Tudomány és technika

Álomharcosok? Az amerikai hadsereg ?harctéri illúziók? kifejlesztésén dolgozik

Forrás: Daily Mail

Arthur C. Clarke egyszer azt mondta, hogy ?egy kellőképpen fejlett technológiát nem lehet megkülönböztetni a varázslattól.? Ennek tükrében úgy tűnik elkerülhetetlen volt, hogy a Pentagon fejlesztési ága, a DARPA előbb-utóbb rátérjen erre az ösvényre és a frontvonalakra szánt illúziókat kezdjen kifejleszteni.

A DARPA olyan fejlett ?harctéri illúziók? kifejlesztésén dolgozik, aminek segítségével képesek lennének megtéveszteni az ellenséges csapatokat, jelentették be a héten kiadott költségvetési tervezetben.

A DARPA 4 millió dollárt szán a projektre, aminek része az ellenségnél audiovizuális hallucinációkat okozó eszközök kifejlesztése is.

A technológia hasonló lehet a jelenleg radarok megtévesztésére használt módszerhez, azzal a különbséggel, hogy ezt emberek ellen vetnék be.

Az ?illúziókat? valószínűleg optikai eszközökkel érnék el, amelyeket katonai járművekre erősítenének.

?A jelenlegi emberi érzékeken alapuló harctéri megtévesztési módszereket alkalomszerűen alkalmazzák csupán,? nyilatkozta az ügynökség.

A DARPA célja feltárni ?milyen módon dolgozza fel az agy az érzés útján szerzett információkat,? a harctéren taktikai előnyt biztosító technológiák kifejlesztése érdekében.

Az ügynökség célja, hogy ?demonstrálja és elemezze a fejlett emberi megtévesztő technológiák bevetési hatékonyságát a harctéren, földön, vízen és levegőben egyaránt,? áll a Wired oldalán megjelent cikkben.

?Nem ez az első alkalom, hogy a hadsereg kutatói hangokkal és látvánnyal próbálják megtéveszteni az ellenséget, elhitetve velük egy nem létező tárgyról, hogy ott van,? mondja Noah Schachtman, a Wired magazintól.

Van, akinek mindez nem illik a katonaságról kialakított elképzelésébe, pedig az ilyen technikák nem új keletűek a hadviselésben. A bűvészek és tábornokok kapcsolata hosszú múltra és valós eredményekre tekint vissza. Harry Houdini például kémkedett a Scotland Yard számára. Jasper Maskelyne, angol illuzionista pedig ál tengeralattjárókat és tankokat készített, hogy elvonja Rommel csapatainak figyelmét a II. Világháborúban. Egyesek azt állítják, hogy villanófények segítségével még a Szuez-csatornát is ?eltüntette?. A hidegháború alatt a CIA 3000 dollárt fizetett John Mulholland-nak, a híres bűvésznek egy megtévesztési, rejtőzködési és színpadi bűvészetről szóló kézikönyv megírásáért, amit 2009-ben ?A CIA hivatalos trükk és megtévesztés kézikönyve? címen újra kiadtak.

?A hadsereg egyik alvállalkozója, a BAE Systems nemrégiben egy olyan ?láthatatlan köpenyt? fejlesztett ki, amivel el lehetet tüntetni egy jármű infravörös képét,? mondja Schachtman.

?A terrorizmus elleni harc kezdetén a védelmi technológiai közösség számos tagja felvetette egy ?Isten hangja? fegyver kifejlesztésének lehetőségét. Az elképzelés szerint irányított hanghullámok segítségével győzték volna meg a dzsihád-harcos jelölteket, hogy maga Allah beszél hozzájuk, öngyilkos merényletre használt fegyvereik letételére szólítva fel őket.?

Az ötvenes években a brit és amerikai hadsereg pedig az LSD és egyéb hallucinogén drogok harctéren bevethető fegyverré alakításán dolgozott.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend