Tudomány és technika

Többszázezer felhasználó elveszítheti Internet hozzáférését, figyelmeztet az FBI

Forrás: pcworld.com

A DNS Changer (Tartománynévrendszer változtató) számítógépes vírussal megfertőzött felhasználók elveszíthetik Internet hozzáférésüket idén júliusban, amennyiben addig nem tisztítják meg számítógépüket a szóban forgó vírustól, figyelmeztet az FBI.

A felhasználók július 9-ig kaptak haladékot, hogy megszabaduljanak a DNS Changer vírustól, ami a Windows és Macintosh gépeket egyaránt képes megfertőzni. A kijelölt dátumot követően az FBI intézkedéseinek hatására a megfertőzött gépekkel nem lehet majd elérni a világhálót.

Az intézkedés nem annyira rendőrállami, mint első hallásra gondolnánk. A DNS Changer, trójai vírus először 2007-ben bukkant fel és azóta több millió számítógépet fertőzött meg. A vírus a megfertőzött gépeket a hekkerek által felállított szerverekre irányítja át, ahol már 14 millió dollár értékben sikerült reklámokat eladniuk. A DNS Changer a számítógépen futó vírusirtó program frissítését illetve telepítését is megakadályozza, még sebezhetővé téve a rendszert más vírusokkal szemben.

Tavaly novemberben, az egyik legnagyobb kiberbiztonsági akció keretében, az FBI hat észt nemzetiségű személyt vett őrizetbe, akiket a számítógép eltérítésekkel gyanúsítanak. Az FBI lefoglalta a DNS szervereket, ahová a vírussal megfertőzött számítógépeket irányították és helyükre ideiglenes szervereket állítottak fel, hogy segítségükkel a fertőzött gépek továbbra is elérhessék a világhálót.

Az FBI ezeket az ideiglenes szervereket akarja most lekapcsolni. Amikor ez megtörténik a fertőzött számítógépek Internetkapcsolata megszűnik, mivel ezek a gépek immár nem létező szervereken keresztül próbálnák elérni a világhálót. Tehát a hatóságok nem az Internetet kapcsolják le, hanem a fertőzött gépek által eddig használt kapcsolatot.

Az FBI már márciusban ki akarta iktatni az ideiglenes szervereket, de a múlt hónap során egy szövetségi bíró a szerverek használatának meghosszabbítását rendelte el, hogy az otthoni felhasználóknak, cégeknek és kormányhivataloknak több ideje legyen megszabadulni a DNS Changer vírustól.

A Tacoma biztonsági cég februári adatai szerint a Fortune 500 cégek fele fertőződött meg a DNS Changer vírussal. A DNS Changer munkacsoport becslései szerint jelenleg még mindig legal’bb 350.000 számítógép érintett az ügyben.

Akik július 9-ig nem tisztítják meg gépüket a vírustól, utána már csak CD vagy pendrive segítségével tudnak vírusirtót telepíteni vagy lefuttatni számítógépükön.

Aki szeretné megállapítani, hogy gépe fertőzött-e látogasson el a DNS Changer Check-up weboldalra, ami ellenőrzi a számítógép DNS hozzáférését minden egyéb program telepítése nélkül. A fertőzött felhasználók számára a DNS Changer munkacsoport listát készített a vírus eltávolítására alkalmas szoftverekről, az Avira pedig egy külön programot is készített a DNS Changer eltávolítására.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. Mi van , ha pont a DNS Changer check-up web oldalon kapom be a vírust? vagy hogy a scan-elésük nem produkál hamis pozitív fertőzés jelzést? Valós lehetőség, vagy már ezt is túlragozom? Elsősorban, szakemberek válaszára lennék kíváncsi

  1. De rossz lehet windows liszensz tulajdonosnak lenni… :-/
   Kiadtak egy csomó pénzt a liszenszért – és efféle ártalmak érhetik őket. 😐

   A pécévödör cikket nem muszáj vérkomolyan venni.
   Én személy szerint ezen DNS szervereket szoktam használni – amiket KÉZZEL írok be, felülbírálva a DHCP-vel kiosztott DNS szerver címeket -:
   8.8.4.4 Google free szolgáltatása,
   208.67.220.220 opendns.org -é.

   Theát nagyon tisztelem az oldalba fektetett energiájáért, de ez a cikk szimpla FUD. 🙁

   Átlag felhasználó ezek szerint paralimpikon a tolószékével a bikaviadalon… :-\ Ha efféle gondot okoz, akkor NEM KÉNE a júzernek a számítógépét a többihez kötnie… értsd: NE LÉPJ FEL AZ INTERNETRE. Pont.

    1. Igaz angolul, de itt van a HOWTO (hogyan), miként lehet beállítani az ‘ámítógépet az OpenDNS szervereire:
     store.opendns.com/setup/computer/
     (kopi-pészt)

     Probléma megoldva. 😉
     A cikkben leírt kiba…s ezzel meg van szüntetve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend