ott pedig, ahol az AntiKrisztus folytatja a tervet, ott egészen más megítélés alá kerülnek a személyek. Egyébként az érdemi melót az AntiKrisztus végzi és kell egy PR-figura (ez Krisztus), aki megfelel a bárányok hitének. Az AntiKrisztus nevében benne van, hogy Krisztus, de ez eddig sem zavart senkit, vagyis a gondolkodó ember gondolhat a Dualitásban szétválasztott olyan szerepekre, melyeket valójában Egy Lény végez el.

  1. Wait…what? :DD
   Lássuk jól értem-e. Szóval itt a párhuzamos világokra gondolsz, ahol mindegyikben a fő esemény az, hogy eljön az Antikrisztus. Csak mivel elvileg végtelen számú párhuzamos univerzum létezik így a folytatás is más és más. Egyik világban legyőzi Jézus és következik az állítólagos aranykor. Egy másik világban meg mondjuk hosszú évtizedekig uralkodik (talán még az utódai is) mert összejön a terve. Egy másik világban meg mondjuk nem is gonosz hanem tényleg egy jó ember aki azért uralkodik, hogy jó létet teremtsen.
   Mivel a fizikai világ a dualitás illúziójára épül ezért lehet az, hogy valójában az Antikrisztus és később Krisztus szerepét is ugyan az a Lény (vagy ha úgy tetszik lélek) játsza el.
   Remélem jól értettem a mondanivalód 🙂

  2. Ez az egész gondolatmenet ott sántít, hogy bár valóban több dimenzió létezik párhuzamosan, amennyiben hiszel Isten létezésében, akkor azt kell feltételezned, hogy neki hatalma van mindegyik felett. Ezt teljes mértékben jelenlegi földi agyunkkal nehéz megérteni. ?Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál.? Ézsaiás 55:9

   Jézus pedig nem csupán egy a sok szereplő közül. ?Ezért fel is magasztalta őt Isten mindenek fölé, és azt a nevet adományozta neki, amely minden névnél nagyobb, hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké;? ? Filippi 2:9

   “ahol az AntiKrisztus folytatja a tervet, ott egészen más megítélés alá kerülnek a személyek”
   Igen. Én mondjuk ezt hívnám pokolnak… az is egy dimenzió

   1. Szerintem csak 12 dimenzió (9 tér+3 idő) létezik és benne vagyunk mindben, de csak 4-et érzékelünk (3 tér + 1 idő). Néha a Bibliában egyeseknek megadatott hogy ideiglenesen észleljenek a többiből is. Ez eléggé teoretikus, de a poklot nem nevezném egy dimenziónak inkább párhuzamos világnak bár a külömbség ebből nem szűrődik le feltétlenül mert a dimenzió szót össze-vissza használják.

    1. Nem 3 tér hanem 3 tér-dimenzió: X-Y-Z jobb-bal fel-le előre-hátra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend